ΑΠΟΨΕΙΣ

ΑΠΟΨΕΙΣ

Πώς διασφαλίζεται η συμμόρφωση των πολιτών;

Η πολιτεία έχει τη συνταγματική, αλλά πάνω απ' όλα ηθική, υποχρέωση να λάβει τα αναγκαία μέτρα για να προστατεύσει αποτελεσματικά τη δημόσια υγεία από την απειλή της πανδημίας. Και βεβαίως, οφείλει να διασφαλίσει ότι οι πολίτες συμμορφώνονται στα υγειονομικά πρωτόκολλα.

Η ποινική καταστολή, δηλαδή η θέσπιση μιας υποχρέωσης ή απαγόρευσης που η παράβασή της επισύρει ποινική κύρωση, είναι το πιο ισχυρό μέσο για το σκοπό αυτό. Δεν είναι το πιο αποτελεσματικό. Και, πάντως, δεν είναι επαρκώς αποτελεσματικό, αν δεν συνδυάζεται με άλλα, μη κατασταλτικά, μέσα διασφάλισης της συμμόρφωσης.

Τέτοια είναι: η παροχή θετικών κινήτρων. Η ενημέρωση, διαπαιδαγώγηση και ευαισθητοποίηση των πολιτών. Η έμμεση καθοδήγησή τους -αυτό που διεθνώς είναι γνωστό ως nudging. Ο θετικός παραδειγματισμός. Η ποινική καταστολή δεν πρέπει να είναι παρά το επιστέγασμα τέτοιων προληπτικών μέτρων, η έσχατη λύση για όσους, παρόλ' αυτά, επιμένουν να μη συμμορφώνονται.

Η απόφαση να επιβάλλονται ποινικές κυρώσεις, και μάλιστα με την αυτόφωρη διαδικασία, σε όσους διαδίδουν πως η χρήση μάσκας είναι ανώφελη ή και επιβλαβής δεν μπορεί παρά να προβληματίζει. Οχι τόσο από συνταγματική άποψη. Όσο από την άποψη της αποτελεσματικότητάς της.

Πόσο αποτελεσματική μπορεί ν' αποδειχθεί, τη στιγμή που:

-ασύλληπτα ποσά δαπανήθηκαν για μια επικοινωνιακή καμπάνια που περιορίστηκε σε συνθήματα και σκετσάκια, αλλά από την οποία έλειψε η ουσιαστική ενημέρωση και διαπαιδαγώγηση, που δεν αρκείται να μας υποδείξει τι να κάνουμε, αλλά μας εξηγεί με εκλαϊκευμένο επιστημονικό λόγο γιατί πρέπει να το κάνουμε;

-κρατικοί λειτουργοί και αξιωματούχοι, ακόμη και στο υψηλότερο επίπεδο, εμφανίζονται να παραβιάζουν τα υγειονομικά πρωτόκολλα χωρίς συνέπειες και με φθηνές εκ των υστέρων δικαιολογίες, δίνοντας το χειρότερο αντιπαράδειγμα;

-θρησκευτικοί λειτουργοί συστηματικά παραβιάζουν τα πρωτοκόλλα, ακόμη και παρουσία κρατικών αξιωματούχων, αλλά μένουν προκλητικά στο απυρόβλητο;

Υπό τις συνθήκες αυτές, όσο δηλαδή δεν συνοδεύεται από προληπτικά μέτρα διαπαιδαγώγησης, η ποινική αντιμετώπιση του κοινωνικού φαινομένου της άρνησης χρήσης μάσκας ενέχει τον κίνδυνο όχι απλώς ν' αποδειχθεί αναποτελεσματική, αλλά να οδηγήσει σε αντίθετα αποτελέσματα. Να προκαλέσει την αντίδραση (backlash) των αρνητών, που θα εμφανίζουν εαυτούς ως κοινωνικό «κίνημα» που διώκεται για τις απόψεις του. Η καταστολή δεν είναι λύση. Η αποτελεσματική συμμόρφωση των πολιτών απαιτεί αλλαγή νοοτροπίας και συμπεριφοράς από πολιτειακούς και κοινωνικούς ταγούς.

 

* Ο Ακρίτας Καϊδατζής είναι επίκουρος καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου στη Νομική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Follow Us

OXYGEN FM

ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ

Ψηφοφορίες

Ποια πιστεύετε ότι θα είναι η οικονομική σας κατάσταση στο άμεσο μέλλον;

Τελευταία Νέα

ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Με ιδιαίτερη ικανοποίηση ενημερωθήκαμε (ξανά) για τις προθέσεις της Δημοτικής Αρχής περί σύνταξης μελέτης για την ανάπλαση των σιντριβανιών της πόλης, αρκεί να μη αποτελούν μέρος τ . . .
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Περίπου 3.800 κεραυνοί είχαν καταγραφεί στα νότια της χώρας, ιδίως στην Κρήτη, έως τις 17:00 το απόγευμα της Τρίτης, από το σύστημα ανίχνευσης ηλεκτρικών εκκενώσεων ZEUS του Εθνικο . . .
ΕΛΛΑΔΑ

Ο Νίκος Χαρδαλιάς εξήγησε τον λόγο που οδήγησε στην αναστολή της απόφασης για παρουσία περιορισμένου αριθμού φιλάθλων στους ποδοσφαιρικούς αγώνες.   Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστα . . .
ΥΓΕΙΑΣ ΘΕΜΑΤΑ

Τη μεγάλη σημασία της βιταμίνης Ε στην ομαλή ανάπτυξη του νευρικού συστήματος αναδεικνύει πρόσφατη αμερικανική έρευνα με τη συμμετοχή της Δρ Χρύσας Κιούση από το Κολέγιο Φαρμακευτι . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Με ιδιαίτερη ικανοποίηση ενημερωθήκαμε (ξανά) για τις προθέσεις της Δημοτικής Αρχής περί σύνταξης μελέτης για την ανάπλαση των σιντριβανιών της πόλης, αρκεί να μη αποτελούν μέρος της επικοινωνιακής τα
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Επεισόδια έλαβαν χώρα σε Λύκειο της Πάτρας το πρωί της Τρίτης. Ομάδα μαθητών έβαλε φωτιά σε κάδο και μάλιστα πέταξε μέσα και εύφλεκτο υλικό ώστε η φλόγα να "φουντώσει" και στη συνέχεια έκοψαν και ένα
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Περισσότερες από 3.500 παραβάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, σχετικά με την ελεύθερη και ανεμπόδιστη κίνηση των πεζών, έχει βεβαιώσει σε οδηγούς η Αστυνομία από τον περασμένο Φεβρουάριο έως και το
Image
Image
© 2020 AchaiaNews. All Rights Reserved.

Search