ΑΠΟΨΕΙΣ

ΑΠΟΨΕΙΣ

Το ΠΓΝΠ πορεύεται «ακέφαλο» την πιο κρίσιμη ώρα

 

Της Κατερίνας Σολωμού, καθηγήτρια Ιατρικής, Αντιπρόεδρος Δημ. Συμβουλίου Δημου Πατρέων

 

Μετά την παραίτηση της Διοικήτριας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Πατρών τον περασμένο Αύγουστο, παρατηρείται το απίστευτο φαινόμενο να παραμένει «ακέφαλο» το μεγαλύτερο Νοσηλευτικό Ίδρυμα της Δυτικής Ελλάδας, το οποίο πέραν των άλλων είναι και Νοσοκομείο αναφοράς για τον κορωνοϊό.

Σε μια περίοδο κατά την οποία τα κρούσματα στη χώρα μας αυξάνονται και οι εκτιμήσεις για το άμεσο μέλλον είναι κάθε άλλο παρά ενθαρρυντικές,  το ΠΓΝΠ πορεύεται δίχως Διοικητή και δίχως Αναπληρωτή Διοικητή με αποτέλεσμα να μην υπάρχει δυνατότητα σύγκλησης Διοικητικού Συμβουλίου και να μην μπορούν να ληφθούν σοβαρές αποφάσεις για τη λειτουργία του Νοσηλευτικού Ιδρύματος.

Την ίδια ώρα, αποχωρεί από το Νοσοκομείο ένας εξαίρετος  επιστήμονας, ο  Χαράλαμπος Γώγος, «στρατηγός» της μάχης κατά του κορωνοϊού στην περιοχή μας και μέλος της Επιτροπής Αντιμετώπισης Εκτάκτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας  από Λοιμογόνους Παράγοντες, της χώρας, ο οποίος αφήνει ένα δυσαναπλήρωτο κενό στην ιατρική και πανεπιστημιακή κοινότητα. Επιπλέον ο κ. Γώγος ως Διευθυντής Ιατρικής υπηρεσίας του ΠΓΝΠ εκτελούσε χρέη αναπληρωτού Διοικητή, όποτε αυτό ήταν απαραίτητο.

Όλα αυτά δημιουργούν ένα άκρως ανησυχητικό «μείγμα» για την πορεία του ΠΓΝΠ ενόψει της έντασης του  δεύτερου κύματος της πανδημίας, που αντί να το βρίσκει θωρακισμένο, το βρίσκει σε διοικητική σύγχυση και αποδυνάμωση. 

Το Υπουργείο Υγείας οφείλει να προχωρήσει τάχιστα στην τοποθέτηση Διοικητή στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Πάτρας πριν βρεθούμε προ ανεξέλεγκτων καταστάσεων σε μια τόσο κρίσιμη στιγμή κατά την οποία το Νοσοκομείο αναφοράς θα πρέπει να είναι πανέτοιμο και «πάνοπλο» για να αντιμετωπίσει την υγειονομική κρίση και να ανταποκριθεί άμεσα και με υπευθυνότητα στις ανάγκες των πολιτών της Δυτικής Ελλάδας.

Η κατάσταση ακυβερνησίας στο ΠΓΝΠ είναι απόρροια της αντίληψης που θέλει κρίσιμους τομείς όπως η υγεία, να αντιμετωπίζονται από όλες ανεξαιρέτως τις κυβερνήσεις ως πεδία κομματικών πειραματισμών και συγκρούσεων. 

Ένα σύστημα υγείας για να μπορέσει να αναπτυχθεί και να λειτουργήσει χρειάζεται σοβαρό και μακροχρόνιο σχεδιασμό με συναίνεση όλων των πολιτικών δυνάμεων και συμφωνία σε κάποιες –τουλάχιστον- βασικές αρχές προκειμένου να εξασφαλιστεί μια στοιχειώδης συνέχεια του κράτους. 

Πρέπει κάποια στιγμή οι τοποθετήσεις Διοικητών και Υποδιοικητών στα Νοσοκομεία να γίνονται στη βάση αυτού του μακροχρόνιου σχεδιασμού  με αξιολογικά και όχι κομματικά κριτήρια, με γνώμονα την γνώση, την επιστημονική κατάρτιση, την εμπειρία και τις ικανότητες και όχι την κομματική διαδρομή και την εξόφληση κομματικών γραμματίων. 

Όσο δεν επιτυγχάνεται η αποκομματικοποίηση και η συνέχεα  στη Δημόσια Διοίκηση, θα βρισκόμαστε ενώπιον φαινομένων που θα αποδυναμώνουν το Δημόσιο Σύστημα Υγείας και θα προκαλούν αρρυθμίες ακόμη και στις κρίσιμες στιγμές. 

 

 

 

  

 

Follow Us

OXYGEN FM

ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ

Ψηφοφορίες

Ποια πιστεύετε ότι θα είναι η οικονομική σας κατάσταση στο άμεσο μέλλον;

Τελευταία Νέα

ΚΟΣΜΟΣ

Το διαβόητο φυτό έχει σκοτώσει εκατομμύρια καπνιστές σε όλο τον κόσμο. Τώρα, όμως, το φυτό του καπνού θα μπορούσε να σώσει ζωές παράγοντας εμβόλια κατά της πανδημίας Covid-19.   . . .
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

  Το θέμα αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του Δήμου αλλά εκείνοι που θα έπρεπε να απαντήσουν σιωπούν ή πετάνε τη μπάλα στην  κερκίδα. Προ ημερών ολοκληρώθηκε στο Δήμο Δυτικής Αχαΐας δ . . .
ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

Και δεύτερο κρούσμα εκπαιδευτικού στο Γυμνάσιο της Οβρυάς. Με ανακοίνωσή της  η διεύθυνση του σχολείου έσπευσε να ενημερώσει τους γονείς των μαθητών . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

  Εθιμοτυπική επίσκεψη στον Δήμο  Καλαβρύτων πραγματοποίησε την Τετάρτη 21  Οκτωβρίου  η πρέσβης της Σλοβακίας στην Αθήνα, κα IvetaHricova, συνοδευόμενη από τον επίτιμο πρόξενο Σλ . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

  Εθιμοτυπική επίσκεψη στον Δήμο  Καλαβρύτων πραγματοποίησε την Τετάρτη 21  Οκτωβρίου  η πρέσβης της Σλοβακίας στην Αθήνα, κα IvetaHricova, συνοδευόμενη από τον επίτιμο πρόξενο Σλοβακίας, κ. Φαίδωνα
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Επιστολή στον Περιφερειάρχη δυτικής Ελλάδας Νεκτάριο Φαρμάκη, απέστειλε το Οικονομικό Επιμελητήριο δυτικής Ελλάδας με θέμα το πρόγραμμα «Στήριξη Επιχειρήσεων που επλήγησαν από την Covid-19  στην Δυτικ
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Θλίψη προκαλεί στο Αίγιο και την ευρύτερη περιοχή, η είδηση του θανάτου της παιδιάτρου Κατερίνας Υφαντή, η οποία έφυγε από τη ζωή χτυπημένη από καρκίνο. Άνθρωπος ιδιαίτερα καλόκαρδος και δραστήριος, ε
Image
Image
© 2020 AchaiaNews. All Rights Reserved.

Search