ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

Πρόστιμα "φωτιά" για όσους "ξεχάσουν" να υποβάλλουν φορολογικές δηλώσεις

Η Εφορία αγριεύει για τις φορολογικές δηλώσεις 2018. Στο στόχαστρό της μπαίνουν τώρα και όσοι ξεχνούν ή συνηθίζουν να μην εκπληρώνουν τις φορολογικές υποχρεώσεις τους στην ώρα τους.

Έχει υπολογιστεί ότι ένα ποσοστό που κυμαίνεται από 3% έως 5% ανάλογα με το είδος της φορολογίας, δεν προχωρούν στην υποβολή φορολογικής δήλωσης, κυρίως εισοδήματος, Φόρου Μισθωτών Υπηρεσιών ή ΦΠΑ προκειμένου να κερδίσουν χρόνο αφού έτσι καθυστερούν τη βεβαίωση του φόρου, την πληρωμή του ή στην περίπτωση της μη πληρωμής, την λήψη μέτρων αναγκαστικής είσπραξης εναντίον τους όπως είναι οι κατασχέσεις.

Το σχέδιο της ΑΑΔΕ που παρουσιάζει το «dikaiologitika.gr» προβλέπει συγκεκριμένα μέτρα για τους «ξεχασιάρηδες» φορολογούμενους προκειμένου να συμμορφωθούν και να μην χάνονται φορολογικά έσοδα. Πιο συγκεκριμένα:

Ωστόσο, τα πρόστιμα σε περίπτωση μη υποβολής φορολογικής δήλωσης είναι τσουχτερά και προβλέπεται:

    -100 ευρώ, για φυσικά πρόσωπα που δεν τηρούν βιβλία. Δηλαδή μισθωτοί και συνταξιούχοι που δεν έχουν έσοδα από επιχειρηματική δραστηριότητα.
    -250 ευρώ, για νομικά πρόσωπα που έχουν απλογραφικά βιβλία, δηλαδή όσοι αμείβονται με δελτίο παροχής υπηρεσιών ή είναι μισθωτοί και έχουν εισοδήματα και από επιχειρηματική δραστηριότητα.
   -500 ευρώ, για νομικά πρόσωπα που τηρούν διπλογραφικά βιβλία, δηλαδή έχει εισοδήματα από επιχειρηματική δραστηριότητα.

Σημειώνεται, ότι για κάθε μήνα καθυστέρησης καταβολής του φόρου επιβάλλονται προσαυξήσεις με επιτόκιο 0,73%.

Search