ΑΠΟΨΕΙΣ

ΑΠΟΨΕΙΣ

Αποσωληνοποίηση από τη στασιμότητα του κτιριολογικού προβλήματος των νηπιαγωγείων της Πάτρας

Του Τάσου  Σταυρογιαννόπουλου*  

Το στεγαστικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει μεγάλο μέρος των νηπιαγωγείων του Δήμου της Πάτρας εξακολουθεί να παραμένει οξύ, με αποτέλεσμα η φοίτηση των παιδιών σε αυτά ενίοτε να γίνεται σε τριτοκοσμικές συνθήκες.

Οι εγγραφές των μαθητών για την επόμενη σχολική χρονιά, που πραγματοποιήθηκαν τις προηγούμενες ημέρες, έφεραν πάλι στην επιφάνεια το κτιριολογικό ζήτημα των σχολείων της πόλης μας.

Δεν είναι ασύνηθες το γεγονός πολλοί γονείς να προβληματίζονται και να στεναχωριούνται από την πρώτη επαφή τους με τους σχολικούς χώρους, που θα φοιτήσουν από το ερχόμενο φθινόπωρο τα παιδιά τους.

Μια επιστολή - κραυγή αγωνίας, που λάβαμε από μητέρα μαθητή  για τα όσα αντίκρισε στο χώρο που πήγε να εγγράψει το παιδί της σε κεντρικό νηπιαγωγείο της πόλης, απεικονίζει τη φρικτή πραγματικότητα αρκετών σχολικών κτιρίων της πόλης μας.

Αναμφίβολα η θεσμοθέτηση της δίχρονης προσχολικής αγωγής ως υποχρεωτικής μετά από πολύχρονους αγώνες των εκπαιδευτικών, αποτελεί θετική έκβαση για την εκπαιδευτική διαδικασία, αλλά και δικαίωση για το εκπαιδευτικό κίνημα.

Η ικανοποίηση, ωστόσο, από αυτή τη θετική εξέλιξη για την υποχρεωτική διετή φοίτηση των μικρών μαθητών στο νηπιαγωγείο μετριάζεται από τον προβληματισμό για το γεγονός πως απαιτούνται επιπλέον ενέργειες, προκειμένου να επιτευχθεί ουσιαστική αναβάθμιση της φοίτησης και αγωγής στην προσχολική ηλικία(ασφαλής σχολική στέγη, υλικοτεχνική υποδομή κ.λπ.).

Από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε τη Διεύθυνση Εκπαίδευσης Αχαΐας δώσαμε έμφαση σε αυτό το χρόνιο ζήτημα, που ταλανίζει την πόλη μας προς κάθε κατεύθυνση. Στο πλαίσιο αυτό θέσαμε στο Δήμο της πόλης μας ως άμεσης προτεραιότητα ζήτημα την κατασκευή νέων διδακτηρίων ή τη μεταστέγαση όσων είναι ακατάλληλα για σχολική χρήση.

Το τελευταίο χρονικό διάστημα παρατηρείται μια κινητικότητα από πλευράς Δήμου Πατρέων γύρω από την αναζήτηση λύσεων στο στεγαστικό ζήτημα των σχολείων. Η πρόοδος στην ανέγερση νέου διδακτηρίου του 12ου Δημοτικού Σχολείου Πατρών, η καλή προοπτική για τη διαδικασία ανέγερσης σχολείου στον Αγιο Βασίλειο η δυνατότητα επέκτασης του αύλειου χώρου του Δημοτικού Σχολείου Ακταίου, η προσπάθεια ανεύρεσης λύσεων για μεταστέγαση ορισμένων νηπιαγωγείων σε καλύτερα κτίρια αποτελούν θετικά σημάδια.

Ωστόσο, απαιτείται άμεση αποσωληνοποίηση από τη χρόνια στασιμότητα του κτιριολογικού προβλήματος των νηπιαγωγείων της Πάτρας. Τα νηπιαγωγεία μας υποφέρουν και εκείνο που απαιτείται είναι άμεσος σχεδιασμός και διεκδίκηση κατασκευής νέων διδακτηρίων ή μεταστέγαση των νηπιαγωγείων εκείνων που στεγάζονται σε ακατάλληλα κτίρια το συντομότερο δυνατό σε καλύτερους και ασφαλείς χώρους.

Οι συνάδελφοι νηπιαγωγοί και οι γονείς των μαθητών μας έχουν εξαντλήσει την υπομονή τους. Οι σημερινές κτιριακές συνθήκες δεν προσιδιάζουν με τις ανάγκες ασφαλούς και γόνιμης εκπαιδευτικής διαδικασίας, που απαιτείται για τα παιδιά μας.   

Ο Κοσμάς ο Αιτωλός έγραφε «γκρεμίστε την Εκκλησία για να κάμετε το σχολείο».  Οι δυσκολίες, βέβαια, με το κτιριακό ζήτημα των νηπιαγωγείων είναι πολλές. Ωστόσο, οι ασφαλείς και καλαίσθητοι σχολικοί χώροι απαιτείται να αποτελέσουν διεκδίκηση και λύση πρώτης προτεραιότητας.


*Ο Τάσος Σταυρογιαννόπουλος είναι διευθυντής Α/θμιας Εκπαίδευσης Αχαΐας.


Follow Us

OXYGEN FM

ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ

Ψηφοφορίες

Ποια πιστεύετε ότι θα είναι η οικονομική σας κατάσταση στο άμεσο μέλλον;

Τελευταία Νέα

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

Λίγο πριν τις 5 τα ξημερώματα αστυνομικοί εντόπισαν και στάθμευσαν αυτοκίνητο στη συμβολή των οδών Κανακάρη και Γούναρη.  . . .
ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

 Της κακομοίρας έγινε χθες το βράδυ στην Κ. Αχαϊα καθώς ο Σύλλογος των τσιγγάνων της περιοχής γιόρταζε τον προστάτη του Αγιο Ταξιάρχη. . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

  «Το 2019 στο αεροδρόμιο του Αράξου σημειώθηκαν 84.454 αφίξεις τουριστών. Το 2020, λόγω της πανδημίας οι αφίξεις ήταν μόλις 14.170 επισκέπτες. Δεν χρειάζεται να αναλύσουμε την οι . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Το Ακταίο και τα Αραχωβίτικα επισκέφτηκαν το Σάββατο 15/5 ο επικεφαλής Νίκος Παπαδημάτος και μέλη της παράταξης «Πάτρα Ενωμένη» (συγκεκριμένα οι δημοτικοί σύμβουλοι Θόδωρος Ξυλιάς, . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

  «Το 2019 στο αεροδρόμιο του Αράξου σημειώθηκαν 84.454 αφίξεις τουριστών. Το 2020, λόγω της πανδημίας οι αφίξεις ήταν μόλις 14.170 επισκέπτες. Δεν χρειάζεται να αναλύσουμε την οικονομική επίπτωση. Ο
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Το Ακταίο και τα Αραχωβίτικα επισκέφτηκαν το Σάββατο 15/5 ο επικεφαλής Νίκος Παπαδημάτος και μέλη της παράταξης «Πάτρα Ενωμένη» (συγκεκριμένα οι δημοτικοί σύμβουλοι Θόδωρος Ξυλιάς, Κώστας Σβόλης και Ν
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Λίγο μετά τις 02.00 τα μεσάνυχτα ένα ιστιοφόρο περίπου 15 μ. πιάνει φωτιά στη θαλάσσια περιοχή ανοιχτά της Λευκάδας.      Ο μοναδικός επιβαίνων εκπέμπει sos και αμέσως κινητοποιείται Λιμενικό και πυ
Image
Image
© 2021 AchaiaNews. All Rights Reserved.

Search