ΑΠΟΨΕΙΣ

ΑΠΟΨΕΙΣ

Ατομική ή κρατική ευθύνη;

Πολύς λόγος γίνεται τελευταία για το ρόλο της ατομικής και της κρατικής ευθύνης στην πανδημία. Η πανδημία η οποία πλήττει τον πλανήτη, μας φέρνει αντιμέτωπους με τα όριά μας σε επίπεδο ψυχολογικό, κοινωνικό και οικονομικό. Ο,τι βεβαιότητα είχαμε για το επίπεδο ασφάλειας της ζωής μας, η επιδημία έχει τέτοια χαρακτηριστικά που απλά την ξεπέρασε. Το ίδιο ισχύει φυσικά και για επιχειρήσεις, οργανισμούς και κυβερνήσεις. Βέβαια, προφανώς, είναι πολύ δύσκολο να σχεδιάσεις οργανωμένα για κάτι που συμβαίνει τόσο σπάνια. Εντούτοις, με ψυχραιμία οφείλουμε να κάνουμε ορισμένες παρατηρήσεις όπως αυτές προκύπτουν από τα πρωτόγνωρα γεγονότα του σήμερα.

Η ΕΙΚΟΝΑ

Μέχρι σήμερα με κάποιες μικροεξαιρέσεις, είναι φανερό ότι καταρρίπτεται η εικόνα του Ελληνα που αδιαφορεί για οτιδήποτε εφόσον δεν πλήττονται τα ατομικά του συμφέροντα. Οι πολίτες μέχρι σήμερα έχουν δείξει μέχρι αυτή τη φάση της πανδημίας, μεγάλη κατανόηση με τις υποδείξεις των ειδικών και αυτό φαίνεται στις συμμορφώσεις τους στις απαγορεύσεις. Γι' αυτό άλλωστε στη χώρα μας, ακόμα και σήμερα, ο αριθμός των θυμάτων είναι σημαντικά μικρότερος από άλλες ευρωπαϊκές χώρες με πάρα πολύ καλύτερα συστήματα υγείας και δομές κράτους πρόνοιας. Επιπλέον, δεν θα πρέπει να παραβλέπεται το γεγονός ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των πολιτών διαχρονικά δεν έχουν εκπαιδευτεί από το κράτος στην αγωγή υγείας και συνεπώς είναι δύσκολο να αφομοιώσουν εύκολα, τα απαραίτητα μέτρα πρόληψης.

Το κράτος με την προτροπή της επιτροπής ειδικών, σωστά, πήρε αυστηρά μέτρα από νωρίς και οι πολίτες το ίδιο που τα ακολούθησαν κατά γράμμα. Εάν κάτι από τα δύο παραπάνω δεν συνέβαινε θα είχαμε πολύ μεγάλο αριθμό κρουσμάτων. Με ένα διαχρονικά υποβαθμισμένο, σύστημα υγείας μετά και από την οικονομική κρίση, με υποστελέχωση, προβληματικές υποδομές, ελλείψεις σε βασικά ιατροφαρμακευτικές προμήθειες δεν υπήρχε άλλη πιθανότητα.

ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ

Ομως, μέχρι σήμερα, αν και έχουν περάσει αρκετοί μήνες, υπάρχει μια σαφής τάση μετάκλησης όλης της ευθύνης στους πολίτες. Σε ορισμένες περιπτώσεις είναι τόσο έντονη αυτή η τάση που φτάσαμε στο σημείο να πιστεύουμε ότι, για το ό,τι έχει γίνει μέχρι τώρα, την ευθύνη την έχουν οι λίγοι ασυνείδητοι πολίτες και επιχειρηματίες που δεν συμμορφώνονται στα μέτρα της πολιτείας. Δυστυχώς προβάλλεται με ιδιαίτερη συστηματικότητα από τα περισσότερα μέσα, επιτροπές και κράτος ότι με την ατομική ευθύνη και μόνο, θα καταφέρουμε να αντιμετωπίσουμε τον αόρατο εχθρό. Σαφώς και πρέπει να τηρηθούν τα βασικά μέτρα, όπως ο μειωμένος συγχρωτισμός, η χρήση μάσκας, η προσωπική υγιεινή. Πρέπει να εφαρμοστούν για να αποκοπεί η αλυσίδα μετάδοσης του ιού. Ο κόσμος στη συντριπτική του πλειοψηφία έχει συμμορφωθεί με τα μέτρα, έχει αναλάβει την «ατομική του ευθύνη».

ΟΙ ΡΟΛΟΙ

Είναι αυτή η αλήθεια ή τουλάχιστον είναι αυτή η απόλυτη αλήθεια; Η ατομική ευθύνη βέβαια υπάρχει. Αλλά μέχρι που μπορεί να φτάσει; Ποιες είναι οι δυνατότητές της; Φτάνουν όμως αυτά για να μην συνεχίζει να μεταδίδεται ο ιός; Γιατί συνεχίζουμε να μετράμε θύματα; Ποιος είναι ο ρόλος της κρατικής ευθύνης σε όλα αυτά; Γιατί τα δεδομένα δεν παρέχονται με ξεκάθαρο τρόπο;

Κρατική ευθύνη λοιπόν. Η άλλη όψη του νομίσματος. Ενώ το κράτος και οι κρατικές δομές είχαν ένα εύλογο χρονικό διάστημα με το lockdown, δεν φαίνεται να προετοιμάστηκαν ικανοποιητικά για την πιθανή έλευση του 2ου κύματος. Η κατάσταση στα δημόσια νοσηλευτικά ιδρύματα δεν επέτρεψε την αποκοπή της αλυσίδας μετάδοσης του ιού. Ούτε τα νοσηλευτικά ιδρύματα ήταν έτοιμα να αντιμετωπίσουν τον ιό. Ούτε τα βασικά δεν είχαν οι επαγγελματίες υγείας για να προστατευτούν και να μπορέσουν να κάνουν τη δουλειά τους σωστά (στολές, προστατευτικές μάσκες και άλλα). Πώς τα νοσοκομεία λοιπόν να αντιμετωπίσουν τον αόρατο εχθρό; Αφού τα τελευταία χρόνια υπάρχει μια διαδικασία υποβάθμισης του δημόσιου συστήματος υγείας, ενώ το μεγαλύτερο ποσοστό του πληθυσμού εξυπηρετείται από τα δημόσια νοσηλευτικά ιδρύματα; Πόση ατομική ευθύνη μπορεί να έχει ένας υπάλληλος σε υπεραγορά, σε τομείς μεταφορών, σε εργοστάσια που έρχεται σε επαφή με χιλιάδες κόσμου και δεν έχει ούτε τα βασικά να προστατευτεί ή δεν εποπτεύεται η κατάσταση; Για τα κρούσματα σε εργοστάσια, σε υπεραγορές και φούρνους, η ευθύνη ποιον βαραίνει; Τον εργαζόμενο, τον ιδιοκτήτη ή την κυβέρνηση;

ΟΙ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ

Υπάρχουν τρόποι να αντιμετωπιστεί οργανωμένα και συστηματικά η κατάσταση από το κράτος. Αμεση αντιμετώπιση των προβλημάτων που δημιουργούνται στους χώρους με μεγάλο συγχρωτισμό όπως νοσοκομεία, σχολεία κλπ. Στα νοσοκομεία, άμεσες προσλήψεις γιατρών για να μπουν στη μάχη, εφαρμογή των πρωτοκόλλων στα νοσοκομεία, άμεση δημιουργία εγκεκριμένων διαγνωστικών εργαστηρίων σε κάθε περιφέρεια με στελέχωση από μοριακούς Βιολόγους. Αμεση στελέχωση των εποπτικών μηχανισμών του κράτους, για να μπορεί να ελεγχθεί η εφαρμογή των μέτρων. Αμεση μείωση των σχολικών τάξεων στο μισό με πρόσληψη αναπληρωτών και μίσθωση αιθουσών. Τότε μόνο θα μιλάμε για κρατική υπευθυνότητα. Με γνώμονα την προστασία της ανθρώπινης ζωής είναι επιτακτικής σημασίας να γίνουν και πράγματα που μέχρι τώρα στην πανδημία έχουν αμεληθεί. Είναι απίστευτα αντιφατικό να ζητάς στους πολίτες να κάνουν το τεστ και να μην υπάρχει δυνατότητα να γίνεται σε δημόσια εργαστήρια, να μην καλύπτεται από τον ΕΟΠΠΥ, και να γίνεται σε ιδιωτικά εργαστήρια σε τιμή (80-150 ευρώ). Το τεστ πρέπει να γίνεται μαζικά και δωρεάν από το κράτος ώστε να εντοπιστούν όσο περισσότεροι ασυμπτωματικοί φορείς γίνεται. Και τέλος άμεσα εκπαίδευση σε όλους τους επαγγελματίες με εξ' αποστάσεως σεμινάρια.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ

H ευθύνη λοιπόν, δεν είναι μόνο ατομική αλλά και κρατική που κυρίως αφορά την πρόληψη που θα πρέπει να εφαρμόζεται. Ο ιός δεν κάνει διακρίσεις, όμως οι συνέπειες είναι πολύ μεγαλύτερες για τους συνανθρώπους μας που αντιμετωπίζουν κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα ανεξαρτήτως της πανδημίας. Το κράτος οφείλει να δράσει αποφασιστικά. Το κοινωνικό συμβόλαιο έχει νόημα και υπόσταση εφόσον το κράτος το σέβεται και δεν βασίζεται μόνο στην φιλανθρωπία του εκάστοτε ιδρύματος ή ευεργέτη.

 

Γράφει ο Απόστολος Βανταράκης καθηγητής Υγιεινής, Τμήμα Ιατρικής, Πανεπιστημίου Πατρών

Follow Us

OXYGEN FM

ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ

Τελευταία Νέα

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

Στις αρχές του 2020 η Πάτρα ήταν πρωτοπόρος και τοποθέτησε σε πλατείες τις πρώτες ταΐστρες αδέσποτων ζώων, για σκύλους και γάτες, παραδίδοντας μαθήματα φιλοζωίας σε ολόκληρη την χώ . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Ισχυρή σεισμική δόνηση τώρα στην Πάτρα! Σύμφωνα με τα πρωτα στοιχεια ο σεισμός είχε επίκεντρο τον Πύργου και ήταν μεγέθους 5,8 Ρίχτερ, ενώ είχε μεγάλη διάρκεια.   . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο Θεόδωρος Κανελλόπουλος σχολίασε επί της ουσίας την μη αξιοποίηση του λιμανιού της Πάτρας. Η ανάρτησή του«Είναι γνωστό ότι η βιομηχα . . .
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο θα ανακοινώσει σήμερα την απόφαση του για μία από τις πιο αποκρουστικές υποθέσεις, με θύμα ένα ανήλικο παιδί, που έχουν απασχολήσει την Δικαιοσύνη. Την υ . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Ισχυρή σεισμική δόνηση τώρα στην Πάτρα! Σύμφωνα με τα πρωτα στοιχεια ο σεισμός είχε επίκεντρο τον Πύργου και ήταν μεγέθους 5,8 Ρίχτερ, ενώ είχε μεγάλη διάρκεια.  
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο Θεόδωρος Κανελλόπουλος σχολίασε επί της ουσίας την μη αξιοποίηση του λιμανιού της Πάτρας. Η ανάρτησή του«Είναι γνωστό ότι η βιομηχανία της κρουαζιέρας
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Σήμερα η οικογένειά της, συγγενέις και φίλοι θα αποχαιρετήσουν την Ντιάνα Καράμπελα - Μαγνησαλή, που έφυγε σε ηλικία 60 ετών. Η εξόδιος ακολουθία θα τελεσθεί στον Ιερό Ναό Αγίου Ανδρέα (νέο) Πατρών σ
Image
Image

Search