ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

Μετανάστες : Ούτε τα σκυλιά των Ευρωπαίων δεν θα ζούσαν εδώ

Την κατάσταση με το μεταναστευτικό στην Πάτρα και τις συνθήκες κάτω απο τις οποίες ζούν οι πρόσφυγες  κατέγραψε προ ημερών το euronews.gr.

Στη δημοσίευση για τις συνθήκες διαβίωσης των αλλοδαπών στα παλιά εργοστάσια αναφέρει:

Εκατοντάδες πρόσφυγες και μετανάστες ζουν μέσα σε ερείπια και χαλάσματα απέναντι από το λιμάνι της Πάτρας

Μέσα σε ερείπια περίπου 400 πρόσφυγες και μετανάστες προσπαθούν να επιβιώσουν. Μοναδικός τους στόχος να κρυφτούν σε φορτηγά και πλοία, που από το λιμάνι της Πάτρας θα τους μεταφέρουν στην Ιταλία.

«Αυτή είναι η ζωή μας. Νομίζω πως τα σκυλιά των Ευρωπαίων δεν θα ζούσαν εδώ. Όμως εμείς, οι πρόσφυγες δεν έχουμε που να πάμε. Είδατε που κάνουμε μπάνιο, το δωμάτιο μας, τις σκηνές μας; Υποφέρουμε, δεν αντέχουμε άλλο. Είμαστε άνθρωποι και εμείς. Αν μείνουμε εδώ, θα τρελαθούμε» υποστηρίζει ο εικοσάχρονος Γουάις Ραχμάν από το Αφγανιστάν.

Δεν έχουν καθαρό νερό, ρεύμα και θέρμανση. Οι περισσότεροι είναι άρρωστοι αφού ζουν μαζί με ποντίκια, μέσα στα σκουπίδια. Πριν από λίγο καιρό, εκατοντάδες υπέφεραν από ψωρίαση. Το σοβαρό πρόβλημα αντιμετωπίστηκε με την βοήθεια εθελοντών και γιατρών.

«Δύο παλιά εγκαταλελείμμενα εργοστάσια στην Πάτρα, έχουν γίνει καταφύγιο για εκατοντάδες πρόσφυγες και μετανάστες. Εθελοντικές οργανώσεις και ο Δήμος Πατρέων προσπαθούν να βοηθήσουν, όμως ότι κι αν κάνουν, οι συνθήκες διαβίωσης παραμένουν άθλιες» μεταδίδει από την Πάτρα, ο απεσταλμένος του euronews, Απόστολος Στάικος.

Μη Kυβερνητικές Oργάνωσεις και εθελοντές φροντίζουν για το φαγητό τους, ενώ oμάδα γιατρών τους επισκέπτεται καθημερινά.

«Οι περισσότεροι τραυματίζονται όταν προσπαθούν να μπουν στα φορτηγά. Όταν σκαρφαλώνουν στα κάγκελα, όταν τρέχουν. Μερικές φορές δέχονται χτυπήματα από την αστυνομία ή από τους λιμενικούς»δήλωσε στην κάμερα του euronews, η Σάντρα Στάκι, γιατρός και εθελόντρια στην ΜΚΟ «DocMobile».

Η Κίνηση Υπεράσπισης των Δικαιωμάτων Προσφύγων και Μεταναστών κάνει λόγο για απάνθρωπη πολιτική και ζητεί την ελεύθερη διέλευση αυτών των ανθρώπων. Καταγγέλει ακόμη την συμπεριφoρά των Λιμενικών, που όπως η κίνηση υποστηρίζει, χρησιμοποιεί βία κατά ανυπεράσπιστων μεταναστών. Το Λιμενικό Σώμα αρνείται τις κατηγορίες.

«Οι ζωές τους είναι στο κόκκινο. Υπάρχουν, όμως ζουν στην χώρα του ποτέ. Ρούχα, φαγητό και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη καλύπτονται αφού πολλοί άνθρωποι έχουν σπεύσει να βοηθήσουν. Όμως αυτό δεν αρκεί. Δεν μπορούν να ζουν εδώ. Έχουν δικαιώματα» υποστηρίζει ο Νίκος Παπαγεωργίου, μέλος της Κίνησης Υπεράσπισης των Δικαιωμάτων Προσφύγων και Μεταναστών Πάτρας. 

Κάθε μεσημέρι, πρόσφυγες και μετανάστες ανεβαίνουν στα κάγκελα γύρω από το λιμάνι και περιμένουν την κατάλληλη ευκαιρία. Μόλις τα φορτηγά φτάνουν, τρέχουν και προσπαθούν να τρυπώσουν και να κρυφτούν. Οι περισσότεροι αποτυγχάνουν, μα δεν απελπίζονται, δεν το βάζουν κάτω. Επιστρέφουν στα εγκαταλελειμμένα εργοστάσια και συνεχίζουν να ονειρεύονται πως θα φτάσουν στην Ιταλία.

Πάτρα: Το λιμάνι της ελπίδας για τους μετανάστες

Η Πάτρα είναι το λιμάνι της ελπίδας για εκατοντάδες μετανάστες. Ελπίδα για να φύγουν από την Ελλάδα και να βρουν μια καλύτερη ζωή σε άλλη χώρα. Μόνο το 2017, περισσότεροι από 2.500 μετανάστες συνελήφθησαν κρυμμένοι σε φορτηγά ενώ περίπου 150 εξ αυτών έφτασαν μέχρι την Ιταλία αλλά οδηγήθηκαν πίσω στην Ελλάδα από τις ιταλικές αρχές. Περίπου 400 μετανάστες ζουν σε άθλιες συνθήκες ακριβώς απέναντι από το λιμάνι. Είναι το ιδανικό σημείο για την προσπάθειά τους να βγουν από τη χώρα.

«Κάθε φορά προσπαθούμε, Γυρίζουμε πίσω και ξαναδοκιμάζουμε. Αυτός είναι ο στόχος μας. Είναι το μοναδικό που μπορούμε να κάνουμε» λέει ένας 19χρονος μετανάστης από το Αφγανιστάν.

Οι οδηγοί των φορτηγών που μπαίνουν στα πλοία για Ιταλία έχουν μάθει πια τις κρυψώνες των μεταναστών. Οι αρχές περνάνε από ακτίνες τα φορτηγά πριν τους επιτρέψουν να εισέλθουν σε πλοίο. Οι οδηγοί πάντως δεν ξέρουν τι να κάνουν.

«Το πρόβλημα δεν είναι αν θες ή δεν θες να τους βοηθήσεις. Μπορεί να πας στο φορτηγό σου και να μην τους δεις. Είναι πολύ έξυπνοι και μπαίνουν ταχύτατα στο φορτηγό και ίσως να μην τους δεις. Έτσι τους βοηθάς να περάσουν τα σύνορα και αυτό είναι παράνομο» λέει Γάλλος οδηγός.

Τα πλοία της γραμμής είναι ο στόχος των μεταναστών. Οι λιμενικοί από την άλλη μάχονται να τους εμποδίσουν.

«Είναι ένα παιχνίδι σαν τη γάτα με το ποντίκι. Προσπαθούν να εισέλθουν στο λιμάνι μας και εμείς προσπαθούμε να τους απωθήσουμε και να περιφρουρήσουμε τον δικό μας χώρο. Οι αριθμοί οι δικοί μας σε σχέση με τους μετανάστες είναι πολύ μικρότεροι, οπότε θα ήταν λάθος μας να προβούμε σε οποιαδήποτε πράξη βίας, διότι μετά θα γυρνούσε μπούμερανγκ σε μας» τονίζει στην κάμερα του euronews, o Πλοίαρχος Δημήτρης Κυριακόπουλος, Κεντρικός Λιμενάρχης της Πάτρας.

Οι έλεγχοι στο λιμάνι είναι εξονυχιστικοί αλλά απέναντι οι μετανάστες περιμένουν τα επόμενα πλοία. Ελπίζουν πως θα μπορέσουν τελικά να τρυπώσουν σε ένα από αυτά.

Πηγή: euronews.com - Ρεπορτάζ: Απόστολος Στάικος - Κάμερα: Γιάννης Δήμας -Φωτογραφίες: Απόστολος Στάικος

Search