ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τόσκας: Φταίνε οι αστυνομικοί για το μπαράζ επιθέσεων

«Οι αστυνομικοί έδειξαν αδράνεια και δεν εφάρμοσαν τις εντολές», δήλωσε ο Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας, σε τηλεφωνική του συνέντευξη χτες βράδυ στην ΕΡΤ, ενώ δεν δίστασε να μιλήσει με σκληρή γλώσσα για τον δήμαρχο Αθηναίων Γιώργο Καμίνη και τους συνδικαλιστές της Αστυνομίας, που άσκησαν κριτική σε βάρος του και της ηγεσίας της ΕΛ.ΑΣ., με αφορμή το μπαράζ επιθέσεων των τελευταίων ημερών, με αφορμή την μεταγωγή του Κ. Γιατζόγλου από τις φυλακές Κορυδαλλού στην Λάρισα.

Ταυτόχρονα όμως ο κ. Τόσκας τόνισε ότι δεν πρέπει να ισοπεδώνονται τα πάντα και να ακυρώνονται μεγάλες επιτυχίες της ΕΛ.ΑΣ., ενώ προανήγγειλε αποτελέσματα και συλλήψεις για υποθέσεις επιθέσεων ακροδεξιών, όπως στο στέκι «Φαβέλα» του Πειραιά, ενώ ταυτόχρονα επεσήμανε ότι θα αντιμετωπιστούν οι «μπαχαλάκηδες», που δημιουργούν τα επεισόδια, χωρίς να υπάρξει ανοχή για κανέναν.

Για τον θόρυβο που έχει δημιουργηθεί σχετικά με την αντίδραση της Αστυνομίας στα τελευταία περιστατικά, ο κ. Τόσκας ανέφερε ότι έκανε οξεία κριτική χτες το πρωί κατά την επίσκεψη του στη ΓΑΔΑ, σε κάποιους υπηρεσιακούς παράγοντες που έδειξαν αδράνεια, ή δεν εφάρμοσαν εντολές, ενώ ειδικά για την επίθεση στη Νοβάρτις είπε ότι δεν δούλεψαν καλά τα μέτρα, παρά το γεγονός ότι υπάρχουν σαφείς εντολές για τη φύλαξη του κτιρίου, αλλά και την αστυνόμευση του κέντρου και ειδικότερα της οδού Ερμού.
Για τις επιθέσεις και τις ομάδες που τις πραγματοποιούν ο κ. Τόσκας είπε: «Αυτές οι ενέργειες βάλλουν κατά της δημοκρατίας, της ελεύθερης έκφρασης, του πανεπιστημιακού ασύλου και της ασφάλειας των πολιτών και αντιμετωπίζονται, αλλά με τον νόμιμο τρόπο. Δεν θέλουμε να μετατρέψουμε την Αθήνα σε αστυνομοκρατούμενη πόλη, όπως ήταν μέχρι το 2014», υπογράμμισε ο Αναπληρωτής Υπουργός και συμπλήρωσε: «Σεβόμαστε τη θέση της αντιπολίτευσης που ασκεί κριτική, αλλά δεν θα ολισθήσουμε σε μέτρα ακροδεξιάς έμπνευσης και ιδεολογίας».

Για τις απειλές που εξαπολύουν αυτοί που προκαλούν τα επεισόδια, ο κ. Τόσκας είπε ότι αυτοί που τις εκφράζουν θα μείνουν με τις επιθυμίες τους «γιατί δεν θα υπάρξει καμία ανοχή, όπως επίσης δεν θα δώσουμε την ευχαρίστηση σε αυτούς που τρίβουν τα χέρια τους απο τέτοιες πράξεις προκειμένου να τις εκμεταλλευτούν μικροπολιτικά».

Σε ερώτηση σχετικά με την κριτική που του ασκεί ο δήμαρχος Αθηναίων Γ. Καμίνης, ο κ. Τόσκας δήλωσε: «Ο κ. Καμίνης, ως επικεφαλής του δήμου μάλλον προσπαθεί να απωθήσει κόσμο από το να έρθει, και αυτό είναι πολύ κακό για τη χώρα.

Προσπάθησα πολλές φορές να συνεργαστώ μαζί του και να ζητήσω και εγγράφως να εφαρμόσει κάποια μέτρα σχετικά με την ασφάλεια, αλλά δυστυχώς δεν έχει καταλάβει κάποια πράγματα. Καλό θα είναι να ασχοληθεί με θέματα του δήμου του, την καθαριότητα και την φροντίδα κάποιων περιοχών και να συνεργαστεί μαζί μας για θέματα ασφάλειας για να έχουμε μια πόλη που να προσελκύει κόσμο και όχι να τον απωθεί».

Για την κριτική απο πλευράς συνδικαλιστών της Αστυνομίας, ο Αναπληρωτής Υπουργός είπε:

«Υπάρχουν συνδικαλιστές που κατά καιρούς κάνουν τους νομικούς και τους προστάτες των θεσμών. Η δουλειά τους είναι άλλη και καλό είναι να μην πέφτουν σε λάθη αστεία και έξω απο κάθε θεσμική ιδιότητα. Να σταματήσουν αυτές τις παρεμβάσεις, που μερικές φορές μπορεί να είναι εργολαβικές».

Για την επίθεση στο στέκι «Φαβέλα», ο κ. Τόσκας υπογράμμισε ότι η Αστυνομία έχει επικεντρωθεί στην υπόθεση και θα υπάρξουν άμεσα αποτελέσματα, ενώ έκρινε ότι δεν υπάρχει διείσδυση της Χρυσής Αυγής στις τάξεις των αστυνομικών, πέρα από ένα ποσοστό που αντιστοιχεί και στον γενικό πληθυσμό.

protothema.gr

Search