ΑΠΟΨΕΙΣ

ΑΠΟΨΕΙΣ

Α. Ρηγοπούλου: Απαιτείται σύνεση, χωρίς εξάρσεις και ακρότητες

Η χώρα μας αυτή τη στιγμή βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα μείζον ζήτημα που αφορά στη διαχείριση των μεταναστών. Η Κυβέρνηση έχει ανακοινώσει ήδη τον σχεδιασμό της που προβλέπει την μεταφορά τους προς την ενδοχώρα με ένα μέρος αυτών να φτάνει και στην περιοχή μας. Όπως επισήμανε και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός η κατανομή θα γίνει με βάση τις δυνατότητες της κάθε περιοχής και πάντα σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς. Αυτό σημαίνει ότι θα προηγηθεί διάλογος σε κάθε τόπο που έχει προεπιλεγεί για την μεταφορά μεταναστών ώστε να διευκρινιστούν οι συνθήκες φιλοξενίας τους. Όπως αναφέρουν τα αρμόδια κυβερνητικά όργανα δεν πρόκειται να δημιουργηθούν καταυλισμοί τύπου Μόρια αλλά χώροι ελεγχόμενοι που θα διαθέτουν τις κατάλληλες προϋποθέσεις για τη φιλοξενία τους.

Σαφώς δεν θα πρέπει να παραβλέπουμε ότι πρόκειται για μεγάλο αριθμό ανθρώπων οι οποίοι βρίσκονται σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορούμε να γυρίσουμε την πλάτη μας και να πούμε ότι δεν μας αφορά. Και το τονίζω αυτό διότι όλοι μας ασκήσαμε κριτική για τις συνθήκες διαβίωσης αυτών των ανθρώπων στους υπάρχοντες καταυλισμούς της χώρας. Καταδικάσαμε πρόσωπα και καταστάσεις. Αλλά αυτό το κάναμε όταν το πρόβλημα ήταν μακριά από την πόρτα μας. Τώρα όμως καλούμαστε να πάρουμε θέση. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να αναλάβουμε την ευθύνη που μας αναλογεί.

Το άριστον θα ήταν να μην υπήρχαν μετανάστες και να μην συζητούσαμε για το θέμα αυτό. Το να κάνουμε όμως ότι δεν τους βλέπουμε ή ότι δεν μας αφορούν είναι ανεύθυνο και επικίνδυνο εκ μέρους μας. Η Κυβέρνηση οφείλει να το διαχειριστεί αφενός σε επίπεδο Ευρώπης, διότι το πρόβλημα είναι και πρέπει να είναι πρόβλημα ολόκληρης της Ευρώπης με κοινές γραμμές διαχείρισης και συναντίληψη, κι εμείς σε τοπικό επίπεδο να το δούμε στη σωστή βάση και στο βαθμό που μας αφορά.

Επειδή ακούμε πολλά τριγύρω μας τις τελευταίες ημέρες απαιτείται σύνεση, χωρίς εξάρσεις και ακρότητες. Στο θέμα αυτό δεν χωράει ούτε η ανέξοδη και ανεύθυνη ρητορική, ούτε ο ακραίος λόγος και οι λαϊκισμοί. Οι αρμόδιοι κυβερνητικοί και τοπικοί παράγοντες οφείλουν να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους. Να συζητήσουν με τις τοπικές κοινωνίες και να καταλήξουν σ’ ένα ορθό πλαίσιο συνεργασίας που δεν θα θίγει τους μόνιμους κατοίκους αυτού του τόπου και παράλληλα θα επιφυλάσσει τη δέουσες συνθήκες διαμονής για τους φιλοξενούμενους.

* Η Ασπασία Ρηγοπούλου είναι γιατρός στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Πάτρας.

Follow Us

OXYGEN FM

ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ

Τελευταία Νέα

ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Ισχυρή σεισμική δόνηση τώρα στην Πάτρα! Σύμφωνα με τα πρωτα στοιχεια ο σεισμός είχε επίκεντρο τον Πύργου και ήταν μεγέθους 5,8 Ρίχτερ, ενώ είχε μεγάλη διάρκεια.   . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο Θεόδωρος Κανελλόπουλος σχολίασε επί της ουσίας την μη αξιοποίηση του λιμανιού της Πάτρας. Η ανάρτησή του«Είναι γνωστό ότι η βιομηχα . . .
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο θα ανακοινώσει σήμερα την απόφαση του για μία από τις πιο αποκρουστικές υποθέσεις, με θύμα ένα ανήλικο παιδί, που έχουν απασχολήσει την Δικαιοσύνη. Την υ . . .
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ένα σοβαρό ατύχημα είχε ένας αγρότης χθες (28/03) το πρωί, στην Στιμάγκα Κορινθίας, κατά την διάρκεια εργασιών σε χωράφι. Σύμφωνα με πληροφορίες του korinthostv.gr, ο άτυχος ά . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Ισχυρή σεισμική δόνηση τώρα στην Πάτρα! Σύμφωνα με τα πρωτα στοιχεια ο σεισμός είχε επίκεντρο τον Πύργου και ήταν μεγέθους 5,8 Ρίχτερ, ενώ είχε μεγάλη διάρκεια.  
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο Θεόδωρος Κανελλόπουλος σχολίασε επί της ουσίας την μη αξιοποίηση του λιμανιού της Πάτρας. Η ανάρτησή του«Είναι γνωστό ότι η βιομηχανία της κρουαζιέρας
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Σήμερα η οικογένειά της, συγγενέις και φίλοι θα αποχαιρετήσουν την Ντιάνα Καράμπελα - Μαγνησαλή, που έφυγε σε ηλικία 60 ετών. Η εξόδιος ακολουθία θα τελεσθεί στον Ιερό Ναό Αγίου Ανδρέα (νέο) Πατρών σ
Image
Image

Search