ΑΠΟΨΕΙΣ

ΑΠΟΨΕΙΣ

Συμπλήρωση ενός έτους από τις εκλογές του Εμπορικού Συλλόγου Πάτρας

Η πορεία ενός ανθρώπου (Γ.Ρώρου) που ηγείτο της προσπάθειας και της διοίκησης για χρόνια του εμπορικού συλλόγου της Πάτρας  δεν μπορεί να σβηστεί ή να ξεχαστεί σε ένα χρόνο. Στόχος της νέας Διοίκησης είναι να προχωρήσει με ενότητα στην επόμενη μέρα του Εμπορικού Συλλόγου, ξεπερνώντας καθημερινές αντικειμενικές δυσκολίες, άγραφους και γραμμένους «νόμους διοίκησης» ενός απαιτητικού σωματείου.

 Οι εκλογές του 2019, η συγκρότηση ψηφοδελτίου, η ανταπόκριση του κόσμου για συμμετοχή στις εκλογές και η προσαρμογή στις ανάγκες και τις δυνατότητές μιας μεγάλης συλλογικότητας με πλούσια ιστορία διεκδίκησης και τοποθέτησης με ουσιαστικό και τεκμηριωμένο λόγο στα τεκταινόμενα του εμπορίου πανελλαδικά αλλά και στα τοπικά θέματα της πόλης. Δεν ήταν εύκολα διαχειρίσιμο προϊόν. Η συγκρότηση του ψηφοδελτίου από έναν άνθρωπο όπως ο Γιώργος Βαγενάς, ενός έμπειρου συνδικαλιστή, με μεγάλη προσήλωση και διαδρομή στο συνδικαλιστικό έργο του Εμπορικού Συλλόγου της Πάτρας, της Ομοσπονδίας Πελοποννήσου αλλά και της ΕΣΕΕ, ήταν η βάση ώστε να ανταποκριθούμε με αποτελεσματικότητα στα νέα δεδομένα. Η συνολική κοινή προσπάθεια νίκησε.

Ο καθένας μας από την μεριά του και  με γνώμονα την συλλογική προσπάθεια έδωσε την μάχη. Οι συνάδελφοι μας τίμησαν και εξέλεξαν για μία ακόμη φορά το ενωτικό ψηφοδέλτιο πρώτο με μεγάλη διαφορά από τα άλλα δύο ψηφοδέλτια. Οι πολιτικές αποχρώσεις δεν έλειπαν, κι είναι αλήθεια. Με γνώμονα το κοινό καλό η πολιτική άποψη του ενός ή της μίας, γινόταν τεκμηριωμένη απάντηση στο πρόβλημα που ήθελε επίλυση κι αυτό είναι η συλλογικότητα. Το Ενωτικό ψηφοδέλτιο μας κάνει πιστούς στο κοινό αγώνα, είναι το αποτέλεσμα που μας παγιώνει ως τη μόνη «συνδικαλιστική δύναμη» εντός του ιστορικού αυτού συλλόγου και το καθορίζει ως ψηφοδέλτιο που θα παραμένει πάντα η βάση, το εφαλτήριο για νέους αγώνες, νέες διεκδικήσεις απέναντι στα πραγματικά και ουσιαστικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος μας. Απόδειξη αυτών η απολυτή επιτυχία στην ομοσπονδία Πελοποννήσου αλλά και η αξιοπρεπής αντιπροσώπευση στην ΕΣΕΕ.

Καθημερινότητα.

Πολλά και σημαντικά τα θέματα της καθημερινότητας:
Το σύγχρονο εμπόριο, e-shop, εμπόριο και social media, εμπορικοί δρόμοι, προσαρμογή της πόλης στις ανάγκες του σύγχρονου εμπορίου, διευκολύνσεις καταναλωτή-πολίτη (όπως είχε την ανάγκη να λέει πάντα ο αείμνηστος Ηλίας ο Παυλίδης). Εμπορικές γειτονιές, ανταπόκριση στα προβλήματα των συναδέλφων, διεκπεραιώτριά ζητήματα με το δημόσιο, σχέσεις με Δήμο και Περιφέρεια. Εκπροσώπηση του συλλόγου στα κέντρα λήψης αποφάσεων, Κορωνοιός.

Ας προσεγγίσουμε έστω και επιγραμματικά τα θέματα ένα προς ένα…

Αντικειμενικές δυσκολίες όπως η χρηματοδότηση μας κάνει να λειτουργούμε επιφυλακτικά για ένα κεντρικό σύστημα που θα εντάξει ολόκληρη την τοπική αγορά σε μια κοινή πλατφόρμα e-shop. Έχουμε την ιδέα, έχουμε την προμελέτη και αναζητούμε την χρηματοδότηση ούτως ώστε να την προσφέρουμε στα μέλη μας δωρεάν. Οι μεμονωμένες αποσπασματικές προσπάθειες μικρών επιχειρήσεων έχουν αποδείξει ότι δύσκολα θα μπορέσουν να αντιπαλέψουν τα μεγάλα πολυκαταστήματα και e-shop. To μόνο σχετικά αποτελεσματικό, που πληρώνεται αδρά, είναι η συμμέτοχη των μικρών e-shop σε μεγάλες πλατφόρμες πωλήσεων.

Εμπόριο και social media, όντως είναι δεδομένο ότι η ανταπόκριση του καταναλωτή μέσω των social media μας δίνει ένα πεδίο δόξης λαμπρό. Πρέπει να το τολμήσουν οι συνάδελφοι και φυσικά οφείλουμε σαν συλλογικότητα να «ανάψουμε τα φωτά»  ώστε να χρησιμοποιούν σωστά τα social media και την προώθηση των προϊόντων τους.

Εμπορικοί δρόμοι εμπορικές γειτονιές.

Ήταν το θέμα των ημερών πριν περίπου ένα μήνα, μιας και η Δημοτική αρχή πηγαινοέφερνε αποσπασματικά το θέμα των αντιδρομήσεων και πεζοδρομήσεων εντός του κέντρου της πόλης.   Ο εμπορικός σύλλογος σε όλους τους τόνους ζητούσε ολοκληρωμένο σχεδιασμό και μελέτη που θα έδινε ξεκάθαρα το τι ακριβώς θα συμβεί την επομένη μέρα από την ολοκλήρωση των έργων. Επιμείναμε στην αποφυγή του παραδείγματος της Άγιου Νικόλαου προ εικοσαετίας και της Ρήγα Φεραίου προ δεκαετίας. Υπάρχουν όμως και περιφερειακές εμπορικές γειτονιές (Ζαρουχλέικα, Ρίο, Ακρωτηρίου, Έλληνος Στρατιώτου, Πανεπιστήμιου, Νέος δρόμος, Αγυιά). Αυτές οι εμπορικές γειτονιές είναι πλούτος για τη πόλη και θα πρέπει να έχουν ίσες ευκαιρίες. Πιστέψτε με είναι οι μόνοι που δεν ζητούν τον απολυτό προσανατολισμό στις ανάγκες τους και θέτουν τα προβλήματα με μεγάλη ευγένεια και σεβασμό προς τον σύλλογο. Σημαντικά θέματα όπως οι κορύνες στην Έλληνος δεν έχουν ξεπεραστεί, μια ανάπλαση με δημιουργία πεζοδρόμιων στο Ρίο δεν έχει καν δρομολογηθεί. Στη παλιά αγορά του Μαρκάτου (Καραϊσκάκη, Ερμού ,Υψηλάντου κλπ)  δεν υπάρχουν ανάγκες και ζητήματα προς επίλυση;  Υπάρχουν και δεν έχουν μπει ποτέ στο τραπέζι της συζήτησης των προβλημάτων και του γενικού σχεδιασμού μιας πόλης που θα έπρεπε να έχει σε υψηλή θέση στην ατζέντα το εμπόριό της που είναι και ο δρόμος για την μείωση της αυξημένης ανεργίας της.

Σύγχρονο εμπόριο και προσαρμογή της πόλης στις ανάγκες του καταναλωτή, πολίτη

Θυμάμαι μια προσέγγιση του Δήμαρχου Τρικκαίων στη γενική συνέλευση της ΕΣΕΕ. Έθετε το ζήτημα ως τρίτος παρατηρητής, ξέρετε μερικές φορές ο τρίτος παρατηρητής έχει πιο καθαρή σκέψη. Η πρόταση του ήταν τόσο απλή «όταν η πόλη μας  είναι προσβάσιμη και λειτουργική θα έχουμε μια πόλη ευχάριστη στους καταναλωτές άρα το φυσικό κατάστημα θα δουλέψει». Και το επεκτείνω, συνομήλικοι μου και άτομα νεότερης ηλικίας από έμενα είναι αυτή η γενιά που χάνουμε από το ζωντανό εμπόριο γιατί δεν έχουμε κάνει κάθε πλευρά της πόλης μας προσεγγίσιμη. Αλήθεια πόσες φορές έχει περπατήσει ένας 30αρης στη Καραϊσκάκη ή στην Κανακάρη για να κάνει τη βόλτα του…;  Αν λοιπόν καταφέρουμε αυτό, το εμπόριο θα ανοίξει σε κάθε γωνιά της πόλης δίνοντας ζωή και εργασία στον πολίτη και την πόλη της Πάτρας. Άρα σύγχρονο εμπόριο δεν σημαίνει απολύτως ηλεκτρονικό εμπόριο κι οφείλουμε να το ξεπεράσουμε.

Δημόσιες παρεμβάσεις, συμμετοχή σε επιτροπές, συμμετοχή στα κέντρα λήψης αποφάσεων, επίλυση διεκπαιρεωτικών υποθέσεων με το δημόσιο

Το Α και το Ω της συλλογικότητας, είναι να συμπαρίσταται και να δίνει λύσεις στους συναδέλφους αλλά και να έχει και σοβαρή εκπροσώπηση στις επιτροπές και στα κέντρα λήψης αποφάσεων. Εμείς παρά τις δυσκολίες τις αδυναμίες, τον ελλιπή συντονισμό είχαμε μια σοβαρή εικόνα και παρέμβαση στο δημόσιο διάλογο. Δεν ευλογούμε τα γένια μας, και παραδοχή όλων μας είναι ότι υπήρξαν και άστοχες δηλώσεις που εξέφραζαν προσωπικές απόψεις  αλλά στην ουσία της εκπροσώπησης ο σύλλογος κατάφερε να βγάλει μια συνολική συγκεκριμένη και τεκμηριωμένη άποψη στην προσέγγιση των προβλημάτων του εμπορίου.
Φυσικά θα ήταν ευχής έργον αν όλοι οι θεσμοί της πόλης λειτουργούσαν με ανοιχτά κέντρα λήψης αποφάσεων, έντονη διαβούλευση, με όλες τις συλλογικότητες ενεργές πράγμα που δυστυχώς δεν συμβαίνει. Όπως και στο παρελθόν έχουμε ζητήσει την δημιουργία της επιτροπής πόλης που θα διαβουλευόταν και συναποφάσιζε τις λύσεις στα μεγάλα και καθοριστικά προβλήματα της πόλης.

Η συμμέτοχη στις επιτροπές του δημοσίου, ήταν πάντα υπεύθυνη από τη πλευρά μας, με στόχο την επίλυση των προβλημάτων των συναδέλφων και την παροχή βοήθειας. Άλλωστε η εποχή του Κορωνοϊού μας έδειξε για τα καλά τι σημαίνει αλληλεγγύη όταν τα τηλέφωνα μας χτυπούσαν ασταμάτητα για βοήθεια και έμμεση στήριξη όλων των επιχειρήσεων.

Κορωνοϊός

Είναι αλήθεια ότι βρεθήκαμε αντιμέτωποι με ένα πρόβλημα που δεν είχε αντιμετωπίσει ο εμπορικός συνδικαλισμός κατά το παρελθόν. Δεν υπήρχε η πεπατημένη, ο μπούσουλας, η συνταγή στο πως αντιμετωπίζουμε κάτι τέτοιο… Μια υγειονομική κρίση εξελισσόταν και εξελίσσεται σε οικονομική μπροστά στα μάτια μας…
Εξ αρχής λάβαμε έγκαιρα μετρά  προσπαθήσαμε να συρρικνώσουμε τα ωράρια λειτουργιάς την στιγμή που ο κόσμος είχε πανικοβληθεί. Πιέσαμε την κυβέρνηση να αναλάβει το κόστος για τα επαγγέλματα που έπρεπε να κλείσουν με κρατική εντολή. Πιέσαμε και πιέζουμε για στήριξη της μικρής επιχείρησης και των αυτοαπασχολουμένων, πράγμα που ουσιαστικά δεν έχει βάλει στην ατζέντα της η κυβέρνηση. Επιβεβαιωθήκαμε δυστυχώς στην εκτίμησή μας  ότι η υγειονομική κρίση θα μετατραπεί σε οικονομική κρίση και ευκαιρία για «ξεκαθάρισμα» της αγοράς.

Θεωρώ δεδομένο και αρκετά δουλεμένο από τα οικονομικά επιτελεία της κυβέρνησης ότι η κρίση θα φέρει την ανάλογη συγκέντρωση κεφαλαίων, κεφάλαια που θα βάλουν νέα λουκέτα σε μικρές επιχειρήσεις. Ακόμη θα πρέπει να έχουμε στο νου μας ότι ο Έλληνας έχει στο DNA του να είναι αισιόδοξος κι όντως θα προσπαθήσει με νύχια και με δόντια να κρατήσει την επιχείρηση του. Δυστυχώς τον Σεπτέμβρη τα πράγματα θα είναι πολύ διαφορετικά και δύσκολα για τα εμπορικά καταστήματα. Έχουμε μπροστά μια κρίση που πρέπει να την ξεπεράσουμε. Καλή δύναμη σε όλους.

Τέλος καλώ όλους τους συναδέλφους να έρθουν κοντά στον Εμπορικό Σύλλογο ένα ενεργό κύτταρο της πόλης να διεκδικήσουμε μαζί τα καθημερινά προβλήματα και να ζητήσουν την βοήθεια που οφείλουμε να τους δώσουμε. Να γίνει κατανοητό ότι ο Σύλλογος δεν είναι μόνο ένα ωράριο στη βιτρίνα των καταστημάτων τους είναι κάτι πολύ πιο ουσιαστικό, κάτι πολύ πιο δυνατό.
 

Follow Us

OXYGEN FM

ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ

Τελευταία Νέα

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

 Σεισμός 5,7 Ρίχτερ ανοιχτά των Φιλιατρών σημειώθηκε το πρωί της Παρασκευής.Το ακριβές επίκεντρο εντοπίζεται 25 χιλιόμετρα ανατολικά των Στροφάδων. Νωρίτερα, το αυτόματο υπολογιστ . . .
ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

Στις αρχές του 2020 η Πάτρα ήταν πρωτοπόρος και τοποθέτησε σε πλατείες τις πρώτες ταΐστρες αδέσποτων ζώων, για σκύλους και γάτες, παραδίδοντας μαθήματα φιλοζωίας σε ολόκληρη την χώ . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Ισχυρή σεισμική δόνηση τώρα στην Πάτρα! Σύμφωνα με τα πρωτα στοιχεια ο σεισμός είχε επίκεντρο τον Πύργου και ήταν μεγέθους 5,8 Ρίχτερ, ενώ είχε μεγάλη διάρκεια.   . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο Θεόδωρος Κανελλόπουλος σχολίασε επί της ουσίας την μη αξιοποίηση του λιμανιού της Πάτρας. Η ανάρτησή του«Είναι γνωστό ότι η βιομηχα . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Ισχυρή σεισμική δόνηση τώρα στην Πάτρα! Σύμφωνα με τα πρωτα στοιχεια ο σεισμός είχε επίκεντρο τον Πύργου και ήταν μεγέθους 5,8 Ρίχτερ, ενώ είχε μεγάλη διάρκεια.  
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο Θεόδωρος Κανελλόπουλος σχολίασε επί της ουσίας την μη αξιοποίηση του λιμανιού της Πάτρας. Η ανάρτησή του«Είναι γνωστό ότι η βιομηχανία της κρουαζιέρας
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Σήμερα η οικογένειά της, συγγενέις και φίλοι θα αποχαιρετήσουν την Ντιάνα Καράμπελα - Μαγνησαλή, που έφυγε σε ηλικία 60 ετών. Η εξόδιος ακολουθία θα τελεσθεί στον Ιερό Ναό Αγίου Ανδρέα (νέο) Πατρών σ
Image
Image

Search