ΑΠΟΨΕΙΣ

ΑΠΟΨΕΙΣ

Πρώτο εορταστικό γεγονός των 200 χρόνων η Επέτειος της Μυστικής Συνέλευσης της Βοστίτσας

 

 

* Ο Γιάννης Μαντζελόπουλος είναι πρώην αντιπρόεδρος της Ιστορικής και Λαογραφικής Εταιρείας Αιγιαλείας.

200 χρόνια από την 26η Ιανουαρίου 1821! Από την «Μυστική Συνέλευση της Βοστίτσας» (Βοστίτσα ονομάσθηκε από τους Σλάβους το Αίγιον, για πρώτη φορά από την αρχαιότητα «άλλαξε» όνομα).

Και στο Αίγιον, λοιπόν σήμερα 26 Ιανουαρίου, ο κορονοϊός -ένας άλλος εχθρός, σύγχρονος- δεν …κατάφερε να μην εορτασθεί το μεγάλο αυτό ιστορικό γεγονός, έστω και με λιτές εκδηλώσεις: Δοξολογία, καταθέσεις στεφάνων (και τις δύο μέρες) δεν είναι και …λίγα, ουκ εν τω πολλώ…

Μέχρι πριν λίγα χρόνια δεν εορταζόταν καθόλου η επέτειος της ΜΣΒ Θυμάμαι πριν καμία δεκαριά χρόνια ένα παγερό βράδυ της 26ης Ιανουαρίου, συγκεντρωθήκαμε τα μέλη του ΔΣ της Ιστορικής-Λαογραφικής Εταιρείας Αιγιαλείας (ΙΛΕΑ) στην Δημοτική Βιβλιοθήκη για να συζητήσουμε για την αξία, την σπουδαιότητα του γεγονότος, με παρόντες και αρκετούς άλλους φιλίστορες συμπολίτες, και να …αγωνισθούμε γι' αυτήν την ιστορική ημέρα.

Και να που από το 2018, με απόφαση της Πολιτείας, εορτάζεται ως Εορτή Επίσημη του Ελληνικού Κράτους (Τοπική Αργία) η επέτειος της Μυστικής Συνέλευσης της Βοστίτσας, που διεξήχθη στην πόλη μας από τις 26 Ιανουαρίου έως και τις 30 Ιανουαρίου 1821.

Εσχάτως, λοιπόν, η Ιστορία …έγειρε οριστικά την «πλάστιγγα» προς την άποψη, ότι η ΜΣΒ ήταν ουσιαστικά η Εναρξη των Διαδικασιών για τον Αγώνα της Ανεξαρτησίας μας από τους Τούρκους, που σε λιγότερο από δύο μήνες …ξέσπασε, πάλι σ' αυτά χώματα. Και ας μην ξεχνάμε ότι η πρώτη πόλις που απελευθερώθηκε ήταν πάλι η Βοστίτσα (απλώς δεν έγινε μάχη γιατί οι Τούρκοι, έντρομοι από το στράτευμα του Α. Λόντου έφυγαν μόνοι τους περνώντας δια θαλάσσης στην Ρούμελη). Ως προς την Πάτρα ο ίδιος ο Λόντος γράφει το καλοκαίρι του 1827 σε αναφορά του προς τον Θ. Κολοκοτρώνη τα ακόλουθα: «…Αμα λέγω αρξαμένου του Ιερού Αγώνος ειέβαλον εις τας Πάτρας με τετρακοσίους στρατιώτας (Βοστιτσάνους, φυσικά) συναγωνίσθην μετά των λοιπών εκεί ευρισκομένων Αρχιερέων τε και Προεστώτων, εξώσαμεν από όλη την πόλιν τους εχθρούς και τους αποκλείσαμε ένδον των τειχών του φρουρίου».

Αυτά βεβαίως, τώρα, στο ΜΕΓΑΛΟ ΕΠΕΤΕΙΑΚΟ εορτασμό των 200 χρόνων, πρέπει να μην είναι το πρόταγμα εκάστης πόλεως Αχαϊκής ή άλλης. Κι αν το λάβαρο της Επανάστασης υψώθηκε στις 25 ή στις 17 Μαρτίου 1821 δεν είναι τόσο κυρίαρχο! Λίγες μέρες δεν αλλάζουν την ουσία των πραγμάτων.

Και η ουσία είναι ότι οι σκλάβοι αποφάσισαν οριστικά το 1821 να ξεσηκωθούν, γι' αυτό και άρχισαν τις έμπρακτες προετοιμασίες.

Και έτσι η Μυστική Συνέλευση της Βοστίτσας, έστω και καθυστερημένα, έλαβε στην Ιστορία την θέση που της άξιζε, την θέση που της αξίζει…

 

Follow Us

OXYGEN FM

ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ

Ψηφοφορίες

Ποια πιστεύετε ότι θα είναι η οικονομική σας κατάσταση στο άμεσο μέλλον;

Τελευταία Νέα

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Σε ότι αφορά την νέα ανακοίνωση της ΑΚΕ, που ντρέπεται να αναφερθεί ως ΔΑΚΕ, στην οποία σαφώς δεν χρειάζεται να δώσω καμία επιπρόσθετη απάντηση για όλα όσα έχω μιλήσε . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Σεισμός μικρής έντασης έγινε αισθητός στην Πάτρα στις 12:50 το μεσημέρι της Κυριακής. Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, ο σεισμός είχε ένταση 3 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ και . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Λιγότερα τα χθεσινά κρούσματα στην περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας (89). ΑΧΑΪΑ: Πάτρα: 41 Φυλακές Αγίου Στεφάνου: 8 Αίγιο: 4 Χαλανδρίτσα: 2 Κατω Αχαϊα: 5 Καμίνια: 1 Βραχνέϊκα: 1 . . .
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

«Βροχή» τα... πεντοχίλιαρα για εστίαση και λιανικό εμπόριο: Αν και τα καταστήματα παραμένουν με κατεβασμένα ρολά, προγράμματα για την ενίσχυση των συγκεκριμένων κλάδων ήδη «τρέχουν . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Σεισμός μικρής έντασης έγινε αισθητός στην Πάτρα στις 12:50 το μεσημέρι της Κυριακής. Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, ο σεισμός είχε ένταση 3 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ και επίκεντρο 5 Χλμ. Νότ
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Λιγότερα τα χθεσινά κρούσματα στην περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας (89). ΑΧΑΪΑ: Πάτρα: 41 Φυλακές Αγίου Στεφάνου: 8 Αίγιο: 4 Χαλανδρίτσα: 2 Κατω Αχαϊα: 5 Καμίνια: 1 Βραχνέϊκα: 1 Καλάβρυτα: 1 Καλέ
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Μόλις πέσει η νύχτα τα γκάζια ... ανεβαίνουν! Η μηχανή "φουντώνει" και το πεντάλ... τερματίζει... Η καραντίνα δεν βάζει "φρένο" στις αυτοσχέδιες κόντρες στην Πάτρα και την ευρύτερη περιοχή. Το βράδυ
Image
Image
© 2020 AchaiaNews. All Rights Reserved.

Search