ΑΠΟΨΕΙΣ

ΑΠΟΨΕΙΣ

Γιάννης Λάμπρου: Τα όρια της εξουσίας

Του Γιάννη Λάμπρου, Μέλος συντονιστικού της Ώρας Πατρών

Άλλα αποφασίζει το Δημοτικό Συμβούλιο της Πάτρας και άλλα υλοποιεί ο Δήμαρχός της. Η διάσταση απόψεων είναι ένα φαινόμενο συμβατό στην αντιπροσωπευτική δημοκρατία. Αλίμονο εάν είχαμε όλοι και όλες την ίδια άποψη για τα πράγματα. Αυτό που δεν είναι συμβατό όμως με τη Δημοκρατία είναι η νομιμοποίηση των αποφάσεων της εκτελεστικής εξουσίας από ένα εκλογικό αποτέλεσμα - άσχετα με το εκλογικό σύστημα που ισχύει κάθε φορά - που δεν σου δίνει την πλειοψηφία στα αντίστοιχα όργανα λήψης αποφάσεων.

Αυτή την αντίθεση την κατανοώ, χωρίς να την δικαιολογώ, από τα μέλη του ΚΚΕ. Είναι γνωστή άλλωστε η άποψή τους ότι το Κόμμα μπορεί και πρέπει να αποφασίζει ακόμα και ενάντια στις αποφάσεις των κάθε φορά αρμόδιων Συμβουλίων. Ομολογώ όμως, ότι με εξέπληξε η θέση της κας Τογιοπούλου, λόγω της πολιτικής ιστορίας της αλλά κυρίως λόγω της επαγγελματικής της ιδιότητας, ως νομικός. «Ο Δήμαρχος έχει τη Λαϊκή Νομιμοποίηση ως ο επικεφαλής εκείνης της Παράταξης που κέρδισε τις εκλογές» υποστηρίζει σε άρθρο της καταρρίπτοντας τους κανόνες της λογικής αλλά και της ίδιας της επιστήμης της, της Νομικής.

Δεν θα μπορούσα να φανταστώ πιο ανόητη νομιμοποίηση αποφάσεων που δεν επιτελούν τη βασική συνθήκη νομιμοποίησης, την πλειοψηφία στο αρμόδιο όργανο. Ο Habermas διατυπώνει με ξεκάθαρο τρόπο τα όρια της εξουσίας: «Η επικοινωνιακά διάχυτη κυριαρχία εκδηλώνεται μέσα από την ισχύ των δημόσιων διαλόγων που πηγάζουν από αυτόνομες δημόσιες σφαίρες, πρέπει όμως να μορφοποιείται και στις αποφάσεις δημοκρατικά συγκροτημένων θεσμών διαμόρφωσης γνώμης και βούλησης, επειδή η ευθύνη για τις πρακτικά λειτουργικές αποφάσεις πρέπει να καταλογίζεται θεσμικά σε κάποιο όργανο με τρόπο σαφή». «Αποτελεί θεσμική εκτροπή η πιστή τήρηση εκ μέρους του Δημάρχου του προγράμματος της παράταξης του;» αναρωτιέται η κα Τογιοπούλου.

Για την τήρηση ή όχι του προγράμματος θα αποφασίσει το εκλογικό σώμα στις επόμενες εκλογές. Δεν μπορεί να είναι το ίδιο πρόσωπο ο κριτής και ο κρινόμενος. Αποτελεί όμως θεσμική εκτροπή η μη τήρηση των αποφάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου. Σε αυτό το ζήτημα ο κριτής δεν είναι το εκλογικό αποτέλεσμα αλλά η τήρηση των προβλεπόμενων τυπικών διαδικασιών λήψης απόφασης.

 

 

Follow Us

OXYGEN FM

ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ

Τελευταία Νέα

ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Με σημαντική ανταπόκριση πολιτών, ανθρώπων της αυτοδιοίκησης, καθώς επίσηςεκπροσώπων φορέων και συλλόγων πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη, 17 Απριλίου ηημερίδα με θέμα «Πρόγραμμα Αγροτ . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Συνεδριάζει η Δημοτική Επιτροπή του Δήμου Πατρέων, την Τρίτη 23 Απριλίου 2024, ώρα 09:00, στο κτίριο ΛΑΔΟΠΟΥΛΟΥ, με τα παρακάτω θέματα: Έγκριση 1ης Τροποποίησης της από 01.08.2023 . . .
ΕΛΛΑΔΑ

Μήνυμα 112 εστάλη στους κατοίκους της Χαλκιδικής, της Θεσσαλίας, της Μαγνησίας, της Λέσβου, των Σποράδων και της Βόρειας Εύβοιας, ενόψει των έντονων καιρικών φαινομένων που αναμένε . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Από τον Δήμο Πατρέων ανακοινώνεται ότι από τη Δευτέρα 22 Απριλίου 2024 και εφεξής το Κέντρο Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ 0794) της ΔΕ Ρίου του  Δήμου Πατρέων θα λειτουργεί  και απόγευ . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Με σημαντική ανταπόκριση πολιτών, ανθρώπων της αυτοδιοίκησης, καθώς επίσηςεκπροσώπων φορέων και συλλόγων πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη, 17 Απριλίου ηημερίδα με θέμα «Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Συνεδριάζει η Δημοτική Επιτροπή του Δήμου Πατρέων, την Τρίτη 23 Απριλίου 2024, ώρα 09:00, στο κτίριο ΛΑΔΟΠΟΥΛΟΥ, με τα παρακάτω θέματα: Έγκριση 1ης Τροποποίησης της από 01.08.2023 (ΑΔΑ 6ΨΝΝΟΚΩΞ-ΡΣΘ)
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Από τον Δήμο Πατρέων ανακοινώνεται ότι από τη Δευτέρα 22 Απριλίου 2024 και εφεξής το Κέντρο Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ 0794) της ΔΕ Ρίου του  Δήμου Πατρέων θα λειτουργεί  και απόγευμα με ωράριο Υπηρεσί
Image
Image

Search