ΑΠΟΨΕΙΣ

ΑΠΟΨΕΙΣ

Κ. Μαλαμής: Δώστε βήμα μέσα από το Φεστιβάλ

Η πρόταση του Κώστα Μαλαμή για να στηριχθεί το τοπικό καλλιτεχνικό δυναμικό που βάλλεται λόγω covid-19

Πρόταση προς τον Δήμο της Πάτρας να αναπροσαρμόσει το πρόγραμμά του Φεστιβάλ και να συμπεριλάβει μια ενότητα ή και περισσότερες, οι οποίες θα έχουν στόχο να απλώσουν ένα δίχτυ προστασίας πάνω στους ανθρώπους του πολιτισμού στην πόλη μας οι οποίοι βάλλονται από τις συνθήκες που δημιούργησε η πανδημία, καταθέτει ο μηχανικός και σκηνοθέτης Κώστας Μαλαμής.

Αναφέρει συγκεκριμένα: «Η πρωτοφανής  κρίση που βιώνουμε επιβάλλει αλλαγή πορείας και δραστικές αποφάσεις ακριβώς επειδή η ζωή μας άλλαξε απότομα προς το χειρότερο. Κανείς δεν ξέρει το επόμενο διάστημα που θα ξαναπιάσουμε το νήμα.

Σε τέτοιες περιπτώσεις που τα πράγματα γίνονται ακραία και οι συνήθεις δομές καταρρέουν η στήριξη έρχεται από δημόσιες διαδικασίες. Αυτό δεν είναι κάποιος ιδιότυπος σοσιαλισμός  ή ιδεολογική εμμονή αλλά φάνηκε περίτρανα σχεδόν σε όλα τα κράτη της αναπτυγμένης Ευρώπης, έτσι ώστε  πολλοί να ισχυρίζονται σήμερα ότι ο ιός ήρθε για να αλλάξει τον καπιταλισμό, τουλάχιστον με τον τρόπο που τον γνωρίζαμε ως τώρα.

Σε αυτή τη δραματική συνθήκη, ο πολιτισμός δέχθηκε πρώτος το χτύπημα και παρέλυσε. Όλες οι καλλιτεχνικές δράσεις  ματαιώθηκαν ή μετατέθηκαν για πολύ αργότερα. Ελάχιστοι από τους ανθρώπους του - για λόγους που δεν είναι του παρόντος να αναλύσουμε - κατάφεραν να λάβουν έστω αυτό το πενιχρό επίδομα που μετά από  γενική κατακραυγή δόθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού.

Ο πολιτισμός όμως είναι χυμός ζωής, ρέει μέσα μας και δημιουργεί ενεργούς  πολίτες δίνοντάς τους συντροφικότητα, χαρά και αισιοδοξία. Και σε καιρούς δύσκολους που η ανθρώπινη ουσία βάλλεται, όπως σήμερα, ο πολιτισμός, με αφετηρία τους καλλιτέχνες  και την ευαισθησία τους, απαντά βρίσκοντας νέους τρόπους έκφρασης  μέσω της τέχνης. Ο πολιτισμός συνιστά πράξη αντίστασης στην αβεβαιότητα και το φόβο που μας περιβάλλει. Όμως το θέατρο, η μουσική, ο χορός  κλπ δεν πέφτουν από τον ουρανό. Ηθοποιοί μουσικοί τεχνικοί παλεύουν γι’ αυτό και οι άνθρωποι αυτοί απαιτείται  να συνεχίσουν να υπάρχουν, να μείνουν ζωντανοί» αναφέρει ο κ. Μαλαμής και καταλήγει καλώντας τον Δήμο της Πάτρας και συγκεκριμένα τον Πολιτιστικό Οργανισμό, να ανοίξει ένα παράθυρο στους ανθρώπους του πολιτισμού της πόλης μέσα από το Διεθνές Φεστιβάλ. 

«Σε αυτή τη συνθήκη ο Δήμος δε θα έπρεπε έγκαιρα να πάρει  πρωτοβουλίες έτσι ώστε να στηρίξει τους ανθρώπους του πολιτισμού στην πόλη, που πλήττονται καίρια;» σημειώνει. «Ο Δήμος Πατρέων διαθέτει το πολιτικό εργαλείο για αυτή την παρέμβαση που είναι κυρίως το Διεθνές Φεστιβάλ Πάτρας αλλά όχι μόνο και επιβάλλεται σε αυτή τη συγκυρία να το χρησιμοποιήσει.

Υπό τις παρούσες συνθήκες είναι αναγκαίο  ο Δήμος να αναπροσαρμόσει το πρόγραμμά του Φεστιβάλ και να συμπεριλάβει μια ενότητα ή και περισσότερες, οι οποίες θα έχουν στόχο να απλώσουν ένα δίχτυ προστασίας πάνω στους ανθρώπους του πολιτισμού στην πόλη μας. Θα πρέπει να εντάξει στο πρόγραμμά του τοπικές παραγωγές  έτσι ώστε οι άνθρωποι αυτοί να βρουν μια διέξοδο. Ας  ονομάσει αυτή την ενότητα  Δράσεις Πολιτισμού - Φεστιβάλ Covid-19 ή όπως αλλιώς θέλει. Αυτό που έχει σημασία είναι, από τη μία μεριά να απλωθεί ένα δίκτυ προστασίας άμεσα, πάνω σε αυτούς τους ανθρώπους που πλήττονται (χωρίς η μεγάλη τους πλειοψηφία να καταγράφεται πουθενά) και από την άλλη να συμβάλλει με αυτό τον τρόπο να ανθίσει  μια τοπική δημιουργία, μια σύμπνοια και αλληλεγγύη από τα κάτω.

Και με ευκαιρία αυτή την αναγκαστική παύση φέτος, ας ανοίξουν επιτέλους  μια συζήτηση οι φορείς και οι άνθρωποι του πολιτισμού το επόμενο διάστημα για το τι είδους φεστιβάλ οφείλει η πόλη να διεκδικήσει. Γιατί αυτό το φεστιβάλ έτσι όπως γίνεται προσφέρει ελάχιστα και δεν έχει λόγο ύπαρξης με την παρούσα του μορφή».

Follow Us

OXYGEN FM

ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ

Ψηφοφορίες

Ποια πιστεύετε ότι θα είναι η οικονομική σας κατάσταση στο άμεσο μέλλον;

Τελευταία Νέα

ΕΛΛΑΔΑ

φυγε σήμερα από τη ζωή ο δημοσιογράφος Βασίλης Πάικος. Η κηδεία θα γίνει τη Δευτέρα στο νεκροταφείο Ζωγράφου. Ο Βασίλης Πάικος ήταν επί 25 χρόνια επικεφαλής της κυριακάτικης ΑΥΓΗΣ, . . .
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Την παροχή φορολογικών και άλλων κινήτρων για όσους Έλληνες του εξωτερικού και πολίτες άλλων χωρών θα επιλέξουν να εργαστούν με έδρα την Ελλάδα τα επόμενα χρόνια ανακοίνωσε ο πρωθυ . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Με μια πολύ λιτή τελετή, λόγω των μέτρων για τον περιορισμό εξάπλωσης της πανδημίας covid-19, άναψε στις 7 το απόγευμα της Παρασκευής 27 Νοεμβρίου, από την πλατεία Γεωργίου, ο Χρισ . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Απάντηση του προέδρου της ΟΝΝΕΔ Παύλου Μαρινάκη στον βουλευτή Αχαΐαςκ. Μάρκου «Με λύπη μου είδα την ανακοίνωση του Βουλευτή Αχαΐας κ. Μάρκου, με την οποία με κατηγόρησε για κάτι π . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Με μια πολύ λιτή τελετή, λόγω των μέτρων για τον περιορισμό εξάπλωσης της πανδημίας covid-19, άναψε στις 7 το απόγευμα της Παρασκευής 27 Νοεμβρίου, από την πλατεία Γεωργίου, ο Χριστουγεννιάτικος διάκο
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Απάντηση του προέδρου της ΟΝΝΕΔ Παύλου Μαρινάκη στον βουλευτή Αχαΐαςκ. Μάρκου «Με λύπη μου είδα την ανακοίνωση του Βουλευτή Αχαΐας κ. Μάρκου, με την οποία με κατηγόρησε για κάτι που δεν είπα και μάλι
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

  Ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ κ. Μαρινάκης περιφέρεται στον Νομό ως υπουργός και κάνει δηλώσεις. Μεταξύ αυτών σε συνάντηση με τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Πατρών κ. Μπούρα, δήλωσε ότι η κυβέρνηση «ξανασκέφ
Image
Image
© 2020 AchaiaNews. All Rights Reserved.

Search