ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

Νόμος Κατσέλη : Στο 70% με 80% των υποθέσεων δικαιώνονται οι πολίτες

Πολύ λίγοι είναι οι πολίτες (σε σχέση με αυτούς που έχουν κόκκινα δάνεια) που έχουν ενταχθεί στο Νόμο Κατσέλη . Οι περισσότεροι που έχουν ενταχθεί στο Νόμο Κατσέλη ,σύμφωνα με τον γνωστό Πατρινό δικηγόρο που έχει στα χέρια του εκατοντάδες τέτοιες υποθέσεις , έχουν δει αποφάσεις τις δικαιοσύνης που τους δικαιώνουν και προχωρούν σε μεγάλες διαγραφές χρεών. Συγκεκριμένα το ποσοστό αγγίζει το 70% με 80%.

Χρήστος Λιαρομάτης – Δικηγόρος
«Οι Έλληνες δανειολήπτες που είναι στο κόκκινο (έχουν δηλαδή καθυστέρηση πάνω από 90ημέρες προς τις τράπεζες) ξεπερνούν το 1,500,000. Εξ αυτών έχουν ενταχθεί περίπου 200,000 στο Νόμο Κατσέλη. Βέβαια σε αυτό το 1,500,000 υπάρχει και ένα ποσοστό 20% με 30% που είναι έμποροι και δεν μπορούν να ενταχθούν στο νόμο. Υπάρχει πεδίο να ενταχθούν και άλλοι ενώ υπενθυμίζεται πώς ο νόμος θα πάψει να ισχύει στο τέλος του 2018 σύμφωνα με τις πληροφορίες που υπάρχουν μέχρι σήμερα. Σε πολύ λίγες υποθέσεις έχουν δικαιωθεί οι τράπεζες. Οι Έλληνες δικαστές εφαρμόζουν επαρκώς το νόμο και κάνουν αυτό που λέει η αιτιολογική έκθεση διασώζουν την πρώτη κατοικία. Σε ότι αφορά το μεγάλο ποσοστό των πολιτών που δεν έχουν ενταχθεί στον Νόμο Κατσέλη εκτιμώ πώς είτε φοβούνται , είτε δεν γνωρίζουν τις προνομιακές διατάξεις του νόμου.»

Πως μπορεί κάποιος να προστατέψει την πρώτη κατοικία από τον πλειστηριασμό;
Μπορεί κάποιος να προστατεύσει με βεβαιότητα την πρώτη κατοικία από την κατάσχεση μόνον στην περίπτωση όπου έχει υπαχθεί στον Νόμο Κατσέλη και έχει υποβάλει αίτηση στο Ειρηνοδικείο μέχρι και το τέλος του 2018 την 31/12/2018 για να είμαστε πιο ακριβείς. Από εκεί και έπειτα όποιος δεν έχει φροντίσει να ενταχθεί στον νόμο θα μπορέσει να σώσει την πρώτη κατοικία μόνον και μόνον εάν είναι συνεπής σε όλες του τις υποχρεώσεις απέναντι στις τράπεζες αλλά και στο δημόσιο.
Είναι εφικτό το κούρεμα των οφειλών;
Οι οφειλέτες που θα ενταχθούν τελικά στον Νόμο Κατσέλη μπορούν να πετύχουν το επιθυμητό κούρεμα των οφειλών αλλά και την οριστική διαγραφή των οφειλών, αυτό θα εξαρτηθεί από την οικονομική αλλά και περιουσιακή κατάσταση του οφειλέτη σε κάθε περίπτωση.Ειδικά στην περίπτωση των ατόμων που δεν έχουν κανένα ακίνητο στο όνομά τους και ένα πολύ μικρό έως και καθόλου εισόδημα, μπορούν να επιτύχουν και ολική διαγραφή χρέους.Η ρύθμιση στην περίπτωση εκείνων που δεν έχουν κατοικία πραγματοποιείται δικαστικά και διαρκεί, στο σύνολό της, μόνο 3 χρόνια.
Τι γίνεται αφού καταθέσει κάποιος αίτηση για υπαγωγή στον Νόμο Κατσέλη;
Εάν δεν έχει εγγραφεί κάποια υποθήκη οι τόκοι των καταναλωτικών δανείων αλλά και οι τόκοι των καρτών παγώνουν μέχρις ότου το δικαστήριο αποφασίσει κάτι διαφορετικό.Αυτό σημαίνει επίσης ότι αυτομάτως σταματούν και τα ενοχλητικά τηλεφωνήματα από τις τράπεζες και τις εισπρακτικές εταιρείες.

Εκτιθ

Search