ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ζητούν από 60.000 ευρώ οι γονείς των μαθητών… για μία φωτογραφία!

Από 60.000 ευρώ ζητούν οι γονείς των δύο παιδιών του 9ου Δημοτικού Σχολείου της Πάτρας θεωρώντας πως ο φωτογράφος Χρήστος Κοσμάς τα φωτογράφισε και τα εξέθεσε παραβιάζοντας το νόμο περί προσωπικών δεδομένων, προστασίας ανηλίκων κλπ κλπ. Η αγωγή εκδικάστηκε την Τρίτη και η απόφαση θα εκδοθεί σε 6 περίπου μήνες. Όπως είχε αποκαλύψει ο «Κόσμος» ο Χρήστος Κοσμάς είχε καταδικαστεί στο ποινικό Δικαστήριο σε 3μηνη φυλάκιση επειδή κάλυπτε ρεπορτάζ αγιασμού στο 9ο Δημοτικό Σχολείο, παρουσία του τότε υφυπουργού Θόδωρου Παπαθεοδώρου, βουλευτών, Δημάρχου, Μητροπολιτη και άλλων αρχών της πόλης. Το συμβάν είχε σημειωθεί τον Σεπτέμβριο του 2012 και μάλιστα μία εκ των μηνυτών είναι δασκάλα του σχολείου, άρα γνώριζε εκ των προτερων τη δημοσιότητα που θα ελάμβανε η εκδήλωση. Η φωτογραφία του Χρήστου Κοσμά είχε χρησιμοποιηθεί και από ένα άλλο site χωρίς την άδειά του, για άλλο ρεπορτάζ και αυτό φαίνεται πως ενόχλησε ακόμη περισσότερο τους γονείς.

Οι γονείς επιμένουν και μάλιστα ο δικηγόρος τους Ανδράς Γεωργόπουλος δήλωσε πως δεν υπήρξε συναίνεση στην φωτογραφία ενώ αμφισβήτησε το αν το στιγμιότυπο τραβήχτηκε στον αγιασμό. Όμως ήταν ξεκάθαρο από την φωτογραφία και την ημερομηνία της, το πότε έγινε η λήψη.

Μάρτυρας υπεράσπισης στον Χρήστο Κοσμά κατέθεσε ο ίδιος ο βουλευτής Αχαΐας Θεόδωρος Παπαθεοδώρου. Αλλά και ο Πατρινός φωτογράφος Μενέλαος Μυρίλλας. Υπέρ του φωτογράφου κατέθεσαν ενόρκως σε συμβολαιογράφο ο Πατρινός φωτογράφος Γιάννης Πεφάνης και ο δημοσιογράφος Κωνσταντίνος Φλαμής.

Η πρωτόδικη καταδικαστική απόφαση εγείρει πολλά ερωτηματικά. Ακόμη και για το κατά πόσο μπορούν φωτογράφοι και εικονολήπτες να καλύπτουν εκδηλώσεις όπως «κοπή πίτας» «σχολικές εκδηλώσεις», «θεατρικές παραστάσεις», «παρελάσεις για την εθνική μας επέτειο» και φυσικά την παρέλαση του καρναβαλιού των μικρών. Κατά το νόμο… για την κάλυψη όλων αυτών θα έπρεπε να υπάρχουν έγγραφες βεβαιώσεις των γονέων για την φωτογράφηση των παιδιών! Ειδάλλως θα έπρεπε να μπαίνει εφέ «μωσαϊκο» στους ανήλικους σημαιοφόρους της παρέλασης

Search