ΑΠΟΨΕΙΣ

ΑΠΟΨΕΙΣ

Με τη Σοφία, αλλά και με το δίκαιο

ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΑΚΕΛΛΙΟΝΑ *

Υπάρχει μια τεράστια διαφορά μεταξύ του #metoo και το του #metinsofia και αυτή αφορά στο διαφορετικό σύστημα δικαίου των αγγλοσαξονικών χωρών και κυρίως στον χρόνο παραγραφής των αδικημάτων.

Στο δίκαιο των ΗΠΑ (σε ομοσπονδιακό επίπεδο) τα σεξουαλικά εγκλήματα δεν παραγράφονται ποτέ ενώ στο Ηνωμένο Βασίλειο κανένα κακούργημα δεν παραγράφεται ποτέ!!

Στο ελληνικό δίκαιο (και στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες) υπάρχει παραγραφή αυτών των αδικημάτων στα 20 χρόνια.

Η θαρραλέα και άξια κάθε υποστήριξης απόφαση της Σοφίας Μπεκατώρου να μιλήσει για την ιστορία της δικής της σεξουαλικής κακοποίησης πρέπει να είναι η αφορμή μιας μεγάλης συζήτησης και επικοινωνίας και πρωτοβουλιών, ώστε κανένα επόμενο θύμα τέτοιας ζωώδους συμπεριφοράς να μην αισθανθεί ντροπή ή φόβο να καταγγείλει το έγκλημα αμέσως. Και βέβαια, να ληφθούν όλα αυτά τα απαραίτητα μέτρα, να προβλεφθούν διαδικασίες και να συγκροτηθούν δομές, ώστε χώροι με κλειστές, «οικογενειακές» σχέσεις, όπως ο αθλητισμός ή η εκπαίδευση, αλλά και κάθε χώρος, να αποτρέπουν τη διάπραξη τέτοιων εγκλημάτων και να προσφέρουν υποστήριξη στα θύματα.

Την ίδια όμως στιγμή, η επώνυμη καταγγελία για ένα αδίκημα που έχει παραγραφεί αποδίδει τον καταγγελλόμενο στην ανθρωποφαγική σφαίρα της «δικαιοσύνης» των διαδικτυακών καφενείων, παραβιάζει το τεκμήριο της αθωότητας και διαταράσσει το κράτος δικαίου.

Με τη Σοφία φυσικά! Με το δίκαιο και τα δικαιώματα επίσης!

* Ο Γιώργος Σακελλίων είναι ιατρός/αναισθησιολόγος σε Πανεπιστήμιο της Βρετανίας.

Follow Us

OXYGEN FM

ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ

Ψηφοφορίες

Ποια πιστεύετε ότι θα είναι η οικονομική σας κατάσταση στο άμεσο μέλλον;

Τελευταία Νέα

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο κορονοϊός «χτύπησε» και την πόρτα του βουλευτή Β' Πειραιά της Νέας Δημοκρατίας, Δημήτρη Μαρκόπουλου. Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Μαρκόπουλος νοσηλεύεται από την περασμένη Πέμπτη, . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Μια πολύ όμορφη έκπληξη μας επιφύλαξαν δύο Ζακυνθινόπουλα από το όρος «Σκοπός» της Ζακύνθου. Τα αδελφάκια Διονύσης Κόκλας και Ελένη Κόκλα στήθηκαν στο καλύτερο σημείο και με φόντο . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Με απόφαση του Δημάρχου Ερυμάνθου, Θεόδωρου Μπαρή ορίστηκε νέος χωρικός αντιδήμαρχος της Δ.Ε. Τριταίας ο Δημοτικός Σύμβουλος της πλειοψηφίας, Ηλίας Παπαγιαννόπουλος, ο οποίος έχει . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Σε τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες το βράδυ, μετά από πρόσκληση του Δικτύου Διαλόγου, Έρευνας  και Ανάλυσης για την Δημόσια Υγεία (ΔΙΔΕΑΔΥ), το οποίο απαρτίζεται από ακαδημα . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Μια πολύ όμορφη έκπληξη μας επιφύλαξαν δύο Ζακυνθινόπουλα από το όρος «Σκοπός» της Ζακύνθου. Τα αδελφάκια Διονύσης Κόκλας και Ελένη Κόκλα στήθηκαν στο καλύτερο σημείο και με φόντο την πόλη του νησιού,
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Με απόφαση του Δημάρχου Ερυμάνθου, Θεόδωρου Μπαρή ορίστηκε νέος χωρικός αντιδήμαρχος της Δ.Ε. Τριταίας ο Δημοτικός Σύμβουλος της πλειοψηφίας, Ηλίας Παπαγιαννόπουλος, ο οποίος έχει μακρά ενασχόληση με
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Σε τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες το βράδυ, μετά από πρόσκληση του Δικτύου Διαλόγου, Έρευνας  και Ανάλυσης για την Δημόσια Υγεία (ΔΙΔΕΑΔΥ), το οποίο απαρτίζεται από ακαδημαϊκούς επιστήμονες δι
Image
Image
© 2020 AchaiaNews. All Rights Reserved.

Search