ΑΠΟΨΕΙΣ

ΑΠΟΨΕΙΣ

Κ. Μαλαμής: Δώστε βήμα μέσα από το Φεστιβάλ

Η πρόταση του Κώστα Μαλαμή για να στηριχθεί το τοπικό καλλιτεχνικό δυναμικό που βάλλεται λόγω covid-19

Πρόταση προς τον Δήμο της Πάτρας να αναπροσαρμόσει το πρόγραμμά του Φεστιβάλ και να συμπεριλάβει μια ενότητα ή και περισσότερες, οι οποίες θα έχουν στόχο να απλώσουν ένα δίχτυ προστασίας πάνω στους ανθρώπους του πολιτισμού στην πόλη μας οι οποίοι βάλλονται από τις συνθήκες που δημιούργησε η πανδημία, καταθέτει ο μηχανικός και σκηνοθέτης Κώστας Μαλαμής.

Αναφέρει συγκεκριμένα: «Η πρωτοφανής  κρίση που βιώνουμε επιβάλλει αλλαγή πορείας και δραστικές αποφάσεις ακριβώς επειδή η ζωή μας άλλαξε απότομα προς το χειρότερο. Κανείς δεν ξέρει το επόμενο διάστημα που θα ξαναπιάσουμε το νήμα.

Σε τέτοιες περιπτώσεις που τα πράγματα γίνονται ακραία και οι συνήθεις δομές καταρρέουν η στήριξη έρχεται από δημόσιες διαδικασίες. Αυτό δεν είναι κάποιος ιδιότυπος σοσιαλισμός  ή ιδεολογική εμμονή αλλά φάνηκε περίτρανα σχεδόν σε όλα τα κράτη της αναπτυγμένης Ευρώπης, έτσι ώστε  πολλοί να ισχυρίζονται σήμερα ότι ο ιός ήρθε για να αλλάξει τον καπιταλισμό, τουλάχιστον με τον τρόπο που τον γνωρίζαμε ως τώρα.

Σε αυτή τη δραματική συνθήκη, ο πολιτισμός δέχθηκε πρώτος το χτύπημα και παρέλυσε. Όλες οι καλλιτεχνικές δράσεις  ματαιώθηκαν ή μετατέθηκαν για πολύ αργότερα. Ελάχιστοι από τους ανθρώπους του - για λόγους που δεν είναι του παρόντος να αναλύσουμε - κατάφεραν να λάβουν έστω αυτό το πενιχρό επίδομα που μετά από  γενική κατακραυγή δόθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού.

Ο πολιτισμός όμως είναι χυμός ζωής, ρέει μέσα μας και δημιουργεί ενεργούς  πολίτες δίνοντάς τους συντροφικότητα, χαρά και αισιοδοξία. Και σε καιρούς δύσκολους που η ανθρώπινη ουσία βάλλεται, όπως σήμερα, ο πολιτισμός, με αφετηρία τους καλλιτέχνες  και την ευαισθησία τους, απαντά βρίσκοντας νέους τρόπους έκφρασης  μέσω της τέχνης. Ο πολιτισμός συνιστά πράξη αντίστασης στην αβεβαιότητα και το φόβο που μας περιβάλλει. Όμως το θέατρο, η μουσική, ο χορός  κλπ δεν πέφτουν από τον ουρανό. Ηθοποιοί μουσικοί τεχνικοί παλεύουν γι’ αυτό και οι άνθρωποι αυτοί απαιτείται  να συνεχίσουν να υπάρχουν, να μείνουν ζωντανοί» αναφέρει ο κ. Μαλαμής και καταλήγει καλώντας τον Δήμο της Πάτρας και συγκεκριμένα τον Πολιτιστικό Οργανισμό, να ανοίξει ένα παράθυρο στους ανθρώπους του πολιτισμού της πόλης μέσα από το Διεθνές Φεστιβάλ. 

«Σε αυτή τη συνθήκη ο Δήμος δε θα έπρεπε έγκαιρα να πάρει  πρωτοβουλίες έτσι ώστε να στηρίξει τους ανθρώπους του πολιτισμού στην πόλη, που πλήττονται καίρια;» σημειώνει. «Ο Δήμος Πατρέων διαθέτει το πολιτικό εργαλείο για αυτή την παρέμβαση που είναι κυρίως το Διεθνές Φεστιβάλ Πάτρας αλλά όχι μόνο και επιβάλλεται σε αυτή τη συγκυρία να το χρησιμοποιήσει.

Υπό τις παρούσες συνθήκες είναι αναγκαίο  ο Δήμος να αναπροσαρμόσει το πρόγραμμά του Φεστιβάλ και να συμπεριλάβει μια ενότητα ή και περισσότερες, οι οποίες θα έχουν στόχο να απλώσουν ένα δίχτυ προστασίας πάνω στους ανθρώπους του πολιτισμού στην πόλη μας. Θα πρέπει να εντάξει στο πρόγραμμά του τοπικές παραγωγές  έτσι ώστε οι άνθρωποι αυτοί να βρουν μια διέξοδο. Ας  ονομάσει αυτή την ενότητα  Δράσεις Πολιτισμού - Φεστιβάλ Covid-19 ή όπως αλλιώς θέλει. Αυτό που έχει σημασία είναι, από τη μία μεριά να απλωθεί ένα δίκτυ προστασίας άμεσα, πάνω σε αυτούς τους ανθρώπους που πλήττονται (χωρίς η μεγάλη τους πλειοψηφία να καταγράφεται πουθενά) και από την άλλη να συμβάλλει με αυτό τον τρόπο να ανθίσει  μια τοπική δημιουργία, μια σύμπνοια και αλληλεγγύη από τα κάτω.

Και με ευκαιρία αυτή την αναγκαστική παύση φέτος, ας ανοίξουν επιτέλους  μια συζήτηση οι φορείς και οι άνθρωποι του πολιτισμού το επόμενο διάστημα για το τι είδους φεστιβάλ οφείλει η πόλη να διεκδικήσει. Γιατί αυτό το φεστιβάλ έτσι όπως γίνεται προσφέρει ελάχιστα και δεν έχει λόγο ύπαρξης με την παρούσα του μορφή».

Follow Us

OXYGEN FM

ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ

Ψηφοφορίες

Ποια πιστεύετε ότι θα είναι η οικονομική σας κατάσταση στο άμεσο μέλλον;

Τελευταία Νέα

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

Νέα στοιχεία τόσο από το πεδίο των Εγκληματολογικών Εργαστηρίων όσο και των αναλύσεων του Ανθρωποκτονιών που έφθασαν τις τελευταίες 48 ώρες στα χέρια των αστυνομικών, οδηγούν σε εξ . . .
ΕΛΛΑΔΑ

Αντί για παιχνίδι, σχολείο και ανεμελιά οκτώ ανήλικα βίωναν καθημερινά μια σκληρή πραγματικότητα στους δρόμους της Θεσσαλονικης, καθώς οι γονείς τους τα υποχρέωναν να ζητιανεύουν σ . . .
ΑΠΟΨΕΙΣ

Του Παντελή Οικονόμου, επικεφαλής πολιτικής οργάνωσης «Εκκίνηση Έλληνες Δημοκράτες»   Το περασμένο Σάββατο, οι υπουργοί οικονομικών της «Ομάδας των 7» (G7) συμφώνησαν να επιβληθε . . .
ΑΠΟΨΕΙΣ

Τη σημασία του διαλόγου και της συνεργασίας με τα επιμελητήρια και την αγορά, καθώς η ανάπτυξη της επόμενης μέρας περνά απαραίτητα από την αναβάθμιση των παραγωγικών δυνατοτήτων τη . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Στις φλόγες τυλίχθηκε λίγο πριν τα μεσάνυχτα Ι.Χ. αυτοκίνητο το οποίο ήταν σταθμευμένο στην οδό Αγίου Διονυσίου 24, στην Πάτρα. Από τη φωτιά το όχημα υπέστη σχεδόν ολική καταστροφή. Στο σημείο έσπευσα
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται τα τελευταία 24ωρα επιχείρηση ανδρών της Ασφάλειας Αττικής στην Πάτρα. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ομάδα αστυνομικών βρίσκεται στην πόλη, ερευνώντας στοιχεία τα οποία αφορούν
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Σημαντικές ζημιές σε καλλιέργειες, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, προκάλεσε το ξαφνικό μπουρίνι και η χαλαζόπτωση στις περιοχές των Δουνεϊκων και του Καρδαμά.   Η χαλαζόπτωση, κατέστρεψε καλλιέργ
Image
Image
© 2021 AchaiaNews. All Rights Reserved.

Search