ΑΠΟΨΕΙΣ

ΑΠΟΨΕΙΣ

Από το 1821 στο 2021 και στο 2071

Στα 150 χρόνια από την επανάσταση του 1821, η Ελλάδα ήταν καλυμμένη στον γύψο της ακροδεξιάς χούντας, με την ανοχή της πλειοψηφίας των πολιτών, μιλούσε λίγο από βλαχοκαθαρεύουσα, έγραφε στο πολυτονικό, ήταν το περίκλειστο κάστρο της ξενοφοβικής Ελλάς, Ελλήνων Χριστιανών, οι αριστεροί ήταν στην καταπίεση και στα ξερονήσια, οι Ρομά δεν είχαν δικαίωμα να ζουν νόμιμα σε ελληνικές πόλεις ή χωριά, οι γυναίκες ήταν νοικοκυρές πολίτες δεύτερης κατηγορίας, τα χωριά ήταν χωρίς ρεύμα νερό τηλέφωνο, οι ΛΟΑΤΚΙ ήταν κλειδωμένοι στην ντουλάπα, οι Ελληνες μουσουλμάνοι της Θράκης ήταν κλειδωμένοι στα χωριά τους, οι ΑΜΕΑ ήταν κλειδωμένοι στο περιθώριο να μην φαίνονται, η εκκλησία ήταν κράτος εν κράτει και η φτώχεια ήταν το κοινό χαρακτηριστικό της πλειοψηφίας των πολιτών.

Σε 50 χρόνια από τώρα οι Ελληνες θα έχουν περισσότερα χρώματα, πιο σκούροι πιο κίτρινοι πιο καφέ πιο λευκοί, τα ονόματα μας θα έχουν περισσότερα σύμφωνα και πιο δυσκολοπροφέρετες καταλήξεις, για τους πολλούς οι θρησκείες θα έχουν αντίστοιχη σημασία με την ποδοσφαιρική ομάδα που σου αρέσει, θα νιώθουν περισσότερο Ευρωπαίοι και "λιγότερο" Έλληνες, θα έχουν ελάχιστους συνδετικούς κρίκους με αυτά που ένωναν τους γονείς μας πενήντα χρόνια πριν, θα μιλάνε περισσότερο αγγλικά και θα επικοινωνούν με φίλους σε κάθε πλευρά του πλανήτη, θα είναι πολίτες του κόσμου, δεν θα υπάρχουν ανόητοι διαχωρισμοί με βάση την ταυτότητα φύλου και τον σεξουαλικό προσανατολισμό, και θα αναρωτιούνται γιατί οι προηγούμενες γενιές δεν αντιμετώπισαν αποτελεσματικά την κλιματική αλλαγή τότε που μπορούσαν, (εμείς τώρα).   

Σε 50 χρόνια οι περισσότεροι από εμάς δεν θα είμαστε στην ζωή, ή όσοι θα ζουν, θα είναι απόμαχοι συνταξιούχοι, η ευθύνη μας απέναντι στις επόμενες γενιές και η ευθύνη μας απέναντι στους εαυτούς μας είναι να μην αφήσουμε το μέλλον να σβήσει στην πολιτική προχειρότητα που αντιμετωπίζουμε κάθε πρόβλημα.

Να αλλάξουμε τους εαυτούς μας. Να γίνουμε μέρος της ευρωπαϊκής Ελλάδας του μέλλοντος. Να αλλάξουμε σήμερα όσα θα  αφήναμε εμπόδιο στην επόμενη γενιά.

Πριν το 2071, υπάρχει το 2021, μετά το 2022 το 2023: είναι πολλά χρόνια για να φτάσουμε το αποτύπωμα μας στο μέλλον, τις κοινές μας προσπάθειες να τρέξουμε πιο γρήγορα ή όσο χρειάζεται, να φέρουμε το μέλλον πιο κοντά στο παρόν που ζούμε με τις ιδέες μας τις αντιλήψεις μας και τις πράξεις μας. Δεν θα αλλάξει τίποτα αν δεν προσπαθήσουμε να αλλάξει.

*Ο Γιώργος Δημακόπουλος είναι Πτ. ηλεκτρολόγος μηχανικός

Follow Us

OXYGEN FM

ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ

Ψηφοφορίες

Ποια πιστεύετε ότι θα είναι η οικονομική σας κατάσταση στο άμεσο μέλλον;

Τελευταία Νέα

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Το νέο εκλογικό σύστημα που θα ακολουθήσει η τοπική αυτοδιοίκηση κατέθεσε πριν από λίγη ώρα στη Βουλή το υπουργείο Εσωτερικών. Με τις προωθούμενες αλλαγές μπαίνει τέλος στον θεσμό . . .
ΕΛΛΑΔΑ

Από αύριο Τετάρτη 19/5 έως και το Σάββατο 22/5 (κατά τις εργάσιμες ώρες, πλην διακυντερεύσεων και διημερεύσεων) θα γίνεται η προμήθεια από τα φαρμακεία των self test . . .
ΕΛΛΑΔΑ

Η Ελλάδα και η Γερμανία είναι οι χώρες μέλη της ΕΕ που ολοκλήρωσαν την Τρίτη 18/5 με επιτυχία την διαδικασία προσομοίωσης για το πράσινο ψηφιακό πιστοποιητικό σύμφωνα με Εκπρόσωπο . . .
ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

Eκτροπή τρακτέρ στην περιοχή των Συχαινών σημειώθηκε σήμερα το απόγευμα. Η κατάληξη ήταν ο οδηγός να χάσει τη ζωή του.  Πρόκειται για 47χρονο που διατηρούσε κρεοπωλείο στην περιοχή . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

  Σημαντικές παρεμβάσεις που εξυπηρετούν την προστασία του περιβάλλοντος και την βιώσιμη ανάπτυξη δρομολογούνται στις τρεις Περιφερειακές Ενότητες, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου LIFE- IP AdaptInGR
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Ελεύθεροι αφέθηκαν, νωρίς το απόγευμα τρεις γυναίκες και ένας άνδρας οι οποίοι κατηγορούνται για την υπόθεση λαθρεμπορίας τσιγάρων.   Οι 4  κατηγορούμενοι αφέθηκαν ελεύθεροι μέχρι τον ορισμό της δικ
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

  Συνάντηση με τον Αντιπρόεδρο του ΕΛΓΑ, Νικόλαο Δούκα, είχε σήμερα, Τρίτη 18 Μαΐου 2021, στο γραφείο του στην Πάτρα, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης. Με την ευκαιρία της επίσκε
Image
Image
© 2021 AchaiaNews. All Rights Reserved.

Search