ΑΠΟΨΕΙΣ

ΑΠΟΨΕΙΣ

Μονοκλωνικά αντισώματα, εάν κι εφόσον...

Γράφεται τις τελευταίες ημέρες πως, εκτός από το εμβόλιο, δοκιμάζονται διάφορα Μονοκλωνικά Αντισώματα για την θεραπεία από μόλυνση/νόσηση από κορονοϊό, SARS-Cov-2.

Αυτές οι θεραπείες βρίσκονται ακόμη σε πειραματικά - ερευνητικά στάδια, φάσης Ι, ΙΙ ή και ΙΙΙ με γενναία χρηματοδότηση που στόχο έχουν να βρεθεί θεραπευτικό μέσον για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της μόλυνσης αλλά και νόσησης από κορονοϊό που έχει προκαλέσει πανδημία το 2020.

Οι έρευνες έχουν προσανατολιστεί σε δύο κατευθύνσεις, χρησιμοποιώντας είτε γνωστά και δοκιμασμένα μονοκλωνικά αντισώματα για άλλες παθήσεις όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα, είτε νέα μονοκλωνικά αντισώματα που παράγονται με βάση τις γνώσεις που έχουμε (κι έχουν οι ερευνητές) για την «φύση» και την συμπεριφορά του νέου στελέχους του κορονοϊού που προσβάλλει πλέον και τον άνθρωπο.

Οι δοκιμές αυτές θα θεωρηθούν επιτυχείς αν καταφέρουν να αποδείξουν και οι κλινικές μελέτες την αποτελεσματικότητα κάθε σκευάσματος, τόσο για όσους μολύνονται αλλά και για όσους νοσούν. Διότι στόχος είναι να αποδειχθεί πως τα μονοκλωνικά αντισωματα είναι αποτελεσματικά και στην ανακοπή της διασποράς του ιού όσο και στην αδρανοποίησή του σε όσους έχουν αναπτύξει κλινικά συμπτώματα διαφόρου βαθμού, από απλής ίωσης ως και βαρειάς πνευμονίας.

Δημοσιεύσεις στο διαδίκτυο δείχνουν πως στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ διενεργούνται αυτή την περίοδο πάνω από 40 κλινικές μελέτες, ενώ κάποιες από αυτές έχουν διακοπεί επειδή οι ασθενείς, στην φάση ΙΙΙ της μελέτης παρουσίασαν ανεπιθύμητες ενέργειες.

Ως τώρα δεν έχει αποδειχθεί η αποτελεσματικότητα των Μονοκλωνικών Αντισωμάτων έναντι του κορονοϊού. Οι μελέτες είναι ακόμη στην φάση δοκιμής της ασφάλειας των νέων «ουσιών» και φυσικά υπάρχει πολύς δρόμος για να φθάσουμε στην αξιολόγηση και της αποτελεσματικότητά τους, ως θεραπευτικών μέσων, γνωρίζοντας ωστόσο ότι κάποια από αυτά χρησιμοποιούνται ήδη για την θεραπεία αυτοάνοσων παθήσεων όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα.

Οι πρώτες αναφορές από την κλινική δοκιμή αυτών των «ουσιών» δείχνουν επιφυλακτικές, ενώ εκφράζεται σκεπτικισμός και για την δυνατότητα της φαρμακοβιομηχανίας να παράγει μεγάλες ποσότητες Μονοκλωνικών Αντισωμάτων, εφ' όσον αυτά τεθούν σε θεραπευτική χρήση.

Αν δεν απαντηθεί και αυτό το ερώτημα, αντιλαμβάνεται καθένας ότι η περιορισμένη διάθεση σκευασμάτων στην αγορά με μονοκλωνικά αντισώματα, θα προορίζεται για επιλεγμένους ασθενείς, χωρίς ακόμη να είναι γνωστό και το κόστος κάθε θεραπείας.

Οπως και για το αναμενόμενο εμβόλιο, έτσι και γι αυτές τις αναμενόμενες, νέες θεραπείες πρέπει να βρεθεί τρόπος να «κοινωνικοποιηθούν» με την έννοια πως πρέπει να μπορούν να είναι προσβάσιμες σε κάθε ασθενή ή μολυσμένο από κορονοϊό και όχι να αποτελέσουν «είδος πολυτελείας» για όσους έχουν ή για όσες χώρες καταφέρουν να καλύπτουν οικονομικά το κόστος θεραπείας, διότι κανένας δεν γνωρίζει πόσο θα τραβήξει αυτή η κατάσταση με την λοιμογονικότητα του κορονοϊού, την διεισδυτικότητά του στις κοινωνίες και την νοσηρότητα που μπορεί κάθε φορά να προκαλεί.

Ασφαλώς και πρέπει, από τώρα τα κράτη και οι κρατικοί ασφαλιστικοί Οργανισμοί να προβληματιστούν για τις οικονομικές επιπτώσεις που θα έχει η νέα θεραπευτική αντιμετώπιση της λοίμωξης από κορονοϊό και να προετοιμαστούν κατάλληλα αφού δεν γνωρίζουμε πόσο αποτελεσματικά θα είναι και τα εμβόλια εάν κι εφόσον παραχθούν, κι αν θα μπορούν να αποτρέψουν τη νόσηση των ανθρώπων.

* Ο Τάκης Γεωργακόπουλος είναι πνευμονολόγος, διευθυντής ΕΣΥ,

ΜΕΘ ΓΝ Πατρών.

 

Follow Us

OXYGEN FM

ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ

Ψηφοφορίες

Ποια πιστεύετε ότι θα είναι η οικονομική σας κατάσταση στο άμεσο μέλλον;

Τελευταία Νέα

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Οι φίλαθλοι έκαναν και πάλι την εμφάνισή τους στα γερμανικά γήπεδα.Πιο συγκεκριμένα, η πρεμιέρα της Μπουντεσλίγκα συνδυάστηκε με την επιστροφή του κόσμου σε αρκετά από τα γήπεδα με . . .
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Στην ανακοίνωση της Α' Ένωσης Λειτουργών Μέσης Εκπαιδευσης του νομού Αχαίας για κινητοποιήσεις την τρέχουσα εβδομάδα αναφέρεται: Τα σχολεία «άνοιξαν» και ενάμισι εκατομμύριο μαθητ . . .
ΑΠΟΨΕΙΣ

Του Κωνσταντίνου Μίχαλου*Η ομιλία του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη, το περασμένο Σάββατο, περιείχε αρκετά θετικά σημεία για την αγορά, αλλά και για τους πολίτες. Οι εξαγγελίες που . . .
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Ένα πολύ ευχάριστο νέο είχε ο Πέδρο Μαρτίνς και ο Ολυμπιακός σήμερα (20/9) καθώς μετά από ενάμιση μήνα ο Ζοσέ Σα προπονήθηκε κανονικά.Ο Πορτογάλος τερματοφύλακας του Ολυμπιακού, Ζο . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Πέντε ασθενείς με κορωνοϊό νοσηλεύονται πλέον στην Οφθαλμολογική κλινική του πανεπιστημιακού νοσοκομείου Πατρών μετά τη χθεσινή προσθήκη μιας 28χρονης από την περιοχή της Αιγιάλειας που νόσησε από τον
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Στο 16,7% ανήλθε το ποσοστό ανεργίας στη χώρα το β' τρίμηνο φέτος, έναντι 16,2% του προηγούμενου τριμήνου και 16,9% του αντίστοιχου τριμήνου του 2019. Ο αριθμός των ανέργων ανήλθε σε 768.276 άτομα (εκ
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Συνελήφθη, στην Πάτρα, από αστυνομικούς του ΤμήματοςΆμεσης Δράσης Πατρών, ένας ημεδαπός άνδρας, διότι αφαίρεσε από κατάστημαυπεραγοράς τροφίμων, δυο φιάλες οινοπνευματώδους ποτού συνολικής αξίας40 ευρ
Image
Image
© 2020 AchaiaNews. All Rights Reserved.

Search