ΑΠΟΨΕΙΣ

ΑΠΟΨΕΙΣ

T. Παπαδόπουλος : Με το βλέμμα στο μέλλον

Το προηγούμενο χρονικό διάστημα, το θέμα της εκλογής του νέου Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας αντιμετωπίστηκε από δημοσιογράφους και πολιτικά πρόσωπα ως ένα ενδιαφέρον παιχνίδι - quiz. Μια σπαζοκεφαλιά για δυνατούς λύτες.

Η ονοματολογία που προηγήθηκε της προτάσεως του Πρωθυπουργού και οι «πληροφορίες» που διοχετεύονταν από διάφορες πλευρές δεν ενίσχυαν το κύρος του θεσμού και δεν τον αντιμετώπιζαν με την σοβαρότητα που πρέπει.

Η πρόταση τελικά του Πρωθυπουργού και η επιλογή της Κατερίνας Σακελλαροπούλου για το ανώτατο πολιτειακό αξίωμα, έβαλε τέλος στα σενάρια και έδειξε ότι η χώρα γυρίζει σελίδα με τον καλύτερο τρόπο, αφού με αυτή την επιλογή επιτεύχθηκαν σωρρευτικά σημαντικοί πολιτικοί και εθνικοί στόχοι:

Η υποψηφιότητα Σακελλαροπούλου είναι μια ενωτική υποψηφιότητα. Η επιλογή της έγινε με βάση την επιτυχημένη επαγγελματική και δημόσια πορεία της όλα αυτά τα χρόνια. Δεν είναι ένα κομματικό ή έντονα πολιτικοποιημένο πρόσωπο, και σε κάθε περίπτωση δεν μπορεί να συνδεθεί με το κόμμα της ΝΔ. Είχε πετύχει δε να έχει καθολική στήριξη όταν η προηγούμενη κυβέρνηση την είχε προτείνει για το αξίωμα του Προέδρου του ΣτΕ.

Η Πρόεδρος του ΣτΕ είχε για πολλά χρόνια θητεύσει στο Ε' Τμήμα του ΣτΕ, που ασχολείται με περιβαλλοντικά θέματα. Ως δικαστής κλήθηκε να αποφανθεί επί πολλών σύνθετων και ακανθωδών θεμάτων που είχαν σχέση με το περιβάλλον, αλλά και τα ανθρώπινα δικαιώματα και η θέση της ήταν πάντα συνεπής στην διαμόρφωση της νομολογίας του Δικαστηρίου προς την κατεύθυνση της προστασίας των ανωτέρω αγαθών.

Η υποψηφιότητά της συνεπώς σηματοδοτεί μια προοδευτική επιλογή, μια επιλογή από το μέλλον, συμβολίζει δε την πρόθεση της Κυβέρνησης Μητσοτάκη να χτίσει γερά θεμέλια μιάς νέας εποχής για τα ελληνικά πολιτικά πράγματα.

Η εκλογή Σακελλαροπούλου, ενός ανώτατου δικαστή με τα ανωτέρω χαρακτηριστικά στο ύπατο αξίωμα, αναδεικνύει τη διάθεση της κοινωνίας μας να σταθεί μακριά από διχασμούς και κομματικές ταμπέλες και να επιδιώξει να ζήσει με κανόνες και ασφάλεια.

Δεν μπορεί να παραγνωρίσει κανείς τον ισχυρό συμβολισμό που ενέχει η εκλογή μιας άξιας γυναίκας στο ανώτατο πολιτειακό αξίωμα της χώρας, αλλά και την δημιουργία θετικών προτύπων από την επιλογή αυτή. Διότι η «αριστεία» που τόσο εύκολα χλευάζεται στην χώρα μας δεν είναι παρά η διαρκής, συνεπής και ακλόνητη επιμονή ενός ανθρώπου στην προάσπιση και ανάδειξη των προσωπικών του ιδεών και αξιών, αλλά και η συνεχής προσπάθεια με τις δικές του δυνάμεις να αναδειχθεί αξιοκρατικά, ανεξάρτητα από φύλλο ή καταγωγή ή πολιτική διαδρομή.

Πιστεύω ότι αν η υποψηφιότητα Σακελλαροπούλου τύχει της καθολικής αποδοχής από την Ελληνική Βουλή, αυτό θα της δώσει ισχυρή ώθηση για ανταποκριθεί με τον καλύτερο τρόπο στα καθήκοντα που επιβάλλει το νέο αξίωμά της, αλλά ταυτόχρονα θα μεγαλώσει και την ευθύνη της. Άλλωστε «αρχή άνδρα δείκνυσι» …

«Γυναίκες, λοιπόν, κοσμοπολιτισμός, δικαιώματα και περιβάλλον, όλα αυτά κοιταγμένα με μία ευαίσθητη πολιτικά ματιά. Με αυτά τα εφόδια πιστεύω ότι η νέα Πρόεδρος της Δημοκρατίας συγκεντρώνει όλα τα προσόντα για να ανοίξει το Μέγαρο της οδού Ηρώδη του Αττικού στο μέλλον. Διαθέτοντας, επιπλέον, σε υψηλό βαθμό, αυτό που οι ψυχολόγοι ονομάζουν συναισθηματική ευφυία, νομίζω ότι θα ανταποκριθεί με τον καλύτερο τρόπο στα καθήκοντα που επιβάλλει το νέο αξίωμά της. Κάτι διόλου ασήμαντο σε μία λεπτή συγκυρία, εσωτερική και διεθνή, η οποία, εκτός από στιβαρότητα και τόλμη, απαιτεί επί πλέον οξυδέρκεια και περίσσευμα ψυχής», εκτιμά ο Ν. Αλιβιζάτος.

* Ο Τάκης Παπαδόπουλος είναι δικηγόρος, πρόεδρος του περιφερειακού συμβουλίου Δυτικής Ελλάδας.

Follow Us

OXYGEN FM

ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ

Ψηφοφορίες

Συμφωνείται με την Άμεση λήψη μέτρων (κορίνες, κώνους, αστυνόμευση κλπ) στην Ε.Ο. Πατρών - Πύργου με στόχο την μείωση των ατυχημάτων ;

Τελευταία Νέα

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Τον Κρυμμένο Θησαυρό βρήκε το πλήρωμα 159 με θέμα «Θριντήδες» και υπεύθυνους τους Δημήτρη και Κωνσταντίνο Κουρμπανά. Tο κυνήγι για την εύρεση του 55ου Κρυμμένου Θησαυρού ξεκίνησε λ . . .
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Στο Αργοστόλι παίχτηκε το τυχερό δελτίο της Κυριακάτικης κλήρωσης του Τζόκερ. Ένας υπερτυχερός θα εισπράξει το ποσό των 6.179.415,45 ευρώ, με το δελτίο να είναι ένα τυποποιημένο με . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Θα συνεχίσουν και αυτή την εβδομάδα τις κινητοποιήσεις του οι δικαστικοί υπάλληλοι της Πάτρας. Συγκεκριμένα όπως αποφάσισε σε συνεδρίασή του το ΔΣ του συλλόγου θα πραγματοποιηθούν . . .
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

Από την ΔΕΥΑΠ ανακοινώνεται ότι «την Δευτέρα 24-02, στο χρονικό διάστημα από 08:00 έως 15:00 θα υπάρχει πλημμελής υδροδότηση έως και πλήρης διακοπή νερού στην περιοχή Οβρυάς λόγω ε . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Θα συνεχίσουν και αυτή την εβδομάδα τις κινητοποιήσεις του οι δικαστικοί υπάλληλοι της Πάτρας. Συγκεκριμένα όπως αποφάσισε σε συνεδρίασή του το ΔΣ του συλλόγου θα πραγματοποιηθούν δίωρες στάσεις εργασ
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Πραγματοποιήθηκε  με πρωτοβουλία του Αντιδημάρχου Πολιτικής Προστασίας, Ανδρέα Αθανασόπουλου σύσκεψη με θέμα την υποβολή πρότασης στο Πρόγραμμα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για την πρόληψη ζημιώ
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Συνεδρίαση  του Δημοτικού Συμβουλίου θα πραγματοποιηθεί την 4η Μαρτίου 2020, ημέρα Τετάρτη και ώρα 17.30, στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου, στο κτίριο ΛΑΔΟΠΟΥΛΟΥ, με τα παρακάτω  θέματα: Η Σύστα
Image
Image
© 2019 AchaiaNews. All Rights Reserved.

Search