ΑΠΟΨΕΙΣ

ΑΠΟΨΕΙΣ

Η κινούμενη άμμος του τουρισμού

του Σπύρου Γαλιατσάτου*

Οι έως τώρα ζημιές, οικονομικές, κοινωνικές, ψυχολογικές κ.λπ., έχουν οδηγήσει σε δύσκολα υπολογίσιμες αυτή τη στιγμή καταστάσεις. Εστιάζοντας στις οικονομικές, θα μπορούσαμε αρχικά να πούμε, ότι εν Ελλάδι «οικονομολογούντες» θα πρέπει εκ των πραγμάτων να αναθεωρήσουν τις απόψεις τους για ότι ο τουρισμός αποτελεί μόνο το 20% του ΑΕΠ της χώρας. Αποδεικνύεται πλέον στην πράξη, ότι ο τουρισμός κινεί όλη την οικονομία, καθώς από την πορεία του εξαρτώνται αρκετοί τομείς: Ο πρωτογενής, ο δευτερογενής, οι υπηρεσίες, η κατανάλωση (χονδρική και λιανική), οι μεταφορές και πληθώρα άλλων δραστηριοτήτων. Κοντολογίς, οι δείκτες της κοινωνικής και οικονομικής προόδου (ο δείκτης ανεργίας, το κατά κεφαλήν εισόδημα, ο δείκτης ευημερίας, κ.λπ.), είναι άμεσα εξαρτώμενες από τον τουρισμό.

H κατάσταση που διαμορφώθηκε λόγω της πανδημίας, έχει αφήσει έντονο το αποτύπωμά της σε όλα τα παραπάνω, ενώ στο εγγύς χρονικό διάστημα θα βιώσουμε ένα πρωτόγνωρο «τσουνάμι» πρόσθετων επιπτώσεων- αλλαγών στο κοινωνικοοικονομικό γίγνεσθαι.

Αναμφίβολα, σε ό,τι αφορά τον τουρισμό, έχουν γίνει λάθη που θα μπορούσαν να έχουν αποφευχθεί. Δεν είναι λοιπόν μονοσήμαντο το γεγονός, ότι φέτος δεν θα λειτουργήσουν οι περισσότερες τουριστικές δραστηριότητες- ξενοδοχεία και λοιπά καταλύματα, εστίαση, Rent a Car, λεωφορεία- πούλμαν, κρουαζιέρα, σκάφη- όπως και άλλες «δορυφορικές» προς αυτές δραστηριότητες.

Στο ερώτημα τι θα μπορούσαμε να κάνουμε ώστε να περισωθεί το υπόλοιπο διάστημα έως τον Οκτώβριο, θα περιοριστώ μόνο το εξής: Λιγότερη «πανδημία φόβου» και ουσιωδέστερα μέτρα, για τα οποία πιστεύω ότι δεν θα διαφωνούσαν ο ΕΟΔΥ και η επιστημονική κοινότητα. Για παράδειγμα, ένα μοριακό τεστ 72 ώρες πριν μπουν οι ξένοι τουρίστες στο αεροπλάνο για να έρθουν Ελλάδα και άλλο ένα τεστ πέντε μέρες μετά την άφιξή τους στη χώρα μας, θα εμπέδωνε σε όλους κλίμα μεγαλύτερης ασφάλειας.

Παράλληλα, το κέρδος για τη χώρα θα ήταν μεγάλο, καθώς θα διασφάλιζε ότι διαθέτει αξιόπιστο τουριστικό προϊόν. Έτσι θα λειτουργούσαν πολύ περισσότερες επιχειρήσεις, με απορρόφηση θέσεων εργασίας, ενώ και οι προαναφερθείσες επιπτώσεις θα είχαν αξιόλογο μετριασμό. Επίσης, θα μειώνονταν δραστικά οι εύλογοι υγειονομικοί φόβοι των εργαζομένων, των επιχειρηματιών και πρωτίστως του εσωτερικού τουρισμού.

 

*ξενοδόχος και περιφερειακός σύμβουλος Περιφέρειας Ιονίων Νήσων- τέως αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού και Νησιωτικής Πολιτικής

 

Follow Us

OXYGEN FM

ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ

Τελευταία Νέα

ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο Θεόδωρος Κανελλόπουλος σχολίασε επί της ουσίας την μη αξιοποίηση του λιμανιού της Πάτρας. Η ανάρτησή του«Είναι γνωστό ότι η βιομηχα . . .
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο θα ανακοινώσει σήμερα την απόφαση του για μία από τις πιο αποκρουστικές υποθέσεις, με θύμα ένα ανήλικο παιδί, που έχουν απασχολήσει την Δικαιοσύνη. Την υ . . .
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ένα σοβαρό ατύχημα είχε ένας αγρότης χθες (28/03) το πρωί, στην Στιμάγκα Κορινθίας, κατά την διάρκεια εργασιών σε χωράφι. Σύμφωνα με πληροφορίες του korinthostv.gr, ο άτυχος ά . . .
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εκτός λειτουργίας την θα είναι την Κυριακή 31 Μαρτίου 2024, όλες οι υπηρεσίες της ΗΔΙΚΑ ΑΕ από τις 8:00 π.μ. έως τις 20:00 μ.μ., λόγω προγραμματισμένης αναβάθμισης του Πληροφοριακο . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο Θεόδωρος Κανελλόπουλος σχολίασε επί της ουσίας την μη αξιοποίηση του λιμανιού της Πάτρας. Η ανάρτησή του«Είναι γνωστό ότι η βιομηχανία της κρουαζιέρας
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Σήμερα η οικογένειά της, συγγενέις και φίλοι θα αποχαιρετήσουν την Ντιάνα Καράμπελα - Μαγνησαλή, που έφυγε σε ηλικία 60 ετών. Η εξόδιος ακολουθία θα τελεσθεί στον Ιερό Ναό Αγίου Ανδρέα (νέο) Πατρών σ
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Πορεία στους κεντρικούς δρόμους της Πάτρας, πραγματοποίησαν φοιτητές καθώς και μικρή ομάδα αντιεξουσιαστών για την τραγωδία των Τεμπών. Οι φοιτητές διήλθαν από τον σταθμό του ΟΣΕ στην Όθωνος Αμαλίας
Image
Image

Search