ΑΠΟΨΕΙΣ

ΑΠΟΨΕΙΣ

… Δάκρυσε κυρά Δέσποινα!

«Το καράβι σταμάτησε κοντά στο Ντολμά Μπαχτσέ και η μητέρα που ήταν Κωνσταντινοπολίτισσα -πηγαίναμε στην Κωστάντζα να δει τα αδέλφια της- σήκωσε το δάχτυλο και μου έδειξε συγκινημένη την Αγία Σοφία, ήμουν τότε, το 1935, εννέα ετών,… μάλλον γι' αυτό έγινα βυζαντινολόγος». Τάδε έφη (προχθές) Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ.

Μόλις, δηλαδή από το 1934, η Αγία Σοφία είχε γίνει Μουσείο. Φαντάζομαι ότι η μητέρα της θα έκλαιγε… διπλά, εάν ήταν (τότε) ακόμα τζαμί.

Και τώρα… κλαίει όλος ο Ελληνισμός, γιατί μια δεύτερη φορά θα γίνει η Αγιά Σοφιά μας τζαμί!!! Από το μεσημέρι της 10ης Ιουλίου 2020… μαύρισε ο ουρανός πάνω από τον Κεράτιο κόλπο, … στα πόδια της Αγιά-Σοφίας. Κι από …κοντά, σα να μαρμάρωσε ο κόλπος του Μαρμαρά και ο θρυλικός Βόσπορος σα να ασχήμυνε ξαφνικά. Η Βασιλίδα των πόλεων θρηνεί, κλαίει βουβά για την βεβήλωση, για τη νέα αυτή ιεροσυλία.

Ο μαρμαρωμένος βασιλιάς, από το σημείο εκείνο που… χάθηκε μέσα, στο μέσον της Αγιά-Σοφιάς, παλεύει πιο πολύ να... ξεμαρμαρωθεί από προχθές!

Και η Πλατυτέρα, που μόνον αυτή παρέμεινε αναλλοίωτη, πάνω από το Ιερό το κατεστραμμένο από την Άλωση και πέρα, κοίταζε θλιμμένη κάτω στο μαρμάρινο δάπεδο της μεγάλης εκκλησιάς, ίδιο και απαράλλαχτο κι αυτό, από την εποχή του Ιουστινιανού. Πάντα κοίταζε με θλίψη από την Αλωση και δώθε, αλλά προχθές θα… θρηνεί κι αυτή γι' αυτήν τη νέα «Σταύρωση» της του Θεού Σοφίας. Αλλά φυσικά η Σοφία του γιου της δεν μπορεί να …σταυρωθεί στην πραγματικότητα. Είναι παντοτινή και αναλλοίωτη.

Οπως κι αυτή, η Πλατυτέρα, έμεινε αναλλοίωτη, παρά τις προσπάθειες των Οθωμανών να την καλύψουν, να την σβήσουν, την αγιογράφηση αυτή. Όσα τεχνικά μέσα κι αν χρησιμοποίησαν οι βάρβαροι, στέκει πάντα ίδια πάνω από το «Ιερό» της μεγάλης Εκκλησιάς, για να δείχνει πάντοτε σε ποιόν ανήκει! Θεϊκό το σημείο, η Αγία Σοφία είναι ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΟΣ ΝΑΟΣ, ο μέγιστος ναός της Χριστιανοσύνης. Και βασίλισσα της Βασιλίδας των πόλεων, θα παραμείνει!

Αλλά εμείς οι Ελληνες σε ικετεύουμε κυρά Δέσποινα: «Δάκρυσε», Υπέρμαχε του Γένους Στρατηγέ, μήπως ο Βάρβαρος… λογικευθεί!

*Ο Γιάννης Ν. Μεντζελόπουλος είναι δικηγόρος.

Follow Us

OXYGEN FM

ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ

Ψηφοφορίες

Ποια πιστεύετε ότι θα είναι η οικονομική σας κατάσταση στο άμεσο μέλλον;

Τελευταία Νέα

ΑΠΟΨΕΙΣ

Στα επόμενα χρόνια, η Ελλάδα θα κληθεί να διαχειριστεί αναπτυξιακούς πόρους συνολικού ύψους 72 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης της Ε.Ε. και το ΕΣΠΑ. Πρόκειται για μια μοναδική ευ . . .
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δήλωση της τομεάρχη Τουρισμού της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ και Βουλευτή Α΄ Θεσσαλονίκης:Ένα χρόνο πριν, ο Υπουργός Τουρισμού δήλωνε στη δημόσια τηλεόραση, για την βραχυχρόνια μίσθωση, ότι θα . . .
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πρέπει όλοι να συνειδητοποιήσουμε ότι είμαστε σε μία περίοδο, κατά την οποία -θα έλεγα μ' έναν τίτλο- μπαίνει τέλος στην εποχή των δισταγμών», δήλωσε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουρ . . .
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Εγκαινιάζεται την Τρίτη 11 Αυγούστου 7-10 το βράδυ η έκθεση «Μια θάλασσα μέσα μου…» στο Πολύεδρο. Ένα εικαστικό ταξίδι μέσα από το έργο εννέα καλλιτεχνών:Γραμματόπουλος Κώστας, Διο . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Συνολικά 404 πρόστιμα για μη χρήση μάσκας – μη τήρηση προβλεπόμενης απόστασης επιβλήθηκαν στη διάρκεια των 14.877 ελέγχων που πραγματοποίησαν χθες Παρασκευή οι υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας για τ
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Ανακοίνωση  Εκπροσώπων Εργαζομένων Κοινωφελούς Εργασίας Πολιτικά παιχνίδια διακρίσεις και ψεύτικες υποσχέσεις στις πλάτες εργαζομένων του Δήμου Πατρέων.Στα πλαίσια του διαρκούς αγώνα μας για εργασία,
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Εκτροπή οχήματος σημειώθηκε το μεσημέρι του Σαββάτου στην Κανελλοπούλου στο ύψος της ΝΕΟ Πατρών- Αθηνών. Σύμφωνα με πληροφορίες ΙΧ ανετράπη χωρίς ωστόσο να τραυματιστείο ο οδηγός, ο οποίος απεγκλωβίστ
Image
Image
© 2020 AchaiaNews. All Rights Reserved.

Search