ΑΠΟΨΕΙΣ

ΑΠΟΨΕΙΣ

Επρεπε να «ανοίξει» η Οικονομία;

Το ερώτημα ακούγεται παράλογο αλλά δεν είναι.

Όταν στα μέσα του 18ου αιώνα έως και τα μέσα του 19ου (1760-1860) ξεκίνησε στην Αγγλία η βιομηχανική επανάσταση, οι αντιδράσεις από την πλευρά των τεχνιτών ήταν σφοδρότατες. Ήταν αδύνατον να συναγωνισθεί κάποιος με χειρωνακτική εργασία την απόδοση των μηχανών. Στην πορεία ωστόσο έγινε αντιληπτό από τους ίδιους πως το πρόβλημα δεν ήταν οι μηχανές, αλλά ο τρόπος εκμετάλλευσης τους από τον άνθρωπο. Και κατ' επέκτασιν ο τρόπος εκμετάλλευσης του ανθρώπου προς τον άλλον άνθρωπο.

Ο COVID-19 δεν είναι ακριβώς το πρόβλημα. Η δομή της κοινωνίας, όπως έχει διαμορφωθεί τις τελευταίες δεκαετίες ειδικά μετά τον Β΄ΠΠ, είναι το πρόβλημα. Ο άκρατος ανταγωνισμός, η θεοποίηση του χρήματος (όχι του πλούτου), το αδηφάγο "εγώ" και το "θέλω" ισοπεδώνοντας τα πάντα και τους πάντες. Ο COVID-19 ήλθε να επισημάνει (και να διορθώσει;) ακριβώς αυτά τα καρκινώματα του συστήματος.

Τι συνέβη; Τι άλλαξε;

Τίποτα. Η κοινωνία απλώς τροποποίησε κάποιες συνήθειες της. Διότι εφ' όσον παραμένουν οι προηγούμενες "αρχές" στον πυρήνα της ανθρώπινης συμπεριφοράς, ο ιός παρείχε άθελά του (τον προσωποποιώ) άλλη μία ευκαιρία στο να ενισχυθούν οι ανισότητες. Μην ξεγελιέστε. Η επίδραση της πανδημίας είναι πολύ διαφορετική ανά κατηγορία επαγγελματικής κατάστασης και κοινωνικής θέσης. Όσες/οι έχουν εισόδημα από δημόσιο φορέα, ίσως και να μην αντιλήφθηκαν καθόλου τι έχει συμβεί στο οικονομικό πεδίο - και δεν είναι μομφή αυτό. Μεγάλο ωστόσο τμήμα της αγοράς έχει ξετιναχθεί και επειδή επικρατούν οι προαναφερθείσες συνθήκες, η πανδημία σήμανε για πολλούς και το οριστικό τέλος.

Οι "μεγάλοι" κάθε είδους (κυβερνήσεις τράπεζες, οργανισμοί) επίσης διείδαν στην πανδημία ευκαιρίες περαιτέρω επέκτασης της κυριαρχίας τους. Είναι οξύμωρο πως πολλές επιχειρήσεις ξαφνικά στράφηκαν στο "κράτος" για να επιδοτηθούν αντί να ασκήσουν πιέσεις να το περιορίσουν δραστικά. Και είναι εσφαλμένη η άποψη πως ο στόχος ήταν οι εργαζόμενοι και τα δικαιώματα τους· αυτός είναι καθαρός λαϊκισμός. Στόχος αυτή τη φορά (δοθείσης της ευκαιρίας) ήταν και είναι οι επιχειρήσεις.

Τα προηγούμενα οδήγησαν όλους και για διαφορετικούς λόγους στο να επιθυμούν την κατά το δυνατόν συντομότερη επανέναρξη της οικονομίας. Επιπροσθέτως η βεβιασμένη (κατά τη γνώμη μου) έναρξη της τουριστικής περιόδου, όπου προφανώς η κυβέρνηση σταθμίζοντας τα οικονομικά δεδομένα και την απαίτηση (εκφρασμένη ή μη) των επιχειρηματιών αλλά και του κοινού (προσέξτε το αυτό) ενέδωσε στις πιέσεις, αποτελεί ένα άκρως επικίνδυνο και μετέωρο βήμα. Ενας μήνας όμως ακόμα υπομονής και κλειστής οικονομίας θα διέλυε πολλές παρά φύσιν δομές και σαφώς θα υπήρχε πολύ μεγαλύτερη ασφάλεια έναντι του πάντα παρόντος COVID-19. Και όταν οι συνθήκες είναι οριακές και ακραίες, προκύπτουν και οι μεταβολές. Αλλά…

Από την άλλη πλευρά ένα μεγάλο ποσοστό έχει πειστεί πως δεν υπήρχε… τίποτα και είναι έτοιμο να δεχθεί κάθε είδους ολοκληρωτικό καθεστώς και υποδούλωση. Βλέπετε τα fake news έκαναν θαυμάσια τη δουλειά τους όλα αυτά τα χρόνια.

Μια χαρά λοιπόν, κανένα πρόβλημα. Σχεδόν… Διότι όλα αυτά λογαριάζονται χωρίς τον… ξενοδόχο με το χαρακτηριστικό όνομα COVID-19.

* Ο Τεύκρος Σακελλαρόπουλος είναι σκηνοθέτης - πολιτικός μηχανικός.

 

Follow Us

OXYGEN FM

ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ

Τελευταία Νέα

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Το πρώτο εισιτήριο για τον φετινό τελικό του Coppa Italia βρήκε κάτοχο και αυτή είναι η Γιουβέντους, με την ομάδα του Μάσιμο Αλέγκρι να χάνει μεν 2-1 από την Λάτσιο του Χρήστου Μαν . . .
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Η Άρσεναλ μετέτρεψε το λονδρέζικο ντέρμπι με την Τσέλσι στο Εμιρέιτς σε παράσταση για έναν ρόλο. Η ομάδα του Μικέλ Αρτέτα επικράτησε 5-0 για την εξ αναβολής αναμέτρηση της 29ης αγω . . .
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Ο Παναθηναϊκός AKTOR ηττήθηκε από τη Μακάμπι στο ΟΑΚΑ με 87-91 και ο Εργκίν Αταμάν στις δηλώσεις του στο flash interview τόνισε ότι η ομάδα του δεν έπαιξε καλά, όμως διαμαρτυρήθηκε . . .
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Το πλεονέκτημα έδρας πήγε στα σκουπίδια, με το "καλημέρα" για τον Παναθηναϊκό AKTOR. Παρά το +10 (64-54) του 26ου λεπτού, η ομάδα του Εργκίν Αταμάν δεν κατάφερε να πάρει τη νίκη κα . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Οι δραματικές στιγμές κατά τις οποίες διαπιστώθηκε ο θάνατος της Μαλένας αλλά και οι ώρες που προηγήθηκαν όταν νοσηλευόταν στο «Ελπίδα» αναβίωσαν ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου μέσα από τις μα
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Σύσκεψη συντονισμού των συναρμόδιων υπηρεσιών για τον έλεγχο της αγοράς κρέατος της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 23 Απριλίου 2024 υπό την προεδρία του Αντιπεριφερειάρχη Αγροτ
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Λόγω εργασιών αντικατάστασης τμήματος του δικτύου του κεντρικού αγωγού ύδρευσης της ΔΕΥΑΠ, την Πέμπτη 25 Απρίλη από τις 8.30 π.μ. έως 5 μ.μ., θα υπάρξει πλημμελής έως και πλήρης διακοπή υδροδότησης, σ
Image
Image

Search