ΑΠΟΨΕΙΣ

ΑΠΟΨΕΙΣ

Φινλανδία: Η ευτυχέστερη χώρα στον κόσμο

Τις προάλλες άκουσα στην τηλεόραση ότι σε μία έρευνα η Φινλανδία κατετάγη ως η ευτυχέστερη χώρα στον κόσμο, ενώ η Ελλάδα μόλις στην 68η θέση.

Με προβλημάτισε αυτή η είδηση, απόρησα πώς μία χώρα με πολικό κλίμα και με ελάχιστο ήλιο βρίσκεται στη πρώτη θέση και η χώρα μας με τη θάλασσα, τη μεγάλη ηλιοφάνεια, το εύκρατο μεσογειακό κλίμα να είναι τόσο πίσω στη σχετική κατάταξη. Ως γνωστό η γεωγραφική θέση μιας περιοχής και το κλίμα επηρεάζει και τη ψυχολογία των κατοίκων.

Ανατρέχοντας στο διαδίκτυο και συλλέγοντας στοιχεία για τη Φινλανδία, διαπίστωσα ότι η Φινλανδία έχει το καλύτερο εκπαιδευτικό σύστημα στον κόσμο.

Τα σχολεία είναι δημόσια και χρηματοδοτούνται από το κράτος. Δεν υπάρχουν ελίτ σχολεία, ούτε πολλών ταχυτήτων και δεν διαλέγει ο μαθητής σε ποιο σχολείο θα πάει, πηγαίνει σε εκείνο που είναι πιο κοντά στο σπίτι του.

Ολη η δουλειά για το μαθητή γίνεται στο σχολείο και έτσι ο μαθητής έχει στο σπίτι του ελεύθερο χρόνο να ασχοληθεί και με άλλα πράγματα.

Ο σκοπός του σχολείου δεν είναι να προετοιμάσει τον μαθητή για τις εξετάσεις αλλά για την ζωή και γι' αυτό εξετάσεις δίνουν οι μαθητές μόνο στην τελευταία τάξη του Λυκείου.

Οι βαθμοί στο Δημοτικό είναι «μπορείς και καλύτερα» ή «τέλεια».

Οι μαθητές σε κάθε τμήμα είναι λίγοι, ώστε να μπορεί ο εκπαιδευτικός να ασχοληθεί προσωπικά με κάθε μαθητή.

Οι μαθητές λειτουργούν κατά ομάδες συνεργάζονται, εάν ο καιρός το επιτρέπει μπορούν να κάνουν και μάθημα έξω στο φυσικό περιβάλλον.

Εκπαιδευτικοί γίνονται οι καλύτεροι μαθητές, έχουν το ίδιο ίσως και περισσότερο κοινωνικό κύρος και αναγνώριση με τους γιατρούς και δικηγόρους και ο μέσος μισθός τους είναι γύρω στα 3.500 ευρώ το μήνα.

Αν μία χώρα λοιπόν έχει καλό εκπαιδευτικό σύστημα, τότε έχει μορφωμένους πολίτες και ανεπτυγμένο βιοτικό επίπεδο.

Και κάτι άλλο που είδα στο διαδίκτυο και απεικονίζει τη νοοτροπία και το επίπεδο των πολιτών εκεί: Ο πρωθυπουργός της χώρας άργησε να πάει σε μία βιβλιοπαρουσίαση, και η αίθουσα ήταν γεμάτη. Πήρε το βιβλίο του και κάθισε στο τέλος στα σκαλοπάτια μαζί με τους τελευταίους αργοπορημένους πολίτες.

Στην Ελλάδα σε κάθε εκδήλωση υπάρχουν θέσεις επισήμων και ειδικές προσφωνήσεις για τους επισήμους.

Η παιδεία λοιπόν είναι το πρώτιστο αγαθό για την ευημερία μιας χώρας, καθώς οι πολιτικοί πρέπει να υπηρετούν τον λαό και όχι ο λαός να υπηρετεί τους πολιτικούς.

* Ο Γιώργος Πλούμης είναι εκπαιδευτικός-συγγραφέας.  

 

Follow Us

OXYGEN FM

ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ

Ψηφοφορίες

Ποια πιστεύετε ότι θα είναι η οικονομική σας κατάσταση στο άμεσο μέλλον;

Τελευταία Νέα

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Το νέο εκλογικό σύστημα που θα ακολουθήσει η τοπική αυτοδιοίκηση κατέθεσε πριν από λίγη ώρα στη Βουλή το υπουργείο Εσωτερικών. Με τις προωθούμενες αλλαγές μπαίνει τέλος στον θεσμό . . .
ΕΛΛΑΔΑ

Από αύριο Τετάρτη 19/5 έως και το Σάββατο 22/5 (κατά τις εργάσιμες ώρες, πλην διακυντερεύσεων και διημερεύσεων) θα γίνεται η προμήθεια από τα φαρμακεία των self test . . .
ΕΛΛΑΔΑ

Η Ελλάδα και η Γερμανία είναι οι χώρες μέλη της ΕΕ που ολοκλήρωσαν την Τρίτη 18/5 με επιτυχία την διαδικασία προσομοίωσης για το πράσινο ψηφιακό πιστοποιητικό σύμφωνα με Εκπρόσωπο . . .
ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

Eκτροπή τρακτέρ στην περιοχή των Συχαινών σημειώθηκε σήμερα το απόγευμα. Η κατάληξη ήταν ο οδηγός να χάσει τη ζωή του.  Πρόκειται για 47χρονο που διατηρούσε κρεοπωλείο στην περιοχή . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

  Σημαντικές παρεμβάσεις που εξυπηρετούν την προστασία του περιβάλλοντος και την βιώσιμη ανάπτυξη δρομολογούνται στις τρεις Περιφερειακές Ενότητες, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου LIFE- IP AdaptInGR
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Ελεύθεροι αφέθηκαν, νωρίς το απόγευμα τρεις γυναίκες και ένας άνδρας οι οποίοι κατηγορούνται για την υπόθεση λαθρεμπορίας τσιγάρων.   Οι 4  κατηγορούμενοι αφέθηκαν ελεύθεροι μέχρι τον ορισμό της δικ
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

  Συνάντηση με τον Αντιπρόεδρο του ΕΛΓΑ, Νικόλαο Δούκα, είχε σήμερα, Τρίτη 18 Μαΐου 2021, στο γραφείο του στην Πάτρα, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης. Με την ευκαιρία της επίσκε
Image
Image
© 2021 AchaiaNews. All Rights Reserved.

Search