ΑΠΟΨΕΙΣ

ΑΠΟΨΕΙΣ

Nα ανοίξει το κεφάλαιο της κατάχρησης εξουσίας

Της Ασπασίας Ρηγοπούλου* 

         

Παρακολουθώντας όλες αυτές τις ημέρες τα όσα έχουν επακολουθήσει των αποκαλύψεων της Παγκόσμιας Πρωταθλήτριας και Ολυμπιονίκη Σοφίας Μπεκατώρου, προβληματίζομαι έντονα για τις ευθύνες που έχουμε ως γονείς, ως πολιτικά πρόσωπα, ως μέλη της κοινωνίας.

Οι ψίθυροι για τα όσα με παραδειγματικό θάρρος και περισσή γενναιότητα κατήγγειλε η κ. Μπεκατώρου ακούγονταν επί μακρό χρονικό διάστημα. Αλλά όπως συμβαίνει με όλα τα θέματα και τις αλήθειες που πονάνε και αποφεύγει η κοινωνία μας να ακουμπά, επιλέγουμε να κάνουμε πώς δεν τα ακούμε να τα κρύβουμε κάτω από το χαλί και να προχωράμε. 

Αυτό επιχειρούν δυστυχώς να κάνουν και κάποιοι τώρα. Θέτοντας ψευτοδιλήμματα, όπως το «γιατί τώρα;» Προσπαθούν να μειώσουν το μέγεθος της καταγγελίας της Παγκόσμιας Πρωταθλήτριας αλλά και το τσουνάμι των καταγγελιών που ακολούθησε αυτής. 

Τώρα είναι η ευκαιρία να ανοίξει αυτό το μεγάλο κεφάλαιο της κατάχρησης εξουσίας είτε αφορά τον αθλητικό χώρο, είτε τον καλλιτεχνικό, είτε τον εκπαιδευτικό, είτε…είτε… Όπως διαπιστώνουμε όλοι οι χώροι έχουν τις μαύρες σελίδες τους και πρόσωπα που καταχρώνται τη δύναμη που τους δίνει η θέση που κατέχουν και ασκούν κάθε μορφής βία στους ανθρώπους που βρίσκονται σε άμεση εξάρτηση από αυτούς.      

Αυτή η δυσωδία πρέπει να καθαριστεί εκ βάθρων ώστε να περάσει ξεκάθαρο το μήνυμα σε όλους και όλες που κατέχουν μία θέση ευθύνης και κάθονται σε μία καρέκλα που τους δίνει δύναμη. 

Δεν θα πρέπει να επιτρέψουμε να κλείσει εύκολα αυτός ο φάκελος των καταγγελιών εάν δεν τακτοποιηθούν όλα αυτά τα ζητήματα. Να δεχτούμε ότι οι αρμόδιοι δεν είχαν ακούσει κάτι σχετικά ή δεν γνώριζαν τώρα όμως που κι έχουν ακούσει και που κάποιοι έβαλαν την υπογραφή τους στις σχετικές καταγγελίες, θα πράξουν αυτό που οφείλουν; Αυτό πρέπει να το απαιτήσουμε ως κοινωνία και ο καθένας από εμάς να έρθει στη θέση της κ. Μπεκατώρου ή να σκεφτούμε ότι θα μπορούσε να είναι τα δικό μας παιδί στη θέση της. Μόνον εάν το κάνουμε αυτό δεν θα επιτρέψουμε να μπει στο συρτάρι το μείζον αυτό κοινωνικό θέμα. Δεν θα επιτρέψουμε να υπάρχουν παιδιά που να τα εκμεταλλεύονται και να πέφτουν θύματα κακοποίησης στις αρρωστημένες ορέξεις των παραγόντων του κάθε χώρου.

 

 

* Η Ασπασία Ρηγοπούλου είναι γιατρός στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Πάτρας και δρ. της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

 

Follow Us

OXYGEN FM

ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ

Ψηφοφορίες

Ποια πιστεύετε ότι θα είναι η οικονομική σας κατάσταση στο άμεσο μέλλον;

Τελευταία Νέα

ΑΠΟΨΕΙΣ

ΤΗΣ ΕΙΡΗΝΗΣ ΚΑΛΤΣΑ * Παρακολουθώντας τις τελευταίες μέρες τις εξελίξεις στην υπόθεση Λιγνάδη, γινόμαστε μάρτυρες μιας δίκης που διαδραματίζεται έξω από τον φυσικό της χώρο, τις δι . . .
ΑΠΟΨΕΙΣ

Ένα θέμα ουσίας που θα έπρεπε πολύ καιρό πριν να έχει απασχολήσει το πολιτικό μας σύστημα συζητήθηκε προχθές στη Βουλή. Κι αυτό αφορά τη δεοντολογία της εκφοράς δημόσιου λόγου. Η . . .
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Η Κοινωφελής Επιχείρηση Δήμου Πατρέων - Καρναβάλι Πάτρας και ο Πολιτιστικός Οργανισμός Δήμου Πατρέων συνδιοργανώνουν τον 1ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Τραγουδιού για παιδική ή παιδικές . . .
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

«Το τεράστιο ενδιαφέρον των πολιτών μας οδήγησε να επισπεύσουμε τις διαδικασίες για την εκκίνηση του νέου "Εξοικονομώ - Αυτονομώ". Εως το τέλος του καλοκαιριού, θα ανακοινώσουμε το . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Διαμαρτυρία πραγματοποιήθηκε το Σάββατο το πρωί έξω από το ΚΕΤΧ στην Πάτρα. Το πανό που κρατούσαν οι διαμαρτυρόμενοι είχε ως σύνθημα: “ΟΧΙ άλλες δολοφονίες – αυτοκτονίες. Κίνημα μέσα και έξω από τον
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Έναρξη λειτουργίας του Χιονοδροµικό Κέντρο Καλαβρύτων, για προπόνηση ενεργών αθλητών όλων των ηλικιών, από σήμερα Σάββατο 27 Φεβρουαρίου, µετά από συντονισµένες προσπάθειες και αρκετές διαβουλεύσεις π
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Ένας άνδρας στην Παραλία Πατρών οποίος σύμφωνα με τις λίστες του ΕΟΔΥ έπρεπε να είναι σε καραντίνα επειδή είχε βρεθεί θετικός στον κορονοιό, εντοπίστηκε απο αστυνομικούς έξω από το σπίτι του και πιο σ
Image
Image
© 2020 AchaiaNews. All Rights Reserved.

Search