ΑΠΟΨΕΙΣ

ΑΠΟΨΕΙΣ

Την ανάγκη, εμπάργκο…

Του  Δημήτρη Ψυχογιού

Νομίζω ότι σύντομα το εμπάργκο που κήρυξε ο Ταγίπ Ερντογάν στα γαλλικά προϊόντα θα επεκταθεί στα γερμανικά, ιταλικά, ισπανικά, αμερικανικά – και γενικώς σε οτιδήποτε χρειάζεται συνάλλαγμα για να αποκτηθεί αφού σήμερα η τουρκική λίρα έσπασε το «φράγμα των 8»: την ώρα που γράφω, το δολάριο κοστίζει 8,05 λίρες ευρώ  και το ευρώ 9,55. Τον Ιανουάριο, το ευρώ κόστιζε 6,5 λίρες και το δολάριο 6, η λίρα έχει δηλαδή υποτιμηθεί από την αρχή της χρονιάς περισσότερο από 30%. Το «εμπάργκο» είναι στην πραγματικότητα αδυναμία αγοράς προϊόντων σε ξένα νομίσματα που δεν έχουν υποστεί την κατρακύλα της τουρκικής λίρας.

 

Η χθεσινή ημέρα ήταν συμβολική γιατί για πρώτη φορά το νόμισμα της Τουρκίας που θέλει να γίνει «περιφερειακή υπερδύναμη» σε τεράστια περιφέρεια -από τον Καύκασο ως τον υποσαχάρια Αφρική και από την Κασπία ως την Αδριατική, την «καρδιά» δηλαδή της Βυζαντινής και της Οθωμανικής αυτοκρατορίας- πέρασε το όριο των 8 λιρών ανά δολάριο, ιστορικό αρνητικό ρεκόρ για τον 21ο αιώνα, τουλάχιστον. Και φαίνεται ότι η πτώση θα συνεχιστεί και τα υποχρεωτικά εμπάργκο θα επεκτείνονται. Όλα θα γίνονται δυσκολότερα για την τουρκική οικονομία που θα πρέπει να αποπληρώνει με όλο και περισσότερες λίρες τα δάνεια και τα αγαθά, καταναλωτικά ή κεφαλαιουχικά, που εισάγει.

 

Φαίνεται πως αφενός τα περίεργα «μουσουλμανικά οικονομικά» στα οποία πιστεύει ο κ. Ερντογάν -μάλλον προσποιείται ότι πιστεύει διότι κάθε πολιτική ισχύος χρειάζεται ιδεολογήματα για να στηριχθεί-, αφετέρου το υψηλότατο κόστος της αυτοκρατορικής του πολιτικής οδηγούν τη χώρα του στη χρεοκοπία. Όχι λόγω επίσημου κρατικού δανεισμού αλλά λόγω του ανεπίσημου των κρατικών τραπεζών και εταιρειών που είχαν ανάγκη τεράστια κεφάλαια για να δημιουργήσουν την υλικοτεχνική υποδομή που είχε ανάγκη η αυτοκρατορική επέκταση.

 

Οι παλιές αυτοκρατορίες, από την περσική και τις ελληνιστικές ως την βρετανική, επεκτείνονταν φορολογώντας και λαφυραγωγώντας· από τον 20ο αιώνα, έχουν δυσκολέψει αυτά: ο πλούτος δεν είναι πια υλικά αντικείμενα για να τα πάρεις και να τα μεταφέρεις. Εντάξει, οι άτακτοι λαφυραγωγούν ακόμα και τώρα, αλλά τα κράτη πρέπει να έχουν τους πόρους της επεκτατικής πολιτικής τους – με δανεικά, δύσκολα θα τους αποκτήσουν: ποιος τρελός θα δανείζει εσαεί;

 

Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι οι ηγεμόνες παραιτούνται υποχρεωτικά από τις φιλοδοξίες τους: αν δεν εξουσιάζουν ελέω θεού αλλά έχουν ανάγκη τη λαϊκή νομιμοποίηση, όπως ο την ανάγκη εμπάργκο ποιούμενος Ταγίπ Ερντογάν, τότε η επιθετικότητα αυξάνεται ακριβώς για να αποκτηθεί η νομιμοποίηση. Ίσως λοιπόν τα τεράστια οικονομικά προβλήματα να μην λειτουργήσουν αποτρεπτικά.

 

από το in.gr

 

 

Follow Us

OXYGEN FM

ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ

Ψηφοφορίες

Ποια πιστεύετε ότι θα είναι η οικονομική σας κατάσταση στο άμεσο μέλλον;

Τελευταία Νέα

ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

«Επιχωματώσεις και παράνομη εναπόθεση απορριμμάτων στην παραλίμνια ζώνη απειλούν τον προστατευόμενο οικότοπο της λίμνης Τριχωνίδας, στην Αιτωλοακαρνανία, ο οποίος είναι ενταγμένος . . .
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Επιστημονική δημοσίευση σε ειδικό τεύχος για τη νόσο COVID-19 του περιοδικού Toxicology Reports, περιγράφει τα σοβαρά προβλήματα που δημιουργούν τα καθολικά lockdown ως κεντρική στ . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Εγκαταλειμμένο παραμένει το Πλατανόδασος της Πάτρας στην περιοχή του Προαστίου και του Καστελόκαμπου. Παρά τα όσα έχουν ειπωθεί κατά καιρούς για την αξιοποίηση αυτού του σπάνιου μ . . .
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Δεν ασχολούμαι με αυτό το θέμα, αφορά το πρώτο τρίμηνο του '22», απάντησε σχετικά με τις εκλογές στο ΚΙΝΑΛ, στον ρ.σ ΘΕΜΑ 104,6 ο γραμματέας της ΚΟ και βουλευτής του Κινήματος Αλλ . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

«Επιχωματώσεις και παράνομη εναπόθεση απορριμμάτων στην παραλίμνια ζώνη απειλούν τον προστατευόμενο οικότοπο της λίμνης Τριχωνίδας, στην Αιτωλοακαρνανία, ο οποίος είναι ενταγμένος στο δίκτυο Natura 20
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Εγκαταλειμμένο παραμένει το Πλατανόδασος της Πάτρας στην περιοχή του Προαστίου και του Καστελόκαμπου. Παρά τα όσα έχουν ειπωθεί κατά καιρούς για την αξιοποίηση αυτού του σπάνιου μέρους, με σημαντική
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Τη Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου φθάνει στις δικαστικές αίθουσες η υπόθεση που είχε συγκλονίσει το πανελλήνιο τον περασμένο Φεβρουάριο, με πρωταγωνίστρια μια νεαρή γυναίκα που άφησε το νεογέννητο μωρό της στην
Image
Image
© 2020 AchaiaNews. All Rights Reserved.

Search