ΕΛΛΑΔΑ

Aπό την επόμενη εβδομάδα ακόμα περισσότεροι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί

Με εμπόδια, πορείες και χλιαρές σχετικά αντιδράσεις, πραγματοποιήθηκαν χθες οι πρώτοι πλειστηριασμοί του 2018, αποκλειστικά ηλεκτρονικά. Ο αριθμός αυτός που ολοκληρώθηκαν δεν ήταν πολλοί, μετά βίας 20 και κάτι. Και να σημειωθεί ότι είναι άγνωστο πόσοι εξ αυτών ολοκληρώθηκαν πλήρως, αφού δεν υπάρχει σχετική διαδικασία ανακοίνωσης ότι βρέθηκε αγοραστής για το τάδε ή το δείνα ακίνητο και αν η προσφορά έγινε αποδεκτή.

Για την επόμενη εβδομάδα 28 Φεβρουαρίου, έχουν προγραμματιστεί 265 ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί και βέβαια είναι άγνωστο πόσοι εξ αυτών τελικά θα πραγματοποιηθούν.

Η κυβέρνηση από την πλευρά της πάντως δείχνει, παρά τις περί του αντιθέτου, λεονταρισμούς να πείθεται από τους δανειστές και όχι μόνο να αποδέχεται πλήρως την απαίτηση των δανειστών και ειδικά του Μ. Ντράγκι, αλλά και να λαμβάνει όλα εκείνα τα απαραίτητα μέτρα που θα εξασφαλίζουν την απρόσκοπτη διενέργειά τους.

Από τις 28 Φεβρουαρίου, δεν θα πραγματοποιούνται πλέον πλειστηριασμοί στα ειρηνοδικεία ενώ η κυβέρνηση σκοπεύει να ικανοποιήσει «εδώ και τώρα» όλα τα αιτήματα που τέθηκαν από τον Μάριο Ντράγκι την προηγούμενη Δευτέρα. Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, από την επόμενη εβδομάδα, αστυνομικές δυνάμεις θα αναλάβουν την περιφρούρηση των συμβολαιογραφικών γραφείων μέσω των οποίων θα πραγματοποιηθούν οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί.

Επίσης από τις επόμενες κιόλας ημέρες, θα επιδιωχθεί να αυξηθεί γεωμετρικά ο αριθμός των πλειστηριασμών που θα αναγγελθούν. Μέσα σε μόλις ένα 24ωρο, προστέθηκαν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα περισσότερες από 120 αναγγελίες. Μέχρι και το βράδυ της Τρίτης, ήταν αναρτημένοι στην πλατφόρμα e-auction περίπου 1750 πλειστηριασμοί και χθες το απόγευμα είχαν ήδη αυξηθεί σε 1876.

Να σημειωθεί ότι ο Μάριο Ντράγκι έθεσε θέμα γεωγραφικών περιορισμών εννοώντας ότι οι όποιοι πλειστηριασμοί αναρτώνται, αφορούν μόνο στο λεκανοπέδιο. Αυτό θα ξεπεραστεί μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας καθώς αν παρατηρηθούν φαινόμενα παραιτήσεων συμβολαιογράφων από πλειστηριασμούς εκτός Αθηνών, θα δοθεί η δυνατότητα ο φάκελος να μεταφέρεται αυτόματα στην Αθήνα.

Τέλος όπως όλα δείχνουν, θέμα αποχής των συμβολαιογράφων από τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς δεν αναμένεται να τεθεί το επόμενο διάστημα. Αν χρειαστεί, η κυβέρνηση θα επικαλεστεί μέχρι και τον συμβολαιογραφικό κώδικα ο οποίος προβλέπει ότι η άρνηση εκτέλεσης των πλειστηριασμών συνιστά παράβαση καθήκοντος και μπορεί να οδηγήσει μέχρι και σε παρέμβαση εισαγγελέα.

πηγη: newsit.gr

 

Search