ΑΠΟΨΕΙΣ

ΑΠΟΨΕΙΣ

Νέα σχολική χρονιά: Κίνδυνος ή ευκαιρία;

Μια νέα σχολική χρονιά αρχίζει. Διαφορετική από τις άλλες. Τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και τα πάσης φύσης κοινωνικά δίκτυα ασχολούνται νυχθημερόν με τις συνθήκες επαναλειτουργίας των σχολείων και τα απαιτούμενα μέτρα προστασίας από τον COVID-19.Το υπουργείο Παιδείας καθημερινά επικαιροποιεί τις κατευθυντήριες οδηγίες του. Γονείς με απορίες και προβληματισμούς. Μασκόφιλοι εναντίον αντιμασκοφόρων. Κυκεώνας ερωτήσεων. Τι θα γίνει «αν...» και ακολουθούν υποθετικές προτάσεις δυσοίωνης πρόβλεψης. Πώς θα είναι, λοιπόν, η φετινή σχολική χρονιά; Φοβική; Εστιασμένη στη λήψη προληπτικών μέτρων; Προσδιοριζόμενη σε αναφορά με τον κίνδυνο, την αρρώστια; Που επιστρέφουν, με άλλα λόγια, τα παιδιά και οι έφηβοι; Οχι οι μαθήτριες και οι μαθητές (άραγε γιατί μία μόνο ιδιότητα να χαρακτηρίζει έναν άνθρωπο;). Αν ρωτήσεις τους περισσότερους από αυτούς, θα σου πουν ότι ανυπομονούν να επιστρέψουν. Από νοσταλγία για το οικείο και επιθυμία για το νέο.

Θέλουν να ξαναβρούν τους φίλους τους, την τυρόπιτα, όπως τη φτιάχνει το κυλικείο τους, τα θρανία - ημερολόγια με τα ερωτικά στιχάκια, τις βωμολοχίες και τα γκράφιτι που κληροδοτούνται από τη μια φουρνιά στην άλλη, το κομμένο γαντζάκι στην κρεμάστρα της τάξης. Κι ακόμη, τη μαθηματικό που τους είχε βάλει στο μάτι, την τέρμα βαρετή φιλόλογο, τον φυσικό που τους έκανε τα φευγάτα πειράματα. Ολα όσα συνιστούν μια ρυθμιστική ρουτίνα. Τι ανταλλάσσουν στο ενεχυροδανειστήριο της ζωής; Το μεσημεριανό ξύπνημα στο εφηβικό δωμάτιο με τα πρωινά αγουροξυπνημένα αστεία με τους κολλητούς, το λιώσιμο στα ηλεκτρονικά παιχνίδια με την ανακάλυψη της νέας γνώσης. Ενώ συνδέουμε σταθερά το ελληνικό σχολείο με την ανία και τη βαθμοθηρία, λησμονούμε ότι ταυτόχρονα είναι τόπος συνάντησης του προσώπου με άλλα πρόσωπα, του νέου ανθρώπου με την συστηματική κι οργανωμένη γνώση, της παραδοχής της άγνοιας με την ευκαιρία που γεννούν οι ερωτήσεις για τα πράγματα και η αμφισβήτηση. Το σχολείο είναι μια εστία όπου κρατείται ζωντανή η φλόγα για την ελπίδα της δημιουργίας ενός καλύτερου κόσμου. Ας υποδεχτούμε, λοιπόν, όλοι μας τη νέα σχολική χρονιά με την αισιοδοξία που αρμόζει σε κάθε νέα αρχή.

* Η Ειρήνη Καλτσά είναι φιλόλογος.

 

Follow Us

OXYGEN FM

ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ

Ψηφοφορίες

Ποια πιστεύετε ότι θα είναι η οικονομική σας κατάσταση στο άμεσο μέλλον;

Τελευταία Νέα

LIFE STYLE

Λίγες ημέρες μετά τη συναυλία της στο Κατράκειο και τα σχόλια που ακολούθησαν για ένα κατάμεστο θέατρο, παρά τα αυστηρά μέτρα και τις συστάσεις για τον κορονοϊό, η Νατάσα Θεοδωρίδο . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Στο 16,7% ανήλθε το ποσοστό ανεργίας στη χώρα το β' τρίμηνο φέτος, έναντι 16,2% του προηγούμενου τριμήνου και 16,9% του αντίστοιχου τριμήνου του 2019. Ο αριθμός των ανέργων ανήλθε . . .
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πακέτο ενίσχυσης όσων υπέστησαν ζημιές από τον Ιανό ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας το Σάββατο (19.09.2020), κατόπιν εντολής του πρωθυπουργού και σε συνεργασί . . .
ΕΛΛΑΔΑ

Ανυπολόγιστες ζημιές και καταστροφές αφήνει στο πέρασμα του ο κυκλώνας Ιανός ο οποίος πλέον κινείται νοτιότερα προς Λακωνία, Κύθηρα και Κρήτη. Οι εκτιμήσεις των ειδικών αναφέρουν ό . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Στο 16,7% ανήλθε το ποσοστό ανεργίας στη χώρα το β' τρίμηνο φέτος, έναντι 16,2% του προηγούμενου τριμήνου και 16,9% του αντίστοιχου τριμήνου του 2019. Ο αριθμός των ανέργων ανήλθε σε 768.276 άτομα (εκ
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Συνελήφθη, στην Πάτρα, από αστυνομικούς του ΤμήματοςΆμεσης Δράσης Πατρών, ένας ημεδαπός άνδρας, διότι αφαίρεσε από κατάστημαυπεραγοράς τροφίμων, δυο φιάλες οινοπνευματώδους ποτού συνολικής αξίας40 ευρ
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Από τις 10 έως τις 17 Σεπτεμβρίου 2020, στην Δυτική Ελλάδα, πραγματοποιήθηκαν αστυνομικές επιχειρήσεις για την καταπολέμηση της εγκληματικότητας και την πρόληψη των τροχαίων ατυχημάτων, από τους αστυν
Image
Image
© 2020 AchaiaNews. All Rights Reserved.

Search