ΑΠΟΨΕΙΣ

ΑΠΟΨΕΙΣ

Οι φροντιστές χρειάζονται υποστήριξη, αλλά δεν το ξέρουν

Η ιδέα να σχεδιάσουμε ένα πρόγραμμα που να απευθύνεται στους φροντιστές γυναικών ασθενών με καρκίνο προέκυψε από μια τεράστια ανάγκη να αναδείξουμε ένα ζήτημα που λαμβάνει χώρα μέσα στα σπίτια των χιλιάδων ογκολογικών ασθενών της χώρας μας.

Οι άτυποι φροντιστές είναι όλοι εκείνοι γυναίκες και άνδρες που παρέχουν δωρεάν τις υπηρεσίες τους σε χρονίως πάσχοντες ασθενείς ή άτομα με ειδικές ανάγκες, αναπήρους και γενικά σε καθένα που χρειάζεται βοήθεια και δεν μπορεί να αυτοεξυπηρετηθεί, χωρίς να είναι η δουλειά τους. Στην Ευρώπη το 80% της φροντίδας των ασθενών παρέχεται από τους άτυπους φροντιστές. Τα 2/3 των άτυπων φροντιστών είναι γυναίκες ηλικίας 45-75 ετών.

Από τη δική μας εμπειρία στο ΑΛΜΑ ΖΩΗΣ Ν. ΑΧΑΪΑΣ έχουμε δει ότι οι άτυποι φροντιστές είναι άνθρωποι που χρειάζονται υποστήριξη, ενημέρωση και εκπαίδευση, την οποία, ωστόσο, δεν την αναγνωρίζουν ως ανάγκη. Είναι τόσο κατακλυσμιαία η είσοδος του καρκίνου στη ζωή των ασθενών και τη δική τους που η όποια δική τους ανάγκη συχνά παραμερίζεται ή υπερτερούν τα ενοχικά συναισθήματα που, συνήθως, ακινητοποιούν τους φροντιστές σε έναν ρόλο φροντίδας και αυταπάρνησης.

Εχοντας, λοιπόν, τη γνώση και την εμπειρία 20 χρόνων από την υποστήριξη γυναικών με καρκίνο μαστού στην Αχαΐα και στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, είμαστε σε θέση να προσφέρουμε εκπαίδευση και ψυχοκοινωνική υποστήριξη στους φροντιστές των ογκολογικών ασθενών αξιοποιώντας ένα δίκτυο εξαιρετικών επιστημόνων στον τομέα τους ο καθένας. Το πρόγραμμα παρέχει γνώσεις στους φροντιστές σε πρακτικό επίπεδο όσο και σε ψυχολογικό. Από τον πρώτο κύκλο των σεμιναρίων, που υλοποιήθηκε το περασμένο καλοκαίρι, έχουμε πάρει το μήνυμα από τους φροντιστές ότι το πρόγραμμα ανταποκρίθηκε στις ανάγκες τους για γνώση και αισθάνθηκαν πως κάποιος φρόντισε για αυτούς.

Η φροντίδα αυτή θα συνεχιστεί μέσα από την ανοιχτή ομάδα ψυχοκοινωνικής υποστήριξης φροντιστών ογκολογικών ασθενών που θα ξεκινήσει τον Δεκέμβριο ενώ στις 25 Νοεμβρίου ξεκινάει ο δεύτερος κύκλος των εκπαιδευτικών σεμιναρίων όπου θα έχουν τη δυνατότητα να εκπαιδευτούν 20 φροντιστές ακόμη. Προτρέπουμε, όσους φροντίζουν ογκολογικούς ασθενείς να μην αγνοούν την ανάγκη τους για φροντίδα και να αξιοποιήσουν είτε την ομάδα ψυχοκοινωνικής υποστήριξης είτε τα σεμινάρια. Φροντίζοντας κανείς τις δικές του ανάγκες μπορεί να βελτιώσει την φροντίδα και την επικοινωνία με τον ασθενή του.

*Η Κλαίρη Τζιομάκη είναι κοινωνική λειτουργός, MSc. ψυχοθεραπεύτρια, επιστημονικά υπεύθυνη του ΑΛΜΑ ΖΩΗΣ Ν. Αχαΐας.

Follow Us

OXYGEN FM

ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ

Ψηφοφορίες

Ποια πιστεύετε ότι θα είναι η οικονομική σας κατάσταση στο άμεσο μέλλον;

Τελευταία Νέα

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

Ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης ανέβασε στο λογαριασμό του στο twitter ένα σύντομο βίντεο με τους αριθμούς των εμβολιασμών. Συγκεκριμένα στο βίντεο αναφέρεται ότι έχουν γίνει συνολικά . . .
ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

Σε συμφωνία για το πώς θα λειτουργήσουν οι εκκλησίες τις ημέρες του Πάσχα φαίνεται πως κατέληξαν ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών κ. Ιερώνυμο. . . .
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Η βελτίωση του συντονισμού των δράσεων εθελοντικών ομάδων και Περιφέρειας, ενόψει της αντιπυρικής περιόδου, μέσω κατάθεσης προτάσεων, εντοπισμού προβλημάτων και ανταλλαγής απόψεων . . .
ΚΟΣΜΟΣ

Πέντε άνθρωποι που προσεύχονταν μέσα σε ένα τέμενος στα Τίρανα μαχαιρώθηκαν σήμερα από έναν άνδρα ο οποίος συνελήφθη, ανέφερε η αστυνομία.   Είναι η πρώτη φορά που σημειώνεται μι . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

  Ο Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού και Τουρισμού Δυτικής Ελλάδας, Νίκος Κοροβέσης συναντήθηκε την Παρασκευή 16 Απριλίου με τον πρόεδρο του Οργανισμού Τοπικής Ανάπτυξης Δυμαίων Νικόλαο Πετρόπουλο, κατό
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Σύσκεψη για την εντατικοποίηση των ελέγχων στην αγορά εν όψει της εορταστικής περιόδου του Πάσχα, με σκοπό την προστασία της υγείας του καταναλωτή αλλά και την αποφυγή φαινομένων αισχροκέρδειας, πραγμ
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Συνελήφθησαν, χθες τα ξημερώματα, στην Πάτρα, από αστυνομικούς τηςομάδας ΔΙΑΣ του Τμήματος Άμεσης Δράσης  Πατρών, δυο ημεδαποί άνδρες, σεβάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία για παράβαση του νόμου
Image
Image
© 2021 AchaiaNews. All Rights Reserved.

Search