ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Στους 18 διακριθέντες προορισμούς της Ευρώπης η Πάτρα-Το βραβείο Προορισμού Αριστείας

Το βραβείο που κατέκτησε η  Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας,  στο πλαίσιο του διαγωνισμού  «EUROPEAN DESTINATIONS OF EXCELLENCE» (EDEN) – «ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΙ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ ΑΡΙΣΤΕΙΑΣ» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής παρέλαβε το βράδυ της  Πέμπτης 22 Μαρτίου 2018 ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας. 

Η  τελετή απονομής των βραβείων αριστείας EDEN πραγματοποιήθηκε στη διάρκεια επίσημου δείπνου στις Βρυξέλλες, όπου η Πάτρα ως Προορισμός Αριστείας βρέθηκε ανάμεσα σε 18 διακριθέντες προορισμούς της Ευρώπης.
«Πρόκειται για ένα τιμητικό τίτλο, ο οποίος έρχεται να επισφραγίσει κι επίσημα ότι η Δυτική Ελλάδα με την πολιτιστική κληρονομιά που διαθέτει, επάξια κατατάσσεται στους ευρωπαϊκούς πολιτιστικούς προορισμούς. Καταθέσαμε έναν πλήρη φάκελο υποψηφιότητας εστιάζοντας στην Πάτρα,   που είναι η έδρα της  Περιφέρειας μας , μιας προικισμένης περιοχής που προσφέρει εναλλακτικές εμπειρίες στον επισκέπτη, ανάλογα με τα ενδιαφέροντά του.

Η διάκριση που πετύχαμε υπογραμμίζει τη δυναμική της πόλης ως αναδυόμενο τουριστικό προορισμό και δικαιώνει την επιλογή μας να θέσουμε σε προτεραιότητα την ανάδειξη των ισχυρών δυνατοτήτων της Δυτικής Ελλάδας»  ανέφερε  ο Περιφερειάρχης Απόστολος Κατσιφάρας και εξειδίκευσε στα πλεονεκτήματα της Δυτικής Ελλάδας, περιγράφοντας  μια περιοχή φυσικού κάλλους, πλούσιου περιβαλλοντικού αποθέματος, τεράστιας ιστορικής παρακαταθήκης, πηγή δημοκρατίας, σταυροδρόμι λαών και πολιτισμών. Τόπος προικισμένος που μπορεί να παράγει και να δημιουργεί αξίες, φυσικές και άυλες» .
Ειδικότερα, ο κ. Κατσιφάρας  τόνισε ότι στην επικράτειά της Δυτικής Ελλάδας βρίσκονται ορόσημα, που όχι μόνο διαμόρφωσαν την ελληνική σκέψη, αλλά σημάδεψαν το σύγχρονο δυτικό πολιτισμό και αναφέρθηκε στην Αρχαία Ολυμπία, τη γενέτειρα των Ολυμπιακών Αγώνων, τη Μαρτυρική πόλη των Καλαβρύτων και τη Μονή της Αγίας Λαύρας, απ’ όπου ξεκίνησε ο απελευθερωτικός αγώνας των Ελλήνων από τους Τούρκους, την Ιερή Πόλη του Μεσολογγίου, παγκόσμιο σύμβολο θυσίας.

Επίσης, επεσήμανε τις μεγάλες αντιθέσεις της Περιφέρειάς Δυτικής Ελλάδας, του κλασικού με το σύγχρονο, των αρχαίων θαυμάτων με τα νέα επιτεύγματα, της παράδοσης με το μοντέρνο, της άγριας φύσης με το γαλήνιο τοπίο.

Οι Ευρωπαϊκοί  Προορισμοί Αριστείας (EDEN) είναι μια πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μέσω της οποίας προωθούνται  μοντέλα βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η πρωτοβουλία βασίζεται σε εθνικούς διαγωνισμούς που έχουν ως αποτέλεσμα την επιλογή ενός τουριστικού προορισμού αριστείας για κάθε συμμετέχουσα χώρα με ειδικό ετήσιο θέμα, που φέτος ήταν ο «Πολιτιστικός Τουρισμός».

Συνολικά 140 προορισμοί από 27 συμμετέχουσες χώρες έχουν αποκτήσει  το βραβείο EDEN από το 2007 μέχρι σήμερα. Οι «παραλήπτες» του βραβείου είναι αναδυόμενοι, προορισμοί που βρίσκονται στα κράτη μέλη της ΕΕ και στις υποψήφιες χώρες. Το βασικό χαρακτηριστικό των επιλεγμένων προορισμών είναι η δέσμευσή τους για την κοινωνική, πολιτιστική και περιβαλλοντική βιωσιμότητα του τουρισμού. Στην κατηγορία αυτή εντάσσεται πλέον και η Πάτρα, που θα περιλαμβάνεται σε όλες τις δράσεις προβολής των νικητών προορισμών.

Σήμερα πραγματοποιείται στις Βρυξέλλες η 12η συνάντηση του Δικτύου EDEN, όπου συναντώνται εκπρόσωποι των διακριθέντων Προορισμών Αριστείας, προκειμένου να καταθέσουν την εμπειρία τους και να ανταλλάξουν απόψεις καλών πρακτικών και πρωτοβουλιών. Στη συνάντηση του δικτύου την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας θα εκπροσωπήσει ο Λαυρέντης Βασιλειάδης  Προϊστάμενος του Τμήματος Σχεδιασμού Τουριστικής Στρατηγικής της ΠΔΕ.

Search