ΑΠΟΨΕΙΣ

ΑΠΟΨΕΙΣ

Σκηνοθέτες των δικών

ΤΗΣ ΕΙΡΗΝΗΣ ΚΑΛΤΣΑ *

Παρακολουθώντας τις τελευταίες μέρες τις εξελίξεις στην υπόθεση Λιγνάδη, γινόμαστε μάρτυρες μιας δίκης που διαδραματίζεται έξω από τον φυσικό της χώρο, τις δικαστικές αίθουσες, δηλαδή. Παρ' όλα αυτά, σ' αυτή τη δίκη παρίστανται όλες οι πλευρές, όπως στις κανονικές δίκες: Α ντίδικοι, κατηγορούμενοι, μάρτυρες, θύματα, εισαγγελέας και δικαστές. Μάλιστα, ένας και μόνο άνθρωπος επιχειρεί να συγκεντρώσει στο πρόσωπό του περισσότερους του ενός ρόλους σκηνοθετώντας το προσωπικό του σενάριο ως προς την υπόθεση. Ο δικηγόρος που σκηνοθετεί τη δίκη τού σκηνοθέτη- πελάτη του.

Ετσι, ο συνήγορος έγινε εισαγγελέας και δικαστής, αφού προκαταλαμβάνοντας το δικαστήριο, αθώωσε τον πελάτη του. Και αυτό θα μπορούσε κανείς να το καταλάβει. Αυτό που δεν μπορεί, όμως, να παραβλέψει κάποιος είναι οι σοφιστείες, οι γνωστικές πλάνες και κυρίως, η αήθης επίθεση κατά των θυμάτων, στις οποίες κατέφυγε.

Αρχικά, ο ευφάνταστος σεναριογράφος-σκηνοθέτης-συνήγορος παρουσίασε το αφήγημα του εξιλαστήριου θύματος για τον πελάτη του, ο οποίος υποτίθεται ότι χρησιμοποιήθηκε ερήμην του, για να δοθεί πλήγμα στην υπουργό από τους «εχθρούς» της. Βέβαια, δεν εξηγεί γιατί η ίδια η υπουργός κατονομάζει ως «εχθρό» της τον πελάτη του.

Το πιο σοβαρό ολίσθημα όλων, όμως, είναι αυτή η περιώνυμη πλέον φράση του «επαγγελματία ομοφυλόφιλου». Ο όρος είναι κενός νοήματος. Υπάρχει και ο ερασιτέχνης, δηλαδή; Ο επαγγελματίας και ο ερασιτέχνης ετεροφυλόφιλος; Πρόκειται για έναν εξυπνακίστικο νεολογισμό, μια χονδροειδή κακοφτιαγμένη σοφιστεία, μια ad hominem επίθεση που αποσκοπεί στην συνδυαστική παρουσίαση των όρων «επαγγελματίας» και «ομοφυλόφιλος» προκειμένου να προκληθεί τεχνηέντως ανάδυση στερεοτυπικών ρατσιστικών αντιλήψεων σε βάρος των θυμάτων στο κοινό που παρακολουθεί.

Είναι καιρός να σταθούμε με κριτικό λόγο απέναντι στις αμοραλιστικές σοφιστείες και γενικότερα σε όσα λέγονται εκ των προτέρων και εκτός της δικαστικής αίθουσας για την υπόθεση και να αναλογιστούμε ότι τα θύματα βιασμού και κακοποίησης είναι πάντα «ερασιτέχνες» και ποτέ «επαγγελματίες».

* Η Ειρήνη Καλτσά είναι φιλόλογος.

Follow Us

OXYGEN FM

ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ

Ψηφοφορίες

Ποια πιστεύετε ότι θα είναι η οικονομική σας κατάσταση στο άμεσο μέλλον;

Τελευταία Νέα

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

   Ο Πολιτιστικός Οργανισμός του Δήμου Πατρέων δίνει στη δημοσιότητα σειρά οπτικοακουστικού υλικού στο οποίο αποτυπώνονται οι υπαίθριες εικαστικές εκθέσεις της πόλης μας για τα 20 . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

  Ξεκινάει η διαδικασία ανακαίνισης κτιριακών υποδομών και προσαρμογής τους σε δημιουργικούς κόμβους, στη Δυτική Ελλάδα και στις Περιφέρειες  της Ηπείρου, των Ιονίων Νήσων και της . . .
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Θλίψη προκαλεί στον δημοσιογραφικό κόσμο η είδηση ότι πέθανε η Άννα-Έννυ Μαγιάση, μία εκ των παλαιότερων δημοσιογράφων του δικαστικού ρεπορτάζ. Όπως ανακοίνωσε η ΕΣΗΕΑ, η δημοσιογρ . . .
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Για όλους και όλα μίλησε ο Πελέ, που ήταν καλεσμένος στην εκπομπή της ιταλικής τηλεόρασης «Che Tempo che fa» (Πως είναι ο καιρός). «Ο μπαμπάς μου, μου έλεγε ότι για να είσαι ποδοσφ . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

  Ξεκινάει η διαδικασία ανακαίνισης κτιριακών υποδομών και προσαρμογής τους σε δημιουργικούς κόμβους, στη Δυτική Ελλάδα και στις Περιφέρειες  της Ηπείρου, των Ιονίων Νήσων και της Απουλίας (Ιταλία).
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Συνελήφθη, χθες το μεσημέρι, σε χωριό του Πύργου, από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Πύργου, ένας άνδρας, (Έλληνας) διότι λειτουργούσε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος ιδιοκτησίας του και ε
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Με αφορμή δημόσιες αναφορές και ανακοινώσεις του σωματείου εργαζομένων ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ στο νοσοκομείο Άγιος Ανδρέας, ο διοικητής του νοσοκομείου Ηλίας Θεοδωρόπουλος απαντά τα εξής: Την ώρα που η περιοχή μα
Image
Image
© 2021 AchaiaNews. All Rights Reserved.

Search