ΑΠΟΨΕΙΣ

ΑΠΟΨΕΙΣ

Το επόμενο κύμα

Toυ Νίκου Κωνσταντάρα από την «Καθημερινή»

Η νέα επέλαση του κορωνοϊού στη χώρα μας ήταν προβλέψιμη. Είναι στη φύση των πανδημιών να εξελίσσονται σε κύματα. Το 1918, η νέα γρίπη που καταγράφηκε για πρώτη φορά την άνοιξη στις ΗΠΑ, το καλοκαίρι φάνηκε να υποχωρεί. Επανήλθε, όμως, δριμύτερη το φθινόπωρο, με τον ιό –μεταλλαγμένο και φονικότερο– να θερίζει περισσότερους σε όλο τον πλανήτη. Ο νέος κορωνοϊός έφθασε στην Ελλάδα πριν από επτά μήνες, βρήκε τη χώρα ασυνήθιστα θωρακισμένη, με την κυβέρνηση οργανωμένη, τους πολίτες ταγμένους στον αγώνα εναντίον του. Στη δεύτερη φάση, ο ιός χρησιμοποιεί ως Δούρειο Ιππο τα υποκείμενα νοσήματα της κοινωνίας μας: τον εφησυχασμό, την αμφισβήτηση, τη συνωμοσιολογία, την κομματοθρεμμένη απείθεια, την αδυναμία του κράτους να κινηθεί γρήγορα ώστε να εκμεταλλευθεί εγκαίρως δωρεές και να αξιοποιήσει την καλή διάθεση των πολιτών.

 

Παρότι η αντιμετώπιση του κορωνοϊού στην Ελλάδα παραμένει πιο επιτυχημένη απ’ ό,τι στις περισσότερες χώρες, είναι σαφές ότι μπήκαμε στον δεύτερο γύρο της μάχης με λιγότερη εμπιστοσύνη μεταξύ μας. Αυτό είναι αποτέλεσμα και της αρχικής επιτυχίας, η οποία ενθαρρύνει πολλούς να αμφισβητούν τη σοβαρότητα του κινδύνου, αλλά και επειδή παράμετροι της δημόσιας συζήτησης παραμένουν η επιπόλαιη διχόνοια και η αμφισβήτηση της αυθεντίας. Εύλογη ήταν η χθεσινή έκκληση του πρωθυπουργού Κυρ. Μητσοτάκη για κοινό αγώνα κράτους, επιστημόνων και πολιτών. «Να βρεθούμε μπροστά από τον κορωνοϊό αντί να τον ακολουθούμε», είπε.

 

Παρομοίως, η σημερινή ύφεση στο μέτωπο με την Τουρκία δεν σημαίνει ότι δεν θα ακολουθήσουν νέα κύματα επιθετικότητας. Οπως και με τον κορωνοϊό, η Ελλάδα πρέπει να αξιοποιήσει αυτή την περίοδο για να θωρακιστεί στους τομείς της διπλωματίας, των ένοπλων δυνάμεων, της τεχνολογίας, της οικονομίας, της κοινωνίας. Για να βρεθούμε μπροστά από την Τουρκία, αντί να την ακολουθούμε, είναι ανάγκη ο πολιτικός κόσμος να συμφωνεί στους κύριους στόχους της εθνικής στρατηγικής, οι πολίτες να μην παρασύρονται από τα εφήμερα και τα επουσιώδη, να γνωρίζουν τι διακυβεύεται και τις αιτίες των προβλημάτων. Να γνωρίζουν τι είναι εφικτό μέσα στο πλαίσιο του δικαίου. Η Ελλάδα σήμερα έχει την ευκαιρία να διαπραγματευθεί με παλιούς συμμάχους, να συνάψει νέες φιλίες. Ευθυγραμμίζοντας τα συμφέροντα των συμμάχων με τα δικά της, πολλαπλασιάζει τη δύναμη και την επιρροή της. Ο αντίπαλος είναι ισχυρός, επίμονος και μαθαίνει από τα λάθη του. Εμείς δεν έχουμε περιθώρια για κανένα λάθος.

Follow Us

OXYGEN FM

ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ

Ψηφοφορίες

Ποια πιστεύετε ότι θα είναι η οικονομική σας κατάσταση στο άμεσο μέλλον;

Τελευταία Νέα

ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Εκτός ελέγχου φαίνεται πως βρίσκεται η κατάσταση στο λιμάνι της Πάτρας εξαιτίας της παρουσίας μεταναστών που επιχειρούν καθημερινά να «εισβάλουν» σε φορτηγά με σκοπό να ταξιδέψουν . . .
ΕΛΛΑΔΑ

"Καλπάζει" ο κορονοϊός στο υγειονομικό προσωπικό. Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ 14 εργαζόμενοι στο "Αττικόν", τρεις στο Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης και ένας στο νοσοκομείο Καβάλας βρέθηκαν θε . . .
ΥΓΕΙΑΣ ΘΕΜΑΤΑ

Τον «χάρτη» της Wall Street Journal, στον οποίο παρατίθενται τα 9 εμβόλια που συγκεντρώνουν πιθανότητες να περάσυν με επιτυχία τις δοκιμές και να τεθούν σε παραγωγή, παρουσίασε στο . . .
ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

Κατακόρυφη ήταν η αύξηση των κρουσμάτων στη χώρα μας από τον Σεπτέμβρη… στον Οκτώβρη, πράγμα που επιβεβαιώνει τις προβλέψεις των ειδικών για ένα δύσκολο χειμώνα. . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Εκτός ελέγχου φαίνεται πως βρίσκεται η κατάσταση στο λιμάνι της Πάτρας εξαιτίας της παρουσίας μεταναστών που επιχειρούν καθημερινά να «εισβάλουν» σε φορτηγά με σκοπό να ταξιδέψουν στην Ιταλία. Ήδη η
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

  Ο Δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης, στην παρέμβασή του στην σημερινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου με θέμα την έγκριση απευθείας αγοράς από το Δήμο Πατρέων ακινήτου, με συμμετοχή σε αναγκα
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Η ολοκλήρωση του έργου και η απρόσκοπτη λειτουργία του προαστιακού σιδηροδρόμου από την Πάτρα έως την Κάτω Αχαΐα απασχόλησε τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα Δευτέρα 26 Οκτωβρίου 2020 μεταξύ το
Image
Image
© 2020 AchaiaNews. All Rights Reserved.

Search