ΑΠΟΨΕΙΣ

ΑΠΟΨΕΙΣ

O διαφορετικός εορτασμός του «ΟΧΙ»

Της 

Ασπασίας Ρηγοπούλου*    

Οι ιδιαίτερες και πρωτοφανείς υγειονομικές συνθήκες που βιώνουμε επιβάλλουν έναν διαφορετικό εορτασμό της εθνικής μας επετείου. Δεν θα γίνουν παρελάσεις και φυσικά οι όποιες εκδηλώσεις, καταθέσεις στεφάνων κ.ά., θα γίνουν με μειωμένη παρουσία προσώπων και φυσικά με τη λήψη όλων των ενδεδειγμένων μέτρων προστασίας.    

Όλα αυτά είναι σεβαστά και οφείλουμε να τα τηρήσουμε. Ωστόσο θα μπορούσαν οι τοπικοί φορείς να μεριμνήσουν και να δώσουν στην πόλη το απαιτούμενο εορταστικό κλίμα. Είτε με το να ακούγονται από τα μεγάφωνα τα επετειακά τραγούδια, είτε με τον σημαιοστολισμό σε διάφορα σημεία της πόλης, είτε με το πέρασμα της μπάντας του δήμου και άλλων μουσικών συνόλων από τους δρόμους και τις πλατείες της πόλης, πάντα με τη λήψη των κατάλληλων μέτρων προφύλαξης. 

Ιδιαίτερα την περίοδο που διανύομε με την τουρκική πρόκληση να παρελαύνει στο κατώφλι του σπιτιού μας, επιβάλλεται η τόνωση του ηθικού των πολιτών. Ο Δήμος Πατρέων, η Περιφέρεια και όποιοι άλλοι φορείς εμπλέκονται, πρέπει να συνεργαστούν ώστε να προσφέρουν στους πολίτες ένα εορταστικό κλίμα την 28η Οκτωβρίου.  

Κι αυτό θα πρέπει να γίνεται σε κάθε εορταστική περίοδο. Σε λίγο θα έρθουν τα Χριστούγεννα  τα οποία θα γιορτάσουμε με ιδιαίτερα περιοριστικά μέτρα. Οι μουσικές και ο στολισμός όμως δεν θα πρέπει να λείπουν από την πόλη και από κάθε γειτονιά. Με έγκαιρο προγραμματισμό και ενεργοποίηση των δυνάμεων της πόλης, μπορούν να γίνουν πολλά πράγματα που θα καλλιεργήσουν στην κοινωνία κλίμα αισιοδοξίας.    

Οι συνθήκες θα δυσκολέψουν περαιτέρω το επόμενο χρονικό διάστημα. Ίσως και να επιβάλλουν νέο περιορισμό κατ’ οίκον. Επομένως πρέπει γύρω μας να καλλιεργείται ένα θετικό κλίμα με ελπιδοφόρες εικόνες και ακούσματα.  

Οι μελέτες παγκοσμίως έχουν δείξει ότι η περίοδος του κορονοϊού γέννησε πολλά ψυχικά νοσήματα. Ο Σύλλογος Οικογενειών για την Ψυχική Υγεία – ΣΟΨΥ Πάτρας έδωσε προ ημερών στη δημοσιότητα στοιχεία που δείχνουν τα αυξημένα ποσοστά νοσηρότητας στην πόλη μας. Από την 23η Μαρτίου έως τα τέλη Σεπτεμβρίου, ο ΣΟΨΥ δέχθηκε 247 νέα αιτήματα υπηρεσιών ψυχικής υγείας. Στους περισσότερους συμπολίτες μας διαγνώστηκε κατάθλιψη και πολλές άλλες παρενέργειες που έχουν ψυχικό υπόβαθρο.

Οι επιστημονική κοινότητα προβλέπει ότι το επόμενο χρονικό διάστημα θα δοκιμαστεί ακόμα περισσότερο ο ψυχισμός μας και οι αντοχές μας. Περιθώρια επιλογών, δεν έχουμε. Η απόλυτη και πιστή εφαρμογή των μέτρων πρόληψης και προστασίας, αποτελούν μονόδρομο επομένως πρέπει να υπάρξουν τονοτικές «ενέσεις» που θα βοηθήσουν να ελαφρύνει ο ψυχισμός της ήδη κουρασμένης κοινωνίας από τα «μη» και τα «πρέπει». 

Η μεθαυριανός εορτασμός της 28ης Οκτωβρίου πρέπει να αποτελέσει την αφετηρία για τη δημιουργία ενός άλλους κλίματος στην πόλη.            

* Η Ασπασία Ρηγοπούλου είναι γιατρός στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Πάτρας και δρ. της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Follow Us

OXYGEN FM

ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ

Τελευταία Νέα

ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο Θεόδωρος Κανελλόπουλος σχολίασε επί της ουσίας την μη αξιοποίηση του λιμανιού της Πάτρας. Η ανάρτησή του«Είναι γνωστό ότι η βιομηχα . . .
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο θα ανακοινώσει σήμερα την απόφαση του για μία από τις πιο αποκρουστικές υποθέσεις, με θύμα ένα ανήλικο παιδί, που έχουν απασχολήσει την Δικαιοσύνη. Την υ . . .
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ένα σοβαρό ατύχημα είχε ένας αγρότης χθες (28/03) το πρωί, στην Στιμάγκα Κορινθίας, κατά την διάρκεια εργασιών σε χωράφι. Σύμφωνα με πληροφορίες του korinthostv.gr, ο άτυχος ά . . .
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εκτός λειτουργίας την θα είναι την Κυριακή 31 Μαρτίου 2024, όλες οι υπηρεσίες της ΗΔΙΚΑ ΑΕ από τις 8:00 π.μ. έως τις 20:00 μ.μ., λόγω προγραμματισμένης αναβάθμισης του Πληροφοριακο . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο Θεόδωρος Κανελλόπουλος σχολίασε επί της ουσίας την μη αξιοποίηση του λιμανιού της Πάτρας. Η ανάρτησή του«Είναι γνωστό ότι η βιομηχανία της κρουαζιέρας
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Σήμερα η οικογένειά της, συγγενέις και φίλοι θα αποχαιρετήσουν την Ντιάνα Καράμπελα - Μαγνησαλή, που έφυγε σε ηλικία 60 ετών. Η εξόδιος ακολουθία θα τελεσθεί στον Ιερό Ναό Αγίου Ανδρέα (νέο) Πατρών σ
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Πορεία στους κεντρικούς δρόμους της Πάτρας, πραγματοποίησαν φοιτητές καθώς και μικρή ομάδα αντιεξουσιαστών για την τραγωδία των Τεμπών. Οι φοιτητές διήλθαν από τον σταθμό του ΟΣΕ στην Όθωνος Αμαλίας
Image
Image

Search