ΑΠΟΨΕΙΣ

ΑΠΟΨΕΙΣ

Η κινούμενη άμμος του τουρισμού

του Σπύρου Γαλιατσάτου*

Οι έως τώρα ζημιές, οικονομικές, κοινωνικές, ψυχολογικές κ.λπ., έχουν οδηγήσει σε δύσκολα υπολογίσιμες αυτή τη στιγμή καταστάσεις. Εστιάζοντας στις οικονομικές, θα μπορούσαμε αρχικά να πούμε, ότι εν Ελλάδι «οικονομολογούντες» θα πρέπει εκ των πραγμάτων να αναθεωρήσουν τις απόψεις τους για ότι ο τουρισμός αποτελεί μόνο το 20% του ΑΕΠ της χώρας. Αποδεικνύεται πλέον στην πράξη, ότι ο τουρισμός κινεί όλη την οικονομία, καθώς από την πορεία του εξαρτώνται αρκετοί τομείς: Ο πρωτογενής, ο δευτερογενής, οι υπηρεσίες, η κατανάλωση (χονδρική και λιανική), οι μεταφορές και πληθώρα άλλων δραστηριοτήτων. Κοντολογίς, οι δείκτες της κοινωνικής και οικονομικής προόδου (ο δείκτης ανεργίας, το κατά κεφαλήν εισόδημα, ο δείκτης ευημερίας, κ.λπ.), είναι άμεσα εξαρτώμενες από τον τουρισμό.

H κατάσταση που διαμορφώθηκε λόγω της πανδημίας, έχει αφήσει έντονο το αποτύπωμά της σε όλα τα παραπάνω, ενώ στο εγγύς χρονικό διάστημα θα βιώσουμε ένα πρωτόγνωρο «τσουνάμι» πρόσθετων επιπτώσεων- αλλαγών στο κοινωνικοοικονομικό γίγνεσθαι.

Αναμφίβολα, σε ό,τι αφορά τον τουρισμό, έχουν γίνει λάθη που θα μπορούσαν να έχουν αποφευχθεί. Δεν είναι λοιπόν μονοσήμαντο το γεγονός, ότι φέτος δεν θα λειτουργήσουν οι περισσότερες τουριστικές δραστηριότητες- ξενοδοχεία και λοιπά καταλύματα, εστίαση, Rent a Car, λεωφορεία- πούλμαν, κρουαζιέρα, σκάφη- όπως και άλλες «δορυφορικές» προς αυτές δραστηριότητες.

Στο ερώτημα τι θα μπορούσαμε να κάνουμε ώστε να περισωθεί το υπόλοιπο διάστημα έως τον Οκτώβριο, θα περιοριστώ μόνο το εξής: Λιγότερη «πανδημία φόβου» και ουσιωδέστερα μέτρα, για τα οποία πιστεύω ότι δεν θα διαφωνούσαν ο ΕΟΔΥ και η επιστημονική κοινότητα. Για παράδειγμα, ένα μοριακό τεστ 72 ώρες πριν μπουν οι ξένοι τουρίστες στο αεροπλάνο για να έρθουν Ελλάδα και άλλο ένα τεστ πέντε μέρες μετά την άφιξή τους στη χώρα μας, θα εμπέδωνε σε όλους κλίμα μεγαλύτερης ασφάλειας.

Παράλληλα, το κέρδος για τη χώρα θα ήταν μεγάλο, καθώς θα διασφάλιζε ότι διαθέτει αξιόπιστο τουριστικό προϊόν. Έτσι θα λειτουργούσαν πολύ περισσότερες επιχειρήσεις, με απορρόφηση θέσεων εργασίας, ενώ και οι προαναφερθείσες επιπτώσεις θα είχαν αξιόλογο μετριασμό. Επίσης, θα μειώνονταν δραστικά οι εύλογοι υγειονομικοί φόβοι των εργαζομένων, των επιχειρηματιών και πρωτίστως του εσωτερικού τουρισμού.

 

*ξενοδόχος και περιφερειακός σύμβουλος Περιφέρειας Ιονίων Νήσων- τέως αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού και Νησιωτικής Πολιτικής

 

Follow Us

OXYGEN FM

ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ

Ψηφοφορίες

Ποια πιστεύετε ότι θα είναι η οικονομική σας κατάσταση στο άμεσο μέλλον;

Τελευταία Νέα

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Το Σάββατο 8 Αυγούστου ο ΚΗΠΟΣ του Royal υποδέχεται τον Πασχάλη.Ο Θρύλος της Pop μουσικής έρχεται να μας ξεσηκώσει με τραγούδια που όλοι αγαπάμε από τους Olympians στα 70’s, 80’s φ . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Συνελήφθησαν, χθες τα ξημερώματα στην Αμαλιάδα, από αστυνομικούς της ΟΠΚΕ της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Πύργου, δυο ημεδαποί άνδρες, διότι στη διασταύρωση Σαβαλίων, οι δράστες επιβαί . . .
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Έως την Τετάρτη 5 Αυγούστου μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να υποβάλουν αίτηση για τη Δράση της ΕΕΤΑΑ "Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής" που αφορά στους παιδικούς σταθμο . . .
ΑΠΟΨΕΙΣ

Άρθρο του Άγγελου Τσιγκρή, Βουλευτή Αχαΐας, πρώην Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Δικαιοσύνης Το ποινικό μας σύστημα έχει κλείσει τον κύκλο του και είναι πλέον απαραίτητη η αλλαγ . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Συνελήφθησαν, χθες τα ξημερώματα στην Αμαλιάδα, από αστυνομικούς της ΟΠΚΕ της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Πύργου, δυο ημεδαποί άνδρες, διότι στη διασταύρωση Σαβαλίων, οι δράστες επιβαίνοντας σε αυτοκίνητο
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Μήνας της Παναγίας ο Αύγουστος και από το περασμένο Σάββατο, όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, τελούνται σ’ όλους τους Ιερούς Ναούς οι παρακλήσεις προς την Υπεραγία Θεοτόκο.Ο Μητροπολίτης Πατρών κ. Χρυσ
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Το πρώτο βήμα-χρέος απέναντι στην πόλη και την ιστορία του τοπικού Αθλητισμού ολοκληρώθηκε. Όπως ανακοίνωσε η Επιτροπή Διοίκησης του ΠΕΑΚ Πάτρας, με την περίφραξη των εγκαταστάσεων ολοκληρώθηκε το πρ
Image
Image
© 2020 AchaiaNews. All Rights Reserved.

Search