ΑΠΟΨΕΙΣ

ΑΠΟΨΕΙΣ

Επρεπε να «ανοίξει» η Οικονομία;

Το ερώτημα ακούγεται παράλογο αλλά δεν είναι.

Όταν στα μέσα του 18ου αιώνα έως και τα μέσα του 19ου (1760-1860) ξεκίνησε στην Αγγλία η βιομηχανική επανάσταση, οι αντιδράσεις από την πλευρά των τεχνιτών ήταν σφοδρότατες. Ήταν αδύνατον να συναγωνισθεί κάποιος με χειρωνακτική εργασία την απόδοση των μηχανών. Στην πορεία ωστόσο έγινε αντιληπτό από τους ίδιους πως το πρόβλημα δεν ήταν οι μηχανές, αλλά ο τρόπος εκμετάλλευσης τους από τον άνθρωπο. Και κατ' επέκτασιν ο τρόπος εκμετάλλευσης του ανθρώπου προς τον άλλον άνθρωπο.

Ο COVID-19 δεν είναι ακριβώς το πρόβλημα. Η δομή της κοινωνίας, όπως έχει διαμορφωθεί τις τελευταίες δεκαετίες ειδικά μετά τον Β΄ΠΠ, είναι το πρόβλημα. Ο άκρατος ανταγωνισμός, η θεοποίηση του χρήματος (όχι του πλούτου), το αδηφάγο "εγώ" και το "θέλω" ισοπεδώνοντας τα πάντα και τους πάντες. Ο COVID-19 ήλθε να επισημάνει (και να διορθώσει;) ακριβώς αυτά τα καρκινώματα του συστήματος.

Τι συνέβη; Τι άλλαξε;

Τίποτα. Η κοινωνία απλώς τροποποίησε κάποιες συνήθειες της. Διότι εφ' όσον παραμένουν οι προηγούμενες "αρχές" στον πυρήνα της ανθρώπινης συμπεριφοράς, ο ιός παρείχε άθελά του (τον προσωποποιώ) άλλη μία ευκαιρία στο να ενισχυθούν οι ανισότητες. Μην ξεγελιέστε. Η επίδραση της πανδημίας είναι πολύ διαφορετική ανά κατηγορία επαγγελματικής κατάστασης και κοινωνικής θέσης. Όσες/οι έχουν εισόδημα από δημόσιο φορέα, ίσως και να μην αντιλήφθηκαν καθόλου τι έχει συμβεί στο οικονομικό πεδίο - και δεν είναι μομφή αυτό. Μεγάλο ωστόσο τμήμα της αγοράς έχει ξετιναχθεί και επειδή επικρατούν οι προαναφερθείσες συνθήκες, η πανδημία σήμανε για πολλούς και το οριστικό τέλος.

Οι "μεγάλοι" κάθε είδους (κυβερνήσεις τράπεζες, οργανισμοί) επίσης διείδαν στην πανδημία ευκαιρίες περαιτέρω επέκτασης της κυριαρχίας τους. Είναι οξύμωρο πως πολλές επιχειρήσεις ξαφνικά στράφηκαν στο "κράτος" για να επιδοτηθούν αντί να ασκήσουν πιέσεις να το περιορίσουν δραστικά. Και είναι εσφαλμένη η άποψη πως ο στόχος ήταν οι εργαζόμενοι και τα δικαιώματα τους· αυτός είναι καθαρός λαϊκισμός. Στόχος αυτή τη φορά (δοθείσης της ευκαιρίας) ήταν και είναι οι επιχειρήσεις.

Τα προηγούμενα οδήγησαν όλους και για διαφορετικούς λόγους στο να επιθυμούν την κατά το δυνατόν συντομότερη επανέναρξη της οικονομίας. Επιπροσθέτως η βεβιασμένη (κατά τη γνώμη μου) έναρξη της τουριστικής περιόδου, όπου προφανώς η κυβέρνηση σταθμίζοντας τα οικονομικά δεδομένα και την απαίτηση (εκφρασμένη ή μη) των επιχειρηματιών αλλά και του κοινού (προσέξτε το αυτό) ενέδωσε στις πιέσεις, αποτελεί ένα άκρως επικίνδυνο και μετέωρο βήμα. Ενας μήνας όμως ακόμα υπομονής και κλειστής οικονομίας θα διέλυε πολλές παρά φύσιν δομές και σαφώς θα υπήρχε πολύ μεγαλύτερη ασφάλεια έναντι του πάντα παρόντος COVID-19. Και όταν οι συνθήκες είναι οριακές και ακραίες, προκύπτουν και οι μεταβολές. Αλλά…

Από την άλλη πλευρά ένα μεγάλο ποσοστό έχει πειστεί πως δεν υπήρχε… τίποτα και είναι έτοιμο να δεχθεί κάθε είδους ολοκληρωτικό καθεστώς και υποδούλωση. Βλέπετε τα fake news έκαναν θαυμάσια τη δουλειά τους όλα αυτά τα χρόνια.

Μια χαρά λοιπόν, κανένα πρόβλημα. Σχεδόν… Διότι όλα αυτά λογαριάζονται χωρίς τον… ξενοδόχο με το χαρακτηριστικό όνομα COVID-19.

* Ο Τεύκρος Σακελλαρόπουλος είναι σκηνοθέτης - πολιτικός μηχανικός.

 

Follow Us

OXYGEN FM

ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ

Ψηφοφορίες

Ποια πιστεύετε ότι θα είναι η οικονομική σας κατάσταση στο άμεσο μέλλον;

Τελευταία Νέα

ΥΓΕΙΑΣ ΘΕΜΑΤΑ

Σοβαρές ελπίδες είχαν εναποθέσει οι επιστήμονες στην αύξηση της θερμοκρασίας, η οποία θα μπορούσε ενδεχομένως να περιορίσει σημαντικά τον κορωνοϊό. Μεταξύ άλλων παραγόντων και η χρ . . .
LIFE STYLE

Τον Νίκο Μουτσινά υποδέχτηκε το βράδυ της Τετάρτης στο «The 2Night Show» o Γρηγόρης Αρναούτογλου. Ο παρουσιαστής του ΣΚΑΙ εξέφρασε την επιθυμία του να υιοθετήσει ένα παιδί, ενώ απο . . .
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τα αποτελέσματα για το ΑΕΠ του πρώτου τριμήνου, που ανακοινώθηκαν σήμερα από την ΕΛΣΤΑΤ, σχολιάζει ο τομεάρχης Οικονομικών της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Ευκλείδης Τσακαλώτος.Όπως σημειώνει, . . .
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Ο Αλέξανδρος Χρυσανθακόπουλος επικεφαλής της παράταξης "Πάτρα Διεθνής Σύγχρονη Πόλη" σε ανακοίνωσή του τονίζει:Μέγας κίνδυνος να προκύψει ιδιώτης διαχειριστής του φράγματος Πείρου- . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Συνεχίζουν τις παρεμβάσεις τα μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής κατοίκων για την Κανακάρη, στο πλαίσιο της στάσης στάσης αναμονής που τηρούν εδώ και καιρό , για την ολοκληρωμένη κυκλοφοριακή μελέτη που
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Συντετριμμένη είναι η κοινωνία του Πύργου από το άκουσμα της είδησης της απώλειας του 53χρονου Γιάννη Γιαννακόπουλου, που χθες τα ξημερώματα άφησε την τελευταία του πνοή σε τροχαίο που είχε με τη μηχα
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ Είμαστε υποχρεωμένοι να ενημερώσουμε τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ γιαπροβλήματα που προκύπτουν στη συνταγογράφηση και τα οποία πιθανά θα επιδεινωθούντο επόμενο χρονι
Image
Image
© 2020 AchaiaNews. All Rights Reserved.

Search