ΑΠΟΨΕΙΣ

ΑΠΟΨΕΙΣ

T. Παπαδόπουλος : Με το βλέμμα στο μέλλον

Το προηγούμενο χρονικό διάστημα, το θέμα της εκλογής του νέου Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας αντιμετωπίστηκε από δημοσιογράφους και πολιτικά πρόσωπα ως ένα ενδιαφέρον παιχνίδι - quiz. Μια σπαζοκεφαλιά για δυνατούς λύτες.

Η ονοματολογία που προηγήθηκε της προτάσεως του Πρωθυπουργού και οι «πληροφορίες» που διοχετεύονταν από διάφορες πλευρές δεν ενίσχυαν το κύρος του θεσμού και δεν τον αντιμετώπιζαν με την σοβαρότητα που πρέπει.

Η πρόταση τελικά του Πρωθυπουργού και η επιλογή της Κατερίνας Σακελλαροπούλου για το ανώτατο πολιτειακό αξίωμα, έβαλε τέλος στα σενάρια και έδειξε ότι η χώρα γυρίζει σελίδα με τον καλύτερο τρόπο, αφού με αυτή την επιλογή επιτεύχθηκαν σωρρευτικά σημαντικοί πολιτικοί και εθνικοί στόχοι:

Η υποψηφιότητα Σακελλαροπούλου είναι μια ενωτική υποψηφιότητα. Η επιλογή της έγινε με βάση την επιτυχημένη επαγγελματική και δημόσια πορεία της όλα αυτά τα χρόνια. Δεν είναι ένα κομματικό ή έντονα πολιτικοποιημένο πρόσωπο, και σε κάθε περίπτωση δεν μπορεί να συνδεθεί με το κόμμα της ΝΔ. Είχε πετύχει δε να έχει καθολική στήριξη όταν η προηγούμενη κυβέρνηση την είχε προτείνει για το αξίωμα του Προέδρου του ΣτΕ.

Η Πρόεδρος του ΣτΕ είχε για πολλά χρόνια θητεύσει στο Ε' Τμήμα του ΣτΕ, που ασχολείται με περιβαλλοντικά θέματα. Ως δικαστής κλήθηκε να αποφανθεί επί πολλών σύνθετων και ακανθωδών θεμάτων που είχαν σχέση με το περιβάλλον, αλλά και τα ανθρώπινα δικαιώματα και η θέση της ήταν πάντα συνεπής στην διαμόρφωση της νομολογίας του Δικαστηρίου προς την κατεύθυνση της προστασίας των ανωτέρω αγαθών.

Η υποψηφιότητά της συνεπώς σηματοδοτεί μια προοδευτική επιλογή, μια επιλογή από το μέλλον, συμβολίζει δε την πρόθεση της Κυβέρνησης Μητσοτάκη να χτίσει γερά θεμέλια μιάς νέας εποχής για τα ελληνικά πολιτικά πράγματα.

Η εκλογή Σακελλαροπούλου, ενός ανώτατου δικαστή με τα ανωτέρω χαρακτηριστικά στο ύπατο αξίωμα, αναδεικνύει τη διάθεση της κοινωνίας μας να σταθεί μακριά από διχασμούς και κομματικές ταμπέλες και να επιδιώξει να ζήσει με κανόνες και ασφάλεια.

Δεν μπορεί να παραγνωρίσει κανείς τον ισχυρό συμβολισμό που ενέχει η εκλογή μιας άξιας γυναίκας στο ανώτατο πολιτειακό αξίωμα της χώρας, αλλά και την δημιουργία θετικών προτύπων από την επιλογή αυτή. Διότι η «αριστεία» που τόσο εύκολα χλευάζεται στην χώρα μας δεν είναι παρά η διαρκής, συνεπής και ακλόνητη επιμονή ενός ανθρώπου στην προάσπιση και ανάδειξη των προσωπικών του ιδεών και αξιών, αλλά και η συνεχής προσπάθεια με τις δικές του δυνάμεις να αναδειχθεί αξιοκρατικά, ανεξάρτητα από φύλλο ή καταγωγή ή πολιτική διαδρομή.

Πιστεύω ότι αν η υποψηφιότητα Σακελλαροπούλου τύχει της καθολικής αποδοχής από την Ελληνική Βουλή, αυτό θα της δώσει ισχυρή ώθηση για ανταποκριθεί με τον καλύτερο τρόπο στα καθήκοντα που επιβάλλει το νέο αξίωμά της, αλλά ταυτόχρονα θα μεγαλώσει και την ευθύνη της. Άλλωστε «αρχή άνδρα δείκνυσι» …

«Γυναίκες, λοιπόν, κοσμοπολιτισμός, δικαιώματα και περιβάλλον, όλα αυτά κοιταγμένα με μία ευαίσθητη πολιτικά ματιά. Με αυτά τα εφόδια πιστεύω ότι η νέα Πρόεδρος της Δημοκρατίας συγκεντρώνει όλα τα προσόντα για να ανοίξει το Μέγαρο της οδού Ηρώδη του Αττικού στο μέλλον. Διαθέτοντας, επιπλέον, σε υψηλό βαθμό, αυτό που οι ψυχολόγοι ονομάζουν συναισθηματική ευφυία, νομίζω ότι θα ανταποκριθεί με τον καλύτερο τρόπο στα καθήκοντα που επιβάλλει το νέο αξίωμά της. Κάτι διόλου ασήμαντο σε μία λεπτή συγκυρία, εσωτερική και διεθνή, η οποία, εκτός από στιβαρότητα και τόλμη, απαιτεί επί πλέον οξυδέρκεια και περίσσευμα ψυχής», εκτιμά ο Ν. Αλιβιζάτος.

* Ο Τάκης Παπαδόπουλος είναι δικηγόρος, πρόεδρος του περιφερειακού συμβουλίου Δυτικής Ελλάδας.

Follow Us

OXYGEN FM

ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ

Ψηφοφορίες

Συμφωνείται με την Άμεση λήψη μέτρων (κορίνες, κώνους, αστυνόμευση κλπ) στην Ε.Ο. Πατρών - Πύργου με στόχο την μείωση των ατυχημάτων ;

Τελευταία Νέα

ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Απεβίωσε χθες και κηδεύτηκε σήμερα, ο ηλικίας 86 ετών ιερέας, Πατήρ Κωνσταντίνος Γκοτσόπουλος.Ο θανών γεννήθηκε το 1934 στο χωριό Μοίρα Πατρών.Με τη σύζυγό του, Πρεσβυτέρα Ελένη (Έ . . .
ΚΟΣΜΟΣ

Νέο αρνητικό ρεκόρ κατεγράφη σήμερα στο Ηνωμένο Βασίλειο, με την ανακοίνωση 854 νέων θανάτων λόγω κορωνοϊού και τον συνολικό τους αριθμό να ανέρχεται σε 6.227.Αναλυτικά, το NHS Αγγ . . .
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

    Την ικανοποίησή της εκφράζει η Βουλευτής Αχαΐας Χριστίνα Αλεξοπούλου, με αφορμή την ένταξη του έργου κατασκευής χλοοτάπητα στο γήπεδο του Κρίνου Δυτικής Αχαΐας, στο χρηματοδο . . .
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Πρόγραμμα Δολωματικής Δακοκτονίας τριετούς διάρκειας σχεδίασαν και υλοποιούν οι υπηρεσίες της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας. Ήδη προχωρά η διενέργεια των Ηλεκτρονικών Ανοικτών Διαγων . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Απεβίωσε χθες και κηδεύτηκε σήμερα, ο ηλικίας 86 ετών ιερέας, Πατήρ Κωνσταντίνος Γκοτσόπουλος.Ο θανών γεννήθηκε το 1934 στο χωριό Μοίρα Πατρών.Με τη σύζυγό του, Πρεσβυτέρα Ελένη (Έλλη) Σαβουλίδου, που
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Σε ανακοίνωσή του για την απώλεια της Μαρίας Μασσαρά - Δαφαλιά, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, αναφέρει τα εξής: «Ένας άνθρωπος που μετουσίωσε σε έργο ζωής τη συμμετοχή στα κοι
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

  Στη Δυτική Ελλάδα οι έλεγχοι για τη διαπίστωση παραβίασης των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού συνεχίζονται με αμείωτη ένταση και από την 06:00 ώρα της 23-03-2020 μέχρι κα
Image
Image
© 2020 AchaiaNews. All Rights Reserved.

Search