ΑΠΟΨΕΙΣ

ΑΠΟΨΕΙΣ

Εργασιακό άγχος: Επιπτώσεις και αντιμετώπιση

Πρόσφατα εξεδόθηκε Δικαστική απόφαση, όπου ανοίγει τον δρόμο δικαίωσης ενάντια στην εργασιακή πίεση που δέχεται ο κάθε εργαζόμενος και τις επιπτώσεις που έχει στην υγεία του. Η δικαίωση είναι ιδιαίτερης σημασίας όταν το συμβάν θεωρείται εργατικό ατύχημα, ο εργαζόμενος έχει διαφύγει τον κίνδυνο και είναι ζωντανός.

Οι δύσκολοι καιροί κρίσης και η απορρύθμιση που έχουν επιφέρει τα Μνημόνια στην αγορά εργασίας δημιουργούν έντονη ανασφάλεια.

Η απαιτητική δουλειά, οι κακές εργασιακές σχέσεις, η πίεση να ανταπεξέλθει σε οικογένεια και εργασία, οι υψηλές ψυχολογικές και πνευματικές απαιτήσεις αποτελούν θέματα καθημερινού άγχους και ανησυχίας με αποτέλεσμα ο εργαζόμενος να είναι περισσότερο ευάλωτος σε ασθένεια ή ατύχημα.

Ένας μεγάλος αριθμός εργαζομένων υποφέρει σήμερα φανερά ή σιωπηλά από εργασιακό άγχος με πολλές σημαντικές και ψυχολογικές επιπτώσεις τόσο για την υγεία του όσο και για την ίδια του την ζωή.

Πέραν των προβλημάτων ψυχικής υγείας, οι εργαζόμενοι που πάσχουν από παρατεταμένο άγχος κινδυνεύουν να εμφανίσουν σοβαρά σωματικά προβλήματα υγείας, όπως καρδιαγγειακές παθήσεις, μυοσκελετικά προβλήματα ακόμα και καρκίνο.

Η ΓΣΕΕ προσπαθεί να συμβάλει στην αντιμετώπιση των αρνητικών επιπτώσεων που υφίστανται οι εργαζόμενοι από την παρατεταμένη κρίση και της πολιτικές αντιμετώπισής της.

Σε αυτό ακριβώς το πλαίσιο το ΙΝΕ/ΓΣΕΕ έχει αναπτύξει πρωτοβουλία, η οποία έχει στόχο την κατάρτιση, την ενημέρωση, την πληροφόρηση και την συμβουλευτική των εργαζομένων και ανέργων προκειμένου να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στις αυξημένες απαιτήσεις και αντιξοότητες της καθημερινότητας.

Το ΙΝΕ/ΓΣΕΕ προσφέρει σειρά προγραμμάτων κατάρτισης που λειτουργούν ως ασπίδα στον αγώνα αυτό. Συγκεκριμένα, εργαζόμενοι μπορούν να παρακολουθήσουν πρόγραμμα κατάρτισης με τίτλο «Διαχείριση εργασιακού άγχους» ώστε οι εργαζόμενοι να κατανοήσουν καλύτερα το άγχος που νιώθουν στην εργασία τους, να διερευνήσουν τις αιτίες του, να μάθουν να αναγνωρίζουν τα συμπτώματά του κα να αναπτύξουν δεξιότητες για την αποτελεσματική πρόληψη και διαχείριση του με την ενεργοποίηση ενός προσωπικού σχεδίου αποθεμάτων.

Άλλες σχετικές θεματικές ενότητες προγραμμάτων είναι: «Οι Οργανωτικές Ικανότητες», όπου εστιάζουν στη  δυνατότητά μας να ανταπεξέλθουμε σε αυτό το μεταβαλλόμενο και απαιτητικό εργασιακό περιβάλλον και σχετίζονται άμεσα με το πόσο ικανοί είμαστε να αναλάβουμε και να διαχειριστούμε αποτελεσματικά πρωτοβουλίες, αρμοδιότητες και ρόλους. Οι οργανωτικές ικανότητες, είναι πολύτιμο οπλοστάσιο στον αγώνα μας για την διατήρηση της θέσης εργασίας μας.

Επίσης, το ΙΝΕ/ΓΣΕΕ υλοποιεί προγράμματα κατάρτισης με τίτλο «Ικανότητες Διαχείρισης Συγκρούσεων στο χώρο εργασίας».

Στην Ελλάδα της κρίσης δοκιμάζονται οι ανθρώπινες σχέσεις. Η οικονομική κρίση, έγινε κοινωνική, πολιτική, περιβαλλοντική και προσωπική.Το μέγεθος και ο ρυθμός των αλλαγών στην καθημερινότητα μας δημιουργεί εντάσεις και βάζει σε δοκιμασία τις ανθρώπινες σχέσεις, στον προσωπικό, εργασιακό και κοινωνικό χώρο.

Το πρόγραμμα κατάρτισης για τις Ικανότητες διαχείρισης συγκρούσεων στο χώρο εργασίας, διερευνά τις συγκρούσεις στις ανθρώπινες σχέσεις και τις δεξιότητες που χρειάζεται να αναπτύξει κάποιος για να μπορεί να τις διαχειριστεί. Ερευνά την προσωπική στάση απέναντι στις συγκρούσεις και τρόπους βελτίωσης της επικοινωνίας και των αντιδράσεων μας.

Παρά το ότι δίνεται έμφαση στις συγκρούσεις στον εργασιακό χώρο, οι δεξιότητες που αναπτύσσονται σε αυτό είναι απαραίτητες σε κάθε ανθρώπινη σχέση.

Επιπλέον, στο πλαίσιο του Δικτύου Πληροφόρησης και Συμβουλευτικής υποστήριξης εργαζομένων και ανέργων που λειτουργεί σε πανελλαδικό επίπεδο, το ΙΝΕ/ΓΣΕΕ υλοποιεί ομαδικά εργαστήρια συμβουλευτικής για την αντιμετώπιση του φαινομένου «Mobbing Εργασιακός Εκφοβισμός». Γνωρίζουμε ότι το φαινόμενο της ηθικής παρενόχλησης της εργασιακής κακοποίησης και της ψυχολογικής βίας στους χώρους εργασίας ή αλλιώς το «Σύνδρομο mobbing» παίρνει μεγάλες διαστάσεις για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων.

Ένας (1) στους 10 Έλληνες καταγγέλλει συνθήκες εκφοβισμού στη δουλειά του.

5% των Ελλήνων εργαζόμενων αναφέρουν περιστατικά σωματικής βίας στη δουλειά τους.

8% των Ευρωπαίων εργαζόμενων έχουν υποστεί mobbing.

80% μειώνεται η αποδοτικότητα από το mobbing.

50% των θυμάτων του mobbing αναφέρουν ότι υποφέρουν από έντονο άγχος.

Έρευνα έχει αποδείξει ότι συχνά οι γυναίκες αναλαβμάνουν τον ρόλο του θύτη. Η ίδια έρευνα έδειξε ότι το 40% των γυναικών έχει δεχτεί εκφοβισμό από γυναίκες, το 76% των αντρών παρενοχλείται από άντρες, ενώ μόνο το 3% των αντρών έχει δεχτεί επίθεση από γυναίκες.

Η εργασιακή κακοποίηση εκφράζεται με τους εξής τρόπους:

Προσβολή των συνθηκών εργασίας.

Προσβολή των κοινωνικών σχέσεων.

Προσβολή της αξιοπρέπειας.

Προσβολή της επαγγελματικής επάρκειας

Προσβολή της σωματικής υγείας

Το ΙΝΕ/ΓΣΕΕ θέλοντας να ενισχύσει την άμυνα όλων των εργαζομένων για τα φαινόμενα που γεννήθηκαν και εξελίχθηκαν μέσα στην κρίση παρέχει εργαλεία προς όφελος των εργαζομένων και κατ’ επέκταση της υγείας τους.

Το ΙΝΕ/ΓΣΕΕ Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας βρίσκεται στην διεύθυνση:

Κολοκοτρώνη 20, ΤΚ 26221, 6ο όροφος

Τηλέφωνα Επικοινωνίας: 2610624755 & 2610226347

Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

*Η Σταυρούλα Παναγοπούλου – Νικολάου είναι Πρόεδρος ΙΝΕ/ΓΣΕΕ ΠΔΕ, π. Πρόεδρος Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Πάτρας

Follow Us

OXYGEN FM

ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ

Τελευταία Νέα

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης παραχώρησε το βράδυ της Πέμπτης (25/4) ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον τηλεοπτικό σταθμό του ΣΚΑΪ. Ο πρωθυπουργός έστειλε το δικό του μήνυμα εν όψει των ε . . .
ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

Το πολιτικό ντόμινο με τις «ορφανές» ψήφους των Σπαρτιατών μετά το «άκυρο» στη συμμετοχή τους στις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου, συνεχίζει να βρίσκεται ψηλά στις αντιπαραθέσεις μετα . . .
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Για κάτι τέτοια βράδια τον πήρε, για κάτι τέτοια βράδια πήρε κι αυτός την απόφαση να περάσει στην απέναντι πλευρά του ποταμού και να φορέσει την πράσινη φανέλα. Ο Κώστας Σλούκας έπ . . .
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Ο αγώνας της Ουντινέζε με τη Ρόμα ξεκίνησε στις 14 Απριλίου, ωστόσο διεκόπη στο 71ο λεπτό, καθώς ο Εντικά κατέρρευσε στον αγωνιστικό χώρο και αποφασίστηκε να διακοπεί το ματς. Το σ . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Συναγερμός σήμανε νωρίτερα για 25χρονη που προσπάθησε να βάλει τέλος στη ζωή της. Αστυνομία και ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ, έσπευσαν άμεσα στο σπίτι της κοπέλας, στην συμβολή των οδών Μαιζώνος και Ιεροθέου,
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

«Η Γέφυρα Ρίου – Αντιρρίου είναι ένα εμβληματικό έργο που αποτελεί, πλέον, σημείο αναφοράς της σύγχρονης Ελλάδας. Της Ελλάδας που μπορεί να φτάσει ψηλότερα, να αναπτύσσεται και να ισχυροποιείται πολύπ
Image
Image

Search