ΑΠΟΨΕΙΣ

ΑΠΟΨΕΙΣ

Πρώτο εορταστικό γεγονός των 200 χρόνων η Επέτειος της Μυστικής Συνέλευσης της Βοστίτσας

 

 

* Ο Γιάννης Μαντζελόπουλος είναι πρώην αντιπρόεδρος της Ιστορικής και Λαογραφικής Εταιρείας Αιγιαλείας.

200 χρόνια από την 26η Ιανουαρίου 1821! Από την «Μυστική Συνέλευση της Βοστίτσας» (Βοστίτσα ονομάσθηκε από τους Σλάβους το Αίγιον, για πρώτη φορά από την αρχαιότητα «άλλαξε» όνομα).

Και στο Αίγιον, λοιπόν σήμερα 26 Ιανουαρίου, ο κορονοϊός -ένας άλλος εχθρός, σύγχρονος- δεν …κατάφερε να μην εορτασθεί το μεγάλο αυτό ιστορικό γεγονός, έστω και με λιτές εκδηλώσεις: Δοξολογία, καταθέσεις στεφάνων (και τις δύο μέρες) δεν είναι και …λίγα, ουκ εν τω πολλώ…

Μέχρι πριν λίγα χρόνια δεν εορταζόταν καθόλου η επέτειος της ΜΣΒ Θυμάμαι πριν καμία δεκαριά χρόνια ένα παγερό βράδυ της 26ης Ιανουαρίου, συγκεντρωθήκαμε τα μέλη του ΔΣ της Ιστορικής-Λαογραφικής Εταιρείας Αιγιαλείας (ΙΛΕΑ) στην Δημοτική Βιβλιοθήκη για να συζητήσουμε για την αξία, την σπουδαιότητα του γεγονότος, με παρόντες και αρκετούς άλλους φιλίστορες συμπολίτες, και να …αγωνισθούμε γι' αυτήν την ιστορική ημέρα.

Και να που από το 2018, με απόφαση της Πολιτείας, εορτάζεται ως Εορτή Επίσημη του Ελληνικού Κράτους (Τοπική Αργία) η επέτειος της Μυστικής Συνέλευσης της Βοστίτσας, που διεξήχθη στην πόλη μας από τις 26 Ιανουαρίου έως και τις 30 Ιανουαρίου 1821.

Εσχάτως, λοιπόν, η Ιστορία …έγειρε οριστικά την «πλάστιγγα» προς την άποψη, ότι η ΜΣΒ ήταν ουσιαστικά η Εναρξη των Διαδικασιών για τον Αγώνα της Ανεξαρτησίας μας από τους Τούρκους, που σε λιγότερο από δύο μήνες …ξέσπασε, πάλι σ' αυτά χώματα. Και ας μην ξεχνάμε ότι η πρώτη πόλις που απελευθερώθηκε ήταν πάλι η Βοστίτσα (απλώς δεν έγινε μάχη γιατί οι Τούρκοι, έντρομοι από το στράτευμα του Α. Λόντου έφυγαν μόνοι τους περνώντας δια θαλάσσης στην Ρούμελη). Ως προς την Πάτρα ο ίδιος ο Λόντος γράφει το καλοκαίρι του 1827 σε αναφορά του προς τον Θ. Κολοκοτρώνη τα ακόλουθα: «…Αμα λέγω αρξαμένου του Ιερού Αγώνος ειέβαλον εις τας Πάτρας με τετρακοσίους στρατιώτας (Βοστιτσάνους, φυσικά) συναγωνίσθην μετά των λοιπών εκεί ευρισκομένων Αρχιερέων τε και Προεστώτων, εξώσαμεν από όλη την πόλιν τους εχθρούς και τους αποκλείσαμε ένδον των τειχών του φρουρίου».

Αυτά βεβαίως, τώρα, στο ΜΕΓΑΛΟ ΕΠΕΤΕΙΑΚΟ εορτασμό των 200 χρόνων, πρέπει να μην είναι το πρόταγμα εκάστης πόλεως Αχαϊκής ή άλλης. Κι αν το λάβαρο της Επανάστασης υψώθηκε στις 25 ή στις 17 Μαρτίου 1821 δεν είναι τόσο κυρίαρχο! Λίγες μέρες δεν αλλάζουν την ουσία των πραγμάτων.

Και η ουσία είναι ότι οι σκλάβοι αποφάσισαν οριστικά το 1821 να ξεσηκωθούν, γι' αυτό και άρχισαν τις έμπρακτες προετοιμασίες.

Και έτσι η Μυστική Συνέλευση της Βοστίτσας, έστω και καθυστερημένα, έλαβε στην Ιστορία την θέση που της άξιζε, την θέση που της αξίζει…

 

Follow Us

OXYGEN FM

ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ

Τελευταία Νέα

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Με την ομιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην ολομέλεια της Βουλής, ολοκληρώνεται η τριήμερη συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας που κατέθεσαν ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, Νέα Αριστερά και . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Πορεία στους κεντρικούς δρόμους της Πάτρας, πραγματοποίησαν φοιτητές καθώς και μικρή ομάδα αντιεξουσιαστών για την τραγωδία των Τεμπών. Οι φοιτητές διήλθαν από τον σταθμό του ΟΣΕ . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Άλλο ένα κρούσμα βίας μεταξύ ανηλίκων σημειώθηκε σε Γυμνάσιο του Πύργου, όπως έγινε γνωστό σήμερα Πέμπτη (23.03.24). Δύο μαθήτριες Γυμνασίου ήταν οι πρωταγωνίστριες αυτού του νέου . . .
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ενημερωτικά e-mail σε 136.673 επαγγελματίες και επιχειρήσεις που δεν έχουν ακόμα προχωρήσει στη διασύνδεση ταμειακής μηχανής με POS, απέστειλε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων.  . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Πορεία στους κεντρικούς δρόμους της Πάτρας, πραγματοποίησαν φοιτητές καθώς και μικρή ομάδα αντιεξουσιαστών για την τραγωδία των Τεμπών. Οι φοιτητές διήλθαν από τον σταθμό του ΟΣΕ στην Όθωνος Αμαλίας
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Άλλο ένα κρούσμα βίας μεταξύ ανηλίκων σημειώθηκε σε Γυμνάσιο του Πύργου, όπως έγινε γνωστό σήμερα Πέμπτη (23.03.24). Δύο μαθήτριες Γυμνασίου ήταν οι πρωταγωνίστριες αυτού του νέου επεισοδίου. Σε βίν
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Με σταθερούς ρυθμούς συνεχίζεται η διενέργεια δειγματοληπτικών ελέγχων προς το ευρύ κοινό  εκ μέρους της 6η ΥΠΕ, σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ. Για αύριο Παρασκευή 29 Μαρτίου προγραμματίζονται δειγματολη
Image
Image

Search