ΑΠΟΨΕΙΣ

ΑΠΟΨΕΙΣ

Σταματάμε τη Σπατάλη Τροφίμων

 Με τον όρο «σπατάλη τροφίμων» αναφερόμαστε στην απόρριψη τροφίμων, που είναι κατάλληλα για κατανάλωση από τον άνθρωπο, η οποία συντελείται σε όλο το μήκος της αλυσίδας εφοδιασμού τροφίμων.

• Κάθε χρόνο σπαταλιέται το 1/3 της παγκόσμιας παραγωγής τροφίμων που προορίζεται για κατανάλωση από τον άνθρωπο, περίπου 1,3 δις τόνοι.

• Στην κατηγορία των φρούτων και λαχανικών η σπατάλη είναι σχεδόν το μισό (45%) της ετήσιας παραγωγής.

• Χρειάζονται 13 λίτρα νερό για να παραχθεί 1 ντομάτα και 50 λίτρα νερό για 1 πορτοκάλι. Συνυπολογίστε στις απώλειες, το έδαφος, την ενέργεια, τα καύσιμα, την εργασία και όλα όσα περιλαμβάνει η αγροτική παραγωγή, η αποθήκευση, η διανομή, η διάθεση κ.λπ.

• Αν η σπατάλη τροφίμων ήταν χώρα, θα ήταν τρίτη πίσω από την Κίνα και τις ΗΠΑ σε εκπομπές επικίνδυνων αερίων του θερμοκηπίου.

Η 74η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών όρισε την 29η Σεπτεμβρίου 2020 ως Παγκόσμια Ημέρα ευαισθητοποίησης για το πρόβλημα της απώλειας και σπατάλης τροφίμων (International Day of Awareness of Food Loss and Waste- IDAFW). Με αυτή την απόφαση τα Ηνωμένα Εθνη καταδεικνύουν τον κομβικό ρόλο που παίζει η μείωση της σπατάλης τροφίμων ως προς την επίτευξη ενός νέου βιώσιμου μοντέλου παραγωγής και διάθεσης τροφίμων. Η μείωση της σπατάλη τροφίμων αποτυπώνεται και στους 17 στόχους των Ηνωμένων Εθνών για τη βιώσιμη ανάπτυξη (SDGs), καθώς συνδέεται άμεσα με το στόχο 12 που αφορά την υπεύθυνη παραγωγή και κατανάλωση και με τους στόχους 2 (μηδενική πείνα) και 13 (δράση για το κλίμα), ενώ συμπεριλαμβάνεται και στην στρατηγική «Farm to Fork» που εντάσσεται στο νέο Green Deal της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Η σπατάλη τροφίμων αποτελεί ένα εξαιρετικά περίπλοκο πρόβλημα. Συναντάται τόσο στις ανεπτυγμένες όσο και στις αναπτυσσόμενες χώρες σε όλο το μήκος της αλυσίδας εφοδιασμού τροφίμων. Στις αναπτυσσόμενες χώρες η σπατάλη συντελείται κυρίως στα στάδια της παραγωγής, της συγκομιδής, των μεταφορών και της αποθήκευσης, για λόγους όπως η έλλειψη υποδομών και μηχανημάτων, η έλλειψη τεχνογνωσίας, τα ανώριμα δίκτυα διανομής κ.α.

Από την άλλη, στις ανεπτυγμένες χώρες, όπως είναι η Ελλάδα, η σπατάλη τροφίμων οφείλεται σε παράγοντες όπως η ζήτηση, η υπερπαραγωγή, τα αυστηρά πρότυπα που θέτουν οι αλυσίδες λιανικής πώλησης (Super Markets), η λογική του γρήγορου φαγητού (fast food), οι λανθασμένες καταναλωτικές πρακτικές και συνήθειες που επικρατούν σε επίπεδο νοικοκυριού κ.α.

Τα τελευταία χρόνια η σπατάλη τροφίμων βρίσκεται όλο και πιο συχνά στο δημόσιο διάλογο ενώ έχει ενταθεί και η επιστημονική έρευνα σχετικά με τα αίτια που προκαλούν το πρόβλημα αλλά και με τα κίνητρα που θα μπορέσουν να αντιστρέψουν την παρούσα κατάσταση. Ο λόγος που η σπατάλη τροφίμων αποτελεί επίκαιρο ζήτημα και χρήζει ιδιαίτερης προσοχής είναι οι επιπτώσεις που προκαλεί τόσο στο περιβάλλον όσο στην κοινωνία και στην οικονομία.

Συνοπτικά μπορούμε να αναφέρουμε:

• Περιβάλλον: εκπομπές επικίνδυνων αερίων του θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα που απελευθερώνονται στο στάδιο της αποσύνθεσης των τροφίμων, απώλεια νερού και γης για την παραγωγή τροφίμων που τελικά δεν καταναλώθηκαν.

• Κοινωνία: αύξηση της επισιτιστικής ανασφάλειας, ένταση της φτώχειας, της πείνας και των ανισοτήτων.

• Οικονομία: απώλεια χρηματικών πόρων για την παραγωγή προϊόντων που δεν πωλήθηκαν και αντίστοιχα απώλεια εισοδήματος των νοικοκυριών για τρόφιμα που τελικά δεν καταναλώθηκαν. Επίσης, η διαχείριση του μεγάλου όγκου των αποβλήτων αποτελεί μια εξαιρετικά κοστοβόρα διαδικασία για την πολιτεία και το κράτος.

Τροφή για σκέψη αποτελεί και ο προβληματισμός σχετικά με το υψηλό κόστος ευκαιρίας της σπατάλης τροφίμων αν σκεφτούμε που αλλού θα μπορούσαμε να είχαμε επενδύσει όλους αυτούς τους πόρους, φυσικούς, χρηματικούς, χρόνο, ενέργεια κλπ αντί για την παραγωγή τροφίμων που τελικά απορρίφτηκαν στα σκουπίδια και δεν καταναλώθηκαν.

Τέλος, τα διαθέσιμα δεδομένα που αφορούν τις ποσότητες σπατάλης τροφίμων στην Ελλάδα, μπορούμε να πούμε ότι ακόμα βρίσκονται σε έλλειψη. Παρόλα αυτά, η ένταση της έρευνας αλλά και οι νέες πρωτοβουλίες και συνέργιες που αναπτύσσονται για την αντιμετώπιση και τη μείωση της σπατάλης τροφίμων είναι ενθαρρυντικές. Στα παραπάνω πλαίσια από σήμερα 29 Σεπτεμβρίου 2020, εκκινεί τη δράση της η «Συμμαχία για τη Μείωση της Σπατάλης Τροφίμων» μια εθελοντική κίνηση κοινωνικών φορέων, εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και επιχειρήσεων με σκοπό την ευαισθητοποίηση των καταναλωτών, την ανταλλαγή πληροφοριών και γνώσης, την εφαρμογή δημόσιας πολιτικής για την πρόληψη και τη μείωση της σπατάλης τροφίμων στην Ελλάδα αλλά και τη προώθηση δωρεάν πλεονασμάτων τροφίμων για κοινωφελή σκοπό.

Ζαχαράτος Θεοφάνης
Οικονομολόγος, MBA, MSc,

Υποψήφιος Διδάκτωρ Παν. Πατρών

Εργαστήριο Οργάνωσης και

Διοίκησης Επιχειρήσεων

του Αγροτικού Χώρου,

Πανεπιστήμιο Πατρών

Follow Us

OXYGEN FM

ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ

Ψηφοφορίες

Ποια πιστεύετε ότι θα είναι η οικονομική σας κατάσταση στο άμεσο μέλλον;

Τελευταία Νέα

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

Σήμερα ανακοινώνουμε 1211 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 47 συνδέονται με γνωστές συρροές και 35 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συ . . .
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Από εταιρεία ηλεκτρονικού εμπορίου με έδρα την Πάτρα, ζητούνται υπάλληλοι ή συνεργάτες για το τμήμα internet marketing και διαχείρισης e-shop.   Απαραίτητη προϋπηρεσία. Αποστολή . . .
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σε δήλωση τους οι αχαιοί βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Κ. Μάρκου και Σία Αναγνωστοπούλου αναφέρουν:  "Ένα ισχυρό ράπισμα δέχεται ο νομικός κόσμος της χώρας και μια πρωτοφανή λοιδορία ο νομ . . .
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μια απίστευτη υπόθεση με την αρπαγή «θησαυρού» που ηλικιωμένη έκρυβε σε τενεκέδες στο πατάρι του εξοχικού της στο Πόρτο Ράφτη ερευνά η Ασφάλεια. Η καταγγελία της 76χρονης έγινε αν . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Τραγωδία στην υπηρεσία καθαριότητας του Δήμου Ωρωπού με θύμα έναν εργαζόμενο που πρόσφατα είχε πιάσει δουλειά. Πρόκειται για τον Πατρινό 46χρονο Χρήστο Παπαδόπουλο. Ο άτυχος άνδρας εργαζόταν στην αποκ
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

  Για την επίθεση την οποία δέχθηκαν χθες ο δημοσιογράφος Απόστολος Βουλδής και ο εικονολήπτης Κώστας Μαρσέλης, η Βουλευτής Αχαΐας Χριστίνα Αλεξοπούλου δήλωσε:   «Η δημοσιογραφία είναι η ασπίδα της
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

  Δυστυχώς για μία ακόμα φορά γινόμαστε μάρτυρες «κρούσματος» κυβερνητικής ανευθυνότητας, σχετικά με την διαχείριση της πανδημίας στα ελληνικά πανεπιστήμια. Μετά την διάγνωση κρουσμάτων COVID-19 στις
Image
Image
© 2020 AchaiaNews. All Rights Reserved.

Search