ΑΠΟΨΕΙΣ

ΑΠΟΨΕΙΣ

Η συναισθηματική νοημοσύνη ως παράγοντας επιτυχίας στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση

Στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση η πράξη της µάθησης συντελείται ανεξάρτητα από την διδασκαλία και διαφέρει από τη συµβατική εκπαίδευση στο ότι δεν βασίζεται στην πρόσωπο µε πρόσωπο µετάδοση της γνώσης, αλλά στην εξατοµικευµένη µάθηση, κυρίως µέσα από την κατ' ιδίαν µελέτη του διδακτικού υλικού. Η καινοτοµία αυτή δηµιουργεί µια σειρά αλλαγών στη σχέση διδάσκοντα - διδασκοµένων. Διαµορφώνονται αλληλεπιδραστικές σχέσεις µεταξύ των δύο αυτών µερών, οι οποίες συµβάλλουν στην αποτελεσµατική µάθηση.

Στα πλαίσια της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης η επικοινωνία µεταξύ του

εκπαιδευτικού φορέα και των εκπαιδευοµένων δύναται να έχει διττή υπόσταση:

α) µονόδροµη ή προσοµοιωµένη, υπό τη µορφή προ-δηµιουργηµένων υλικών διδασκαλίας που στέλνονται από το φορέα υποστήριξης και περιλαµβάνει εκπαιδευόµενους σε αλληλεπίδραση µε τα κείµενα και

β) αµφίδροµη, µε την οποία οι εκπαιδευόµενοι επικοινωνούν πραγµατικά µε τους εκπαιδευτές και έχουν πρόσβαση σε προσωπική διδασκαλία και καθοδήγηση.

Οι περισσότεροι φοιτητές της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης έχουν ανάγκη υποστήριξης, γιατί συχνά δυσκολεύονται να χρησιµοποιήσουν το διδακτικό υλικό, δεν διαθέτουν τις κατάλληλες δεξιότητες µελέτης, δεν γνωρίζουν πώς να γράφουν εργασίες και πώς να προσεγγίζουν κριτικά το διδακτικό υλικό, δεν έχουν κατάλληλη αυτό-οργάνωση, δυσπιστούν στον καινούργιο τρόπο µάθησης, έχουν άσχηµες ή διαφορετικού τύπου εκπαιδευτικές εµπειρίες ή δεν έχουν αυτοπεποίθηση ότι µπορούν να επιτύχουν τους εκπαιδευτικούς στόχους.

Ο διδάσκων στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση αναλαµβάνει το ρόλο του καθηγητή-συµβούλου. Ο καθηγητής-σύµβουλος, με τη συναισθηµατική νοηµοσύνη που διαθέτει, φροντίζει να φέρνει τους φοιτητές του αντιμέτωπους µε τις ευθύνες και τις υποχρεώσεις τους, τις οποίες αποφεύγουν. Φροντίζει να χειρίζεται τόσο τα δικά του συναισθήµατα όσο και της οµάδας του, ειλικρινά και µε τον πλέον κατάλληλο τρόπο, ώστε να τους δίνει τη δυνατότητα να εργάζονται οµαλά και αρµονικά για την επίτευξη του κοινού τους στόχου.

Ο καθηγητής-σύµβουλος οφείλει να λειτουργεί για το διδασκόµενο όχι ως ποµπός γνώσεων µέσα από στείρα διδασκαλία, αλλά, µέσα από τις επικοινωνιακές του δεξιότητες, ως φορέας αλλαγής, υποστηρικτής, εµψυχωτής, συντονιστής, καθοδηγητής, χαρακτηριστικά που συνθέτουν τη συναισθηµατική νοηµοσύνη.

Η συναισθηµατική νοηµοσύνη απαιτεί τον σωστό χειρισµό των συναισθημάτων, ώστε αυτά να εκφράζονται αποτελεσµατικά και µε τον κατάλληλο τρόπο, δίνοντας στους ανθρώπους την ευκαιρία να συνεργάζονται αποτελεσµατικά, οµαλά και αρµονικά, για την επίτευξη κοινών στόχων. Στη σχέση µεταξύ διδάσκοντα και διδασκοµένου στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση, τα συναισθήµατα θεωρούνται από τους βασικότερους παράγοντες επιτυχίας.

*Ο Παύλος Παπαλαμπρακόπουλος είναι Επιστημονικός Συνεργάτης του Πανεπιστημίου Πατρών, Οικονομολόγος, με Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης στην Εκπαιδευτική Πολιτική

Follow Us

OXYGEN FM

ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ

Ψηφοφορίες

Ποια πιστεύετε ότι θα είναι η οικονομική σας κατάσταση στο άμεσο μέλλον;

Τελευταία Νέα

ΥΓΕΙΑΣ ΘΕΜΑΤΑ

Επιστήμονες εξέτασαν δεδομένα από 230.000 εργαζομένους στην Υγεία σε 24 χώρες του κόσμου. Το ποσοστό της μόλυνσης από το νέο κορωνοϊό κυμαινόταν από 7% έως 10%. Το 40% δεν είχαν συ . . .
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Την άμεση νομοθέτηση του πλαισίου για την τηλεργασία προανήγγειλε μιλώντας στη Βουλή ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης.Στο πλαίσιο παρουσίασης τροπολογίας του υπουργείου του, επ . . .
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Eκλογές θα έχει την Τετάρτη 7 Οκτωβρίου ο Εμπορικός - Επιχειρηματικός Σύλλογος Καλαβρύτων, όπως ανακοινώθηκε πρόσφατα.Στην πρόσκληση της εκλογικής γενικής συνέλευσης του Συλλόγου, . . .
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εδώ ο ΕΝΦΙΑ, εκεί ο ΕΝΦΙΑ, μέρες περιμένουμε πότε θα ανέβει ο φόρος ακινήτων στο Taxisnet. Μέχρι που ήρθε ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας να ανακοινώσει πότε θα . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

  Εντατικοί έλεγχοι πραγματοποιούνται σε όλη τη χώρα από τις Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας για την εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού. Στο πλαίσιο αυτό χθες
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Τον Δεκέμβριο του 2014, είχε σημειωθεί στο κέντρο της Πάτρας, μια από τις πιο επεισοδιακές συγκρούσεις της αστυνομίας με ομάδα αντιεξουσιαστών, που διαδήλωναν για την δολοφονία του μαθητή Αλέξη Γρηγορ
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Από τα Δημοτικά Σχολεία της Κ. Αχαΐας (1ο, 2ο και 3ο) ξεκίνησε σήμερα η εκστρατεία ενημέρωσης των μαθητών της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της περιοχής ευθύνης του Κ.Υ.Κ. Αχαΐας (Δήμος
Image
Image
© 2020 AchaiaNews. All Rights Reserved.

Search