ΑΠΟΨΕΙΣ

ΑΠΟΨΕΙΣ

Κρίση και Δημοκρατία

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΒΟΥΛΔΗ

Τα τελευταία χρόνια στην πατρίδα μας ζούμε μια κρίση παρατεταμένη. Πότε όμως έλειψαν οι κρίσεις και πότε συνάμα η ζωή έπαψε να είναι ωραία;

Καλώς η ζωή συνεχίζεται και μέσα στους πολέμους και μέσα στις κατοχές και μέσα στις δικτατορίες και προσπαθεί να βγει στην ειρήνη, την ασφάλεια, την ελευθερία. Με αγώνα. Εκεί με μεγάλο σύμμαχο τη δημοκρατία προσπαθεί να κρατηθεί και να μην ξανακυλήσει σε τραυματικές καταστάσεις. Η δημοκρατία εδραιώνεται από το σύνταγμα και τη συνείδηση των πολιτών και έτσι ευνοείται η ειρήνη, η ασφάλεια, η ελευθερία. Μέσα σε μια δημοκρατία παύουν τα προβλήματα; Είναι δεδομένη η ευημερία και η ευμάρεια; Οχι βέβαια. Είναι στόχοι επιθυμητοί για κάθε κοινωνία για τους οποίους προσπαθούμε.

Βλέπουμε όλοι τι γίνεται σε μια ισχυρή δημοκρατία όπως αυτή των ΗΠΑ μετά μια τετραετή θητεία και την πρόσφατη ήττα του απερχόμενου προέδρου. Το φανταζόταν κανείς πριν τέσσερα χρόνια; Φαντάζεται μήπως κανείς, έχοντας στο μυαλό τις τελευταίες εικόνες, τι θα γινόταν στα επόμενα τέσσερα χρόνια στην περίπτωση του αντίθετου εκλογικού αποτελέσματος;

Η δημοκρατία είναι περισσότερο αναγκαία στις δύσκολες καταστάσεις, ειδικά τώρα που όλος ο πλανήτης διαχειρίζεται μια πρωτοφανή υγειονομική κρίση.

Απαιτείται διασφάλιση από το πολιτικό σύστημα και από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης ενός υψηλού επιπέδου δημόσιου διαλόγου, δημόσιας αντιπαράθεσης και δημόσιας σύνθεσης επιχειρημάτων προς όφελος των πολιτών. Ούτε η ωραιοποίηση της δύσκολης κατάστασης βοηθά, ούτε ο μηδενισμός της προσπάθειας για επίλυση των προβλημάτων.

Σοβαρή και γόνιμη αντιπολίτευση είναι τροφή της δημοκρατίας. Καταστρατήγηση του ΑΣΕΠ, αστυνομοκρατία και όχι φύλαξη υπό τις πρυτανικές αρχές των πανεπιστημίων, επιστροφή της αδιαφάνειας είτε αφορά την πλατφόρμα των εμβολιασμών, είτε την ενεργειακή αναβάθμιση κατοικιών είναι ζητήματα σοβαρά που δεν προάγουν το κοινωνικό συμφέρον.

Η διαχείριση της πανδημίας απαιτεί οργάνωση και πόρους. Δεν είναι δεδομένο ότι η τύχη θα μας χαμογελά, ούτε ότι η πλάτη των υγειονομικών δεν θα λυγίσει. Οφείλουμε να ενισχύσουμε το σύστημα υγείας σε συνδυασμό με περιορισμό του υγειονομικού φορτίου.

Είμαστε όλοι σύμμαχοι απέναντι στον κοινό εχθρό με υποχρέωση να καταθέτουμε τις προτάσεις εκείνες που προστατεύουν την ανθρώπινη υγεία, στηρίζουν την οικονομία και την κοινωνία και να επισημαίνουμε έγκαιρα τις βελτιώσεις που είναι εφικτές.

Ο σχεδιασμός της νέας εποχής μετά την πανδημία πρέπει να ξεκινήσει άμεσα και να ξέρει ο πολίτης τι τον περιμένει. Το πρώτο και σημαντικότερο είναι πως θα επιβιώσει σήμερα , το δεύτερο και επόμενο είναι πως θα επιβιώσει και θα ορθοποδήσει αύριο.

Το πρόσφατο παρελθόν έχει δείξει ότι στην αντάρα και στη δυσκολία η κρίση βαθαίνει και παρατείνεται διότι παρεισφρέουν αντιδημοκρατικά ζιζάνια , προσωπικά ή κομματικά μικροσυμφέροντα. Αυτό είναι ένα μάθημα που πρέπει να το ξέρουμε καλά για τη νέα εποχή, δύσκολη εποχή που θα ανοίξει μπροστά μας.

Η κόπωση, η ανεργία, η φτώχια μόνο με περισσότερη, δύναμη, ανάπτυξη, δικαιοσύνη θα μπορέσει να αντιμετωπιστεί. Το πολιτικό σύστημα ως κεφαλή της δημοκρατίας θα κληθεί να διατηρήσει και να ενισχύσει ένα υψηλό επίπεδο πατριωτισμού, συναίνεσης και συνεννόησης.

Η οργάνωση ενός σύγχρονου κράτους με όρους διαφάνειας και αποτελεσματικότητας, με θεσμική και νομική θωράκιση είναι ο στόχος της νέας εποχής. Οι προκλήσεις είναι παγκόσμιας κλίμακας και απαιτούν ισχυρά μέλη μέσα σε μεγάλους συνασπισμούς. Συνεκτικός ιστός η ισχυρή δημοκρατία σε όλο τον πλανήτη. Πεδίο δόξης λαμπρό για φωτεινά πρότυπα.

*Ο Χρήστος Βουλδής είναι πολιτευτής Αχαΐας με το ΚΙΝΑΛ.

 

Follow Us

OXYGEN FM

ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ

Ψηφοφορίες

Ποια πιστεύετε ότι θα είναι η οικονομική σας κατάσταση στο άμεσο μέλλον;

Τελευταία Νέα

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η έξοδος από την κρίση της πανδημίας είναι πια ορατή, αλλά το πόσο γρήγορα θα φτάσουμε εκεί, εξαρτάται από τα προσεκτικά βήματα τα οποία θα κάνουμε στην τελική ευθεία, γιατί έχουμε . . .
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Το ΔΣ της Π.Ε.Δ.Δ.Ε. στην τελευταία του συνεδρίαση συζήτησε και κατέληξε σε μια σειρά από επισημάνσεις που αφορούν την Κινητικότητα στους Ο.Τ.Α. Γνωρίζουμε όλοι ότι τα τελευταία χ . . .
ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

Την επιβολή περιοριστικών μέτρων από αύριο Τρίτη μέχρι και τις 8 Μαρτίου στον καταυλισμό Ρομά στον Ριγανόκαμπο του Δήμου Πατρέων, αποφάσισε η Πολιτική Προστασία . . .
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος έως 1 MW προτίθεται να εγκαταστήσει στη Λακκόπετρα η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης-Αποχέτευσης Δυμαίων (ΔΕΥΑΔ).   Για το σκοπό αυτό στη σημερινή (Δευτέρα . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

  Σύμφωνα με την Κοινή Υπουργική Απόφαση Δια/Γ.Π. οικ. 12639/2021ΦΕΚ 793/Β/27-2-2021, οι Λαϊκές Αγορές οι οποίες ήταν σε αναστολή λειτουργίας για την ημέρα Σάββατο επαναλειτουργούν. Η Λαϊκή  Αγορά τ
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Προγραμματισμένη συνάντηση στο Πανεπιστήμιο Πατρών, πραγματοποίησε ο Πρόεδρος του Εμπορικού και Εισαγωγικού Συλλόγου Αιγιαλείας Λάμπης Παπαδόπουλος, με τον Πρύτανη κ. Χρήστο Μπούρα τη Δευτέρα 1η Μαρτί
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

 Με διάβημά τους οι βουλευτές Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Μάρκου και Σια Αναγνωστοπούλου τονίζουν: Τα συνεχώς αυξανόμενα κρούσματα στα σωφρονιστικά καταστήματα ανά την χώρα αναδεικνύουν την κακή διαχείρ
Image
Image
© 2020 AchaiaNews. All Rights Reserved.

Search