ΑΠΟΨΕΙΣ

ΑΠΟΨΕΙΣ

Ανάπτυξη με σχέδιο

Στα επόμενα χρόνια, η Ελλάδα θα κληθεί να διαχειριστεί αναπτυξιακούς πόρους συνολικού ύψους 72 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης της Ε.Ε. και το ΕΣΠΑ. Πρόκειται για μια μοναδική ευκαιρία για τη χώρα, η οποία θα πρέπει να αξιοποιηθεί σωστά, με σκοπό όχι μόνο την επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας, αλλά και την αλλαγή του αναπτυξιακού της προσανατολισμού, με σκοπό τη μετάβαση σε ένα πιο ανθεκτικό, εξωστρεφές και ανταγωνιστικό παραγωγικό υπόδειγμα.

Το προσχέδιο της έκθεσης της Επιτροπής Πισσαρίδη, που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα, αναδεικνύει τους βασικούς άξονες στους οποίους θα πρέπει να κινηθεί αυτή η προσπάθεια. Προτείνει τομείς και δράσεις προτεραιότητας, καθώς και μια σειρά από αλλαγές και μεταρρυθμίσεις σε τομείς όπως η φορολογία, το ασφαλιστικό, η διαδικασία απονομής δικαιοσύνης, η ενίσχυση της απασχόλησης, η εκπαίδευση, η υγεία, η ψηφιακή αναβάθμιση της λειτουργίας του κράτους κ.ά. Πρόκειται για μεταρρυθμίσεις τις οποίες ο επιχειρηματικός κόσμος και τα Επιμελητήρια ζητούν εδώ και χρόνια, προκειμένου να αντιμετωπιστούν δομικές στρεβλώσεις του παρελθόντος και να δημιουργηθούν όροι για ταχύτερη, αλλά κυρίως διατηρήσιμη ανάπτυξη.

Με την κατάλληλη εξειδίκευση, το σχέδιο αυτό μπορεί να αποτελέσει το «χάρτη» για την αποδοτική αξιοποίηση των πόρων της νέας περιόδου, ώστε να αφήσουν μακροπρόθεσμο αναπτυξιακό αποτύπωμα στη χώρα. Είναι σημαντικό, λοιπόν, κατά την εξειδίκευση αλλά και κατά την εφαρμογή του, να αναλάβουν όλοι το ρόλο και τις ευθύνες που τους αναλογούν. Είναι σημαντικό τα κόμματα και οι φορείς που θα συμμετάσχουν στη διαβούλευση, να συμβάλουν στη δημιουργία ενός ισχυρού πλαισίου συναίνεσης για την εφαρμογή των βασικών προτάσεων. Είναι σημαντικό η κυβέρνηση, που θα να αναλάβει την τελική ευθύνη για την υλοποίηση του σχεδίου, να δείξει τόλμη οι απαραίτητες τομές να προχωρήσουν και να ολοκληρωθούν το ταχύτερο δυνατόν.

Το μεγάλο στοίχημα για να επανέλθει η ελληνική οικονομία στο δρόμο της ανάπτυξης ήταν και παραμένει η κινητοποίηση επενδυτικών πόρων για την ανασυγκρότηση του παραγωγικού της μηχανισμού. Γι' αυτό θα πρέπει ένα μεγάλο μέρος των προς αξιοποίηση πόρων να διατεθεί με έξυπνο, στοχευμένο και συνεκτικό τρόπο, για την υποστήριξη και ιδιωτικών επενδύσεων. Επενδύσεων που θα καλύψουν την υστέρηση της τελευταίας δεκαετίας και θα επιτρέψουν την παραγωγή περισσότερων υπηρεσιών με εξωστρεφή προσανατολισμό και υψηλή προστιθέμενη αξία.

Ενισχύοντας την παραγωγική δομή της χώρας και προωθώντας τις κατάλληλες θεσμικές αλλαγές, μπορούμε να μετατρέψουμε την κρίση σε αφετηρία μιας νέας πορείας για την ελληνική οικονομία. Αξίζει να το επιχειρήσουμε, με όραμα, συναίνεση και αποφασιστικότητα.

Του ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΜΙΧΑΛΟΥ

Προέδρου του ΕΒΕΑ

Follow Us

OXYGEN FM

ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ

Ψηφοφορίες

Ποια πιστεύετε ότι θα είναι η οικονομική σας κατάσταση στο άμεσο μέλλον;

Τελευταία Νέα

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Οι φίλαθλοι έκαναν και πάλι την εμφάνισή τους στα γερμανικά γήπεδα.Πιο συγκεκριμένα, η πρεμιέρα της Μπουντεσλίγκα συνδυάστηκε με την επιστροφή του κόσμου σε αρκετά από τα γήπεδα με . . .
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Στην ανακοίνωση της Α' Ένωσης Λειτουργών Μέσης Εκπαιδευσης του νομού Αχαίας για κινητοποιήσεις την τρέχουσα εβδομάδα αναφέρεται: Τα σχολεία «άνοιξαν» και ενάμισι εκατομμύριο μαθητ . . .
ΑΠΟΨΕΙΣ

Του Κωνσταντίνου Μίχαλου*Η ομιλία του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη, το περασμένο Σάββατο, περιείχε αρκετά θετικά σημεία για την αγορά, αλλά και για τους πολίτες. Οι εξαγγελίες που . . .
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Ένα πολύ ευχάριστο νέο είχε ο Πέδρο Μαρτίνς και ο Ολυμπιακός σήμερα (20/9) καθώς μετά από ενάμιση μήνα ο Ζοσέ Σα προπονήθηκε κανονικά.Ο Πορτογάλος τερματοφύλακας του Ολυμπιακού, Ζο . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Πέντε ασθενείς με κορωνοϊό νοσηλεύονται πλέον στην Οφθαλμολογική κλινική του πανεπιστημιακού νοσοκομείου Πατρών μετά τη χθεσινή προσθήκη μιας 28χρονης από την περιοχή της Αιγιάλειας που νόσησε από τον
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Στο 16,7% ανήλθε το ποσοστό ανεργίας στη χώρα το β' τρίμηνο φέτος, έναντι 16,2% του προηγούμενου τριμήνου και 16,9% του αντίστοιχου τριμήνου του 2019. Ο αριθμός των ανέργων ανήλθε σε 768.276 άτομα (εκ
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Συνελήφθη, στην Πάτρα, από αστυνομικούς του ΤμήματοςΆμεσης Δράσης Πατρών, ένας ημεδαπός άνδρας, διότι αφαίρεσε από κατάστημαυπεραγοράς τροφίμων, δυο φιάλες οινοπνευματώδους ποτού συνολικής αξίας40 ευρ
Image
Image
© 2020 AchaiaNews. All Rights Reserved.

Search