ΑΠΟΨΕΙΣ

ΑΠΟΨΕΙΣ

Γιάννης Λάμπρου: Τα όρια της εξουσίας

Του Γιάννη Λάμπρου, Μέλος συντονιστικού της Ώρας Πατρών

Άλλα αποφασίζει το Δημοτικό Συμβούλιο της Πάτρας και άλλα υλοποιεί ο Δήμαρχός της. Η διάσταση απόψεων είναι ένα φαινόμενο συμβατό στην αντιπροσωπευτική δημοκρατία. Αλίμονο εάν είχαμε όλοι και όλες την ίδια άποψη για τα πράγματα. Αυτό που δεν είναι συμβατό όμως με τη Δημοκρατία είναι η νομιμοποίηση των αποφάσεων της εκτελεστικής εξουσίας από ένα εκλογικό αποτέλεσμα - άσχετα με το εκλογικό σύστημα που ισχύει κάθε φορά - που δεν σου δίνει την πλειοψηφία στα αντίστοιχα όργανα λήψης αποφάσεων.

Αυτή την αντίθεση την κατανοώ, χωρίς να την δικαιολογώ, από τα μέλη του ΚΚΕ. Είναι γνωστή άλλωστε η άποψή τους ότι το Κόμμα μπορεί και πρέπει να αποφασίζει ακόμα και ενάντια στις αποφάσεις των κάθε φορά αρμόδιων Συμβουλίων. Ομολογώ όμως, ότι με εξέπληξε η θέση της κας Τογιοπούλου, λόγω της πολιτικής ιστορίας της αλλά κυρίως λόγω της επαγγελματικής της ιδιότητας, ως νομικός. «Ο Δήμαρχος έχει τη Λαϊκή Νομιμοποίηση ως ο επικεφαλής εκείνης της Παράταξης που κέρδισε τις εκλογές» υποστηρίζει σε άρθρο της καταρρίπτοντας τους κανόνες της λογικής αλλά και της ίδιας της επιστήμης της, της Νομικής.

Δεν θα μπορούσα να φανταστώ πιο ανόητη νομιμοποίηση αποφάσεων που δεν επιτελούν τη βασική συνθήκη νομιμοποίησης, την πλειοψηφία στο αρμόδιο όργανο. Ο Habermas διατυπώνει με ξεκάθαρο τρόπο τα όρια της εξουσίας: «Η επικοινωνιακά διάχυτη κυριαρχία εκδηλώνεται μέσα από την ισχύ των δημόσιων διαλόγων που πηγάζουν από αυτόνομες δημόσιες σφαίρες, πρέπει όμως να μορφοποιείται και στις αποφάσεις δημοκρατικά συγκροτημένων θεσμών διαμόρφωσης γνώμης και βούλησης, επειδή η ευθύνη για τις πρακτικά λειτουργικές αποφάσεις πρέπει να καταλογίζεται θεσμικά σε κάποιο όργανο με τρόπο σαφή». «Αποτελεί θεσμική εκτροπή η πιστή τήρηση εκ μέρους του Δημάρχου του προγράμματος της παράταξης του;» αναρωτιέται η κα Τογιοπούλου.

Για την τήρηση ή όχι του προγράμματος θα αποφασίσει το εκλογικό σώμα στις επόμενες εκλογές. Δεν μπορεί να είναι το ίδιο πρόσωπο ο κριτής και ο κρινόμενος. Αποτελεί όμως θεσμική εκτροπή η μη τήρηση των αποφάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου. Σε αυτό το ζήτημα ο κριτής δεν είναι το εκλογικό αποτέλεσμα αλλά η τήρηση των προβλεπόμενων τυπικών διαδικασιών λήψης απόφασης.

 

 

Follow Us

OXYGEN FM

ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ

Ψηφοφορίες

Ποια πιστεύετε ότι θα είναι η οικονομική σας κατάσταση στο άμεσο μέλλον;

Τελευταία Νέα

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε σήμερα 237 νέα κρούσματα κορωνοϊού την τελευταία ημέρα στην Ελλάδα. Μεγάλη πτώση σημειώσουν τα ημερήσια περιστατικά στην Ελλάδα καθώς χθες καταγράφηκαν 510 μολύνσ . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Μετα τις έντονες χιονοπτώσεις που σημειώνονται στα Καλάβρυτα, με απόφαση του Δημάρχου Θανάση Παπαδόπουλου θα ισχύσει: H διακοπή των μαθημάτων, για τη Δευτέρα 18 και την Τρίτη 19 Ι . . .
ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

Η επέλαση της κακοκαιρίας «Λέανδρος» συνεχίζεται και σήμερα Κυριακή 17/1 στη χώρα μας. Σύμφωνα με την πρόβλεψη του καιρού του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo, δριμύ ψύχος αναμέ . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Νέα αναστάτωση στους εργαζόμενους στο Νοσοκομείο Άγιος Ανδρέας μετά τα νέα κρούσματα κορωνοϊού που παρουσιάστηκαν σε ασθενείς και συνοδούς . Η ανακοίνωση του σωματείου Εργαζομένων . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Μετα τις έντονες χιονοπτώσεις που σημειώνονται στα Καλάβρυτα, με απόφαση του Δημάρχου Θανάση Παπαδόπουλου θα ισχύσει: H διακοπή των μαθημάτων, για τη Δευτέρα 18 και την Τρίτη 19 Ιανουαρίου 2021, σε ό
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Νέα αναστάτωση στους εργαζόμενους στο Νοσοκομείο Άγιος Ανδρέας μετά τα νέα κρούσματα κορωνοϊού που παρουσιάστηκαν σε ασθενείς και συνοδούς . Η ανακοίνωση του σωματείου Εργαζομένων ο Ιπποκράτης :  Μεγ
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Συνελήφθησαν, χθες το βράδυ, στο Αίγιο, από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας Αιγιαλείας, δεκατρείς άνδρες, σε βάρος των οποίων σχηματίσθηκε δικογραφία για διεξαγωγή και συμμετοχή σε τυχερά παίγνια,
Image
Image
© 2020 AchaiaNews. All Rights Reserved.

Search