ΑΠΟΨΕΙΣ

ΑΠΟΨΕΙΣ

Κ. Μαλαμής: Δώστε βήμα μέσα από το Φεστιβάλ

Η πρόταση του Κώστα Μαλαμή για να στηριχθεί το τοπικό καλλιτεχνικό δυναμικό που βάλλεται λόγω covid-19

Πρόταση προς τον Δήμο της Πάτρας να αναπροσαρμόσει το πρόγραμμά του Φεστιβάλ και να συμπεριλάβει μια ενότητα ή και περισσότερες, οι οποίες θα έχουν στόχο να απλώσουν ένα δίχτυ προστασίας πάνω στους ανθρώπους του πολιτισμού στην πόλη μας οι οποίοι βάλλονται από τις συνθήκες που δημιούργησε η πανδημία, καταθέτει ο μηχανικός και σκηνοθέτης Κώστας Μαλαμής.

Αναφέρει συγκεκριμένα: «Η πρωτοφανής  κρίση που βιώνουμε επιβάλλει αλλαγή πορείας και δραστικές αποφάσεις ακριβώς επειδή η ζωή μας άλλαξε απότομα προς το χειρότερο. Κανείς δεν ξέρει το επόμενο διάστημα που θα ξαναπιάσουμε το νήμα.

Σε τέτοιες περιπτώσεις που τα πράγματα γίνονται ακραία και οι συνήθεις δομές καταρρέουν η στήριξη έρχεται από δημόσιες διαδικασίες. Αυτό δεν είναι κάποιος ιδιότυπος σοσιαλισμός  ή ιδεολογική εμμονή αλλά φάνηκε περίτρανα σχεδόν σε όλα τα κράτη της αναπτυγμένης Ευρώπης, έτσι ώστε  πολλοί να ισχυρίζονται σήμερα ότι ο ιός ήρθε για να αλλάξει τον καπιταλισμό, τουλάχιστον με τον τρόπο που τον γνωρίζαμε ως τώρα.

Σε αυτή τη δραματική συνθήκη, ο πολιτισμός δέχθηκε πρώτος το χτύπημα και παρέλυσε. Όλες οι καλλιτεχνικές δράσεις  ματαιώθηκαν ή μετατέθηκαν για πολύ αργότερα. Ελάχιστοι από τους ανθρώπους του - για λόγους που δεν είναι του παρόντος να αναλύσουμε - κατάφεραν να λάβουν έστω αυτό το πενιχρό επίδομα που μετά από  γενική κατακραυγή δόθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού.

Ο πολιτισμός όμως είναι χυμός ζωής, ρέει μέσα μας και δημιουργεί ενεργούς  πολίτες δίνοντάς τους συντροφικότητα, χαρά και αισιοδοξία. Και σε καιρούς δύσκολους που η ανθρώπινη ουσία βάλλεται, όπως σήμερα, ο πολιτισμός, με αφετηρία τους καλλιτέχνες  και την ευαισθησία τους, απαντά βρίσκοντας νέους τρόπους έκφρασης  μέσω της τέχνης. Ο πολιτισμός συνιστά πράξη αντίστασης στην αβεβαιότητα και το φόβο που μας περιβάλλει. Όμως το θέατρο, η μουσική, ο χορός  κλπ δεν πέφτουν από τον ουρανό. Ηθοποιοί μουσικοί τεχνικοί παλεύουν γι’ αυτό και οι άνθρωποι αυτοί απαιτείται  να συνεχίσουν να υπάρχουν, να μείνουν ζωντανοί» αναφέρει ο κ. Μαλαμής και καταλήγει καλώντας τον Δήμο της Πάτρας και συγκεκριμένα τον Πολιτιστικό Οργανισμό, να ανοίξει ένα παράθυρο στους ανθρώπους του πολιτισμού της πόλης μέσα από το Διεθνές Φεστιβάλ. 

«Σε αυτή τη συνθήκη ο Δήμος δε θα έπρεπε έγκαιρα να πάρει  πρωτοβουλίες έτσι ώστε να στηρίξει τους ανθρώπους του πολιτισμού στην πόλη, που πλήττονται καίρια;» σημειώνει. «Ο Δήμος Πατρέων διαθέτει το πολιτικό εργαλείο για αυτή την παρέμβαση που είναι κυρίως το Διεθνές Φεστιβάλ Πάτρας αλλά όχι μόνο και επιβάλλεται σε αυτή τη συγκυρία να το χρησιμοποιήσει.

Υπό τις παρούσες συνθήκες είναι αναγκαίο  ο Δήμος να αναπροσαρμόσει το πρόγραμμά του Φεστιβάλ και να συμπεριλάβει μια ενότητα ή και περισσότερες, οι οποίες θα έχουν στόχο να απλώσουν ένα δίχτυ προστασίας πάνω στους ανθρώπους του πολιτισμού στην πόλη μας. Θα πρέπει να εντάξει στο πρόγραμμά του τοπικές παραγωγές  έτσι ώστε οι άνθρωποι αυτοί να βρουν μια διέξοδο. Ας  ονομάσει αυτή την ενότητα  Δράσεις Πολιτισμού - Φεστιβάλ Covid-19 ή όπως αλλιώς θέλει. Αυτό που έχει σημασία είναι, από τη μία μεριά να απλωθεί ένα δίκτυ προστασίας άμεσα, πάνω σε αυτούς τους ανθρώπους που πλήττονται (χωρίς η μεγάλη τους πλειοψηφία να καταγράφεται πουθενά) και από την άλλη να συμβάλλει με αυτό τον τρόπο να ανθίσει  μια τοπική δημιουργία, μια σύμπνοια και αλληλεγγύη από τα κάτω.

Και με ευκαιρία αυτή την αναγκαστική παύση φέτος, ας ανοίξουν επιτέλους  μια συζήτηση οι φορείς και οι άνθρωποι του πολιτισμού το επόμενο διάστημα για το τι είδους φεστιβάλ οφείλει η πόλη να διεκδικήσει. Γιατί αυτό το φεστιβάλ έτσι όπως γίνεται προσφέρει ελάχιστα και δεν έχει λόγο ύπαρξης με την παρούσα του μορφή».

Follow Us

OXYGEN FM

ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ

Ψηφοφορίες

Ποια πιστεύετε ότι θα είναι η οικονομική σας κατάσταση στο άμεσο μέλλον;

Τελευταία Νέα

ΚΟΣΜΟΣ

Τον υψηλότερο αριθμό κρουσμάτων σε διάστημα σχεδόν τριών εβδομάδων ανακοίνωσε η Κίνα, ανακοινώνοντας χθες σχεδόν 16 νέα περιστατικά κορωνοϊού και ανησυχητική άνοδο των εισαγόμενων . . .
ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

Εξαπλώνονται με μεγάλη ταχύτητα οι διαδηλώσεις για τον θάνατο του Τζορτζ Φλόιντ από χέρια αστυνομικού, σχεδόν στο σύνολο της αμερικανικής Επικράτειας στις ΗΠΑ. . . .
LIFE STYLE

Ένας χρόνος πέρασε από το βράδυ της 30ης Μαΐου του 2019, μέρα που ο Κώστας Ευρυπιώτης «έφυγε» για πάντα από τη ζωή. Ο Κώστας Κόκλας, φίλος και συνεργάτης του ηθοποιού, θυμήθηκε το . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Ανακοίνωση με την οποία απαιτεί την άμεση κάλυψη των ελλείψεων σε προσωπικό του Νοσοκομείου Πύργου εξέδωσε η Λαϊκή Συσπείρωση Πύργου. Αναλυτικά η ανακοίνωση: Για ακόμα μια φορά έρ . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Ανακοίνωση με την οποία απαιτεί την άμεση κάλυψη των ελλείψεων σε προσωπικό του Νοσοκομείου Πύργου εξέδωσε η Λαϊκή Συσπείρωση Πύργου. Αναλυτικά η ανακοίνωση: Για ακόμα μια φορά έρχεται στην επικαιρότ
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Πάνω από ένα στα τέσσερα καταστήματα εστίασης και νυκτερινής διασκέδασης σε πανελλαδικό επίπεδο δε σήκωσε ρολά την πρώτη εβδομάδα επαναλειτουργίας τους, μετά την άρση της καραντίνας, με το πρόβλημα να
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Στην τοποθέτηση 81 ηλεκτρικών ποδηλάτων σε ειδικούς σταθμούς μέχρι τις αρχές Σεπτεμβρίου προχωρά ο Δήμος Αγρινίου. Ο Δήμαρχος Αγρινίου Γιώργος Παπαναστασίου υπέγραψε τη σχετική σύμβαση σύμφωνα με την
Image
Image
© 2020 AchaiaNews. All Rights Reserved.

Search