ΕΛΛΑΔΑ

Τουρκικά ΜΜΕ: Το Γαύδος έπεσε πάνω στην ακταιωρό μας

Οι Τούρκοι συνεχίζουν το παραλήρημα. Τουρκικά ΜΜΕ την Παρασκευή έδωσαν τη δική τους εκδοχή για το τι συνέβη το βράδυ της Δευτέρας κοντά στα Ίμια, όταν η  τουρκική ακταιωρός εμβόλισε το σκάφος «Γαύδος» του Λιμενικού

Σύμφωνα, λοιπόν, με τα όσα αναφέρονται στα ρεπορτάζ, το «Γαύδος» παραβίασε τα τουρκικά χωρικά ύδατα και παρά τις προειδοποιήσεις των Τούρκων να αποχωρήσει από την περιοχή των Ιμίων, δεν το έκανε με αποτέλεσμα να υπάρξει καταδίωξη επί 15 λεπτά.

Οι προκλήσεις στα δημοσιεύματα, όμως, δεν τελειώνουν εδώ, καθώς μεταδίδουν ότι κατά την διάρκεια της καταδίωξης και ενώ το «Γαύδος» έκανε ελιγμούς, έπεσε πάνω στην τουρκική ακταιωρό και παρότι το Γαύδος έπεσε στην τουρκική ακταιωρό, ζημιές έπαθε μόνο το ελληνικό σκάφος.

Οι Τούρκοι ξανά γύρω από τα Ίμια

Τουρκικά σκάφη βρίσκονται ξανά στην περιοχή των Ιμίων. Δύο τουρκικά πλοία βρίσκονται κοντά στα Ιμια και μάλιστα κάνουν βόλτες γύρω από τις βραχονησίδες τις τελευταίες ώρες.

Κινητικότητα παρατηρείται και στο νησάκι Τσαβούς, απέναντι από τα Ιμια, όπου οι Τούρκοι κατασκευάζουν το στρατιωτικό φυλάκιο. Με πλωτή πλατφόρμα οι τουρκικές στρατιωτικές δυνάμεις μετέφεραν μηχανήματα από την Γκιουμουσλούκ και έτσι ξεκίνησε η κατασκευή του φυλακίου που θα παρακολουθεί 24 ώρες το 24ωρο τα Ιμια. Μάλιστα θα διαθέτουν και θερμικές κάμερες για να «χτενίζουν» μέρα-νύχτα τις ελληνικές βραχονησίδες. Σύμφωνα με τις εφημερίδες Cumhuriyet και Milliyet, οι εργασίες θα έχουν ολοκληρωθεί σε τρεις εβδομάδες.

Πολλά τουρκικά ΜΜΕ σήμερα μεταδίδουν ότι το βράδυ της Δευτέρας 12/02/2018 το Γαύδος ήταν αυτό που παραβίασε τα τουρκικά χωρικά ύδατα και παρά τις προειδοποιήσεις των τούρκων να εγκαταλείψει την περιοχή στα Ίμια και την καταδίωξη που ακολούθησε επι 15 λεπτά, το Γαύδος δεν εγκατέλειπε.

Κοτζιάς: Δεν θα ανταποδώσαμε στην Τουρκία, γιατί έχουμε αίσθηση του μέτρου

Στο πλαίσιο της Άτυπης Συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης («Gymnich»), ο κ. Κοτζιάς είχε την ευκαιρία να παρέμβει στα κυρίαρχα θέματα της ημερήσιας διάταξης, όπως οι τελευταίες εξελίξεις στη Συρία, τα Δυτικά Βαλκάνια, τη Βόρειο Κορέα, καθώς και το θέμα της συνεργασίας της ΕΕ στον τομέα της ασφάλειας και άμυνας με τις προς ένταξη χώρες.

Ο υπουργός Εξωτερικών αναλύοντας τα πλεονεκτήματα μιας ευρωπαϊκής Τουρκίας, υπογράμμισε ότι η ένταξή της στην ΕΕ θα είναι εφικτή εξευρωπαΐζοντας τη γειτονική χώρα.

Σε σχέση με το επικίνδυνο περιστατικό στα Ίμια, ο κ. Κοτζιάς ανέδειξε το γεγονός ότι το εν λόγω συμβάν αφορά στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ και κάλεσε τους εταίρους να συνεχίζουν να παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις στο Αιγαίο, αντιδρώντας όποτε αυτό χρειαστεί. «Εμείς δεν ανταποδώσαμε καθώς είμαστε χώρα με ευθύνη και αίσθηση του μέτρου» εξήγησε χαρακτηριστικά, ευχαριστώντας τα ευρωπαϊκά όργανα για το γεγονός ότι πήραν θέση, καταδικάζοντας το επικίνδυνο περιστατικό.

Με αφορμή την κατάσταση στη Συρία, ο κ. Κοτζιάς ανέπτυξε επίσης τις πρωτοβουλίες της ελληνικής διπλωματίας στη Μέση Ανατολή. Ειδικότερα για τη Συρία, υπενθύμισε τις τοποθετήσεις του το 2015, ότι ο πόλεμος αυτός δεν θα τελειώσει, διότι υπάρχουν εξωτερικοί παράγοντες που παρεμβαίνουν και τον τροφοδοτούν με μέσα και προσωπικό -γεγονός που είναι εμφανές μετά από τρία χρόνια, όπως είπε.

Σχετικά με τα Δυτικά Βαλκάνια ο υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στη νέα στρατηγική της ΕΕ προς την περιοχή αυτή και χαιρέτισε τη σημασία που αποδίδεται στην εκπλήρωση του συνόλου των απαιτούμενων κριτηρίων από πλευράς των υποψηφίων. Παράλληλα, ως προς το ζήτημα της διεύρυνσης της ΕΕ, ανέφερε ότι δεν πρέπει να τίθεται μόνο το θέμα της προετοιμασίας των προς ένταξη χωρών, αλλά και της προετοιμασίας της ίδιας της ΕΕ για να εξασφαλισθεί η αποτελεσματική και δημοκρατική λειτουργία της την επαύριον μιας μελλοντικής διεύρυνσης. Θα πρέπει να αντιμετωπισθούν πτυχές θεσμικού χαρακτήρα αλλά και χρηματοδότησης, είπε. Στο πλαίσιο αυτό, έθεσε την ανάγκη να γίνει μία συζήτηση γύρω από το μέλλον της ΕΕ ως προς την εμβάθυνση παράλληλα με την διεύρυνσή της. Εξέφρασε δε την ετοιμότητα της Αθήνας να φιλοξενήσει προσεχώς μία διάσκεψη με τις ευρωπαϊκές χώρες του Βίσεγκραντ, τα βαλκανικά κράτη-μέλη της ΕΕ και τις υποψήφιες προς ένταξη χώρες των Βαλκανίων με αντικείμενο συζήτησης το μέλλον της Ευρώπης.

Κάνοντας μία αναφορά στην ελληνική εμπειρία από τις διευρύνσεις της ΕΕ, ο κ. Κοτζιάς τόνισε ότι το συμπέρασμα από όλες τις προηγούμενες διευρύνσεις συνίσταται στο ότι εκτός από την εναρμόνιση της κάθε υποψήφιας χώρας, πρέπει να οικοδομηθούν και οι μεταξύ τους σχέσεις ώστε να αποφευχθούν οι ανταγωνισμοί.

Τέλος, σε ειδική αναφορά στους όρους της διεύρυνσης της ΕΕ, υπογράμμισε ότι πρέπει να περιλαμβάνεται και η αποδοχή του δικαίου της θάλασσας.

Σήμερα, δεύτερη ημέρα των εργασιών της Συνόδου, οι υπουργοί Εξωτερικών των «28» συναντήθηκαν με τους ομολόγους των υποψήφιων κρατών. Ειδικότερα, η Αλβανία, η ΠΓΔΜ, το Μαυροβούνιο και η Σερβία εκπροσωπήθηκαν από τους υπουργούς Εξωτερικών, ενώ η Τουρκία από τον υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Ομέρ Τσελίκ.

Οι εταίροι εστίασαν στις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να φέρουν σε πέρας οι υποψήφιες χώρες σε τομείς όπως το κράτος δικαίου και οι σχέσεις καλής γειτονίας. Παράλληλα, τέθηκε η προοπτική αυξημένης συνεργασίας τους με την ΕΕ στην ασφάλεια και άμυνα, στην καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος, της ριζοσπαστικοποίησης, της τρομοκρατίας και της παράνομης διακίνησης ανθρώπων.

 

Search