ΑΠΟΨΕΙΣ

ΑΠΟΨΕΙΣ

Λειτουργία 5G δικτύων και εκπεμπόμενη ακτινοβολία

ΜΕΤΑ την πρόσφατη υπερψήφιση του νόμου για τα 5Gδίκτυα στην Ελληνική Βουλή, και τις τοποθετήσεις ή προσφυγές φορέων που αντιδρούν στην ανάπτυξη τους, το ζήτημα τίθεται πάλι στην επικαιρότητα.

Επίμαχο σημείο είναι οι επιπτώσεις των 5G δικτύων κινητής τηλεφωνίας στην υγεία των πολιτών, με αναφορές που μιλούν για αυξημένες εκπομπές ακτινοβολίας που θα επιβαρύνουν ακόμα περισσότερο το περιβάλλον όπου κινούμαστε και επικοινωνούμε.

Στην επιχειρηματολογία που αναπτύσσεται, αγνοούμε κάποια ουσιώδη στοιχεία σχετικά με τη λειτουργία των 5G δικτύων που οφείλουν να παίξουν καθοριστικό ρόλο στην τελική μας τοποθέτηση

Αυτά τα στοιχεία θα προσπαθήσουμε να αναλύσουμε με βάση επιστημονικά δεδομένα,

στηριζόμενοι στον παρακάτω απλό συλλογισμό:

Αν η ακτινοβολία που θα δεχόμαστε ως χρήστες (και μη χρήστες) με την λειτουργία των 5G δικτύων θα είναι μεγαλύτερη από την υφιστάμενη, τότε πρέπει να είμαστε πράγματι επιφυλακτικοί έως αρνητικοί στην εφαρμογή τους, γιατί προέχει το θέμα της υγείας μας, ακόμα και αν υπάρχουν σημαντικές χρηστικές εφαρμογές

Αν όμως είναι μικρότερη και πιο ασθενής τότε δεν υπάρχει κανένας λόγος να την αρνούμαστε αφού οι πιθανές επιπτώσεις στην υγεία μας είναι έτσι και αλλιώς υπαρκτές και με τα υπάρχοντα δίκτυα της 4Gτεχνολογίας

Υπάρχουν δύο βασικές διαφορές της 5G τεχνολογίας σε σχέση με τις υφιστάμενες (4G, 3G)

1. Η αντικατάσταση των γνωστών κεραιών στις ταράτσες κλπ με συστήματα πολλαπλών κεραιών εκπομπής ηλεκτρομαγνητικής (Η/Μ) ακτινοβολίας και πολλαπλών κεραιών λήψης στα νέα κινητά (MIMO), έτσι ώστε να εξυπηρετούνται ταυτόχρονα περισσότεροι χρήστες με πολύ υψηλότερη ροή δεδομένων. Οι νέες κεραίες τοποθετούνται σε επίγεια σημεία εγγύτερα των χρηστών (ηλεκτρικοί σηματοδότες κ.ά.)

2. Χρησιμοποιείται πλέον και στην κινητή τηλεφωνία η γνωστή από άλλες εφαρμογές τεχνολογία Beamforming (Μορφοποίηση δέσμης) όπου η εκπεμπόμενη ακτινοβολία κατευθύνεται μέσω στενών δεσμών στους ενεργούς χρήστες (ακολουθώντας τους κατά την κίνησή τους), χωρίς ουσιαστικά να εκτίθενται σε ακτινοβολία τα άτομα γύρω τους.

Από τα παραπάνω προκύπτει ένα σημαντικό πλεονέκτημα για τους μη χρήστες (γενικώς ή όταν δεν επικοινωνούμε):

* Ενώ με τα σημερινά δίκτυα η εκπομπή ακτινοβολίας από τις κεραίες είναι συνεχής και σε 24ωρη βάση προκειμένου να είναι δυνατή η σύνδεση όταν το θελήσουμε, με τα 5G δίκτυα δεχόμαστε ακτινοβολία ΜΟΝΟ όταν είμαστε σε επικοινωνία

ΤΙΘΕΝΤΑΙ όμως και 2 καίρια ερωτήματα που χρήζουν απάντησης:

Α. Μήπως η μεγάλη συχνότητα της 5G ακτινοβολίας σε συνδυασμό με την πολύ κοντινή απόσταση των μικροκεραιών από τους χρήστες έχει σαν αποτέλεσμα ισχυρότερη ακτινοβολία και μια μεγαλύτερη επιβάρυνση στην υγεία μας;

Η τεχνολογία 5G εκπέμπει σε χαμηλές (700 MHz), υψηλές (3,5GHz) και πολύ υψηλές (> 26 GHz) Η/Μ συχνότητες. Στον οικιστικό ιστό και για την καθημερινή χρήση θα χρησιμοποιούνται οι χαμηλές ή οι υψηλές αφού οι πολύ υψηλές συχνότητες θα είναι διαθέσιμες σε επόμενη φάση και για πολύ εξειδικευμένες εφαρμογές.

Η επιλογή γίνεται αυτόματα, ανάλογα με τα εμπόδια που παρεμβάλλονται μεταξύ του χρήστη και της κεραίας, σύμφωνα με την αρχή ότι όσο χαμηλότερη είναι η συχνότητα, τόσο πιο πολύ διεισδυτική είναι σε τοίχους ή και στο ανθρώπινο σώμα

Τα σημερινά 4Gδίκτυα χρησιμοποιούν μέσα στον αστικό ιστό συχνότητες εκπομπής γύρω στα 800Hz, ακριβώς για να μπορούν να διαπεράσουν τους τοίχους και να καλύψουν τις ανάγκες χρηστών κινητών, όταν είναι μέσα στα σπίτια τους.

Με τα 5G δίκτυα, όταν βρισκόμαστε εντός του σπιτιού το κινητό μας θα συγχρονίζεται με την εξωτερική μικροκεραία στα 700MHz. Οταν βγαίνουμε έξω θα μεγαλώνει η συχνότητα της επικοινωνίας ώστε να έχουμε πολλαπλάσιες ταχύτητες μεταφοράς δεδομένων.

Σε κάθε περίπτωση, εφόσον μιλάμε για μη ιοντίζουσες ακτινοβολίες, ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΣΥΧΝΟΤΗΤΑ ΔΕΝ ΣΥΝΕΠΑΓΕΤΑΙ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΔΙΕΙΣΔΥΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΑΚΤΙΝΟΒΟΙΛΙΑΣ ΣΤΟ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΣΩΜΑ. Όπως εξηγήσαμε πιο πάνω συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο!

Ούτε και η πιο κοντινή απόσταση μεταξύ κεραιών και χρηστών είναι επιβαρυντικός παράγοντας, αφού αυτό που μετράει τελικά σε αυτό το φάσμα των συχνοτήτων είναι η πυκνότητα ροής ισχύος που είναι συγκρίσιμη με την υφιστάμενη και κυρίως δεν τη δεχόμαστε σε 24ωρη βάση, παρά μόνο για όσο ομιλούμε.

Β. Μήπως στη μεταβατική φάση συνύπαρξης δικτύων 4G και 5G έχουμε προσθετική επιβάρυνση και από τα δύο δίκτυα, για μεγάλο ενδεχομένως διάστημα;

Σύμφωνα με όσα αναφέρθηκαν, στη μεταβατική περίοδο οι μη χρήστες θα δέχονται ίδια ακτινοβολία όπως σήμερα από τις παραδοσιακές κεραίες, ενώ οι χρήστες με 5G δίκτυο θα δέχονται συγκρίσιμη ακτινοβολία με αυτούς των 4Gδικτύων.

Με την κατάργηση κάποια στιγμή των κεραιών του 4G, οι μη χρήστες θα λαμβάνουν σχεδόν μηδενική ακτινοβολία και οι χρήστες μόνο κατά τη διάρκεια της ομιλίας τους!

Και μια επισήμανση:

Οταν λέμε για μεγάλη αύξηση της συχνότητας στην 5G ακτινοβολία (ακόμα και 30 φορές από την υφιστάμενη), στην πραγματικότητα παραμένει πολύ μικρή. Μην ξεχνάμε ότι το ηλιακό φως έχει κατά μέση τιμή συχνότητα 1000 φορές μεγαλύτερη και μας λούζει καθημερινά, οι δε ιοντίζουσες ακτινοβολίες έχουν 1 εκατομμύριο φορές μεγαλύτερη!

ΑΝΤΙ ΕΠΙΛΟΓΟΥ

Η παραπάνω αναφορά δεν εστιάζει σε θέματα υγείας που είναι ένα άλλο γνωστικό πεδίο. Επιστημονικά στοιχεία παραθέσαμε για τη λειτουργία των δικτύων 5G, με καλοδεχούμενη βεβαίως την (τεκμηριωμένη) αμφισβήτησή τους.

Στόχος του άρθρου είναι μια υπεύθυνη ενημέρωση ώστε να διαμορφώσουμε μια νηφάλια άποψη για το ζήτημα αυτό, χωρίς δαιμονοποιήσεις και εξοβελισμούς.

ΣΩΣΤΟΣ ΠΟΛΙΤΗΣ ΕΙΝΑΙ Ο(σφαιρικά) ΕΝΗΜΕΡΩΜΕΝΟΣ ΠΟΛΙΤΗΣ!

*Ο Γιώργος Βασιλακόπουλος είναι φυσικός.

Follow Us

OXYGEN FM

ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ

Ψηφοφορίες

Ποια πιστεύετε ότι θα είναι η οικονομική σας κατάσταση στο άμεσο μέλλον;

Τελευταία Νέα

ΚΟΣΜΟΣ

Το εμβόλιο του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης / AstraZeneca θα υποβληθεί σε μια νέα παγκόσμια δοκιμή καθώς επικριτές αμφισβήτησαν τον ισχυρισμό ότι θα μπορούσε να προστατεύσει έως και . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Ο δήμος δυτικής Αχαΐας ενημερώνει τα εξής: Επιτυχή κατάληξη είχε η κοινή επιστολή του Δήμαρχου Δυτικής Αχαΐας  κ. Σπύρου Μυλωνά και του Αντιπερεφερειάρχη κ. Χαράλαμπου Μπονάνου. Χθ . . .
ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

Έκκληση για τήρηση των μέτρων για τη μείωση της διασποράς του κορωνοϊού απηύθυνε ο λοιμωξιολόγος και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Μάριος Λαζανάς, δίνοντας παράλληλα και μία . . .
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Την ανάγκη να υποχωρήσει γρήγορα το επιδημιολογικό φορτίο, καθώς δεν μπορούμε να είμαστε συνεχώς σε lockdown ή σε απαγόρευση μετακινήσεων από νομό σε νομό για κοινωνικούς και οικον . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Ο δήμος δυτικής Αχαΐας ενημερώνει τα εξής: Επιτυχή κατάληξη είχε η κοινή επιστολή του Δήμαρχου Δυτικής Αχαΐας  κ. Σπύρου Μυλωνά και του Αντιπερεφερειάρχη κ. Χαράλαμπου Μπονάνου. Χθες ο ΕΟΔΥ επικοινώνη
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Δύο ακόμη κρούσματα σε υποκατάστημα μεγάλης αλυσίδας σούπερ μάρκετ θέτουν εκ νέου σε συναγερμό το εργασιακό περιβάλλον της επιχείρησης αλλά και τη διεύθυνση του καταστήματος.  Πρόκειται για θετικά βε
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε σήμερα τηλεφωνική επικοινωνία με τον Δήμαρχο Πατρέων Κωνσταντίνο Πελετίδη και τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριο Φαρμάκη. Ο Πρωθυπουργός τόνισε την ανά
Image
Image
© 2020 AchaiaNews. All Rights Reserved.

Search