ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Κέντρο Γκαίτε Πατρών και Πολύεδρο γιορτάζουν την Παγκόσμια ημέρα ποίησης

Το Κέντρο Γκαίτε Πατρών και το Πολύεδρο γιορτάζουν την Παγκόσμια ημέρα ποίησης και θα μας γνωρίσουν τον Γερμανό ποιητή  Durs Grünbein
την Τετάρτη 21 Μαρτίου 12:30 το μεσημέρι

Ο Ντουρς Γκρυνμπάιν γεννήθηκε τον Οκτώβριο του 1962 στη Δρέσδη, πόλη της πρώην Ανατολικής Γερμανίας. Για τα βιβλία του απέσπασε πολλά βραβεία και ανάμεσα σ' αυτά το μεγαλύτερο λογοτεχνικό βραβείο της Γερμανίας, το Βραβείο Γκέοργκ Μπυχνέρ για το έτος 1995. Με δώδεκα ποιητικά βιβλία στο ενεργητικό του και σχεδόν ισάριθμα βραβεία και διακρίσεις, δύο τόμους δοκιμίων, ένα αυτοβιογραφικό κείμενο και μεταφράσεις αρχαίων Ελλήνων και Λατίνων ποιητών, θεωρείται ένας απ' τους σημαντικότερους Γερμανούς ποιητές. Κατέχει την έδρα Ποιητικής στη Σχολή Καλών Τεχνών του Ντύσσελντορφ.
Η γραφή του μοντέρνα, στιβαρή,  με βάρος, αναζητά τα ίχνη της ανθρώπινης περιπέτειας στο χρόνο, με συμμάχους τη μνήμη και την ιστορία. «Τα ποιήματά του λιτά και αφηγηματικά. Αντλεί ζωή από τη ζωή, επαληθεύοντας με τον τρόπο της εκείνη την κάθετη και  ακαριαία ενοποίηση του χώρου και του χρόνου σε λίγους στίχους, σε λίγες γραμμές-  ό, τι  δηλαδή χαρακτηρίζει την  ποίηση και  την ιδιαίτερη λειτουργία της. Η ποίηση του Γκρυνμπάϊν είναι βαθύτατα πολιτική με το πολιτικό βάθος που έχει κάθε σοβαρή ποιητική ανάγνωση του κόσμου», σχολιάζει ο μεταφραστής, Θανάσης Λάμπρου.
Στην Ελλάδα έχουν κυκλοφορήσει τα έργα του: Απομακρυσμένη επιγραφή, (Υπερίων) 1997, Του χιονιού ή ο Ντεκάρτ στη Γερμανία, (Κέδρος) 2007, Ο αστρονόμος, (Μικρή Άρκτος) 2012.

Την εκδήλωση θα συνοδεύει μουσική του Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ, καθώς αυτή την ημέρα – πριν 333 χρόνια – γεννήθηκε ο Μπαχ.

Search