ΑΠΟΨΕΙΣ

ΑΠΟΨΕΙΣ

Μόνος στο δωμάτιο

Τρέχεις όλη τη μέρα να διεκπεραιώσεις τις δουλειές σου και γυρνάς δεξιά και αριστερά να τα προλάβεις άλα. Είτε έχεις σύντροφο είτε όχι, είτε έχεις οικογένεια είτε όχι. Εχεις προσωπική, κοινωνική, επαγγελματική ζωή. Είσαι με ένα κινητό στο χέρι, μιλάς και ακούς, παρακολουθείς μουσική και βίντεο, παρακολουθείς τις ζωές των άλλων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Υπάρχει μια υπερπληθώρα πληροφοριών που σε βομβαρδίζει από το πρωί ως το βράδυ. Ελπίζεις και προσπαθείς οι σχέσεις σου με εκείνους που συναναστρέφεσαι και συνεργάζεσαι να είναι οι καλύτερες δυνατές. Η σχέση που έχεις με τον εαυτό σου ποια είναι όμως;

Αναρωτήθηκες ποτέ; Πότε ήταν η τελευταία φοραì που εìμεινες μοìνος στο δωμαìτιο χωριìς να δεìχεσαι καμιìα επιρροηì, κανεìνα αìκουσμα και χωριìς κανεìνα αντικειìμενο, προìσωπο ηì συσκευηì να σου αποσπαì την προσοχηì;

Εαìν θεìλεις να δεις τη σχεìση που εìχεις με τον εαυτοì σου θα πρεìπει να καìτσεις μοìνος σ' εìνα δωμαìτιο. Να δεις και να διαπιστωìσεις ποιεìς σκεìψεις καìνεις και πωìς νιωìθεις με αυτεìς. Ποιεìς εικοìνες δημιουργειìς για τον εαυτοì σου, πωìς ειìσαι στο παροìν και πωìς φανταìζεσαι το μεìλλον σου. Εαìν αυτοì που συνειδητοποιειìς ειìναι πραγματικαì αυτοì που επιθυμειìς ηì φοβαìσαι να το αντικριìσεις, φοβαìσαι να αντιμετωπιìσεις την οποιìα αληìθεια βριìσκεις μεìσα σου. Μπορειìς εαìν θες να δοκιμαìσεις. Καìθισε για δεìκα λεπταì, μοìνος, χωριìς εξωτερικεìς επιρροεìς και ανακαìλυψεì το. Δωìσε χροìνο στον εαυτοì σου, μην σηκωθειìς.

Αυτοì που βριìσκεις τι ειìναι; Ειìσαι εσυì και η καλυìτερη εκδοχηì του εαυτουì σου ηì εìνα πλαìσμα που κυκλοφορειì με μαìσκες για να τονωìσει την αυτοπεποιìθησηì του; Ειìσαι εσυì ηì οι εφιαìλτες που προσπαθειìς να αποφυìγεις; Ειìσαι εσυì ηì ο φοìβος, μηìπως ανακαλυìψουν οι γυìρω σου ποιος πραγματικαì ειìσαι; Ειìσαι εσυì ηì η τρεμαìμενη κατακερματισμεìνη προσωπικοìτητα σου; Ειìσαι εσυì ηì οìλα αυταì που καìνεις για να αποφυìγεις να ανακαλυìψεις το τι ειìσαι; Ειìσαι εσυì ηì φοβαìσαι να συνειδητοποιηìσεις τα πραγματικαì σου συναισθηìματα; Ειìσαι εσυì ηì η «αλαìνθαστη» εκλογικευμεìνη λογική σου; Ειìσαι εσυì ηì η ματαιοìτητα των σκεìψεωìν σου, των πραìξεωìν σου και των φοìβων σου; Είσαι εσυì ηì αυτοì που θεìλουν οι σημαντικοιì αìλλοι να ειìσαι; Ειìσαι εσυì ηì τα πρεìπει σου; Ειìσαι εσυì ηì το πωìς φαιìνεσαι; Ειìσαι εσυì ηì το κινητοì σου και ο κοìσμος που κατοικειì εκειì μεìσα; Ειìσαι εσυì ηì η θλιβερηì ανήδονη καθημερινοìτηταì σου; Ειìσαι εσυì ηì τα πραìγματα που κατεìχεις και φοβαìσαι μηìπως τα χαìσεις; Ειìσαι εσυì ηì οìλοι οι αìλλοι; Ξεìρεις ποιοι!

Αναρωτηìθηκες γιατιì δεν μπορειìς να μειìνεις μοìνος σου ποτεì; Γιατιì αποφευìγεις τον εαυτοì σου συνειδηταì ηì ασυνειìδητα; Oταν δεν μπορειìς να μειìνεις μοìνος με τον εαυτοì σου ειìναι γιατιì δεν αποδεìχεσαι καìποιες πτυχεìς σου. «Και αυτεìς τις πτυχεìς, οìσο και εαìν προσπαθειìς να τις καλυìψεις με αυταì που καìνεις, υποσυνειìδητα καραδοκουìν και μεταφεìρονται σε οì,τι νιωìθεις και πραìττεις. Και ασυνειìδητα αποφασιìζουν, διαστρεβλωìνουν, ενεργουìν σε οì,τι ειìσαι, σε οì,τι καìνεις, σε οìλα σου τα συναισθηìματα, σε οì,τι νιωìθεις».

Βρες εìναν ειδικοì στην ψυχικηì υγειìα για να σταματηìσεις να αντιδραìς και να αρχιìσεις να δρας εποικοδομητικαì στο μεìσα σου, στον εαυτοì σου. Γιατιì αìλλο να εìχεις το σπιìτι του νικητηì και αìλλο να ειìσαι ο νικητηìς. Αλλο να παρισταìνεις τον χαρουìμενο και αìλλο να ειìσαι χαρουìμενος. Σταμαìτα να καìθεσαι αìβολα και αìρχισε τη μετακιìνηση με ευθυìνη προς τις περιοχεìς μεìσα σου που, μεìσω της αυτοβελτιìωσης, θα σου προσφεìρουν γαληìνη, χαραì και αυτογνωσιìα.

Ωστε οι επιλογεìς σου να καθοριìζονται αποì τη βαθειαì επιθυμιìα και αυτοì που πραγματικαì ειìσαι, οìχι αποì το πωìς πρεìπει να δειìχνεις στους αìλλους. Θα μπορειìς να απολαμβαìνεις την πραγματικηì συναισθηματικηì ηρεμιìα και να αφιερωìνεις στον εαυτοì σου την οìποια εξεìλιξη χωριìς φοìβους, πρεìπει, συγκριìσεις και φωνεìς αποì τους γυìρω σου. Να γνωριìσεις τον υπεìροχο εαυτοì σου, που θα ζει αρμονικαì, αποδεκταì και συμφιλιωτικαì μαζιì σου.

* Ο Νιìκος Α. Παππαìς είναι συìμβουλος Ψυχικηìς Υγειìας.

Follow Us

OXYGEN FM

ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ

Ψηφοφορίες

Ποια πιστεύετε ότι θα είναι η οικονομική σας κατάσταση στο άμεσο μέλλον;

Τελευταία Νέα

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Την ερχόμενη Δευτέρα 5 Οκτωβρίου στις 11 το πρωί, θα πραγματοποιηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής, ο καθιερωμένος αγιασμός για την έναρξη της νέας Κοινοβουλευτικής περιόδου, στην οποί . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

«Δεν θα περάσει η άθλια κυβερνητική επιχείρηση επιβολής «εξ αποστάσεως εκπαίδευσης» σε υπό κατάληψη σχολεία. Δε θα γίνουμε ο βούρδουλας και το μακρύ χέρι της κυβέρνησης ενάντια στο . . .
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Στην παραλαβή ενός νέου απορριμματοφόρου οχήματος τύπου πρέσας, χωρητικότητας 16 κυβικών μέτρων, προχώρησε την Πέμπτη 1η Οκτωβρίου 2020 η Διεύθυνση Καθαριότητας και Ανακύκλωσης του . . .
ΑΠΟΨΕΙΣ

Η πολιτεία έχει τη συνταγματική, αλλά πάνω απ' όλα ηθική, υποχρέωση να λάβει τα αναγκαία μέτρα για να προστατεύσει αποτελεσματικά τη δημόσια υγεία από την απειλή της πανδημίας. Και . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

«Δεν θα περάσει η άθλια κυβερνητική επιχείρηση επιβολής «εξ αποστάσεως εκπαίδευσης» σε υπό κατάληψη σχολεία. Δε θα γίνουμε ο βούρδουλας και το μακρύ χέρι της κυβέρνησης ενάντια στους αγωνιζόμενους μαθ
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Προβληματισμό και ανησυχία προκαλεί σε όλους τους εμπλεκόμενους στο χώρο της Δικαιοσύνης στην Πάτρα η επαναλειτουργία των Δικαστηρίων, μετά το διήμερο "λουκέτο" λόγω κρούσματος κορονοϊού σε δικηγόρο.
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Ένας γάμος στην Πάτρα ακυρώθηκε κυριολεκτικά στο παρά πέντε εξαιτίας θετικού κρούσματος κορωνοϊού. Ο γάμος ήταν να γίνει αυτό το Σαββατοκύριακο σε ναό της Πάτρας, όμως αναβλήθηκε, καθώς η αδελφή της
Image
Image
© 2020 AchaiaNews. All Rights Reserved.

Search