ΑΠΟΨΕΙΣ

ΑΠΟΨΕΙΣ

Η μάχη των συμβολισμών της λαϊκής γλώσσας

Νικολέττα Τσιτσανούδη – Μαλλίδη*

Μία από τις σηματοδοτήσεις της αποκατάστασης της δημοκρατίας το 1974 στην Ελλάδα ήταν η ανάγκη καλλιέργειας μιας νέας πολιτισμικής παιδείας. Στον υποδοχέα του καινούργιου εστίασαν όχι μόνον οι φορείς της πολιτικής, αλλά και της νεότερης δημοσιογραφίας, με την υιοθέτηση μιας λαϊκής ή και λαϊκότροπης γλώσσας με δημοκρατικές συνδηλώσεις. Η καθιέρωση της ακώλυτης χρήσης της δημοτικής γλώσσας ευνοήθηκε ως ένα πολιτισμικό απότοκο της επανόδου του δημοκρατικού πολιτεύματος.

Η κοινωνική δυσπιστία που συνδεόταν με τη λαϊκότητα της ομιλούμενης γλώσσας υποχώρησε και το τέλος της επισημότητας του δημόσιου λόγου δεν άργησε να ακολουθήσει. Από τις ρομαντικές υπερβολές του αρχαϊσμού μεταβήκαμε σε νεότερες ρομαντικές υποδηλώσεις της χρήσης της λαϊκής γλώσσας ως ένδειξη του μεγάλου ενδιαφέροντος της πολιτικής και τηλεοπτικής εξουσίας υπέρ των συμφερόντων του λαού.

Με την είσοδο της ελεύθερης ραδιοτηλεόρασης στις αρχές της δεκαετίας του 1990 οι εκπρόσωποι της ηλεκτρονικής δημοσιογραφίας επιχείρησαν να εμφανιστούν όσο το δυνατόν περισσότερο οικείοι έναντι των αποδεκτών του λόγου τους συγκλίνοντας «προς τα κάτω» το ρεπερτόριό τους.

Αν και φορείς ενός εκ φύσεως δημόσιου και διακεκριμένου είδους λόγου, εν τούτοις εντρύφησαν στην άτυπη καθημερινή γλώσσα του μικρομεσαίου πολίτη εγκαταλείποντας την τυπικότητα και αυστηρότητα του παρελθόντος. Νεότεροι και σύγχρονοι «δημοτικιστές», που προέρχονταν από την πολιτικοεκδοτική ιεραρχία, προσέγγισαν τα «χαμηλά» κοινωνικοοικονομικά στρώματα μέσω της λαϊκότητας του γλωσσικού κώδικα, ακόμη και με την επαναφορά διαλεκτικών στοιχείων, στο πλαίσιο μιας στάσης, που ονόμασα στάση υψηλής εικονικής και απατηλής οικειότητας.

Η ιστορία επαναλήφθηκε και η μάχη των συμβολισμών δεν έπαψε. Οι πρόσφατες αλλά και τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα, όπως η οικονομική κρίση και τα διάφορα κινήματα διαμαρτυρίας που αναπτύχθηκαν, επανέφεραν τον συμβολισμό της χρήσης της ομιλούμενης δημοτικής στο φυσικό του πεδίο, αυτό της ανατροπής και της απείθειας στην εξουσία.

Αμέσως μετά, επιχειρήθηκε μία ενδιαφέρουσα αντιστροφή, όταν τα πολιτικο–τηλεοπτικά, εγχώρια και ξένα, συστήματα επιστράτευσαν τη λαϊκή γλώσσα, όχι για να υπερασπιστούν τις αναμονές και τις προσδοκίες του λαού, αλλά για να στιγματίσουν τον λαό ως υπεύθυνο της υπαγωγής της χώρας σε καθεστώς οικονομικής επιτήρησης. Αν και η εμβληματοποίηση της γλώσσας εξακολουθούσε να είναι ισχυρή, εν τούτοις άλλαξε πεδία, δεδομένου ότι σημαντικές ιδεολογικές και πολιτισμικές αφετηρίες μετατοπίστηκαν προς διαφορετικές εστίες δύναμης και πλούτου.

Μολονότι πριν από την εγκατάσταση των μνημονίων, η λαϊκή γλώσσα χρησιμοποιούνταν από δημοσιογράφους, πολιτικούς και διαφημιστές για τη διεύρυνση των ακροατηρίων και τη διαμόρφωση της κοινής γνώμης, η ίδια μορφή της γλώσσας επιλέχθηκε στο εξής προκειμένου να διευκολύνει την κατασκευή της συναίνεσης και αποδοχής των σκληρών μνημονιακών μέτρων. Εάν δηλαδή στα χρόνια της ευμάρειας για την ελληνική κοινωνία, η γλώσσα υπηρετούσε την αποκαλούμενη στάση εικονικής ευμένειας και υψηλής απατηλής οικειότητας, στα χρόνια της οικονομικής υστέρησης η ίδια γλώσσα επιστρατεύτηκε για να στιγματίσει τον λαό εν γένει και την κάθε μία μονάδα χωριστά για το οικονομικό αδιέξοδο στο οποίο κατήλθε η χώρα.

Ενα εντυπωσιακό στοιχείο που αναδύεται ως προβληματισμός αφορά σε αναθεωρήσεις και επαναδιαπραγματεύσεις της νοηματοδότησης πολλών λέξεων και φράσεων, οι οποίες μέχρι τα μνημόνια είχαν ένα διαφορετικό περιεχόμενο.

Η «επαναβάπτιση» των περιεχομένων, εάν θα μπορούσα να περιγράψω με αυτόν τον τρόπο την εν πολλοίς αυθαίρετη χρήση των σημαινόντων και των μορφών για να απεικονίσουν διαφορετικές ενέργειες ή καταστάσεις (σημαινόμενα), οδήγησε το κοινό των παραληπτών σε μία παραλυτική σύγχυση, με την «ομοφωνία» την οποία επιχείρησε να επιβάλει μερίδα των ΜΜΕ. Κοντολογίς, αφορούσε μία επαναδιαμόρφωση των σημασιών και των ιδεών που όμως απεικονίζονται με τις ίδιες ηχητικές ακολουθίες, τις ίδιες ακουστικές εικόνες.

Κι ενώ οι αλλαγές των γλωσσικών σημείων απαιτούν μια ελεύθερη συγκατάθεση της κοινότητας, που είναι ένας παράγοντας συντήρησης, εν τούτοις στην πράξη παρατηρήθηκαν βίαιες μεταβολές ως προς τις έννοιες και τα περιεχόμενα των λέξεων, χωρίς αυτές να προκύπτουν από την αβίαστη χρήση μεταξύ των φυσικών χρηστών, αλλά από την από επάνω προς τα κάτω επιβολή και νομιμοποίηση.

*αναπληρώτρια καθηγήτρια Γλωσσολογίας στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων

www.efsyn.gr/

Follow Us

OXYGEN FM

ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ

Ψηφοφορίες

Ποια πιστεύετε ότι θα είναι η οικονομική σας κατάσταση στο άμεσο μέλλον;

Τελευταία Νέα

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

Συνεδριάζει το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Πατρέων, μέσω τηλεδιάσκεψης, σύμφωνα με την αριθ. 163/29-5-2020 εγκύκλιο του ΥΠ.ΕΣ, την 26 η Οκτωβρίου 2020, ημέρα Δευτέρα και ώρα 15.00 . . .
ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

Μια «ανάσα» από τις εφιαλτικές προβλέψεις που κάνουν λόγο για τουλάχιστον 1.000 κρούσματα ημερησίως βρίσκεται η χώρα μας, με τον ΕΟΔΥ να ανακοινώνει σήμερα 935 νέες επιβεβαιωμένες . . .
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ανησυχία στους κατοίκους του Αιγίου έχουν προκαλέσει οι αλλεπάλληλοι μικροσεισμοί που σημειώνονται τις τελευταίες ώρες στην πόλη. Οι δονήσεις παροτι είναι συχνές δεν έχουν μεγάλη έ . . .
ΕΛΛΑΔΑ

Η θερινή ώρα άλλαξε σε χειμερινή στις 4 τα ξημερώματα τους Σαββάτου. Αν και στα περισσότερα κινητά η αλλαγή ώρας έγινε αυτόματα, ωστόσο στα παραδοσιακά ρολόγια τοίχου και στα ξυπνη . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Κρούσμα κορωνοϊού εντοπίστηκε σε δασκάλα του Δημοτικού Σχολείου Βελιτσών της Δυτικής Αχαΐας. Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει έως τώρα γνωστά το τμήμα που δίδασκε η γυναίκα μπαίνει σε καραντίνα, ενώ ο Δ
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Χωρίς μαθητικές παρελάσεις, αλλά με εκδηλώσεις ανά τμήμα και παράδοση σημαίας στους σημαιοφόρους από τους διευθυντές, θα εορταστεί φέτος στα δημοτικά σχολεία η επέτειος της 28ης Οκτωβρίου 1940.Στη σχε
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Κλειστό για 15 ημέρες θα παραμείνει το γνωστό νυχτερινό κλαμπ disco room στο κέντρο της Πάτρας. Η διεύθυνση της επιχείρησης ανακοίνωσε τα εξής:
Image
Image
© 2020 AchaiaNews. All Rights Reserved.

Search