ΑΠΟΨΕΙΣ

ΑΠΟΨΕΙΣ

Θετικές οι εξαγγελίες

Του Κωνσταντίνου Μίχαλου*

Η ομιλία του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη, το περασμένο Σάββατο, περιείχε αρκετά θετικά σημεία για την αγορά, αλλά και για τους πολίτες. Οι εξαγγελίες που ακούστηκαν ήταν αυτονόητα προς τη σωστή κατεύθυνση, λαμβάνοντας υπόψη την κατάσταση που επικρατεί στην πραγματική οικονομία και την ανάγκη να στηριχθεί η επιχειρηματικότητα, η απασχόληση και βεβαίως το εισόδημα τόσο των οικονομικά αδύναμων, όσο και της μεσαίας τάξης. Μέτρα όπως η αναβολή της πληρωμής των φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων των απασχολούμενων σε κλάδους που πλήττονται από την πανδημία, η έναρξη του νέου κύκλου ευνοϊκής χρηματοδότησης για τις επιχειρήσεις μέσω της Επιστρεπτέας Προκαταβολής με διευρυμένα κριτήρια ένταξης, η ενίσχυση και επέκταση του προγράμματος Συν-εργασία, το πρόγραμμα επιδότησης νέων θέσεων εργασίας, η μείωση κατά 3 μονάδες των ασφαλιστικών εισφορών στον ιδιωτικό τομέα, η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, η προστασία της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς κ.ά. αναμένεται να προσφέρουν σημαντική ανακούφιση σε ένα μεγάλο μέρος της αγοράς και της κοινωνίας.

Μια σημαντική παρέμβαση, η οποία δεν εντάχθηκε στις εξαγγελίες του πρωθυπουργού, είναι η μείωση του ΕΝΦΙΑ και στα νομικά πρόσωπα και τις επιχειρήσεις, όπως έγινε πέρσι στα φυσικά πρόσωπα. Φέτος, με δεδομένη τη διόγκωση των οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις, λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, το μέτρο της μείωσης του ΕΝΦΙΑ κατά 22% μεσοσταθμικά, θα έπρεπε να επεκταθεί και στα επαγγελματικά ακίνητα. Αναμένουμε, λοιπόν, να υπάρξει σχετική πρωτοβουλία στο αμέσως επόμενο διάστημα.

Πέρα, όμως, από την αντιμετώπιση των άμεσων οικονομικών επιπτώσεων που προκαλεί η πανδημία, είναι ανάγκη να προχωρήσει άμεσα ο διάλογος και ο σχεδιασμός, με στόχο την παραγωγική αναδιάρθρωση της ελληνικής οικονομίας. Η Ελλάδα είναι μεταξύ των οικονομιών της Ε.Ε. που εξαρτώνται περισσότερο από τον τουρισμό και συναφείς δραστηριότητες, όπως η εστίαση. Οι επιπτώσεις της πανδημίας στους κλάδους αυτούς θα είναι φέτος καταστροφικές και κανείς ακόμη δεν είναι σε θέση να γνωρίζει αν η ζημιά θα περιοριστεί στη φετινή χρονιά ή αν θα επηρεαστούν και οι επόμενες. Η δυνατότητα ανάκαμψης θα εξαρτηθεί από παράγοντες που μέχρι τώρα παραμένουν αστάθμητοι, όπως είναι η εξέλιξη των επιδημιολογικών δεδομένων, ο χρόνος έγκρισης και διάθεσης ενός εμβολίου κ.ά. Είναι, επομένως, απαραίτητο να γίνουν έγκαιρα οι απαραίτητες προσαρμογές στο αναπτυξιακό μείγμα της ελληνικής οικονομίας, με ανάδειξη νέων κλάδων, ενίσχυση του παραγωγικού μηχανισμού και αύξηση της προστιθέμενης αξίας των ελληνικών προϊόντων και υπηρεσιών. Τα Επιμελητήρια και όλοι σχεδόν οι παραγωγικοί φορείς, έχουν καταθέσει σχετικές προτάσεις, ενόψει και της αξιοποίησης των κεφαλαίων που εξασφάλισε η χώρα από την Ε.Ε. Στη βάση αυτή πρέπει να ξεκινήσει μια σοβαρή συζήτηση, η οποία θα κινητοποιήσει ανάλογες αποφάσεις.

Η προσπάθεια της Πολιτείας να διαχειριστεί την τρέχουσα υγειονομική και οικονομική κρίση - αλλά ταυτόχρονα και τις έντονες προκλήσεις στα εθνικά θέματα - ορατή και σαφώς αναγνωρίζεται. Εξίσου σημαντικό ζητούμενο είναι και η δημιουργία των προϋποθέσεων για την ανάκαμψη, την ανάπτυξη και την ενίσχυση των αντοχών της ελληνικής οικονομίας μεσοπρόθεσμα. Με συνεργασία και συναίνεση, μπορούμε να κερδίσουμε το στοίχημα.

*Ο Κωνσταντίνος Μίχαλος είναι πρόεδρος της Κεντρικής Eνωσης Επιμελητηρίων και του ΕΒΕΑ.


Follow Us

OXYGEN FM

ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ

Τελευταία Νέα

ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Πορεία στους κεντρικούς δρόμους της Πάτρας, πραγματοποίησαν φοιτητές καθώς και μικρή ομάδα αντιεξουσιαστών για την τραγωδία των Τεμπών. Οι φοιτητές διήλθαν από τον σταθμό του ΟΣΕ . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Άλλο ένα κρούσμα βίας μεταξύ ανηλίκων σημειώθηκε σε Γυμνάσιο του Πύργου, όπως έγινε γνωστό σήμερα Πέμπτη (23.03.24). Δύο μαθήτριες Γυμνασίου ήταν οι πρωταγωνίστριες αυτού του νέου . . .
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ενημερωτικά e-mail σε 136.673 επαγγελματίες και επιχειρήσεις που δεν έχουν ακόμα προχωρήσει στη διασύνδεση ταμειακής μηχανής με POS, απέστειλε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων.  . . .
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Υπουργός Επικρατείας, Σταύρος Παπασταύρου και ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, Γιάννης Μπρατάκος, υπέβαλαν πριν από λίγο στον Πρωθυπουργό Κυριάκος Μητσοτάκη τις παραιτήσεις τους . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Πορεία στους κεντρικούς δρόμους της Πάτρας, πραγματοποίησαν φοιτητές καθώς και μικρή ομάδα αντιεξουσιαστών για την τραγωδία των Τεμπών. Οι φοιτητές διήλθαν από τον σταθμό του ΟΣΕ στην Όθωνος Αμαλίας
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Άλλο ένα κρούσμα βίας μεταξύ ανηλίκων σημειώθηκε σε Γυμνάσιο του Πύργου, όπως έγινε γνωστό σήμερα Πέμπτη (23.03.24). Δύο μαθήτριες Γυμνασίου ήταν οι πρωταγωνίστριες αυτού του νέου επεισοδίου. Σε βίν
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Με σταθερούς ρυθμούς συνεχίζεται η διενέργεια δειγματοληπτικών ελέγχων προς το ευρύ κοινό  εκ μέρους της 6η ΥΠΕ, σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ. Για αύριο Παρασκευή 29 Μαρτίου προγραμματίζονται δειγματολη
Image
Image

Search