ΑΠΟΨΕΙΣ

ΑΠΟΨΕΙΣ

Το δημόσιο "ευχαριστώ" στους εθελοντές του Ερυθρού Σταυρού

Της
Ασπασίας Ρηγοπούλου*

Ακούσαμε στην πρόσφατη εκδήλωση του ΕΕΣ, από τον τοπικό πρόεδρο Γιώργο Νιάρο, ότι οι εθελοντές της Πάτρας διέθεσαν τη χρονιά που μας πέρασε 68.718 ώρες προσφοράς προς την κοινωνία και τους συνανθρώπους μας.
Το νούμερο είναι αρκετά σημαντικό αν αναλογιστεί κανείς το καθημερινό μας κυνήγι με το χρόνο, τις ώρες, τα λεπτά και τα δευτερόλεπτα. Το σημαντικότερο όλων όμως είναι το που και το πώς διατέθηκε ο χρόνος αυτός.

Προφανώς οι ώρες αυτές διατέθηκαν από τον προσωπικό χρόνο του κάθε εθελοντή με μοναδικό κίνητρο την αγάπη για τον άνθρωπο. Διατέθηκαν για να απαλυνθεί ο πόνος του αδυνάτου, για να βοηθηθεί ο μοναχικός άνθρωπος, να υποστηριχτεί λειτουργικά μία κοινωνική δομή, να αντιμετωπιστούν οι έκτακτες ανάγκες που προκάλεσε μία φυσική καταστροφή. Οι συνθήκες προσφοράς της βοήθειας είναι από δύσκολες έως πάρα πολύ δύσκολες. Ανταμοιβή, όπως οι ίδιοι οι εθελοντές επισημαίνουν, το χαμόγελο και η αγκαλιά του ανθρώπου που του κράτησαν το χέρι και τον τράβηξαν στη ζωή. Του ανθρώπου που ζούσε μέσα σ’ ένα σκοτεινό τούνελ και τον έβγαλαν στο φως. Άλλωστε προσφορά και αλληλεγγύη σημαίνει κατάθεση ψυχής χωρίς να προσδοκάς ή να περιμένεις κάτι.

Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει η κοινωνία να αναγνωρίζει και να ευχαριστεί αυτή την ξεχωριστή στρατιά των εθελοντών. Κι αυτό διότι ο εθελοντισμός δεν είναι δεδομένος ούτε αυτονόητος. Αυτός που τον υπηρετεί έχει κάνει μία προσωπική υπέρβαση. Έχει βγει από τα όρια που του καθορίζει το εγώ του. Διακατέχεται από ενσυναίσθηση και αλτρουισμό. Ακουμπάει το βλέμμα του με ευαισθησία σε κάθε τι γύρω του και σταματάει εκεί που διαπιστώνει την ανάγκη του συνανθρώπου. Αγωνιά και πασχίζει να την καλύψει ακόμα και με προσωπικό κόστος το οποίο ξεπληρώνει με την ηθική ικανοποίηση που τον πλημμυρίζει όταν η αποστολή  φτάνει στο τέλος.
 
   Τους οφείλουμε το δημόσιο «ευχαριστώ» και στο βαθμό που μπορεί ο καθένας τη βοήθεια για να εξασφαλίζουν τα μέσα για την ανεμπόδιστη παροχή αυτής της βοήθειας.               


* Η Ασπασία Ρηγοπούλου είναι γιατρός στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Πάτρας και διδάκτορας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. 

Follow Us

OXYGEN FM

ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ

Ψηφοφορίες

Ποια πιστεύετε ότι θα είναι η οικονομική σας κατάσταση στο άμεσο μέλλον;

Τελευταία Νέα

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Στην σημερινή πορεία των μαθητών στο κέντρο της Πάτρας βρέθηκε  ο Δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης, ο οποίος απευθυνόμενος στους συγκεντρωμένους μπροστά στο Δημαρχείο, μεταξύ άλλ . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Το περιστατικό συνέβη το Σάββατο το βράδυ όταν άγνωστοι φίμωσαν και χτύπησαν ηλικιωμένο ζητώντας του να αποκαλύψει που κρύβει χρήματα. Ο άνδρας έμεινε αβοήθητος επί 12 ώρες μέχρι τ . . .
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στον Αλμυρό Μαγνησίας βρέθηκε το κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, προκειμένου να δει τις καταστροφές που προκάλεσε στην περιοχή ο Ιανός.Ο τομεάρχης Υποδομών και Μεταφορών, . . .
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Και αυτό το φθινόπωρο, η αλλαγή ώρας για το 2020 θα πραγματοποιηθεί τα ξημερώματα της τελευταίας Κυριακής του Οκτωβρίου και συγκεκριμένα στις 25 Οκτωβρίου. Την ημέρα εκείνη περνάμε . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Το περιστατικό συνέβη το Σάββατο το βράδυ όταν άγνωστοι φίμωσαν και χτύπησαν ηλικιωμένο ζητώντας του να αποκαλύψει που κρύβει χρήματα. Ο άνδρας έμεινε αβοήθητος επί 12 ώρες μέχρι το πρωί όπου τον βρήκ
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Σήμερα το απόγευμα θα τελεστεί η κηδεία της 30χρονης Miglena Stovanova Μοσχονά, της γυναίκας που έχασε τη ζωή της το βράδυ του Σαββάτου πέφτοντας με το Ι.Χ. της από γκρεμό στο Κομπηγάδι Αχαΐας.Η κηδεί
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Αίτηση με στόχο την ένταξή τους στη δράση που αφορά στην ενίσχυση μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων που επλήγησαν από την πανδημία με τη μορφή μη επιστρεπτέας επιχορήγησης (κεφάλαιο κίνησης) θα μπορ
Image
Image
© 2020 AchaiaNews. All Rights Reserved.

Search