ΑΠΟΨΕΙΣ

ΑΠΟΨΕΙΣ

Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης : Μια νέα Πραγματικότητα ή ένας νέος κίνδυνος ;

Η Τεχνολογία έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο και εξελίσσεται  με γοργούς ρυθμούς τα τελευταία χρόνια σε όλους τους τομείς. Εισέρχεται στη ζωή μας και αλλάζει την καθημερινότητα μας σε όλα τα επίπεδα . Γεφυρώνει αποστάσεις , διευκολύνει την προσβασιμότητά μας σε νέες Υπηρεσίες και Αγαθά, δημιουργεί νέες μεθόδους θεραπευτικών παρεμβάσεων στον Τομέα της Ιατρικής και γενικότερα μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως μέσο – ως εργαλείο ψυχαγωγίας, ενημέρωσης , εκπαίδευσης για την ανάπτυξη , την ευημερία και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ανθρώπων. Στο συγκεκριμένο όμως άρθρο θα εστιάσουμε στη χρήση των  Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης και στο κατά πόσο η χρήση τους υποδηλώνει κάποια δεδομένα τα οποία χρειάζεται να μας προβληματίζουν.

Τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης είναι αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας μας ειδικά την τελευταία δεκαετία . Τα πιο διαδεδομένα είναι το Facebook, YouTube, WhatsApp, Viber, Snapchat, Instagram, Twitter, Tumblr, Pinterest, Skype. Μέσω αυτών συναντηθήκαμε με παλιούς φίλους και γνωστούς  , επικοινωνήσαμε  ή γνωρίσαμε νέους ανθρώπους. Μέσα από αυτά  ενημερωνόμαστε  είτε εκφράζουμε τις απόψεις μας γύρω από ένα θέμα  πολιτικό και κοινωνικό.

Επίσης μέσα από τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης παρατηρεί κάνεις ότι δημιουργούνται Δίκτυα Κοινωνικής Αλληλεγγύης  ή  Ενημερωτικά που έχουν έναν κινητοποιητικό χαρακτήρα.  Εδώ όμως πρέπει να σταθούμε στο εξής : Ο όγκος των Δεδομένων της Πληροφόρησης είναι τόσο μεγάλος  που για να διακρίνουμε ποιες πληροφορίες είναι αξιόπιστες και ποιες όχι χρειάζεται ένα φιλτράρισμα που έγκειται στην κρίση και τα κριτήρια που θέτει ο κάθε χρήστης.

Το καθετί όμως στη ζωή μας έχει θετικές ή αρνητικές επιπτώσεις ανάλογα με το πώς το χρησιμοποιεί, σε τι συχνότητα και με ποια σκοπιμότητα . Χωρίς να υπάρχουν πολλές έρευνες ακόμη για να βγάλουμε ασφαλή συμπεράσματα παρατηρείται ότι ορισμένοι άνθρωποι έχουν μια υπερέκθεση  του εαυτού τους στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης . Εκθέτουν υπερβολικά την προσωπική τους ζωή , εμφανίζουν πολλές και διάφορες φωτογραφίες σε καθημερινή βάση  για πού βρίσκονται και το τι κάνουν χωρίς κανέναν ουσιαστικό λόγο . Σε κάποιες περιπτώσεις ίσως για ορισμένους ανθρώπους να λειτουργεί και ως εργαλείο αποδοχής και επιβεβαίωσης. Π.χ  μια κοπέλα ή ένα αγόρι 20 χρονών που θα ανεβάσει μια φωτογραφία  ενδεχομένως  να  εκτιμήσει και να αξιολογήσει τον εαυτό της από τον αριθμό των likes που θα της κάνουν ή από τα θετικά σχόλια που θα της γράψουν ή από το πόσους φίλους έχει και την ακολουθούν.

Αναμφισβήτητα τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης αποτελούν έναν νέο τρόπο επικοινωνίας  και δεν υπάρχει καμία πρόθεση να απαξιώσουμε ή να διαστρεβλώσουμε αυτή τη νέα πραγματικότητα που διαμορφώνεται . Όμως ας αναρωτηθεί  κανείς μήπως  οι άνθρωποι εκθέτουν  υπερβολικά τον εαυτό τους ; Και για ποιο λόγο συμβαίνει αυτό; Είναι ένας νέος τρόπος ζωής  ή μήπως κρύβεται κάτι άλλο ;


Παρατηρείται  επίσης  ότι είναι ορισμένοι χρήστες αφιερώνουν ώρες ατελείωτες  καθημερινά στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης . Πέρα από τον κίνδυνο εθισμού που εμφανίζεται , υπάρχει κάτι πιο ανησυχητικό. Ορισμένοι άνθρωποι προσπαθούν να αντικαταστήσουν την άμεση επαφή  και επικοινωνία , τη ψυχαγωγία , το φλερτ , την «πραγματική»  ζωή μέσα από αυτά . Όμως κανένα μέσο Κοινωνικής Δικτύωσης αυτό δε μπορεί να το κάνει .  Η πραγματική ζωή βρίσκεται εκεί έξω. Στους χώρους εστίασης , ψυχαγωγίας , στα Πανεπιστήμια , στο Σχολείο , στο χώρο εργασίας μας.

Η υπερβολική χρήση πολλές φορές υποκρύπτει μοναξιά , κοινωνική απομόνωση, κατάθλιψη, αγχώδεις διαταραχές , θλίψη , φόβο να βγούμε εκεί έξω και να γνωρίσουμε νέους ανθρώπους , νέα μέρη , καινούρια ταξίδια μέσα από άγνωστες  αλλά ενδιαφέρουσες διαδρομές.

Υπάρχει όμως και η  άλλη διάσταση βέβαια  που μας δείχνει ότι τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης συμβάλλουν στο να προωθήσει κανείς  και να προβάλλει τη δουλειά του , το ποιος είναι  με έναν άμεσο και γρήγορο τρόπο απευθυνόμενος σε πολλούς ανθρώπους χωρίς να μετακινηθεί   και χωρίς να σπαταλήσει  πολύ χρόνο , να ενημερωθεί , να διαβάσει ή να παρακολουθήσει ένα εκπαιδευτικό υλικό  . Σε αυτό το σημείο όμως χρειάζεται προσοχή στο πως εκθέτει κανείς τον εαυτό του και επικοινωνεί με τους ανθρώπους ειδικά με όσους γνωρίζει για πρώτη φορά μέσω Διαδικτύου . Η εμπειρία μέχρι στιγμής όμως δείχνει ότι έχουν σημαντικό ποσοστό επιρροής και διαμόρφωσης της κοινής Γνώμης.

Χρειάζεται λοιπόν σύνεση, μέτρο και αποφυγή κάθε είδους υπερβολής σε οποιαδήποτε χρήση κάνουμε. Εξάλλου ο σκοπός δεν είναι  να δημιουργήσουμε ένα φοβικό σύνδρομο απέναντι στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης αλλά να τα αξιοποιήσουμε και να τα χρησιμοποιήσουμε προς όφελός μας χωρίς να αντικαθιστούν την πραγματικό κόσμο που βρίσκεται εκεί έξω  και την άμεση επαφή μας με τους ανθρώπους .


Ο Απόστολος Λαζαρόπουλος είναι Κοινωνικός Λειτουργός , Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας , Κάτοχος Μεταπτυχιακού Διπλώματος στις Επιστήμες Εκπαίδευσης και Αγωγής του Πανεπιστημίου Πατρών , Πρώην Πρόεδρος του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος . Λειτουργεί  Γραφείο Συμβουλευτικής Υποστήριξης και Παροχής Κοινωνικών Υπηρεσιών στην Πάτρα.

Follow Us

OXYGEN FM

ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ

Ψηφοφορίες

Ποια πιστεύετε ότι θα είναι η οικονομική σας κατάσταση στο άμεσο μέλλον;

Τελευταία Νέα

ΚΟΣΜΟΣ

Με NAVTEX απαντά η Τουρκία στην υπογραφή συμφωνίας οριοθέτησης θαλάσσιων ζωνών μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου. Η υδρογραφική και ωκεανογραφική υπηρεσία της Αττάλειας εξέδωσε NAVTEX μ . . .
ΕΛΛΑΔΑ

Ολοένα και μεγαλώνει η ανησυχία των ειδικών για τη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων του κορωνοϊού. Ο Πόρος είναι η πρώτη περιοχή που βιώνει ένα τοπικό lockdown, μετά την έξαρση της Co . . .
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Περιοριστικά μέτρα προωθούνται άμεσα για τον Πόρο μετά τον εντοπισμό 13 νέων κρουσμάτων στον Πόρο την Πέμπτη.Τα μέτρα που εφαρμοστούν στον Πόρο θα αφορούν τόσο στην κυκλοφορία των . . .
ΚΟΣΜΟΣ

Ο Ιταλός υπουργός Υγείας Ρομπέρτο Σπεράντσα, μιλώντας στη γερουσία της Ρώμης, αναφέρθηκε στην στρατηγική της κυβέρνησης Κόντε και στο βασικής σημασίας θέμα του εμβολίου για τον κορ . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Το περιστατικό συνέβη στην περιοχή του Μιντιλογλίου. Δύο άνδρες επιχείρησαν να κλέψουν πρόβατα , όμως τους είδε ο ιδιοκτήτης της στάνης και εκείνοι του επιτέθηκαν ,με συνέπεια να τον τραυματίσουν. Σύμ
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Σε ανακοίνωσή της η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας αναφέρει: "Το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού της ΕΜΥ/ΕΜΚ, που έχει ισχύ μέχρι την Κυριακή 9 Αυγούστου 2020 και δημοσιοποιήθηκε από τη Γενική Γραμματεί
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Με αμείωτο ρυθμό συνεχίζονται σε όλη τη χώρα οι εντατικοί έλεγχοι από τις Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας για την εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορονοϊού.Ειδικότερα,
Image
Image
© 2020 AchaiaNews. All Rights Reserved.

Search