ΑΠΟΨΕΙΣ

ΑΠΟΨΕΙΣ

Μηχανογραφικό και Μηχανικοί Η/Υ και Πληροφορικής

Από σήμερα όλοι οι υποψήφιοι θα κληθούν να αποφασίσουν καθοριστικά για την επαγγελματική τους αποκατάσταση, συμπληρώνοντας το Μηχανογραφικό τους. Για όσους ενδιαφέρονται για την Πληροφορική, οφείλουμε να κάνουμε μερικές διαπιστώσεις και να παρακολουθήσουμε την καθοριστική πλέον επίδραση αυτής της τεχνολογίας σε όλους ανεξαιρέτως τους τομείς.

Η Πληροφορική από ένα απλό βοηθητικό υπολογιστικό εργαλείο, έχει εξελιχθεί πλέον σε ένα ολοκληρωμένο περιβάλλον εργασίας, ενημέρωσης, επικοινωνίας, εκπαίδευσης και ψυχαγωγίας.

Η Πληροφορική εγκαταλείπει πλέον τη φάση της επεξεργασίας και εκμετάλλευσης της πληροφορίας σε βαθμό «χαμηλού επιπέδου» νοητικών διεργασιών (επεξεργασία μόνο αριθμών και ονομάτων) και εισέρχεται στη φάση που αντιστοιχεί σε «υψηλού επιπέδου» νοητικών διεργασιών (μηχανές με ανθρώπινη αντίληψη, κατανόηση κειμένoυ και λόγου, ψηφιακή υποκατάσταση των πέντε αισθήσεων, τσιπς που μιμούνται τις συνάψεις του εγκεφάλου) και έτσι επεξεργάζεται γρήγορα πολύπλοκους συνδυασμούς στοιχείων για Εξειδικευμένες Διεπιστημονικές Εφαρμογές (Σχεδιασμός Φαρμάκων και Εμβολίων, Συνθετική Βιολογία, Ιατρική Πληροφορική (Διάγνωση, Τηλεϊατρική, Νανορομποτική, Χειρουργική με Υπολογιστή), Ψυχοπληροφορική, Νομική Πληροφορική, Ευφυής Γεωργία, Ρομποτική, Εικονική Πραγματικότητα, Επαυξημένη Πραγματικότητα, 3D-Εκτυπωτική-Προσθετική, Βιολογικό Αποτύπωμα της Κατάθλιψης, Αποθήκευση Δεδομένων στο DNA και σε Ειδικούς Κρυστάλλους για 1000 χρόνια, Αυτοματοποίηση Παραγωγής-Προμηθειών- Παραγγελιών (4η Βιομηχανική Επανάσταση), Έλεγχος Περιβαλλοντικού Αποτυπώματος).

Για την είσοδο στη νέα φάση, προηγήθηκε φυσικά η δραστική βελτίωση στο υπολογιστικό δυναμικό του πλανήτη αφενός με νέους υπολογιστές, όπως ο Κβαντικός Υπολογιστής (Quantum Computer), το chip Loihi της Intel (2017) και αφετέρου με νέες υπολογιστικές τεχνικές, όπως Artificial Intelligence (AI, deep learning). Το Loihi είναι ένα πρωτοποριακό νευρομορφικό chip, που βασίζεται στον τρόπο που λειτουργεί ο εγκέφαλός μας. Ο Κβαντικός Υπολογιστής της Google λύνει πρόβλημα σε τρία λεπτά αντί σε 10.000 χρόνια. Τα δίκτυα 5G ολοκληρώνονται σε Κίνα και Ιαπωνία και η Φινλανδία βγάζει τις προδιαγραφές για το 6G, που θα είναι 8.000 φορές πιο γρήγορο από το 5G.

H Κοινωνία της Πληροφορίας μετεξελίχθηκε σιγά-σιγά σε Κοινωνία της Γνώσης. Έτσι η γνώση γίνεται προϊόν και όποιος την κατέχει κυριαρχεί σε όλους τους τομείς. Με λίγα λόγια έχουμε εισέλθει ήδη στην Οικονομία της Γνώσης.

Σε όλη αυτήν την παγκόσμια τεχνολογική επανάσταση η Ελλάδα συμμετέχει με 50 τμήματα στα Ελληνικά Πανεπιστήμια και Πολυτεχνεία και με 230.000 θέσεις εργασίας στις Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ) στον ιδιωτικό τομέα.

Το 1979 (Π.Δ. 779, 26.09.1979) ιδρύθηκε στην Ελλάδα το πρώτο Τμήμα Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών (Η/Υ) και Πληροφορικής (ceid, Computer Engineering and Informatics Department) στην Πολυτεχνική Σχολή του Πανεπιστημίου Πατρών για να καλύψει τα γνωστικά πεδία της Τεχνολογίας Υπολογιστών, των Τηλεπικοινωνιών και της Επιστήμης των Υπολογιστών.

Από το 1985, το Τμήμα αυτό απένειμε τουλάχιστον 4.387 Διπλώματα σε μηχανικούς, 889 Μεταπτυχιακά Διπλώματα και 263 Διδακτορικά Διπλώματα. Από τους αποφοίτούς του, οι περισσότεροι εργάζονται στο αντικείμενο που σπούδασαν.

Οι απόφοιτοι βρίσκουν εύκολα δουλειά (σε πολλές περιπτώσεις πριν καν ολοκληρώσουν τυπικά τις σπουδές τους), τόσο σε εταιρείες Πληροφορικής όσο και σε τμήματα Τεχνολογίας Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ) διαφόρων Ομίλων, Τραπεζών και Οργανισμών. Και το πιο σημαντικό όλων είναι ότι αρκετοί εξ αυτών έχουν κάνει δικές τους νεοφυείς επιχειρήσεις με χρηματοδότηση από διεθνείς οίκους (ThinkSilicon, Pollfish κ.α.). Πάρα πολλοί από αυτούς εργάζονται από το σπίτι (Τηλεεργασία) και χρηματοδοτούνται από εταιρείες του εξωτερικού.

Η επιστημονική ταυτότητα του τμήματος Μηχανικών Η/Υ και Πληροφορικής είναι να υπηρετεί σταθερά την Πληροφορική υπό μια ευρεία έννοια: επιστήμη και τεχνολογία υπολογιστών και επικοινωνιών. Αυτός ήταν εξαρχής ο ρόλος του και για το λόγο αυτό αποτέλεσε το «brand name» στο χώρο αυτό.

Επομένως είναι προφανές ότι για όσους ενδιαφέρονται για την Πληροφορική, το πρόγραμμα σπουδών στο τμήμα Μηχανικών Η/Υ και Πληροφορικής θα δικαιώσει καλύτερα τα όνειρά τους, θα τους μάθει να έχουν τον προγραμματισμό και τα εφόδια της υπολογιστικής σκέψης σα χόμπι, πλοηγώντας προς τον επιθυμητό στόχο της γνώσης παρακάμπτοντας μαθήματα, που ανήκουν σε διακριτά ξένα από τα ενδιαφέροντά τους γνωστικά πεδία. Άλλωστε πολλά ασύνδετα μαθήματα αποθαρρύνουν τους φοιτητές από τις σπουδές τους και πολλοί εγκαταλείπουν έγκαιρα, ενώ άλλοι εγκλωβίζονται σε μια παρατεταμένη αδράνεια σπουδών.

Με την επιλογή του Τμήματος Μηχανικών Η/Υ και Πληροφορικής (www.ceid.upatras.gr) του Πανεπιστημίου Πατρών, ο επιτυχών ή η επιτυχούσα γίνεται μέλος μιας ομάδας με σταθερό βηματισμό και προσανατολισμό προς το μέλλον.

* Ο Θανάσης Κ. Τσακαλίδης είναι ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Πατρών.

 

Follow Us

OXYGEN FM

ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ

Ψηφοφορίες

Ποια πιστεύετε ότι θα είναι η οικονομική σας κατάσταση στο άμεσο μέλλον;

Τελευταία Νέα

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

Η Συνέλευση του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών στην υπ αρ. 20/1.7.2020 συνεδρίαση έκανε ομόφωνα δεκτή την προσφορά της Δωρεάς «Jean-Paul Teyssandier (Ζαν-Πωλ . . .
ΕΛΛΑΔΑ

Διασωληνωμένη στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Πανεπιστημιακού νοσοκομείου Λάρισας είναι λόγω COVID-19 είναι μία 27χρονη ειδικευόμενη γιατρός χειρουργικής. Σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ η . . .
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εκτακτη συνάντηση θα έχει την Παρασκευή ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας με τον Αμερικανό ομόλογό του, Μάικ Πομπέο. Η συνάντηση, την οποία ανακοίνωσε το ΥΠΕΞ, θα πραγμα . . .
ΕΛΛΑΔΑ

Λίγα λεπτά πριν τις 12 τα μεσάνυχτα και την ίδια στιγμή που οι επιχειρήσεις εστίασης και στα Χανιά άδειαζαν από πελάτες σύμφωνα με την απόφαση περιορισμού του ωραρίου, στους δρόμου . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

"Καμπανάκι" προς τους καταστηματάρχες προκειμένου να τηρούν τα προστατευτικά μέτρα κατά του κορονοϊού αναμένεται να χτυπήσει σήμερα η Διοίκηση του ΣΚΕΑΝΑ.  Συγκεκριμένα σήμερα στις 12 το μεσημέρι η δ
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Εντατικοί έλεγχοι πραγματοποιούνται στα Καλάβρυτα από τους άντρες του Αστυνομικού Τμήματος Καλαβρύτων για την εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κοροναϊού. Οι καταστηματάρχ
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

«Δέκα χρόνια χωρίς νερό. Τώρα παίζουν με τις ζωές μας». Πρωτόγνωρη σε έμπνευση και υλοποίηση η διαμαρτυρία κατοίκων του Σαραβαλίου που δημιούργησαν αυτοσχέδιες αφισέτες με κείμενο διαμαρτυρίας για τις
Image
Image
© 2020 AchaiaNews. All Rights Reserved.

Search