ΑΠΟΨΕΙΣ

ΑΠΟΨΕΙΣ

Κ. Σολωμού: Το Ολοκαύτωμα των Καλαβρύτων και η απαίτηση για διεθνή νομιμότητα

 Τα μεγάλα εγκλήματα κατά της ανθρώπινης ζωής και του δικαιώματος στην ελευθερία, λειτουργούν με δύο  τρόπους κατά της ανθρωπότητας. Ο ένας είναι αυτό καθεαυτό το έγκλημα που συντελείται, η αγριότητα, η βία, ο παραλογισμός. Ο δεύτερος είναι η λήθη, αυτή που οδηγεί σε τραγικές επαναλήψεις και γίνεται αιτία για να επωαστεί ξανά το αυγό του φιδιού. 

Η αναβίωση του φασισμού σε πολλές χώρες της Ευρώπης και του κόσμου, αλλά και στην δική μας χώρα με τη Χρυσή Αυγή και τα όσα απίστευτα συνόδευαν τη δράση της, είναι απόδειξη ότι η διατήρηση της ιστορικής μνήμης αποτελεί διαχρονική υποχρέωση των λαών καθώς είναι όπλο κατά κάθε μορφής φασισμού και ολοκληρωτισμού.

Η θλιβερή επέτειος από το Ολοκαύτωμα των Καλαβρύτων είναι για μας τους Αχαιούς αλλά και για όλη την Ελλάδα μια διαρκής υπενθύμιση αυτού του χρέους. Και παράλληλα, μια υπενθύμιση ότι η πίστη στην ελευθερία και το δικαίωμα στην αυτοδιάθεση ανθρώπων και λαών, η πίστη στα πανανθρώπινα ιδανικά αποτελούν αδιαπραγμάτευτες αξίες για τη χώρα μας και τους ανθρώπους της. 

 

Μας θυμίζει το Ολοκαύτωμα των Καλαβρύτων την ανάγκη για εθνική συνεννόηση,  για αναζήτηση όσων μας ενώνουν και μας θωρακίζουν απέναντι σε όποιον στρέφεται εναντίον της χώρας μας κινούμενος εκτός πλαισίου ευρωπαϊκού και  διεθνούς δικαίου. 

 

Αλλά και σε τοπικό επίπεδο οφείλουμε να διδαχθούμε από τα ιστορικά παραδείγματα και να κατανοήσουμε ότι μόνο ενωμένοι μπορούμε να επιτύχουμε τα μεγάλα και σημαντικά που έχει ανάγκη ο τόπος μας.

H σφαγή στα Καλάβρυτα και η θυσία των Καλαβρυτινών παραμένει  μια ανοιχτή πληγή αλλά και μια διαρκής καταγγελία της δράσης των Ναζί, της δράσης όλων όσων στρέφονται κατά της ανθρώπινης ζωής και αξιοπρέπειας.

Παραμένει όμως και μια διαρκής απαίτηση για δικαίωση, για ένα έμπρακτο και όχι θεωρητικό συγνώμη από το γερμανικό κράτος για όσα δεινά υπέστη η ανθρωπότητα.

 

Οι γερμανικές αποζημιώσεις είναι ανυποχώρητη και αδιαπραγμάτευτη απαίτησή μας. Είναι χρέος μας απέναντι στα θύματα της θηριωδίας και τους συγγενείς τους.

Η έμπρακτη συγνώμη της Γερμανίας, θα είναι πέραν των άλλων και ένα ουσιαστικό, ένα ηχηρό μήνυμα σεβασμού της διεθνούς νομιμότητας, κάτι που στις μέρες μας, με τις τουρκικές προκλήσεις, αποκτά ακόμη μεγαλύτερη σημασία.

 

 

 

Follow Us

OXYGEN FM

ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ

Ψηφοφορίες

Ποια πιστεύετε ότι θα είναι η οικονομική σας κατάσταση στο άμεσο μέλλον;

Τελευταία Νέα

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Γνωστοί έγιναν οι αντίπαλοι του Προμηθέα στη φάση των ομίλων του Eurocup μετά την κλήρωση. Η ομάδα της Πάτρας θα αντιμετωπίσει τις Γκραν Κανάρια, Τρέντο, Τσεντεβίντα – Ολίμπια, Μπ . . .
ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

Το τουρκικό Συμβούλιο της Επικρατείας ακύρωσε την απόφαση του 1934 με την οποία η τότε τουρκική κυβέρνηση είχε μετατρέψει την Αγία Σοφία της Κωνσταντινούπολης σε μουσείο, . . .
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας ενώνει δυνάμεις με το «Σκαγιοπούλειο» Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας,  με σκοπό την υλοποίηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων για υποψήφιους ανάδοχους και θετού . . .
ΥΓΕΙΑΣ ΘΕΜΑΤΑ

Ο καταρράκτης είναι μια πολύ κοινή πάθηση των οφθαλμών, η οποία προσβάλλει εξίσου τα δύο φύλα, έχοντας μια “προτίμηση” στις μεγαλύτερες ηλικίες. Αν και τα συμπτώματα είναι ενοχλητι . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Τεστ κοπώσεως χωρίς κλιματισμό και με ανεμιστήρα που υπολειτουργεί. Σε συνθήκες σάουνας ασφαλισμένοι περιμένουν έξω από το μικροβιολογικό εργαστήριο. Στο οδοντιατρείο ο ιδρώτας των ασφαλισμένων να τ
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Στην Πάτρα θα βρεθεί τη Δευτέρα, 13 Ιουλίου 2020 ο Πρόεδρος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, Dr. Αντώνιος Αυγερινός, προκειμένου να παραχωρήσει στις 12:00 το μεσημέρι, συνέντευξη τύπου του  με θέμα:  
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Ο Δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης, υπέγραψε σήμερα στο Δημαρχείο, την σύμβαση με τον ανάδοχο του έργου Ανάπλαση του Έλους Αγυιάς. Ο Δήμαρχος σημείωσε ότι πρόκειται για ένα έργο που θα αλλάξει την
Image
Image
© 2020 AchaiaNews. All Rights Reserved.

Search