ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

35χρόνια Πολυφωνική Χορωδία Πάτρας : Ένα "θαύμα" πολιτισμού ανάμεσα μας !

Φέτος τον Απρίλιο του 2018 η Πολυφωνική Χορωδία της Πάτρας γιορτάζει τα 35 χρόνια από την Ίδρυση της ! Το achaianews.gr παρουσιάζει το έργο της Πολυφωνικής χορωδίας από την ίδρυση της μέχρι και σήμερα . Τα πάντα γύρω από το "θαύμα" που ονομάζεται Πολυφωνική Χορωδία , τις συνεχείς προσπάθειες , το έργο , τους αφανείς ήρωες . Μαζί με σπάνιο φωτογραφικό υλικό και πολλές αδημοσίευτες φωτογραφίες !

Η Πολυφωνική Χορωδία της Πάτρας έχει την δικιά της μεγάλη και αξιόλογη ιστορία... Μια ιστορία που μετρά... 35 ολόκληρα χρόνια ... Στη διάρκεια των ετών που πέρασαν οι προσπάθειες για εξέλιξη δεν σταμάτησαν και δεν σταματούν έτσι ακόμα και τα σύντομα ιστορικά σημειώματα της Πολυφωνικής και των Τμημάτων της είναι ιδιαιτέρως πλούσια και αντικατοπτρίζουν τις τεράστιες προσπάθειες και την αγάπη όλων όσων συμμετέχουν και με συνέπεια , πίστη και διαρκή αναζήτηση κάνουν συνεχώς καλύτερη την Πολυφωνική Χορωδία της Πάτρας που παρουσιάζει υψηλού επιπέδου έργο και αποτελεί σαφώς παράδειγμα προς μίμηση , ένα "κόσμημα" για την Πάτρα και ολόκληρη την Ελλάδα.

Η Πολυφωνική Χορωδία της Πάτρας είναι ... οι άνθρωποι της ! Οι άνθρωποι που είναι εκεί , που δίνουν το είναι τους για να συνεχίζει η Πολυφωνική Χορωδία της Πάτρας να αποτελεί πρότυπο , να συνεχίζει την εξωτερική της πορεία . Και από τους ανθρώπους της Πολυφωνική ζητήσαμε μέσα σε λίγες γραμμές να μας μιλήσουν για την Πολυφωνική Χορωδία της Πάτρας , να μας πούν τι είναι για αυτούς η Πολυφωνική !

Ιωάννης Κόττορος- Πρόεδρος Δ.Σ. Οργανισμού της Πολυφωνικής Χορωδίας Πατρών

Η δημιουργική σύνθεση, μέσα από δημοκρατικές Πολυφωνικές διαδικασίες των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου, της Καλλιτεχνικής Διεύθυνσης, των Διευθυντών όλων των τμημάτων, Εφόρων, Στελεχών, γονέων και κηδεμόνων, πέρα και έξω από πολιτικές σκοπιμότητες, στην υπηρεσία του Πολιτισμού, της Εκπαίδευσης, της χορωδιακής, ορχηστρικής και θεατρικής πράξης, δημιουργούν συναισθήματα, πλήρους ηθικής ικανοποίησης και ως Πρόεδρος του Δ.Σ., ερμηνεύω και μεταφέρω τα συναισθήματα του συνόλου των μελών του Οργανισμού της Πολυφωνικής Χορωδίας Πάτρας.

Όταν μάλιστα στα 35 χρόνια πολιτιστικής δημιουργίας και ανιδιοτελούς προσφοράς, κοσμούν τις αίθουσες της Πολυφωνικής, εκατοντάδες διακρίσεις και βραβεία, σε διαγωνισμούς και Φεστιβάλ, από τον εγχώριο και διεθνή χώρο. Είναι η ιστορία μας. Όλα βεβαίως, κατορθώθηκαν μέσα από το μεράκι για τη μουσική και τη θεατρική αγωγή, το σύνδεσμο αγάπης μεταξύ των μελών μας, στη συνέπεια της καθημερινής δουλειάς μας, στη πειθαρχία και την οργάνωση του Διοικητικού έργου, στην άψογη και ειλικρινή συνεργασία Δ..Σ. και της Καλλιτεχνικής Διεύθυνσης και η αγάπη, αποδοχή και στήριξη του Πατραϊκού λαού. Όλα αυτά τα αναγάγουμε- ας μου επιτραπεί η έκφραση- σε μια «Πολιτιστική ιδεολογία», που είναι δύσκολο να την αποβάλει κανείς. Στις 28 Απριλίου 2018, συμπληρώνονται 35 χρόνια παρουσίας της Πολυφωνικής. Η επέτειος αυτή, θα προσλάβει τον πανηγυρικό χαρακτήρα που της αξίζει, σε δημόσια σύναξη και φανέρωση, όχι τόσο των δραστηριοτήτων και επιτεύξεων των τμημάτων μας, αλλά κυρίως για προβολή των στόχων και οραματισμών, των επιδιώξεων και προσδοκιών, με την δέσμευση ότι θα είμαστε εδώ, με τη βοήθεια του Θεού, στην Πάτρα, την Ελλάδα και το διεθνή χώρο.

Αυτό που έχουμε χρέος και μπορούμε να υποσχεθούμε στην τοπική και όχι μόνον κοινωνία, με αίσθημα ευθύνης και στο μέτρο του εφικτού, είναι ότι μέσα στη μνημονιακή κρίση που περνάει η Πατρίδα μας, αντιστεκόμαστε τουλάχιστον, στη χρεωκοπία της ανθρωπιάς και του Πολιτισμού.

Παναγιώτης Αρκαδιανός - Αντιπρόεδρος 'Α Δ.Σ. Οργανισμού της Πολυφωνικής Χορωδίας Πατρών

Τι σημαίνει για μένα η Πολυφωνική; Το να πω τι σημαίνει για μένα η Πολυφωνική είναι ένα μεγάλο κεφάλαιο που δεν μπορώ να το αναπτύξω σε λίγες μόνο γραμμές. Όμως δε μπορώ να μην αναφέρω έστω και σε λίγες γραμμές ότι η μουσική από μικρό παιδί είναι για μένα ένα σημαντικό κομμάτι που συμπληρώνει το πάζλ της ζωής μου. Από μικρός που ασχολήθηκα με τη μουσική στη Ζάκυνθο παίζοντας στη φιλαρμονική η μουσική είναι στην καρδιά μου.

Ο παππούς μου και ο πατέρας μου έπαιζαν κιθάρα και τραγουδούσαν πράγμα που δε με άφησε αδιάφορο τουναντίον. Δεν ακολούθησα μουσική σταδιοδρομία για διάφορους λόγους αλλά δεν έπαψα να ασχολούμαι παίζοντας μουσική μέχρι που γνώρισα την Πολυφωνική και τον ικανότατο μαέστρο το Σταύρο Σολωμό με αποτέλεσμα να καλύψω το μουσικό κομμάτι που εξακολουθεί να μου συμπληρώνει το παζλ της ζωής μου. Με αυτά τα λίγα που ανέφερα καταλαβαίνετε τι σημαίνει για μένα η ΠΟΛΥΦΩΝΙΚΗ.

Γεώργιος Σταματόπουλος - Αντιπρόεδρος 'Β Δ.Σ. Οργανισμού της Πολυφωνικής Χορωδίας Πατρών

Στο άκουσμα της «Πολυφωνικής» μου έρχονται στο νου τόσα πολλά που με δυσκολεύει το γεγονός ότι πρέπει να τα περιορίσω σε λίγες μόνο γραμμές… Σαν να ήταν χθες, θυμάμαι τη μέρα που πήγα στο σπίτι του Σταύρου και μαζί με μια παρέα φίλων της χορωδιακής μουσικής δημιουργήσαμε το καταστατικό του χορωδιακού σχήματος της Πολυφωνικής που σήμερα έχει εξελιχθεί σε ολόκληρο Οργανισμό! Τότε δεν είχα την παραμικρή σχέση με τη χορωδιακή μουσική. Δεν γνώριζα καν το πεντάγραμμο και τις νότες! Όμως αυτό δεν είχε σημασία διότι απλά αγαπούσα το τραγούδι, κι έμαθα το χορωδιακό τραγούδι και το αγάπησα..

Αγάπησα τον χώρο, και τους ανθρώπους που με το μεράκι τους και την αγάπη τους για την χορωδιακή μουσική στηρίζουν την Πολυφωνική μας καθημερινά όπως μπορούν.. κι έτσι παρέμεινα 35 ολόκληρα χρόνια ως ενεργό μέλος. Τραγουδώ, και συμμετέχω κι εγώ ενεργά με όποιον τρόπο για 35 χρόνια και αναπολώ απίστευτα όμορφες στιγμές τόσο σε καλλιτεχνικό όσο και προσωπικό επίπεδο. Διότι μέσω της Πολυφωνικής γνώρισα εξαιρετικούς καλλιτέχνες-μουσικούς στο πλαίσιο της συνεργασίας μας σε φεστιβάλ πάρα πολλά και σε συναυλίες αμέτρητες… Διότι στην Πολυφωνική έκανα φιλίες μεγάλες, βίωσα εμπειρίες μέσα από τα ταξίδια μας στην Ελλάδα και στο εξωτερικό που θα μου μείνουν αξέχαστα και θα τα αναπολώ πάντα… Διότι η Πολυφωνική με έκανε μουσικά και πολιτιστικά «πλούσιο»… Διότι η Πολυφωνική είναι για μένα μία από τις σημαντικότερες πτυχές της ζωής μου.

Ολυμπία Ζώη - Γενική Γραμματέας Δ.Σ. Οργανισμού της Πολυφωνικής Χορωδίας Πατρών

Πριν από 20 περίπου χρόνια η καλή τύχη με έφερε στο κατώφλι της Πολυφωνικής. ΄Εκτοτε δεν έλειψα ούτε μία στιγμή.. Στο χώρο αυτό γνώρισα έναν κόσμο που εξέπεμπε πολιτισμό, γνώρισα τη μαγεία της μουσικής, γνώρισα τη σύμπραξη της οργάνωσης και της πειθαρχίας με το όνειρο.. Γνώρισα την ανθρωπιά και τις βαθειές προσωπικές σχέσεις.. γνώρισα οικογένειες που σύσσωμες ακολούθησαν το δρόμο της χορωδιακής μουσικής.. Για εμένα είναι ο χώρος που δεν μπορεί να αποχωριστεί κανείς ακόμη και αν βρίσκεται πολύ μακριά..

Αρετούσα Νικολοπούλου - Ταμίας Δ.Σ. Οργανισμού της Πολυφωνικής Χορωδίας Πατρών

Με μια λέξη?.......Πολυφωνική για μένα είναι ένα όνομα . ΣΤΑΥΡΟΣ ΣΟΛΩΜΟΣ....Τί είναι όμως ο Σταύρος Σολωμός για την Πολυφωνική ; Και εννοώ για όλα τα μέλη του Οργανισμού της Πολυφωνικής που αποτελούμε τον κορμό της... Ο Σταύρος Σολωμός είναι ο ΦΑΡΟΣ της Πολυφωνικής , που ασταμάτητα 35χρόνια μας φωτίζει , μας μεταλαμπαδεύει τις γνώσεις και τις εμπειρίες του , κρατώντας ζωντανό το ενδιαφέρον μας για την χορωδιακή μουσική. Το να περιγράψω λοιπόν , με μια λέξη όνομα τι σημαίνει Πολυφωνική είναι πολύ λίγο.... Δεν είναι μόνο τα ταξίδια και οι συναυλίες , ούτε οι παρέες και οι αποκριάτικοι χοροί....

Για μένα Πολυφωνική είναι η σκάλα που ανεβαίνω για να πάω στην πρόβα... Το Χριστουγεννιάτικο δέντρο που στολίζουμε κάθε χρόνο .... Τα σουβλάκια που ψήνουμε την Τσικνοπέμπτη , το αποχαιρετιστήριο γλέντι που οργανώνουμε κάθε καλοκαίρι πριν τις διακοπές μας, οι διαφωνίες που υπάρχουν σε οργανωτικό επίπεδο και η προσπάθεια επίλυσης τους ... Όλα αυτά ... εύκολα και δύσκολα... ίσως αν έπρεπε να το πω όλα αυτά σε μια λέξη θα ήταν η λέξη "ΤΑΞΙΔΙ"....

Ελένη Μουζάκη - Έφορος Δημοσίων Σχέσεων Δ.Σ. Οργανισμού της Πολυφωνικής Χορωδίας Πατρών

Τι είναι για εμένα η ΠΟΛΥΦΩΝΙΚΗ? Πολλά πράγματα….. Είναι η πρώτη φορά που ανέβηκα τις σκάλες, άνοιξα την πόρτα και βρέθηκα σε αυτό το χώρο που έμελε να είναι το χορωδιακό μου «γραμμένο»… Είναι οι άνθρωποι, οι συνεργάτες, οι συγχορωδοί, η μουσική, οι ήχοι, οι πρόβες… Είναι η αγωνία, η λαχτάρα και η προσμονή της δημιουργίας, η διαδρομή, το «ταξίδι», οι στόχοι… Είναι οι χαρές μα και οι λύπες…

Είναι ακόμα, η αγάπη του κόσμου, το χειροκρότημα, η ηθική ικανοποίηση της ανιδιοτελούς προσφοράς, η ανταλλαγή συναισθημάτων, η συνέχεια, το μέλλον… Είναι όλα αυτά που έζησα σε αυτό το χώρο, και όλα εκείνα που θα έρθουν…
Είμαι ευγνώμων….. Ευχαριστώ…..

Όλγα - Μαρία Καραγιάννη -Μέλος Δ.Σ. Οργανισμού της Πολυφωνικής Χορωδίας Πατρών

Όταν ακούω τη λέξη πολυφωνική στο μυαλό μου κυριαρχούν οι λέξεις μουσική, χαρά, γέλιο, φίλοι, πειθαρχία, δουλειά. Όλα αυτά τα ουσιαστικά που προσδιορίζουν την πολυφωνική σαν οργανισμό, έναν οργανισμό με όραμα, δημιουργικότητα και προσφορά στον πολιτισμό. Οι πολυποίκιλες δραστηριότητές της είναι ικανές να καλύψουν όλες τις επιθυμίες κάποιου που θέλει να ασχοληθεί με την τέχνη. Επιπλέον το περιβάλλον που δημιουργείται από τα μέλη του οργανισμού και τους χορωδούς είναι φιλικό και ζεστό ώστε να γίνεται άμεσα δεκτός να ενσωματώνεται στην ομάδα και να αισθάνεται τη χορωδία σαν δεύτερο σπίτι του.

Σταύρος Σολωμός - Καλλιτεχνικός Διευθυντής Πολυφωνικής Χορωδίας Πατρών- Μαέστρος

Όταν στις 28 Απριλίου του 1983 πήραμε την απόφαση να δημιουργήσουμε την ‘’ΠΟΛΥΦΩΝΙΚΗ’’, δύο πράγματα είχα κατά νου: Τη Δημιουργία, Ανέλιξη και Προαγωγή της χορωδιακής πράξης, εγχώρια και διεθνώς, μέσα από μία διαφορετική, της εποχής εκείνης, αντιμετώπιση και λογική. Μετά από 35 χρόνια συνεχούς, συνεπούς και ανιδιοτελούς εργασίας, επιστρέφοντας νοερά σε εκείνες τις ημέρες της απόφασης, διαπιστώνω την ορθότητα της, αν και δεν ήμουν τότε, σε θέση να συνειδητοποιήσω το εύρος και τη δυναμική, που η παρουσία του Οργανισμού μας, θα ανέπτυσσε στο βάθος του χρόνου.

Αν θα πρέπει να καταθέσω τα προσωπικά μου συναισθήματα για την Πολυφωνική έκρηξη, στα δρώμενα του Πολιτισμού της τοπικής και όχι μόνον κοινωνίας, άρα και την κατ’ ουσία σημασία της για τον υπογράφοντα, θα πρέπει να σημειώσω: Συνέπεια στην εργασία μας, πειθαρχία και αυστηρότητα στη μουσική μας ενασχόληση, οργάνωση του διοικητικού υπόβαθρου, προγραμματισμός σε βάθος χρόνου των συναυλιών και λοιπών εκδηλώσεων, σεβασμός στην ανθρώπινη συνεργασία και στους θεσμούς του Οργανισμού, σοβαρότητα και ειλικρίνεια στις διαπροσωπικές σχέσεις, ανάπτυξη του όλου σε αντιδιαστολή της προβολής του εγώ, ταπεινότητα στην επιτυχία, ανυστερόβουλη δημιουργική διάθεση, καλλιέργεια αντιεγωιστικής και ανιδιοτελούς συμπεριφοράς στελεχών και απλών μελών. Τα πιο πάνω συνοψίζουν τη σημασία που αποδίδω στην ‘’ΠΟΛΥΦΩΝΙΚΗ’’, η οποία δεν αποτελεί μόνον έναν Πολιτιστικό Οργανισμό προσφοράς, αλλά για τον υπογράφοντα, τρόπο ζωής, στον οποίο, συν Θεώ, έχω αφιερώσει το μέγιστο της καθημερινότητας μου, στηριζόμενος ασφαλώς και από τις οικογενειακές και τις συνεργατικές [διαχρονικά] επιλογές.

Εν κατακλείδι, η συνέχεια θα αποδείξει, εάν δημιουργήσαμε έναν γίγαντα με γυάλινα πόδια, ή ένα σκάφος καλοτάξιδο, παντός καιρού και με στιβαρούς καπετάνιους στο διάβα του χρόνου!!!

Έφη Καββαδία - Ζέρβα - Αναπληρώτρια Καλλιτεχνική Διευθύντρια Πολυφωνικής Χορωδίας Πατρών

Δεν έχω σκεφτεί ποτέ, να απαντήσω στην ερώτηση τί σημαίνει για εμένα η «Πολυφωνική». Το 1983, πολύ νεαρή τότε δασκάλα πιάνου και συνεχίζοντας ακόμα να σπουδάζω μουσική, έγινα ένα από τα ιδρυτικά μέλη της Πολυφωνικής ακολουθώντας τον καθηγητή μου, μαέστρο Σταύρο Σολωμό. Τότε ήταν η «Χορωδία». Ήμουν χορωδός στη μικτή χορωδία, το πρώτο τμήμα της Πολυφωνικής. Περνώντας τα χρόνια, η Πολυφωνική μεγάλωνε, θέριευε, αποκτούσε και άλλα τμήματα, ταξίδευε, ανέβαινε, κατακτούσε. Απολάμβανε βραβεύσεις και αναγνώριση. Έγινε ένας από τους μεγαλύτερους χορωδιακούς οργανισμούς στην Ελλάδα, με τμήματα που ξεχώριζαν τόσο στο εσωτερικό, όσο και στο εξωτερικό. 

Πώς να απαντήσω τί είναι η Πολυφωνική για μένα επί 35 συνεχή χρόνια, χωρίς κλισέ και υπερβολές; Είναι μουσική, τραγούδι, τέχνη αλλά και πειθαρχία και επαγγελματισμός. Είναι αναμνήσεις, εμπειρίες, ταξίδια και ανθρώπινες συναναστροφές. Είναι οι καθηγητές μου, οι μαθητές μου, αλλά και οι φίλοι και οι συνεργάτες μου. Είναι χώρος ψυχαγωγίας, αλλά και δουλειάς και εκπαίδευσης. Είναι η σκληρή προσπάθεια, αλλά και τα δυνατά συναισθήματα. Είμαι ένα περήφανο ιδρυτικό μέλος της «Πολυφωνικής». Ενός οργανισμού που είναι πρότυπο της συλλογικής προσπάθειας, αλλά ταυτόχρονα δίνει έδαφος προσωπικής και επαγγελματικής ανέλιξης του καθενός από τους συνεργάτες της. Τελικά, μήπως η Πολυφωνική είναι απλά ένα ουσιαστικό κομμάτι της ζωής μου;

Λίγα λόγια για τους «αφανείς ήρωες» της ΠΟΛΥΦΩΝΙΚΗΣ

Η Πολυφωνική Χορωδία της Πάτρας είναι ένας υγιής και δραστήριος Οργανισμός ο οποίος αποτελείται από ικανότατα στελέχη που έχουν αγάπη για τη μουσική και την τέχνη γενικότερα, δημιουργική διάθεση και πολλή όρεξη για να προσφέρουν ανιδιοτελώς και με αυταπάρνηση σε αυτό που λέμε παραγωγή πολιτισμού.

Παρομοιάζοντας τον Οργανισμό της Πολυφωνικής με τον ανθρώπινο οργανισμό, μπορούμε να πούμε πως και αυτός αποτελείται από την κεφαλή, που δεν είναι άλλη από το Διοικητικό Συμβούλιο, την Καλλιτεχνική Διεύθυνση και τους Διευθυντές των Τμημάτων, αλλά και από το κυρίως σώμα, τον κορμό και τα άκρα δηλαδή, που είναι τι άλλο? Τα μέλη του Οργανισμού. Τα ενεργά μέλη του τμημάτων του Οργανισμού της Πολυφωνικής, ανήλικα και ενήλικα, είναι η σπονδυλική στήλη αυτού, είναι τα ζωτικά όργανα που στηρίζουν όλες τις λειτουργίες του, και κυρίως και πάνω από όλα είναι η ΚΑΡΔΙΑ του Οργανισμού που του δίνει ζωή. Αυτοί είναι οι χορωδοί των χορωδιακών τμημάτων, οι μουσικοί των ορχηστρικών τμημάτων, και τα μέλη του Θεατρικού Εργαστηρίου.

Είναι οι «αφανείς ήρωες» που καθημερινά καταβάλλουν πολύ κόπο και προσπάθεια για την επίτευξη των καλλιτεχνικών στόχων της Πολυφωνικής υπό την καθοδήγηση και σε συνεργασία με τους διευθυντές των τμημάτων. Είναι το υπέροχο έμψυχο δυναμικό που με χαρά και αγάπη στηρίζει το όραμα του Οργανισμού. Είναι αυτοί που τους αξίζει ένα μεγάλο ΜΠΡΑΒΟ διαχρονικά…

Ιστορικά Σημειώματα

Πολυφωνική Χορωδία Πάτρας

Καλλιτεχνικός Διευθυντής : Μο Σταύρος Σολωμός
Αναπληρώτρια Καλλιτεχνική Διευθύντρια : Εφη Καββαδία-Ζέρβα

Η ΠΟΛΥΦΩΝΙΚΗ ΧΟΡΩΔΙΑ ΠΑΤΡΑΣ ιδρύθηκε το 1983 από το σημερινό της Καλλιτεχνικό διευθυντή, Μο ΣΤΑΥΡΟ ΣΟΛΩΜΟ και μία ομάδα φιλόμουσων Πατρινών, με στόχο τη δημιουργία ενός χορωδιακού ομίλου με σύγχρονες προδιαγραφές. Στα 35 χρόνια της δραστηριότητας της, η ΠΟΛΥΦΩΝΙΚΗ με τα τμήματα της, έδωσε πάνω από 1000 συναυλίες σε όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό μετέχοντας παράλληλα, στα πλέον έγκριτα διεθνή Φεστιβάλ χορωδιακής μουσικής της χώρας μας αλλά και της ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ, ΑΓΓΛΙΑΣ, π. ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ, ΙΤΑΛΙΑΣ, ΙΣΠΑΝΙΑΣ, ΟΥΓΓΑΡΙΑΣ, ΠΟΛΩΝΙΑΣ, ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ, ΒΕΛΓΙΟΥ, ΟΥΑΛΙΑΣ, ΑΥΣΤΡΙΑΣ, ΤΣΕΧΙΑΣ, ΣΛΟΒΑΚΙΑΣ, ΡΟΥΜΑΝΙΑΣ, ΣΟΥΗΔΙΑΣ, ΚΥΠΡΟΥ, ΣΕΡΒΙΑΣ, ΓΑΛΛΙΑΣ, ΒΟΣΝΙΑΣ-ΕΡΖΕΓΟΒΙΝΗΣ, ΤΟΥΡΚΙΑΣ και ΙΑΠΩΝΙΑΣ.

Έχει βραβευτεί σε 80 διεθνείς και εθνικούς διαγωνισμούς με κορύφωση την ανάδειξη της, ως καλύτερη Ελληνική χορωδία, κατακτήσασα το GRAND PRIX των Ελληνικών χορωδιών στο διεθνή διαγωνισμό της Αθήνας το 1994. Επίσης έχει βραβευτεί με 6 χρυσά μετάλλια στην Αθήνα, Ρόδο, Φλωρεντία Ιταλίας, Κωνσταντινούπολη Τουρκίας και Καλαμάτα [Παιδική χορωδία, 2003-2004, 2012, 2014, 2015, Νεανική Χορωδία 2015], χρυσό μετάλλιο στη Ναύπακτο [Μικτή Χορωδία 2003], 2 χρυσά μετάλλια στην Αθήνα και Πρέβεζα [Βυζαντινός χορός 1997, 2000], 6 χρυσά μετάλλια στην Αθήνα [Παιδικό χορωδιακό εργαστήρι- Γ.Φ.Σ. ‘’Εμμέλεια’’ 2001-2004 έως 2007], 7 ασημένια μετάλλια στη Βιέννη Αυστρίας, Νιιρεγκιχάζα Ουγγαρίας, Φλωρεντία Ιταλίας, Πρέβεζα, Αθήνα και Καλαμάτα [Γυναικεία Χορωδία Δωματίου & Μικτή Χορωδία 2004, 2015Παιδική Χορωδία 2006, 2007, 2008, 2012], Ειδικό Βραβείο καλύτερης ερμηνείας έργου σύγχρονου συνθέτη, στη Φλωρεντία της Ιταλίας [2012], 2 χάλκινα μετάλλια στο διεθνή διαγωνισμό χορωδιών δωματίου της Τακαρατσούκα Ιαπωνίας το 1993 [Χορωδία Δωματίου] και δύο χάλκινα μετάλλια στη 1η Ολυμπιάδα χορωδιών στο Λιντς της Αυστρίας [Μικτή χορωδία, 2000].

Η Πολυφωνική Χορωδία της Πάτρας τον Ιούλιο του 2000 απέδωσε το ‘’ΒΥΖΑΝΤΙΝΟΝ ΟΡΑΤΟΡΙΟΝ’’, του Mακαριστού Μητροπολίτου πρώην Πατρών, κυρού Νικοδήμου Βαληνδρά, στο ΗΡΩΔΕΙΟ, σε εναρμόνιση και ενορχήστρωση του Μο Σταύρου Σολωμού. Συμμετείχε σε 5 συναυλίες με το συνθέτη Διονύση Σαββόπουλο, δύο εκ των οποίων στο ΗΡΩΔΕΙΟ, ενώ έχει συνεργαστεί με επιφανείς συνθέτες, όπως: Μάνος Χατζιδάκις, Μίκης Θεοδωράκης, Γιάννης Μαρκόπουλος, Μίμης Πλέσσας, Θεόδωρος Αντωνίου, Μιχάλης Αδάμης, Στέφανος Βασιλειάδης, Γιάννης Σπανός, Θάνος Μικρούτσικος, Τάκης Μωράκης, Γιώργος Μουζάκης, Ηλίας Ανδριόπουλος, Γιώργος Κατσαρός, Κώστας Κλάββας, Βασίλης Τενίδης, Νίκος Κηπουργός, Νότης Μαυρουδής, Δημήτρης Λάγιος, Κώστας Χατζής, Στέφανος Κορκολής, κ.α., απαρτίζεται δε, από τα πιο κάτω τμήματα.

1. ΠΡΟΠΑΙΔΙΚΗ ΧΟΡΩΔΙΑ - Δ/νση: ΔΗΜΗΤΡΑ ΠΙΤΣΟΥ- ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ, βοηθός Δ/νσης: ΕΛΕΝΗ ΜΟΥΖΑΚΗ, πιάνο: ΜΑΡΙΝΑ ΜΥΛΩΝΑ,βοηθός πιανίστα: ΙΟΥΛΙΑ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ, 8 βραβεύσεις, 60 μέλη.
2. ΠΑΙΔΙΚΗ ΧΟΡΩΔΙΑ - Δ/νση: ΑΡΕΤΟΥΣΑ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ, πιάνο: ΜΑΡΙΝΑ ΜΥΛΩΝΑ, 17 βραβεύσεις, 60 μέλη.
3. ΝΕΑΝΙΚΗ ΧΟΡΩΔΙΑ - Δ/νση: ΔΗΜΗΤΡΑ ΠΙΤΣΟΥ- ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ, πιάνο: ΑΛΜΠΕΝΑ ΠΕΝΚΟΒΑ, 40 μέλη, 1 βράβευση.
4. ΜΙΚΤΗ ΧΟΡΩΔΙΑ - Δ/νση: ΣΤΑΥΡΟΣ ΣΟΛΩΜΟΣ, πιάνο: ΛΟΥΣΗ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ, 15 βραβεύσεις, 70 μέλη.
5. ΒΥΖΑΝΤΙΝΟΣ ΧΟΡΟΣ - Δ/νση: ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΤΤΟΡΟΣ, 7 βραβεύσεις, 30 μέλη.
6. ΓΥΝΑΙΚΕΙΟ ΦΩΝΗΤΙΚΟ ΣΧΗΜΑ ‘’ΕΜΜΕΛΕΙΑ’’- Δ/νση: ΑΛΜΠΕΝΑ ΠΕΝΚΟΒΑ, πιάνο: ΑΡΕΤΟΥΣΑ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ, 2 Βραβεύσεις, 45 μέλη .
7. ΦΙΛΑΡΜΟΝΙΚΗ ΟΡΧΗΣΤΡΑ - Δ/νση: ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΠΟΥΡΔΟΠΟΥΛΟΣ, 50 μέλη.
8. ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ Ανηλίκων- Ενηλίκων - Δ/νση: ΑΘΗΝΑ ΚΑΛΛΙΜΑΝΗ , 60 μέλη.
9. ΟΡΧΗΣΤΡΙΚΟ ΣΧΗΜΑ ‘’VIBRATO’’ - Δ/νση: ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΘΑΝΑΣΑΚΟΠΟΥΛΟΣ, 30 μέλη.
10. ΩΔΕΙΟ ΠΟΛΥΦΩΝΙΚΗΣ - Δ/νση: ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΠΟΥΡΔΟΠΟΥΛΟΣ, Διοικητική Διευθύντρια: ΕΦΗ ΚΑΒΒΑΔΙΑ-ΖΕΡΒΑ, 400 σπουδαστές.

Η Πολυφωνική Χορωδία της Πάτρας αποτελεί κύριο και ιδιαίτερα σημαντικό πολιτιστικό φορέα της πόλης της Πάτρας, τιμηθείσα κατ’ επανάληψη, όχι μόνον από ιδιώτες φορείς της πόλης, αλλά και από την ΙΕΡΑ ΣΥΝΟΔΟ, την ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΠΑΤΡΩΝ, τη ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΑΧΑΙΑΣ, το ΔΗΜΟ ΠΑΤΡΕΩΝ, το ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ, την ΑΝΤΙΚΑΡΚΙΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ, το ΡΟΤΑΡΙΑΝΟ ΟΜΙΛΟ ΠΑΤΡΩΝ, το ΣΥΛΛΟΓΟ ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ ΑΙΜΟΔΟΤΩΝ Κ.Υ. ΧΑΛΑΝΔΡΙΤΣΑΣ, την Π.Α.Λ.Ο., το ΦΥΣΙΟΛΑΤΡΙΚΟ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΠΑΤΡΩΝ, το Σύλλογο Εθελοντών ‘’ΑΓΚΑΛΙΑΖΩ’’, την ΑΘΗΝΑΙΚΗ ΠΟΛΥΦΩΝΙΑ κ.λ.π. Είναι μέλος της INTERNATIONAL FEDERATION FOR CHORAL MUSIC, της EUROPEAN CHORAL ASSOCIATION- EUROPA CANTAT, της FOERDERVEREIN INTERKULTUR e.v., της ACTION AID, καθώς και ιδρυτικό μέλος της ΣΤΕΓΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΧΟΡΩΔΙΩΝ.

Η Πολυφωνική Χορωδία της Πάτρας διοικείται από 7μελές διοικητικό συμβούλιο με Πρόεδρο το Διευθυντή του Εκκλησιαστικού Λυκείου Πατρών, καθηγητή της Βυζαντινής Μουσικής και Πρωτοψάλτη, Γιάννη Κοττόρο.

Μικτή Χορωδία

Η Μικτή Χορωδία ιδρύθηκε το 1983 σαν το πρώτο τμήμα της Πολυφωνικής, στην οποία παράλληλα σήμερα λειτουργούν: η ΠΡΟΠΑΙΔΙΚΗ ΧΟΡΩΔΙΑ, η ΠΑΙΔΙΚΗ ΧΟΡΩΔΙΑ, η ΝΕΑΝΙΚΗ ΧΟΡΩΔΙΑ, ο ΒΥΖΑΝΤΙΝΟΣ ΧΟΡΟΣ, το ΓΥΝΑΙΚΕΙΟ ΦΩΝΗΤΙΚΟ ΣΧΗΜΑ ‘’ΕΜΜΕΛΕΙΑ’’, η ΦΙΛΑΡΜΟΝΙΚΗ ΟΡΧΗΣΤΡΑ, το ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ανηλίκων και ενηλίκων, το Ορχηστρικό σχήμα ‘’VIBRATO’’, επίσης ανηλίκων και ενηλίκων και το ΩΔΕΙΟ της ΠΟΛΥΦΩΝΙΚΗΣ.

Η 70μελής ΜΙΚΤΗ ΧΟΡΩΔΙΑ, έχει δώσει πάνω από 300 συναυλίες στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ενώ πολλές φορές έχει εμφανιστεί στην Ελληνική τηλεόραση και τη ραδιοφωνία. Έχει τιμηθεί συνολικά με 15 διεθνή και εγχώρια βραβεία σε διαγωνισμούς χορωδιών, με κορύφωση τη βράβευση της στο Διεθνές Χορωδιακό Φεστιβάλ Ναυπάκτου ΄΄ ΜΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ΄΄ [2003] όπου κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο και Α΄ Βραβείο, ισοβαθμήσασα στη πρώτη θέση με τη Χορωδία Φίλων Μοντέρνας Μουσικής της Αθήνας, ενώ πρόσφατα βραβεύτηκε με ασημένιο δίπλωμα στον 1ο Διεθνή διαγωνισμό της Interkultur στην Καλαμάτα. Έχει λάβει μέρος σε πολλά Φεστιβάλ του εξωτερικού όπως: ΠΕΣΚΑΡΑ ΙΤΑΛΙΑΣ[1984], ΝΤΕΜΠΡΕΤΣΕΝ- ΟΥΓΓΑΡΙΑΣ[1988], ΛΟΡΕΤΟ- ΙΤΑΛΙΑΣ[1990], ΛΑΝΓΚΟΛΕΝ- ΟΥΑΛΙΑΣ[1991], ΛΕΥΚΩΣΙΑ/ΛΕΜΕΣΟΣ- ΚΥΠΡΟΥ[1999], ΛΙΝΤΣ- ΑΥΣΤΡΙΑΣ[2000], ΛΟΡΕΤΟ- ΙΤΑΛΙΑΣ[2001], ΡΩΜΗ- ΙΤΑΛΙΑΣ [2007], ΛΕΜΕΣΟΣ- ΚΥΠΡΟΥ[2007], ΜΠΑΝΙΑ ΛΟΥΚΑ-ΒΟΣΝΙΑΣ-ΕΡΖΕΓΟΒΙΝΗΣ[2008] κ.λπ. Οργάνωσε συναυλιακούς θεσμούς για τη πόλη της Πάτρας, όπως τη ΦΘΙΝΟΠΩΡΙΝΗ ΣΟΝΑΤΑ, προς τιμήν Ελλήνων συνθετών και ερμηνευτών, τις ΜΟΥΣΙΚΕΣ ΑΝΑΖΗΤΗΣΕΙΣ και το ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟ ΚΟΝΤΣΕΡΤΟ, που πραγματοποιείται ανελλιπώς από το 1995 μέχρι σήμερα, παρουσίασε το ΒΥΖΑΝΤΙΝΟ ΟΡΑΤΟΡΙΟ του μακαριστού Μητροπολίτη π. Πατρών κυρού ΝΙΚΟΔΗΜΟΥ στο ΗΡΩΔΕΙΟ, στα πλαίσια του Ιωβηλαίου [Ιούλιος 2000], οργάνωσε και το 1ο Διεθνές Συμπόσιο Χορωδιακής Μουσικής, στην Πάτρα τον Απρίλιο του 2006, με τη συμμετοχή 1.500 Συνέδρων από την Ελλάδα και το εξωτερικό, στo πλαίσιο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης, ενώ πρόσφατα συνεργάστηκε με τους συνθέτες Γιάννη Μαρκόπουλο και Στέφανο Κορκολή σε σειρά συναυλιών στην Πάτρα και στην Αθήνα. Είναι μέλος των :INTERNATIONAL FEDERATION ON CHORAL MUSIC, EUROPEAN CHORAL ASSOCIATION- EUROPA CANTAT, INTERKULTUR- MUSICA MUNDI, ACTION AID, ΣΤΕΓΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΧΟΡΩΔΙΩΝ κ.α. Τη χορωδία διευθύνει από ιδρύσεως της ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Οργανισμού Μο ΣΤΑΥΡΟΣ ΣΟΛΩΜΟΣ. Πιάνο παίζει η ΛΟΥΣΗ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ.

1983  --- 1ο Τμήμα Ιδρυτικό - Αρχαίο Ωδείο Πάτρας - 20/6/1983

1983  --- 1η Συναυλία Μικτής Χορωδίας στην Πάτρα - Δημοτικό Θέατρο Πάτρας - 6ο Χορωδιακό Φεστιβάλ Αθηνών 11/12/1983

1984 --- Γενέθλια 1ου έτους -Δημοτικό Θέατρο Πάτρας - 24/5/1984

1984 --- Pescara - 4 έως 7/10/1984

1986 --- Ά Χορωδιακή Συνάντηση - Αρκαδικό Φεστιβάλ Τρίπολη - 13/9/1986

1988 --- 3η Συνάντηση Χορωδιών ΠΜ -ΜΧ - Αρχαίο Ωδείο Πάτρας -25/6/1988

1988 --- Debrecen - 2 έως 14/7/1988

1990--- Φεστιβάλ Λορέτο - 18 έως 22/4/1990

1995  --- 30 Χρόνια Κώστας Χατζής - Αρχαίο Ωδείο Πατρών - 23 και 24/9/1995

1996--- Φθινοπωρινή Σονάτα - 14 και 15/9/1996

1997 --- Τελετή Έναρξης Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Στίβου -Παναθηναϊκό Στάδιο - 30 και 31/7/1997  και 1/8/1997

1998--- Διεθνές Χορωδιακό Φεστιβάλ Αθηνών - ΠΑΛΛΑΣ Αθήνα - 6 και 7/11/1998

2005--- " Βραδιά Οπερέτας " - Δημοτικό Θέατρο Πάτρας - 27/2/2005

2007--- 3ο Διεθνές Φεστιβάλ Θρησκευτικής Μουσικής - Ρώμη Ιταλία - 26 έως 31/7/2007

2007 --- Χριστουγεννιάτικο Κοντσέρτο 22/12/2007

2008  --- Συναυλία "REQUIEM" - Δημοτικό Θέατρο Κέρκυρας 19/4/2008

2008  --- Συναυλία προς τιμήν του Οικουμενικού Πατριάρχη - Συνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο Πανεπιστημίου Πατρών -3/11/2008

2010 --- 85 χρόνια Μίκης Θεοδωράκης - 12/7/2010

2012 --- Συναυλία Θρησκευτικής Μουσικής - Δημοτικό Θέατρο Πάτρας - 7/4/2012

2013 --- 30 Χρόνια Πολυφωνική - Βράβευση Βούλας Σολωμού (Ιδρυτικό Μέλος -Στέλεχος Οργανισμού Πολυφωνικής - Διετέλεσε Μέλος Δ.Σ. - Επίτιμη Πρόεδρος) - 11/5/2013

2013 --- 30 Χρόνια Πολυφωνική - 11/5/2013

2014 --- "ΦΑΝΤΑΣΙΑ ΜΠΕΤΟΒΕΝ" - Αρχαίο Ωδείο Πάτρας - 17/7/2014

2015 --- 90 χρόνια Χατζηδάκης - Θεοδωράκης - Αίγιο - 28/8/2015

2016 --- Συναυλία ΩΔΕΣ ΚΑΙ ΙΚΕΣΙΑ - 18/4/2016

2017 --- Συναυλία με Στέφανο Κορκολή με έργα Μίκη Θεοδωράκη - 4/2/2017

2017 --- Επετειακή Συναυλία για την Ένωση των Επτανήσων - Συνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο Πανεπιστημίου Πατρών - 28/5/2017

2017 --- 2ο Χορωδιακό Φεστιβάλ Αρχαίας Ολυμπίας - 8/7/2017

2017--- Συναυλία στα πλαίσια των εγκαινίων αναπαλαίωσης εκκλησίας Παναγίας Βλαχέρνας - Φιλιατρά - 12/7/2017

Παιδική Χορωδία - (2ο ΙΔΡΥΤΙΚΟ ΤΜΗΜΑ)

Η Παιδική Χορωδία ιδρύθηκε το 1983 σαν το δεύτερο τμήμα του Οργανισμού της ‘Πολυφωνικής Χορωδίας Πάτρας’’. Έχει δώσει πάνω από 200 συναυλίες στην Ελλάδα και το εξωτερικό, μετέχοντας σε χορωδιακές συναντήσεις και σε διεθνή Φεστιβάλ.
Βραβεύτηκε με ασημένιο μετάλλιο στο Διεθνές Χορωδιακό Φεστιβάλ Αθηνών, το 1990, με ασημένιο μετάλλιο στον Πανευρωπαϊκό Διαγωνισμό Νέων, στο Neerpelt του Βελγίου, το 1994, με συνολικά 3 βραβεία στους διαγωνισμούς Παιδικού τραγουδιού του Δήμου Πατρέων, το 1996 και 1997, με χάλκινο μετάλλιο στο Διεθνές Χορωδιακό Φεστιβάλ Αθηνών, το 1998, με πρώτο βραβείο και χρυσό μετάλλιο στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Χορωδιών της ΧΟΝ, στην Αθήνα, με Χρυσό Μετάλλιο στο Διεθνές Χορωδιακό Φεστιβάλ Ρόδου και βραβείο φολκλορικών έργων, με το 2ο βραβείο και ασημένιο μετάλλιο στο Διεθνή Διαγωνισμό Χορωδιών- Ορχηστρών Νέων Βιέννης Αυστρίας, με ασημένιο μετάλλιο και την πρώτη θέση στην κατηγορία της, στο Διεθνές Χορωδιακό Φεστιβάλ Αθηνών, το Νοέμβριο του 2007, με ασημένιο μετάλλιο στο Διεθνή Διαγωνισμό Χορωδιών της Nyiregihaza Ουγγαρίας, τον Αύγουστο του 2008, ενώ τον Ιούλιο του 2010 , έλαβε μέρος στο 28 Διεθνές Χορωδιακό Φεστιβάλ του Cantonigros της Ισπανίας. Στον 1ο διαγωνισμό χορωδιών της Φλωρεντίας Ιταλίας, το 2012, κατέκτησε το Α΄ Βραβείο και χρυσό μετάλλιο, στην κατηγορία των Παιδικών χορωδιών, Β΄ Βραβείο και ασημένιο μετάλλιο, στην κατηγορία των έργων φολκλόρ και Ειδικό βραβείο για την καλύτερη ερμηνεία έργου, σύγχρονου συνθέτη. Στο 4ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορωδιών Κωνσταντινούπολης Τουρκίας, το 2014, βραβεύτηκε με Α΄ Βραβείο και Χρυσό μετάλλιο, στην κατηγορία κλασικών έργων για παιδικές χορωδίες. Επίσης με χρυσό δίπλωμα βραβεύτηκε, στον 1ο Διεθνή Διαγωνισμό Χορωδιών της Καλαμάτας, τον Οκτώβριο του 2015.

Έχει συνεργαστεί με τους συνθέτες Θάνο Μικρούτσικο, Θανάση Νικόπουλο, Διονύση Σαββόπουλο [με κορύφωση τις συναυλίες στο Ηρώδειο, το 2012] Νίκο Κηπουργό και Στέφανο Κορκολή, με τους σολίστ Ζάχο Τερζάκη[τενόρο], Άννα Μορφίδου [σοπράνο] και Σόνια Θεοδωρίδου [σοπράνο]με τις διάσημες χορωδίες Kantilena και Pilsen Choir της Τσεχίας και Dobric της Βουλγαρίας, αλλά και πολλές φορές με την Ορχήστρα Πατρών και Νυκτών Εγχόρδων Δήμου Πατρέων. Συμμετείχε στην ερμηνεία του ‘’Βυζαντινού Ορατορίου’’, του μακαριστού Μητροπολίτη π. Πατρών κυρού Νικοδήμου Βαληνδρά, στο Ηρώδειο, για το Ιωβηλαίο των 2000 χρόνων από τη γέννηση του Χριστού [διοργάνωση της Ιεράς Συνόδου], αλλά και στην Τελετή Έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας το 2004. Τον Οκτώβριο του 2011 έλαβε μέρος σε ζωντανή συναυλία της ΕΡΤ, μαζί με την Ορχήστρα Πατρών, που μεταδόθηκε απ’ ευθείας από το Γ΄ Πρόγραμμα της Κρατικής Ραδιοφωνίας. Τον Ιούλιο του 2015, μετείχε σε δύο συναυλίες στην Κέρκυρα, προσκαλεσμένη της Θερινής Ακαδημίας του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου Κέρκυρας και τον Οκτώβριο του ιδίου έτους τιμήθηκε με χρυσό βραβείο στο 1ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορωδιών που πραγματοποίησε η INTERKULTUR στην Καλαμάτα. Το 2017 έλαβε μέρος στο Διεθνές Χορωδιακό Φεστιβάλ Πρέβεζας, αλλά και σε συναυλία για το ΚΕΘΕΑ Οξυγόνο Πάτρας. Παράλληλα έχει μετάσχει σε όλα τα Χριστουγεννιάτικα Κοντσέρτα του Οργανισμού, από τη θέσπιση τους το 1996 μέχρι και το 2017.Τη χορωδία σήμερα διευθύνει, η Αρετούσα Νικολοπούλου. Πιάνο παίζει η Μαρίνα Μυλωνά.

1983 --- 1η φωτογραφία Παιδικής Χορωδίας - Κάστρο Πάτρας - 15/6/1983

1983 --- Εγκαίνια Πολυφωνικής 22/10/1983

1983 --- 6ο Χορωδιακό Φεστιβάλ Αθηνών - Hilton Αθήνα - 4/12/1983

1993 --- 5η Χορωδιακή Συνάντηση Ιωαννίνων - 15/5/1993

2000 --- Κάλαντα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλο - Προεδρικό Μέγαρο Αθήνα- 24/12/2000

2004 --- 6ο Διεθνές Χορωδιακό Φεστιβάλ Ρόδου - ΧΡΥΣΟ ΜΕΤΑΛΛΙΟ - 14 έως 19/4/2004

2006 --- Βιέννη Αυστρίας - ΑΣΗΜΕΝΙΟ ΚΥΠΕΛΛΟ - 28/6/2006 έως 7/7/2006

2006 --- Χριστουγεννιάτικο Κοντσέρτο - Πάτρα Πολιτιστική Πρωτεύουσα - Εργοστάσιο Τέχνης - 24/12/2006

2008 --- 7ο Διεθνές Χορωδιακό Φεστιβάλ - NYIREGUHAZA Ουγγαρίας - 16 έως 22/8/2008

2012 --- Συναυλία με Σαββόπουλο - Ηρώδειον - 1 έως 6/10/2012

2013 --- Συναυλία Καβάφη με Σόνια Θεοδωρίδου - - Συνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο Πανεπιστημίου Πατρών - 18/12/2013

2014 --- Επίσκεψη στο Οικουμενικό Πατριαρχείο - 24/7/2014

2016 --- Χριστουγεννιάτικο Κοντσέρτο -- Συνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο Πανεπιστημίου Πατρών - 17-18/12/2016

2017 --- Συναυλία με Στέφανο Κορκολή - Έργα Μίκη Θεοδωράκη - 4/2/2017

Βυζαντινός Χορός

Ιδρύθηκε το 1987. Έχει πραγματοποιήσει πλήθος συναυλιών στην Ελλάδα και το εξωτερικό μετέχοντας σε διεθνή Φεστιβάλ θρησκευτικής μουσικής [Σύμης, Πάτμου κ.λπ.] αλλά και στην Πάτρα, σε πολλούς Ιερούς Ναούς. Έχει οργανώσει συναυλίες σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πατρών και έχει μετάσχει στην έναρξη του Διεθνούς Συνεδρίου Βυζαντινής Ιατρικής στη Πάτρα.

Οι κυριότεροι σταθμοί της καλλιτεχνικής του διαδρομής είναι: Συναυλίες έργων Βυζαντινής Μουσικής στο WESTON S. MARE, CARDIFF και BRISTOL της Ν. Δ. Αγγλίας[1992], στη ΛΑΡΝΑΚΑ, ΠΑΡΑΛΙΜΝΙ και ΛΕΥΚΩΣΙΑ της Κύπρου [1995], στο 15ο Διεθνές Χορωδιακό Φεστιβάλ ORISTANO ΙΤΑΛΙΑΣ και στην TRIESTE Ιταλίας, στα πλαίσια διεθνούς συνεδρίου Βυζαντινολογίας στο 15ο Διεθνές Χορωδιακό Φεστιβάλ[1997], στη ΛΑΡΝΑΚΑ, ΛΕΥΚΑΡΑ και ΛΕΥΚΩΣΙΑ της Κύπρου, για δεύτερη φορά[2001], στο Διεθνές Χορωδιακό Φεστιβάλ Θρησκευτικής μουσικής ROTTENBURG της Γερμανίας[2002], στο Φεστιβάλ Χορωδιών της ΜΠΑΝΙΑ ΛΟΥΚΑ και ΛΑΚΤΑΣΙ, Βοσνίας Ερζεγοβίνης[2004 και 2006], ΝΙΣ Σερβίας[2004], τον Απρίλιο του 2010 στην Κωνσταντινούπολη, ενώ τον Ιούνιο του 2010 στο Διεθνές Χορωδιακό Φεστιβάλ του PITESTI της Ρουμανίας. Έλαβε μέρος επίσης στο Διεθνές Χορωδιακό Φεστιβάλ Πρέβεζας το 1996,1997 και 2003 όπου τιμήθηκε με 1ο Βραβείο Χρυσό και δύο αργυρά μετάλλια. Το 1999 βραβεύτηκε με Α΄ Βραβείο και χρυσό μετάλλιο στο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Χορωδιών της Χ.Ο.Ν. στο Θέατρο Παλλάς της Αθήνας. Το 1998 παρουσίασε την ‘’Ασματική Ακολουθία’’ για το Ιωβηλαίο των 2000 χρόνων από την γέννηση του Χριστού (ποίηση και μουσική του μακαριστού Μητροπολίτου Πατρών κυρού Νικοδήμου), ενώ το 2000 ερμήνευσε στο Ηρώδειο και το Αρχαίο Ωδείο Πατρών, το ‘’ΒΥΖΑΝΤΙΝΟΝ ΟΡΑΤΟΡΙΟΝ’’, ποίηση και μουσική του ιδίου, σε εναρμόνιση και ενορχήστρωση του Καλλιτεχνικού Διευθυντού του Οργανισμού, Μο Σταύρου Σολωμού. Επίσης, παρέστη στην υποδοχή του Οικουμενικού Πατριάρχου κ. κ. Βαρθολομαίου ενώ το 2001 έλαβε μέρος στην τελετή έναρξης του Νεφρολογικού Συνεδρίου στο Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο των Δελφών.

Το 2002 παρουσίασε στην Πάτρα το 4ο Ορατόριο του μακαριστού Μητροπολίτου Πατρών κυρού Νικοδήμου με θέματα από την ΚΑΙΝΗ ΔΙΑΘΗΚΗ, έδωσε συναυλία με έργα Πατρινών Υμνωδών-Μελοποιών στα πλαίσια της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης-Πάτρα 2006 και μετείχε σε συναυλία απ ευθείας μετάδοσης Χριστουγεννιάτικων Ύμνων από την ΕΡΑ σε όλη την Ευρώπη και τον Καναδά στα τέλη του 2007. Το Νοέμβριο του 2008 συμμετείχε από κοινού με τη Μικτή και Παιδική Χορωδία του Οργανισμού και με ορχηστρικό σύνολο του Δημοτικού Ωδείου, στην επίσημη συναυλία που πραγματοποιήθηκε στο Συνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών, στα πλαίσια των Πρωτοκλητείων για την επίσημη υποδοχή του Οικουμενικού Πατριάρχου κ. κ. Βαρθολομαίου, ενώ τον Απρίλιο του 2009 παρόντος του Οικουμενικού Πατριάρχου, ο οποίος και προσκάλεσε τη χορωδία, έψαλλε στην πανηγυρική Θεία Λειτουργία της Ζωοδόχου Πηγής, στην Ιερά Μονή Μπαλουκλή της Κωνσταντινούπολης και έδωσε συναυλία στη Ζωγράφειο Σχολή της Πόλης. Τον Ιούνιο του 2010 έλαβε μέρος στο Διεθνές Χορωδιακό Φεστιβάλ στο PITESTI της Ρουμανίας, ενώ πρόσφατα διοργάνωσε στην Πάτρα, τα ‘’Παλαιολόγεια 2012’’ προς τιμήν του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου. Εντός του 2015 έλαβε μέρος σε εκδηλώσεις για την επέτειο της Αλώσεως της Πόλης, σε συναυλία στον Ι.Ν. Παντανάσσης του Μυστρά, σε εκδήλωση για το Αντωνοπούλειο Ιδρυμα, στα Πρωτοκλήτεια 2015, με Ύμνους αφιερωμένους στην Παναγία Παντάνασσα, στον ανακαινισθέντα Ιερό Ναό Παντανάσσης Πατρών, αλλά και στη Χριστουγενννιάτικη συναυλία του Οργανισμού στο Συνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών. Το Φεβρουάριο του 2016, έδωσε συναυλία στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Εισοδίων και Αγίου Χαραλάμπους Φιλιατρών, οργάνωσε συναυλία στο πλαίσιο της Μεγάλης Εβδομάδος, με το γενικό τίτλο: ‘’Πορεία προς το Πάθος, Ύμνοι και Θρήνος’’, έλαβε μέρος σε εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, στην Ιερά Μονή Αγίων Πάντων Δήμου Ερυμάνθου, ενώ πρόσφατα συμμετείχε σε εκδηλώσεις των Πρωτοκλητείων 2017,όπως στη συναυλία με τους ερμηνευτές Γλυκερία, Μπάση και Κετιμέ. Το ΒΥΖΑΝΤΙΝΟ ΧΟΡΟ της Πολυφωνικής, διευθύνει ο Χοράρχης ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΤΤΟΡΟΣ.

1992 --- WESTON - CARDIFF BRISTOL - 28 έως 31/4/1992

1992 --- Εθνικό Θέατρο Ρόδου - 13 έως 16/11/1992

1992 --- Πρωτοκλήτεια Μητροπολιτικός Ιερός Ναός -28/11/1992

1997 --- Συναυλία στο Οριστάνο - ORISTANO - 10 έως 18 /9/1997

1997 --- Συναυλία στον Καθεδρικό Ναό - San Gusto - 1 έως 6/10/1997

2000 --- Συνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο Πανεπιστήμιου Πατρών με τον Πατριάρχη - 21/10/2000

2002 --- 3ο Διεθνές Χορωδιακό Φεστιβάλ Θρησκευτικής Μουσικής - ROTTENBURG -16 έως 23/7/2002

2004 --- Διεθνές Φεστιβάλ Θρησκευτικής Μουσικής Πάτμου - 2 έως 6 /9/2004

2006 ---Συναυλία "Πάτρα Πολιτιστική Πρωτεύουσα" -Παλαιό Πτωχοκομείο - 16/11/2006

2010 ---Συναυλία Χριστουγέννων Ι.Ν. Ευαγγελίστριας - 20/12/2010

2015 --- Πρωτοκλήτεια -Θυρανοίξια Ι.Ν. Παντανάσσης -22/11/2015

Προπαιδική Χορωδία

Ιδρύθηκε το 1996 σαν τμήμα του Οργανισμού, της Πολυφωνικής Χορωδίας Πάτρας, με στόχο να καλύψει τις ανάγκες στην εκπαίδευση παιδιών ηλικίας B΄ έως και Ε΄ Δημοτικού και προ της εισόδου τους, στην ΠΑΙΔΙΚΗ χορωδία του Οργανισμού. Στα χρόνια που πέρασαν ένας μεγάλος αριθμός δραστηριοτήτων, με στόχους εκπαιδευτικούς και ψυχαγωγικούς, ήταν ο απολογισμός της παρουσίας του τμήματος, τόσο εσωτερικά αλλά και έξω από τον Οργανισμό, μετέχοντας σε αρκετές δραστηριότητες του Δήμου Πατρέων [Καρναβάλι των μικρών , Πρωτομαγιά κ.λπ.] αλλά και σε άλλες εκδηλώσεις που σαν στόχο είχαν την προαγωγή του έργου της ΠΡΟΠΑΙΔΙΚΗΣ ΧΟΡΩΔΙΑΣ. Στο Φεστιβάλ τραγουδιού που οργάνωσε ο Δήμος Πατρέων, στο πλαίσιο του Καρναβαλιού των μικρών το 1997, 98 και 99, κατέκτησε 9 συνολικά βραβεία (ερμηνείας, στίχου, ενορχήστρωσης, σκηνικής παρουσίας κ.λπ.). Τον Ιούνιο του 2000, πραγματοποίησε μεγάλη συναυλία με το συνθέτη Νότη Μαυρουδή, με έργα του ιδίου και με εξαιρετική επιτυχία, στο Θέατρο του Κάστρου της Πάτρας. Τον Απρίλιο του 2001, η ΠΡΟΠΑΙΔΙΚΗ ΧΟΡΩΔΙΑ έλαβε μέρος, στον Πανελλήνιο διαγωνισμό χορωδιών της Χ. Ο. Ν., Π. Φαλήρου, στο Θέατρο Παλλάς της Αθήνας, όπου τιμήθηκε με Α΄ Βραβείο, χρυσό μετάλλιο και τη διάκριση εκτός συναγωνισμού για την απόδοση της.

Το Μάιο του 2002 έλαβε μέρος στο Φεστιβάλ Παιδικών χορωδιών, πού οργάνωσε ο Δήμος Νέας Φιλαδέλφειας, το 2003 στο Φεστιβάλ Χορωδιών του Δήμου Χαϊδαρίου, ενώ τον ίδιο μήνα συμμετείχε στην εορταστική συναυλία της ΠΟΛΥΦΩΝΙΚΗΣ, για τα 20 χρόνια από την ίδρυση της. Το Φεβρουάριο του 2004 και του 2005 έλαβε μέρος στο Φεστιβάλ Παιδικού τραγουδιού, πού οργάνωσε ο Δήμος Πατρέων στο πλαίσιο του Καρναβαλιού των Μικρών της Πάτρας, το 2004 έως το 2007 βραβεύτηκε με Χρυσά μετάλλια και μετάλλια της UNESCO στους ετήσιους Πανελλήνιους διαγωνισμούς της Χ. Ο. Ν., πού έγιναν στο Πανεπιστήμιο του Πειραιά. Επίσης συμμετείχε στις συναυλίες του Οργανισμού για τα 25 τα 30 και τα 32χρόνια του, στο Συνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών και στην Αγορά Αργύρη, όπως και σε συναυλίες για την Αντικαρκινική Εταιρεία, το Σ.Ο.Ψ.Υ. Πάτρας και το Σύλλογο εθελοντών κατά του καρκίνου ‘’Αγκαλιάζω’’, στο Φεστιβάλ Παιδικών Χορωδιών ‘’Καλλιτεχνήματα’’, που έγινε στη Δραπετσώνα [Ιούνιος 2014], στο Μουσικό Συνέδριο της Άμφισσας, στον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Μουσικής στον αύλειο χώρο του Σκαγιοπουλείου Ιδρύματος, σε συναυλία για τη ‘’Μητέρα’’ και στις Χριστουγεννιάτικές συναυλίες του Οργανισμού το 2015,2016 και 2017. Τη χορωδία διευθύνει, η Δήμητρα Πίτσου- Διαμαντοπούλου. Βοηθός Διεύθυνσης είναι, η Ελένη Μουζάκη. Πιάνο παίζει, η Μαρίνα Μυλωνά με βοηθό την Ιουλία Παπαδοπούλου.

2010 --- Συναυλία Λήξης Περιόδου - Δημοτικό Θέατρο Πάτρας - 5/6/2010

2011 --- Πανελλήνιος Διαγωνισμός Χορωδίας Ορχήστρας Νέων - 'Α ΒΡΑΒΕΙΟ - Άλιμος - 9/4/2011

2011 --- Παράσταση "Η θυσία της Ιφιγένειας" - Δημοτικό Θέατρο Πατρών - 4/6/2011

2013 --- Συναυλία 30 χρόνων Πολυφωνικής - Συνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο Πανεπιστημίου Πατρών - 11/5/2013

2014 --- Συναυλία "Χειμωνανθός" - Συνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο Πανεπιστημίου Πατρών - 2/2/2014

2015 --- Πανευρωπαϊκή Ημέρα Μουσικής - Κήπος Σκαγιοπουλείου - 21/6/2015

2016 --- Φεστιβάλ Καλλιτεχνήματα - Κερατσίνι - 9/4/2016

Γυναικείο Φωνητικό Σχήμα ‘’ΕΜΜΕΛΕΙΑ’’

Ιδρύθηκε τον Οκτώβριο του 2003, σαν τμήμα του Οργανισμού της Πολυφωνικής Χορωδίας Πάτρας, με στόχο να καλύψει τις ανάγκες χορωδιακής εκπαίδευσης σε μέλη της τοπικής κοινωνίας. Η πρώτη σύσταση του τμήματος αποτελέστηκε από 40 γυναικεία μέλη, πού εργάστηκαν υποδειγματικά, προκειμένου να αποκτήσουν την αίσθηση της χορωδιακής πράξης. Το Γ.Φ.Σ. ‘’ΕΜΜΕΛΕΙΑ’’, πραγματοποίησε την πρώτη της εμφάνιση στο αμφιθέατρο της Ι. Μ. Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Ναυπάκτου, με έργα παραδοσιακής μουσικής, αποσπώντας εξαιρετικά σχόλια. Τον Απρίλιο του 2005 και του 2007, έλαβε μέρος στον Πανελλήνιο διαγωνισμό Χορωδιών, πού οργάνωσε η Χ. Ο. Ν. Π. Φαλήρου, στο Πανεπιστήμιο Πειραιά, όπου βραβεύτηκε στην κατηγορία της, με Χρυσό Μετάλλιο και Α΄ Βραβείο, όπως και με την τιμητική διάκριση της UNESCO. Τον Ιούνιο του 2009 έλαβε μέρος, με εξαιρετική επιτυχία, στο 12ο Διεθνές Χορωδιακό Φεστιβάλ ‘’ALTA PUSTERIA’’ [75 χορωδίες από όλο τον κόσμο], στο Τυρόλο της Βορείου Ιταλίας, δίδοντας 6 συναυλίες σε διάφορες πόλεις της περιοχής, ενώ τον Νοέμβριο της ίδιας χρονιάς, έλαβε μέρος στο Διεθνές Φεστιβάλ του ΟΤΕ, στη Θεσσαλονίκη.

Έχει δώσει πάνω από 40 συναυλίες, μεταξύ των οποίων για τον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας της Οικογένειας, για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας κατά του καπνίσματος, έχει παρουσιάσει έργα παραδοσιακής μουσικής, ενώ έχει λάβει μέρος και σε εορταστικές εκδηλώσεις με έργα Χριστουγεννιάτικης μουσικής, αλλά και σε πολλές συναυλίες κοινωνικού περιεχομένου, στο Συνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών. Έλαβε μέρος στο 3ο Φεστιβάλ Χορωδιών Κέρκυρας, στο Δημοτικό Θέατρο της νήσου [2013], και στη συναυλία ‘’Χειμωνανθός’’ του Οργανισμού [2014]. Το 2015 έλαβε μέρος στο 15ο Διεθνές Φεστιβάλ Παραλίας Κατερίνης και στη Χριστουγεννιάτικη συναυλία του Οργανισμού ενώ το 2016 σε συναυλία προς τιμή των Γυναικών Μαέστρων της Πάτρας, στο 2ο Εαρινό Χορωδιακό Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, στο 1ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορωδιών της Μυκόνου, αλλά και στις συναυλίες του Χριστουγεννιάτικου Κοντσέρτου του Οργανισμού, το 2016 και 2017. Επίσης έλαβε μέρος εντός του 2017, στο 10ο Χορωδιακό Φεστιβάλ Φαιάκων της Κέρκυρας και πρόσφατα στο Φεστιβάλ Χορωδιών Καλαμαριάς Θεσσαλονίκης. Τη χορωδία διευθύνει η Αλμπένα Πενκόβα ενώ πιάνο παίζει η Αρετούσα Νικολοπούλου.

2004 --- 1η Συναυλία ΕΜΜΕΛΕΙΑΣ - Ιερά Μονή Μεταμορφώσεως Ναυπάκτου -19/12/2004

2008 --- Συναυλία για τα 25 χρόνια Πολυφωνικής -- Συνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο Πανεπιστημίου Πατρών -11/5/2008

2009 --- 12ο Διεθνές Χορωδιακό Φεστιβάλ - ALTA PUSTERIA - ΝΤΟΠΙΑΚΟ Ιταλία - 23/6 έως 1/7/2009

2009 ---12ο Διεθνές Χορωδιακό Φεστιβάλ - ALTA PUSTERIA - ΣΑΝ ΚΑΝΤΙΤΟ Ιταλία - 23/6 έως 1/7/2009

2009 ---  Προσυναυλιακή Εκδήλωση Χριστουγεννιάτικου Κοντσέρτου -  Συνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο Πανεπιστημίου Πατρών - 19/12/2009

 

2015 --- 15ο Διεθνές Χορωδιακό Φεστιβάλ - Παραλία Κατερίνης -25-27/9/2015

2016 --- Χριστουγεννιάτικο Κοντσέρτο - Συνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο Πανεπιστημίου Πατρών - 17-18/12/2016

Θεατρικό Εργαστήρι

Το Θεατρικό Εργαστήρι της "Πολυφωνικής", γεννήθηκε το 2005, σαν μία ανάγκη διεύρυνσης των καλλιτεχνικών αναζητήσεων του Οργανισμού και ιδιαίτερα προς τη Θεατρική Πράξη. Ο σκηνοθέτης Δημήτρης Σιούντας, ανέλαβε τη διεύθυνση του τμήματος και έτσι προέκυψε ‘’Ο Σιμιγδαλένιος’’, έργο του Αλέξανδρου Αδαμόπουλου, πού το Θεατρικό Εργαστήρι παρουσίασε με ιδιαίτερη επιτυχία στη Θεατρική Σκηνή του Πολυχώρου ‘’Πολιτεία’’, τον Απρίλιο του 2006, στο Αντίρριο τον Μάιο και στη Ναύπακτο, το Δεκέμβριο του 2006. ΄Εκτοτε το Θεατρικό εργαστήρι έλαβε μέρος σε διάφορες εκδηλώσεις του Οργανισμού, ενώ παρουσίασε το ‘’Σιμιγδαλένιο’’, σε δύο παραστάσεις στο Δημοτικό Θέατρο ‘’Απόλλων’’, στα πλαίσια του Καρναβαλιού των Μικρών που οργάνωσε η ΔΕΠΑ Πάτρας. Το Σεπτέμβριο του 2008 το Θεατρικό Εργαστήρι ανέλαβε ο θεατρολόγος-εκπαιδευτικός Γιάννης Βλάχος, ενώ το Σεπτέμβριο του 2010, η επίσης εκπαιδευτικός Αθηνά Καλλιμάνη- Γεωργιτσοπούλου, αναδιοργάνωσε το ‘’Εργαστήρι’’, με τμήματα για ανήλικα παιδιά και ενήλικες. Συμμετείχε στην παράσταση ‘’Ο Αστροζωηρούλης’’, από κοινού με τη Θεατρική Ομάδα του 8ου Γυμνασίου της πόλης, το Φεβρουάριο του 2011. Παρουσίασε τα διασκευασμένα, από τη διευθύντρια του τμήματος, παραμύθια, ‘’Ένα ταψί με γεμιστά’’ [Άννα Δενδρινού] και ‘’Ο τεμπέλ- Νικόλας’’ [Ελισάβετ Καπαγερίδου], στο Δημοτικό Θέατρο ‘’Απόλλων’’, τον Απρίλιο του 2012, αλλά και το Φεβρουαρίου του 2013, σε συνεργασία και πάλι με τη Θεατρική ομάδα του 8ου Γυμνασίου, ενώ συμμετείχε με το έργο ‘’Ο ήρωας’’, με το τμήμα των ενηλίκων, σε εκδηλώσεις του Καρναβαλιού των Παιδιών 2012, που παρουσίασε και στο ‘’Περί τεχνών’’. Έλαβε μέρος σε εκδήλωση του Πανηπειρωτικού Συλλόγου Πατρών στο Σ.Π.Κ. του Πανεπιστημίου, τον Οκτώβριο του 2012, όπως επίσης και σε διάφορες εκδηλώσεις του Πατρινού Καρναβαλιού 2013, με τη σάτιρα του Αντώνη Παπαντωνόπουλου: ‘’ Επί του πλατύσκαλου’’.

Παράλληλα συμμετείχε σε συναυλία για το ‘’Αγκαλιάζω’’, αλλά και στην επετειακή συναυλία των 30 χρόνων του Οργανισμού της ΠΟΛΥΦΩΝΙΚΗΣ. Συμμετείχε στη συναυλία ‘’Χειμωνανθός’’ του Οργανισμού στο Σ.Π.Κ.Π.Π., παρουσίασε τις ‘’Μαριονέτες’’ στην ‘’Αγορά Αργύρη’’, ενώ το τμήμα των ανηλίκων έλαβε μέρος στις ‘’Παραμυθομελωδίες’’ από κοινού με την ΠΡΟΠΑΙΔΙΚΗ ΧΟΡΩΔΙΑ του Οργανισμού, στο Σ.Π.Κ.Π.[2014]. Τέλος συμμετείχε στην προσυναυλιακή εκδήλωση του Χριστουγεννιάτικου Κοντσέρτου του Οργανισμού, το Δεκέμβριο του 2014, στο Σ.Π.Κ.Π.Π., με το έργο ‘’Αναμέτρηση ψευδαισθήσεων’’. Εντός του 2015, παρουσίασε τη θεατροποιημένη παράσταση Θεάτρου Σκιών, αλλά και το ‘’Καραγκιοζογκάλοπ’’ στην αποκριάτικη χοροεσπερίδα του Οργανισμού, το έργο ‘’Φωταγωγός’’ στο Θέατρο Λιθογραφείο, αλλά και δραματοποιημένη ποίηση, έργων του Γιάννη Ρίτσου και του Οδυσσέα Ελύτη, στην αίθουσα συναυλιών του Οργανισμού. Η παραγωγή Θεατρικού έργου, συνεχίστηκε με την υλοποίηση του έργου: ‘’Τα Γουρουνάκια Κουμπαράδες’’, που παρουσίασε το Θεατρικό Εργαστήρι σε 3 παραστάσεις, στο Θέατρο Λιθογραφείο, τον Μάρτιο του 2016, και στο Δημοτικό Θέατρο ‘’Απόλλων’’ το 2017, ενώ επανέλαβε παραστάσεις του ‘’Φωταγωγού’’ σε συνεργασία με τη Β΄θμια Εκπαίδευση. Εντός του 2017, επίσης, συμμετείχε στην εκδήλωση ‘’Homo, Homimi, Lupus’’ της Εταιρείας Λογοτεχνών Ν.Δ. Ελλάδος, σε παρουσιάσεις βιβλίων, και σε άλλα θεατρικά δρώμενα. Σήμερα τη διεύθυνση των τμημάτων του ΘΕΑΤΡΙΚΟΥ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ [ανηλίκων και ενηλίκων] έχει η Αθηνά Καλλιμάνη- Γεωργιτσοπούλου.

2007 --- Παράσταση "Ο Σιμιγδαλένιος" - Δημοτικό Θέατρο Πατρών - 11/2/2007

2012--- Παραστάσεις "Παραμυθιών" - Δημοτικό Θέατρο Πατρών - 29/4/2012

2013 ---  Παραστάσεις "Παραμυθιών" - Δημοτικό Θέατρο Πατρών - 17 και 18/2/2013

2013 --- Εκδήλωση για τον Όμιλο Εθελοντών κατά του καρκίνου "ΑγκαλιάΖω" -30/3/2013

2015--- Παράσταση με Δραματοποιημένη Ποίηση - Αίθουσα Τόλης Νομικός - 2/7/2015

2017 --- Παράσταση "Γουρουνάκια -Κουμπαράδες" - Δημοτικό Θέατρο Πατρών- 11και 12/3/2017

Φιλαρμονική Ορχήστρα

Η Φιλαρμονική Ορχήστρα έχει πραγματοποιήσει από την ένταξη της στον Οργανισμό της "Πολυφωνικής Χορωδίας Πάτρας" , το 2010, 50 συναυλίες, με όλο το σχήμα ή με υποσύνολα της, δημιουργώντας άριστες εντυπώσεις για την ποιότητα και το καλοκουρδισμένο μουσικό της αποτέλεσμα, προϊόν της επιμέλειας των νεαρών μουσικών της, αλλά και του διευθυντού της.

Σημαντικές στιγμές της Φιλαρμονικής Ορχήστρας, πέραν των άλλων, ήσαν η Χριστουγεννιάτικη συναυλία στο Δημοτικό Θέατρο το Δεκέμβριο του 2010, η συμμετοχή της στο ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟ ΚΟΝΤΣΕΡΤΟ του Οργανισμού [2011- 2016] στο Συνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών, διάφορες συναυλίες με υποσύνολα της, η συμμετοχή της, στην έξοδο των Επιταφίων της Μεγάλης Παρασκευής, στη Ναύπακτο, τον Απρίλιο του 2012, προσκληθείσα από τη Δημοτική Αρχή της γειτονικής πόλεως, η συμμετοχή της στις τελετές έναρξης και λήξης του Πατρινού Καρναβαλιού 2013, οι συναυλίες για το ‘’Αγκαλιάζω’’ και της 30ετίας του Οργανισμού στο Συνεδριακό του Πανεπιστημίου. Παράλληλα συμμετείχε σε Συνέδριο της εφημερίδος ‘’Πελοποννήσος’’ και σε αθλητική εκδήλωση του ΣΕΓΑΣ, στη συναυλία για την παρουσίαση του βιβλίου της Γιάννας Δασκαλάκη- Αγγελοπούλου, στο Δημοτικό Θέατρο της Πάτρας, έδωσε συναυλία στο Τρικούπειο Πολιτιστικό Κέντρο Μεσολογγίου, προσκεκλημένη της ‘’Διεξόδου’’ και της Φιλαρμονικής ‘’Διονύσιος Σολωμός’’, στην Πλατεία Γεωργίου για την Παγκόσμια ημέρα της Μουσικής, αλλά και στο Ανοικτό Θέατρο του Λιμένα Πατρών, από κοινού με μουσικά σχήματα του Αυστραλέζικου Σχολείου ‘’Brisbane Grammar School’’.

Τον Οκτώβριο του 2014 έλαβε μέρος σε συναυλία για το ΣΟΨΥ Πάτρας και στο Χριστουγεννιάτικο Κοντσέρτο του Οργανισμού. Τον Απρίλιο του 2015 συμμετείχε στην λιτανεία της Εξόδου του Μεσολογγίου, ενώ παράλληλα έλαβε μέρος και στον Νυχτερινό ημιμαραθώνιο, που διεξήχθη στο κέντρο της Πάτρας, σε συναυλία για τους σκοπούς του Αντωνοπουλείου Ιδρύματος, ενώ στις αρχές του 2016, έλαβε μέρος στην Τελετή βράβευσης των προσώπων του 2015, που οργάνωσε η εφημερίδα ‘’ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ’’ στο Σ.Π.Κ.Π.Πατρών. Τον Απρίλιο του 2016 συμμετείχε στη Πασχαλινή συναυλία ‘’Ωδές και Ικεσία’’, από κοινού με τη Μικτή Χορωδία του Οργανισμού, στο Σ.Π.Κ.Π.Πατρών και στον Μητροπολιτικό Ι.Ν. Αγίου Νικολάου Ζακύνθου, ενώ έδωσε συναυλία στον Κ. Αλισσό Αχαΐας, έλαβε μέρος στις εκδηλώσεις τα 200 χρόνια της Φιλαρμονικής Ζακύνθου, στην κοινωνική συναυλία του Οργανισμού για το Ίδρυμα ‘’Κιβωτός Αγάπης’’, ενώ πρόσφατα σε συναυλίες για το ΚΕΘΕΑ Οξυγόνο Πάτρας, στο Ρωμαϊκό Ωδείο, στον Κ. Αλισσό για δεύτερη φορά, στα Φιλιατρά για την ανάδειξη της εκεί ιστορικής εκκλησίας Παναγίας Βλαχέρνας, όπως και στην ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου της μικρής Περιμετρικής της Πάτρας, μετά από πρόσκληση της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος. Τη Φιλαρμονική Ορχήστρα, διευθύνει από εντάξεως της, ο Αρχιμουσικός Γιώργος Μπουρδόπουλος.

2012 --- Συναυλία Θρησκευτικής Μουσικής - Δημοτικό Θέατρο Πάτρας -7/4/2012

2014 --- Συναυλία με τους BRISBANE - Θεατράκι Μαρίνας -4/7/2014

2015 --- Έξοδος Μεσολογγίου - 4/4/2015

2017--- Συναυλία στα πλαίσια των εγκαινίων αναπαλαίωσης εκκλησίας Παναγίας Βλαχέρνας - Φιλιατρά - 12/7/2017

Νεανική Χορωδία

Η Νεανική Χορωδία της Πολυφωνικής Χορωδίας Πάτρας, ιδρύθηκε το Σεπτέμβριο του 2010, στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του Οργανισμού, με στόχο να καλύψει τις αναζητήσεις χορωδών νεαρής ηλικίας και μετά την Παιδική Χορωδία. Απαρτίζεται από νέους 18-26 ετών, που στο σύνολο τους προέρχονται από τα παιδικά τμήματα της ‘’ Πολυφωνικής’’, με ιδιαίτερη εμπειρία και φωνητικές ικανότητες.
Πραγματοποίησε την πρώτη της εμφάνιση στο Διεθνές Συνέδριο Ιατρικής Χημείας, που έγινε τον Απρίλιο του 2011, στο Συνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών, κατά τη διάρκεια συναυλίας και σε συνεργασία με τον καταξιωμένο Έλληνα συνθέτη Μίμη Πλέσσα και την Ορχήστρα Νυκτών Εγχόρδων του Δήμου Πατρέων, παρουσία του διάσημου ερευνητή και βραβευμένου με Νόμπελ Χημείας, καθηγητή James Watson. Έλαβε μέρος στον Περιφερειακό διαγωνισμό Νεολαίας που οργάνωσε η Συνοδική Επιτροπή Νεότητας της Εκκλησίας της Ελλάδος, στο Συνεδριακό Κέντρο του ΤΕΙ Πάτρας [Ειδικό Βραβείο μουσικών συνόλων, μεγάλης καλλιτεχνικής εμπειρίας] αλλά και στην επετειακή συναυλία των 25 χρόνων του Παιδαγωγικού τμήματος του Πανεπιστημίου Πατρών.

Το Σεπτέμβριο του 2011, συμμετείχε στο διεθνές Ευρωμεσογειακό Φεστιβάλ Νεανικών Χορωδιών, που πραγματοποιήθηκε στη Λεμεσό της Κύπρου, ενώ το καλοκαίρι του 2012 συνεργάστηκε με το συνθέτη Διονύση Σαββόπουλο και την Ορχήστρα Νυκτών Εγχόρδων του Δήμου Πατρέων, με τους οποίους και πραγματοποίησε πέντε συναυλίες, με κορύφωση την πραγματοποίηση των δύο τελευταίων στο Ηρώδειο. Μετείχε σε πολλές συναυλίες και στα Χριστουγεννιάτικα Κοντσέρτα του Οργανισμού από το 2012 έως και το 2017, στο Διεθνές Φεστιβάλ Μιούζικαλ, που οργάνωσε στην αίθουσα τελετών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, η τοπική χορωδία ‘’Κοραής’’, στα ‘’Ανθεστήρια 2014’’ στο Κερί της Ζακύνθου, στο Πανελλήνιο Συνέδριο Χορωδιών στην Τρίπολη, στη Χορωδιακή Συνάντηση Χορωδιών στην Πάτρα, για την Παγκόσμια Ημέρα της Μουσικής. Το 2015 συμμετείχε σε δύο συναυλίες στην Κέρκυρα, προσκαλεσμένη της Θερινής Ακαδημίας του Τμήματος Μουσικών Σπουδών, του Ιονίου Πανεπιστημίου και της Χορωδίας Κερκύρας και τον Οκτώβριο, βραβεύτηκε με χρυσό δίπλωμα στον 1ο Διεθνή Διαγωνισμό Χορωδιών στην Καλαμάτα. Το Μάρτιο του 2016, έλαβε μέρος σε συναυλία χορωδιών στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στην Πασχαλινή συναυλία του Οργανισμού ‘’Ωδές και Ικεσία’’, σε μουσική εκδήλωση για τις γυναίκες Μαέστρους του Σοροπτιμιστικού Συλλόγου Πατρών, ενώ το 2017, σε συναυλία με το συνθέτη και πιανίστα Στέφανο Κορκολή, σε συναυλία για τη ‘’Μητέρα’’, σε επετειακή εκδήλωση του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού καθώς και σε συναυλία για το ΚΕΘΕΑ Οξυγόνο Πάτρας, αλλά και στο Φεστιβάλ Χορωδιών Κηφισιάς. Το Νοέμβριο του 2017, μετείχε από κοινού με το Βυζαντινό χορό του Οργανισμού, σε μεγάλη συναυλία της Ι.Μ. Πατρών, στο στάδιο ‘’Απόλλων’’, με τους ερμηνευτές Γλυκερία, Μπάση και Κετιμέ. Τη χορωδία διευθύνει σήμερα, η Δήμητρα Πίτσου- Διαμαντοπούλου. Πιάνο παίζει η Αλμπένα Πενκόβα.

2012 --- Συναυλία με τους NUEVO SIETE - Δημοτικό Θέατρο -16/3/2012

2012 --- Συναυλία με Σαββόπουλο - Αρχαίο Ωδείο Πάτρας - 15/7/2012

2012 --- Χριστουγεννιάτικη Συναυλία ΕΡΤ - ΠΑΛΛΑΣ Αθήνα - 24/12/2012

2016 --- Χριστουγεννιάτικο Κοντσέρτο - 17 και 18/12/2016

2017  --- Συναυλία αφιερωμένη στη Μητέρα - Συνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο Πανεπιστημίου Πατρών -10/5/2017

Μουσικό Σχήμα ‘’VIBRATO’’

Το μουσικό σχήμα VIBRATO δημιουργήθηκε το 2002 και από το έτος 2015 εντάχθηκε ως τμήμα, στον Οργανισμό της Πολυφωνικής Χορωδίας Πάτρας. Το ηχόχρωμα του σχήματος χαρακτηρίζεται από τον ξεχωριστό ήχο της κλασικής κιθάρας και διανθίζεται από την συνοδεία κλασικών οργάνων. Έχει παρουσιάσει διάφορες μουσικό- θεατρικές παραστάσεις εμπλουτίζοντας και το ρεπερτόριο του με έργα, που γράφτηκαν για τις ανάγκες των παραστάσεων, ενώ το πρόγραμμά του περιλαμβάνει έργα του ρεπερτορίου της κλασικής κιθάρας, έντεχνων Ελλήνων και ξένων συνθετών. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο συνθέτης Βασίλης Τενίδης μετέγραψε ο ίδιος το έργο του Ρεμπέτικη Σουίτα, για το μουσικό σχήμα vibrato.

Με τη νέα του μορφή το VIBRATO, παρουσίασε το έργο του Διευθυντού του, Γιώργου Αθανασακόπουλου ‘’Περνάς σαν χρώμα’’, τον Ιούλιο του 2015, στο αίθριο του Παλαιού Δημοτικού Νοσοκομείου, στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ Πάτρας, ενώ τον ίδιο μήνα, έλαβε μέρος και στην Τελετή αποχώρησης ιατρών του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Πατρών. Το Νοέμβριο της ίδιας χρονιάς, παρουσίασε το έργο των Διονύση Καρατζά, Δημήτρη Ταλιάνη και Γιώργου Αθανασακόπουλου ‘’Ιόνιον, πορεία Δυτικά’’, στο Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας, στην Κηφισιά, ενώ έλαβε μέρος και στη Χριστουγεννιάτικη συναυλία του Οργανισμού, στο Συνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών, στα τέλη του Δεκεμβρίου. Στην αρχή του Ιανουαρίου 2016, έλαβε μέρος στην κοπή της Πρωτοχρονιάτικης Πίττας του Συλλόγου Προστασίας, Υγείας και Περιβάλλοντος, περιοχής Κέντρου Υγείας Χαλανδρίτσας, στην Τελετή ανακήρυξης ως επιτίμου καθηγητού του ΕΑΠ του ομότιμου καθηγητού Πανεπιστημίου Πατρών, Αλέξανδρου Λυκουργιώτη, στο θέατρο ROYAL και στο Χριστουγεννιάτικο Κοντσέρτο του Οργανισμού.

Εντός του 2017 έλαβε μέρος σε συναυλίες για το ΚΕΘΕΑ Οξυγόνο Πάτρας στο Ρωμαϊκό Ωδείο, σε συναυλία για το ‘’Αγκαλιάζω’’, σε εκδηλώσεις για το Σύλλογο ‘’Αγάπη’’ στη Μήθυμνα Λέσβου και στο Θέατρο Καρέζη στην Αθήνα, στο Φόρουμ Ανάπτυξης του ‘’Συμβούλου’’ στο ξενοδοχείο ‘’Αστήρ’’, σε εκδηλώσεις του 2ου Δημ. Σχολείου, του Δημοτικού Βρεφοκομείου και του Πειραματικού Σχολείου Πατρών. Το τμήμα ίδρυσε και διευθύνει ο καθηγητής της κιθάρας του ΩΔΕΙΟΥ της Πολυφωνικής, Γιώργος Αθανασακόπουλος.

2013 --- Συναυλία "Περνάς σαν Χρώμα" - Παλαιό Δημοτικό Νοσοκομείο - 17/7/2013

2016 --- 2ο Φεστιβάλ Κιθάρας - 29 έως 31/1/2016

2016 --- Χριστουγεννιάτικο Κοντσέρτο - 17 και 18/12/2016

ΩΔΕΙΟ Πολυφωνικής

Το ΩΔΕΙΟ της Πολυφωνικής, ιδρύθηκε το 2014. Μέχρι τον Ιούνιο του ιδίου έτους, στον Οργανισμό ήταν ενταγμένο ως τμήμα του, το ΑΧΑΙΚΟ ΩΔΕΙΟ.Σήμερα λειτουργεί αυτόνομα, με την επωνυμία: ‘’Ωδείο Πολυφωνικής Χορωδίας Πάτρας ’’ αναγνωρισμένο από το Κράτος, καλύπτοντας όλες τις Σχολές που προβλέπει η ισχύουσα νομοθεσία. Διευθυντής του Ωδείου είναι ο καθηγητής του κλαρινέτου και διπλωματούχος Σύνθεσης, Γιώργος Μπουρδόπουλος, ενώ Διοικητική Διευθύντρια, η πιανίστα και Αναπληρώτρια Καλλιτεχνική Διευθύντρια του Οργανισμού της ‘’ "Πολυφωνικής’’, Έφη Καββαδία- Ζέρβα. Τη Διοικούσα Επιτροπή του Ωδείου, απαρτίζουν με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού, ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής της ‘’Ποληφωνικής’’ Μο Σταύρος Σολωμός και τα μέλη του Δ.Σ., Παναγιώτης Αρκαδιανός και Γιώργος Σταματόπουλος. Στο Ωδείο της ‘’Πολυφωνικής’’ διδάσκουν επιφανείς και καταξιωμένοι καθηγητές, τόσο σε επίπεδο κλασσικών, όσον και ελεύθερων μουσικών σπουδών, με στόχο να αναδειχθεί ο εκπαιδευτικός αυτός φορέας του Οργανισμού, σε κύτταρο υψηλής μουσικής εκπαίδευσης της Πατραϊκής και όχι μόνον κοινωνίας.

2016 --- Συναυλία NUIT D' AMOUR - 14/2/2016

2016 --- Ευρωπαϊκή Ημέρα Μουσικής - 21/6/2016

2016 --- Συναυλία Ωδείου Πολυφωνικής - Πολύεδρο - 29/6/2016

2017 --- Συναυλία Ωδείου Πολυφωνικής - Αίθουσα Τόλης Νομικός Πολυφωνικής- 18/6/2017

2017 --- Εξετάσεις Διεύθυνσης Χορωδίας - Αίθουσα Τόλης Νομικός  της Πολυφωνικής - 25/6/2017

2017 --- Παράσταση "Music under the stars" - Πολύεδρο - 1/7/2017

ΩΔΕΙΟ ‘’ΠΟΛΥΦΩΝΙΚΗΣ’’ - ΣΕΠΤΕΜΒΡΗΣ ΤΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ

Μουσική, Πάθος, τέχνη, δεξιότητα, έκφραση. Για εσάς τι σημαίνει μουσική; Ότι και αν μας οδηγεί στη γνωριμία με αυτό το μαγικό κόσμο, ο δρόμος περνάει μέσα από τη γνώση , την εμπειρία και την κατάρτιση των αξιόλογων καθηγητών του ΩΔΕΙΟΥ της Πολυφωνικής. Στόχος όλων μας, δεν είναι απλώς η εκμάθηση των οργάνων, αλλά η ουσιαστική μύηση των μαθητών μας στην ύψιστη μορφή όλων των τεχνών, η οποία διαπλάθει ήθη και βοηθά το άτομο στην προσωπική του ολοκλήρωση και στη βίωση μιας πραγματικότητας πιο ουσιαστικής. Τα τρία τελευταία χρόνια στην προσπάθειά μας να διευρύνουμε τον κύκλο των νέων μουσικών της πόλης μας, υλοποιούμε το πρόγραμμα: «ΣΕΠΤΕΜΒΡΗΣ ΤΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ» κατά τη διάρκεια του οποίου, οι νέοι σπουδαστές μπορούν να γνωρίσουν μέσα από ιδιαίτερα ΔΩΡΕΑΝ μαθήματα , με τον καθηγητή του οργάνου επιλογής τους. ---- Πιάνο * Βιολί * Βιόλα * Τσέλο * Κοντραμπάσο * Φλάουτο * Κλαρινέτο * Σαξόφωνο * Τρομπέτα * Κιθάρα * Μονωδία * Βυζαντινή Μουσική * Σύγχρονο Τραγούδι * Ηλεκτρική Κιθάρα * Ακουστική Κιθάρα * Ηλεκτρικό Μπάσο * Ντραμς * Αρμόνιο * Ακορντεόν * Κλαρίνο * Ούτι * Μαντολίνο * Μπουζούκι * Τζουράς * Μπαγλαμάς * Πολίτικο Λαούτο (λάφτα) * Στεριανό Λαούτο * Κρητικό - Νησιώτικο Λαούτο* Λαϊκή Κιθάρα * Παραδοσιακό Τραγούδι.

Ελένη Παρασκευοπούλου

 

Search