ΑΠΟΨΕΙΣ

ΑΠΟΨΕΙΣ

Στήριξη στον ευρωπαϊκό τουριστικό κλάδο: ένα αίτημα με ελληνική σφραγίδα

ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΜΙΧΑΛΟΥ

Πριν από μερικές μέρες τα Ευρωεπιμελητήρια απέστειλαν αίτημα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προκειμένου να καταρτιστεί άμεσα ένα κοινό ευρωπαϊκό σχέδιο, για την ενίσχυση των επιχειρήσεων του τομέα του τουρισμού, που έχουν πληγεί από την πανδημία του κορονοϊού.

Βάση για τη διαμόρφωση αυτού του αιτήματος ήταν η πρόταση που έχει ήδη καταθέσει η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος, για τη διανομή voucher στους πολίτες, προκειμένου να διευκολυνθούν οικονομικά για την πραγματοποίηση διακοπών και να ενισχύσουν, με αυτό τον τρόπο, και τις επιχειρήσεις του κλάδου. Η πρόταση αφορά συγκεκριμένα την υλοποίηση προγράμματος επιδότησης σε Έλληνες πολίτες, συνολικής δαπάνης περίπου 1 δισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 5% των συνολικών τουριστικών εσόδων του 2019. Το πρόγραμμα θα έχει χρόνο υλοποίησης από 1/7/2020 έως και 31/12/2020 και οι δικαιούχοι θα μπορούν να πραγματοποιήσουν έως πέντε διανυκτερεύσεις στα τουριστικά καταλύματα που επιλέγουν, σε όλη τη διάρκεια του προγράμματος. Το ύψος της αξίας της επιταγής θα κυμαίνεται ανάλογα με τον τύπο και την κατηγορία του τουριστικού καταλύματος. Η επιταγή θα συμψηφίζεται με τις τιμές χρέωσης του καταλύματος, ενώ η διαφορά θα επιβαρύνει αποκλειστικά τοv δικαιούχο αποτελώντας την ιδία συμμετοχή του.

Αναγνωρίζοντας την ανάγκη για εμπροσθοβαρή προγράμματα οικονομικής στήριξης του τουρισμού, τα Ευρωεπιμελητήρια προέτρεψαν την Ευρωπαϊκή Ένωση για την υλοποίηση μιας αντίστοιχης πανευρωπαϊκής πρωτοβουλίας, στο πλαίσιο της προσπάθειας για αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας.

Με δεδομένο ότι η βιομηχανία του τουρισμού αποτελεί τη ραχοκοκαλιά της οικονομίας πολλών ευρωπαϊκών χωρών, η λήψη μέτρων για τη στήριξη του κλάδου πρέπει να αναδειχθεί σε προτεραιότητα. Η εφαρμογή ενός πανευρωπαϊκής κλίμακας προγράμματος θα συμβάλει στην τόνωση της ζήτησης και στην εξασφάλιση επαρκούς πληρότητας, ώστε οι ξενοδοχειακές μονάδες να μπορέσουν φέτος να λειτουργήσουν, έστω και για μικρότερη περίοδο, διατηρώντας θέσεις εργασίας. Τα Επιμελητήρια της Ελλάδας έχουν μπει μπροστά στη διατύπωση αυτού του αιτήματος και θα συνεχίσουν να το προωθούν, αξιοποιώντας τη δικτύωση και το κύρος που έχουν οικοδομήσει τα τελευταία χρόνια, στο πλαίσιο της πανευρωπαϊκής επιμελητηριακής κοινότητας.

Αν θέλουμε η ευρωπαϊκή οικονομία να ανακάμψει ταχύτερα από την πρωτοφανή αυτή κρίση, είναι απαραίτητο να υπάρξει μια εναρμονισμένη προσέγγιση, η οποία θα διευκολύνει την επιστροφή στην κανονικότητα και θα τονώνει την αγορά, διασφαλίζοντας παράλληλα κανόνες για την προστασία της δημόσιας υγείας. Ας ελπίσουμε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα ανταποκριθεί θετικά, λαμβάνοντας έγκαιρα τα μέτρα που απαιτούνται.

>Πρόεδρος Κεντρικής Ενωσης Επιμελητηρίων, πρόεδρος ΕΒΕΑ

Follow Us

OXYGEN FM

ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ

Ψηφοφορίες

Ποια πιστεύετε ότι θα είναι η οικονομική σας κατάσταση στο άμεσο μέλλον;

Τελευταία Νέα

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Στήριξη του αγροτικού εισοδήματος αλλά και κάλυψη των αναγκών της χώρας σε οινόπνευμα από την ενεργοποίηση της διαδικασίας της απόσταξης κρίσης   Την πρόταση της Περιφέρειας Δυτι . . .
ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

Νέο μεγάλο «χτύπημα» της Αστυνομίας σε κυκλώματα ναρκωτικών, καθώς περισσότερα από 28 κιλά κοκαΐνης κατασχέθηκαν . . .
ΕΛΛΑΔΑ

Έρευνα για τα ακριβή αίτια του ατυχήματος, που σημειώθηκε σήμερα στον σταθμό της Κηφισιάς, διεξάγει η διοίκηση της ΣΤΑΣΥ ΑΕ.   Με ανακοίνωσή της, η εταιρεία αναφέρει πως «σήμερα . . .
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ο Ένιο Μορικόνε, ο Ιταλός συνθέτης που έκανε γνωστά τα «σπαγγέτι γουέστερν» χάρη στη μουσική του, πέθανε στη διάρκεια της χθεσινής νύχτας σε νοσοκομείο της Ρώμης, σε ηλικία 91 ετών . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

  Φωτια εχει ξεσπάσει το μεσημερι της Τρίτης σε ξυλουργικό εργαστήρι στην οδό Εύβοιας. Τέσσερα οχήματα με οκτών άνδρες, επιχειρούν την κατάσβεσή της.      Σύμφωνα με πληροφορίες  καίγεται πριονίδι
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Τροχαίο σημειώθηκε το μεσημέρι της Τρίτης στην Περιμετρική οδό της Πάτρας.   Συγκεκριμένα, στο ρεύμα προς Αθήνα της σήραγγας των Μποζαϊτίκων, συγκρούστηκαν κάτω από άγνωστες συνθήκες τρία φορτηγά και
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

    Τη Δευτέρα 06/07/2020 πραγματοποιήθηκε σύσκεψη του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών με την Ένωση Ξενοδόχων Νομού Αχαΐας, σχετικά με την εφαρμογή των υγειονομικών πρωτοκόλλων πρόληψης του COVID-19, στα ξ
Image
Image
© 2020 AchaiaNews. All Rights Reserved.

Search