ΑΠΟΨΕΙΣ

ΑΠΟΨΕΙΣ

Κατάργηση ή αγορά πατέντας εμβολίων;

ΤΟΥ ΤΑΚΗ ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΥ *

Γίνεται πολλή συζήτηση τις τελευταίες ημέρες για την αγορά ή κατάργηση της «πατέντας» των εμβολίων

Σε επίπεδο μάλιστα Ευρωπαϊκή Ενωσης, τέθηκε και ένα ακόμη ερώτημα: Αν η ΕΕ αγοράσει τις πατέντες των εμβολίων, τι θα γίνει στην Αφρική ή και αλλού;

Το ζήτημα με τα εμβόλια είναι σοβαρό, και απαιτείται η διασφάλιση εμβολίων σε ΟΛΟΥΣ τους ανθρώπους, χωρίς καμία πρόσθετη οικονομική επιβάρυνση.

Αυτό σημαίνει πώς το εμβόλιο αντιμετωπίζεται ως δημόσιο αγαθό, άρα, το διασφαλίζει δωρεάν στους πολίτες του κάθε κράτος.

Κι αν υπάρχουν κράτη που δεν έχουν πόρους για να αγοράσουν τις πατέντες ή να διασφαλίσουν δωρεάν τα εμβόλια στους πολίτες τους;

Ε, εκεί παρεμβαίνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) διότι αυτός είναι ο ρόλος του!

Ωστόσο το δίλημμα «κατάργηση ή αγορά πατέντας» δείχνει ψευτοδίλημμα διότι αν αγοραστεί η πατέντα ενός εμβολίου από τον ΠΟΥ ή την ΕΕ ή άλλο φορέα, τότε αυτή καταργείται διότι ΠΑΥΕΙ να αποτελεί «πατέντα» (δηλαδή, εμπορικό προνόμιο) της Εταιρείας. Κι είναι γνωστό πώς η έρευνα και η παραγωγή των νέων εμβολίων, χρηματοδοτήθηκε από την αρχή, από την ΕΕ, από τον ΠΟΥ, από τις ΗΠΑ, από άλλα κράτη, οπότε οι εταιρείες που σήμερα το παράγουν ΔΕΝ δικαιούνται να κρατάνε την πατέντα του εμβολίου.

Όσο πιό γρήγορα παραχθούν οι αναγκαίες ποσότητες του εμβολίου και εμβολιαστούν οι άνθρωποι, τόσο πιό γρήγορα θα θωρακιστεί ανοσολογικά και η ανθρωπότητα, έναντι του Κορονοϊού.

Οι πατέντες στα φάρμακα είναι συνήθως κατοχυρωμένες εμπορικά αλλά η περίπτωση του εμβολίου για τον Κορονοϊό είναι κάτι διαφορετικό.

Χρειάζεται να ανακοπεί η διασπορά του ιού παγκόσμια οπότε πρέπει το εμβόλιο να είναι διαθέσιμο έγκαιρα σε όλα τα κράτη και να διατεθεί δωρεάν στους ανθρώπους.

Γι' αυτό είναι αναγκαίο να παρέμβει ο ΠΟΥ. Κι αυτό πρέπει να γίνεται διαρκώς, εκεί όπου (και όταν) παρατηρείται σοβαρό πρόβλημα δημόσιας υγείας και απειλεί με αφανισμό ολόκληρους πληθυσμούς, σε κράτη ή σε Ηπείρους...

Διότι δεν μπορούμε να μιλάμε για αντιμετώπιση της πανδημίας και για αγώνα εκρίζωσης του Κορονοϊού και να μην έχει πρόσβαση στο εμβόλιο έστω κι ένας άνθρωπος!

 

* Ο Τάκης Γεωργακόπουλος είναι ιατρός, πνευμονολόγος, διευθυντής ΕΣΥ/ΜΕΘ στο ΓΝ Πατρών «Αγιος Ανδρέας».

Follow Us

OXYGEN FM

ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ

Ψηφοφορίες

Ποια πιστεύετε ότι θα είναι η οικονομική σας κατάσταση στο άμεσο μέλλον;

Τελευταία Νέα

ΚΟΣΜΟΣ

Οι Γερμανοί έσπευσαν σήμερα στα σουπερμάρκετ της αλυσίδας Aldi για να αγοράσουν τα πρώτα τεστ ανίχνευσης αντιγόνου κατά του κορωνοϊού που πωλούνται στο εμπόριο, τα αποθέματα των οπ . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Συναγερμός σήμανε στην Πυροσβεστική Υπηρεσία Αγρινίου, για πυρκαγιά σε διαμέρισμα πρώτου ορόφου σε πολυκατοικία στην οδό Κρυστάλλη. Η κινητοποίηση της Υπηρεσίας, που έσπευσε στο ση . . .
ΑΠΟΨΕΙΣ

Ο Μηχανισμός Ανάπτυξης και Ανθεκτικότητας (Ταμείο Ανάπτυξης) με έναν συνολικό κουμπαρά 672,5 δις € (περίπου 30 δις € για την Ελλάδα) δύναται να αποτελέσει για την χώρα μας εκείνο τ . . .
ΥΓΕΙΑΣ ΘΕΜΑΤΑ

Ένας πολύ δημοφιλής και αγαπημένος σπόρος και το έλαιό του ενδεχομένως να αποτελέσουν ανάχωμα στην επιδείνωση της κινητικής λειτουργίας των ασθενών με νόσο Πάρκινσον και ίσως τελικ . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Συναγερμός σήμανε στην Πυροσβεστική Υπηρεσία Αγρινίου, για πυρκαγιά σε διαμέρισμα πρώτου ορόφου σε πολυκατοικία στην οδό Κρυστάλλη. Η κινητοποίηση της Υπηρεσίας, που έσπευσε στο σημείο, με δύο οχήματα
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Η εκκίνηση της δεύτερης φάσης των δημοπρατήσεων της Δημόσιας Επιχείρησης Διανομής Φυσικού Αερίου (ΔΕΔΑ) είναι γεγονός και σε αυτή εντάσσονται οι διαγωνισμοί για δίκτυα Φυσικού Αερίου στην Περιφέρεια Δ
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Θρήνος στην Πάτρα για την 36χρονη Στέλλα Τσικουδάκη, μητέρας δύο παιδιών που “έφυγε” τα ξημερώματα νοσηλευόμενη στο Νοσοκομείο Ρίου.Εδώ και δύο χρόνια πάλευε με την ασθένειά της, δυστυχώς όμως νικήθηκ
Image
Image
© 2020 AchaiaNews. All Rights Reserved.

Search