ΑΠΟΨΕΙΣ

ΑΠΟΨΕΙΣ

Κατάργηση ή αγορά πατέντας εμβολίων;

ΤΟΥ ΤΑΚΗ ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΥ *

Γίνεται πολλή συζήτηση τις τελευταίες ημέρες για την αγορά ή κατάργηση της «πατέντας» των εμβολίων

Σε επίπεδο μάλιστα Ευρωπαϊκή Ενωσης, τέθηκε και ένα ακόμη ερώτημα: Αν η ΕΕ αγοράσει τις πατέντες των εμβολίων, τι θα γίνει στην Αφρική ή και αλλού;

Το ζήτημα με τα εμβόλια είναι σοβαρό, και απαιτείται η διασφάλιση εμβολίων σε ΟΛΟΥΣ τους ανθρώπους, χωρίς καμία πρόσθετη οικονομική επιβάρυνση.

Αυτό σημαίνει πώς το εμβόλιο αντιμετωπίζεται ως δημόσιο αγαθό, άρα, το διασφαλίζει δωρεάν στους πολίτες του κάθε κράτος.

Κι αν υπάρχουν κράτη που δεν έχουν πόρους για να αγοράσουν τις πατέντες ή να διασφαλίσουν δωρεάν τα εμβόλια στους πολίτες τους;

Ε, εκεί παρεμβαίνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) διότι αυτός είναι ο ρόλος του!

Ωστόσο το δίλημμα «κατάργηση ή αγορά πατέντας» δείχνει ψευτοδίλημμα διότι αν αγοραστεί η πατέντα ενός εμβολίου από τον ΠΟΥ ή την ΕΕ ή άλλο φορέα, τότε αυτή καταργείται διότι ΠΑΥΕΙ να αποτελεί «πατέντα» (δηλαδή, εμπορικό προνόμιο) της Εταιρείας. Κι είναι γνωστό πώς η έρευνα και η παραγωγή των νέων εμβολίων, χρηματοδοτήθηκε από την αρχή, από την ΕΕ, από τον ΠΟΥ, από τις ΗΠΑ, από άλλα κράτη, οπότε οι εταιρείες που σήμερα το παράγουν ΔΕΝ δικαιούνται να κρατάνε την πατέντα του εμβολίου.

Όσο πιό γρήγορα παραχθούν οι αναγκαίες ποσότητες του εμβολίου και εμβολιαστούν οι άνθρωποι, τόσο πιό γρήγορα θα θωρακιστεί ανοσολογικά και η ανθρωπότητα, έναντι του Κορονοϊού.

Οι πατέντες στα φάρμακα είναι συνήθως κατοχυρωμένες εμπορικά αλλά η περίπτωση του εμβολίου για τον Κορονοϊό είναι κάτι διαφορετικό.

Χρειάζεται να ανακοπεί η διασπορά του ιού παγκόσμια οπότε πρέπει το εμβόλιο να είναι διαθέσιμο έγκαιρα σε όλα τα κράτη και να διατεθεί δωρεάν στους ανθρώπους.

Γι' αυτό είναι αναγκαίο να παρέμβει ο ΠΟΥ. Κι αυτό πρέπει να γίνεται διαρκώς, εκεί όπου (και όταν) παρατηρείται σοβαρό πρόβλημα δημόσιας υγείας και απειλεί με αφανισμό ολόκληρους πληθυσμούς, σε κράτη ή σε Ηπείρους...

Διότι δεν μπορούμε να μιλάμε για αντιμετώπιση της πανδημίας και για αγώνα εκρίζωσης του Κορονοϊού και να μην έχει πρόσβαση στο εμβόλιο έστω κι ένας άνθρωπος!

 

* Ο Τάκης Γεωργακόπουλος είναι ιατρός, πνευμονολόγος, διευθυντής ΕΣΥ/ΜΕΘ στο ΓΝ Πατρών «Αγιος Ανδρέας».

Follow Us

OXYGEN FM

ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ

Τελευταία Νέα

ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Σήμερα, 16 Απριλίου, η απεργία στα ΜΜΕ«Με κοινή απόφαση των ΕΣΗΕΑ, ΠΟΕΣΥ, ΠΟΣΠΕΡΤ, ΠΟΕΠΤΥΜ και ΕΤΗΠΤΑ προκηρύσσεται απεργία όλων των δημοσιογράφων, τεχνικών και διοικητικών σε όλα . . .
ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

Με γνωστά ονόματα στις ευρωλίστες τους τα οποία ανακοίνωσαν σήμερα (15/4), Νέα Δημοκρατία, ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και Νέα Αριστερά, μπαίνουν στην μάχη των ευρωεκλογών της 9ης Ιουνίου. Η Ν . . .
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Ο Ολυμπιακός ήταν για ακόμα ένα παιχνίδι ισοπεδωτικός κόντρα στον Παναθηναϊκό, δεν έχασε ξανά σετ (3-0) και έκανε το 2-0 στους τελικούς της Volley League ανδρών. Οι "ερυθρόλευκοι" . . .
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Οι δηλώσεις του Σλούκα:Για το ματς: "Είναι ένα σπέσιαλ παιχνίδι, πάντα ιδιαίτερο. Πάντα ένα ντέρμπι Ολυμπιακός - Παναθηναϊκός κρύβει κινδύνους, υπάρχει άγχος και το πρέπει, όπως εί . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Σήμερα, 16 Απριλίου, η απεργία στα ΜΜΕ«Με κοινή απόφαση των ΕΣΗΕΑ, ΠΟΕΣΥ, ΠΟΣΠΕΡΤ, ΠΟΕΠΤΥΜ και ΕΤΗΠΤΑ προκηρύσσεται απεργία όλων των δημοσιογράφων, τεχνικών και διοικητικών σε όλα τα Μέσα Μαζικής Ενημ
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Εμπορικού & Εισαγωγικού Συλλόγου Πατρών σε έκτακτη συνεδρίασή του αποφάσισε την συμμετοχή του Συλλόγου στην κινητοποίηση ενάντια στην ακρίβεια στις 17 Απριλίου. Το Διο
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Την παραίτησή του από τη θέση του Αντιπεριφερειάρχη Τουριστικής Ανάπτυξης υπέβαλλε σήμερα στον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριο Φαρμάκη, ο Περιφερειακός Σύμβουλος Π.Ε. Ηλείας, Δημήτρης Νικολακό
Image
Image

Search