ΑΠΟΨΕΙΣ

ΑΠΟΨΕΙΣ

Το δημόσιο "ευχαριστώ" στους εθελοντές του Ερυθρού Σταυρού

Της
Ασπασίας Ρηγοπούλου*

Ακούσαμε στην πρόσφατη εκδήλωση του ΕΕΣ, από τον τοπικό πρόεδρο Γιώργο Νιάρο, ότι οι εθελοντές της Πάτρας διέθεσαν τη χρονιά που μας πέρασε 68.718 ώρες προσφοράς προς την κοινωνία και τους συνανθρώπους μας.
Το νούμερο είναι αρκετά σημαντικό αν αναλογιστεί κανείς το καθημερινό μας κυνήγι με το χρόνο, τις ώρες, τα λεπτά και τα δευτερόλεπτα. Το σημαντικότερο όλων όμως είναι το που και το πώς διατέθηκε ο χρόνος αυτός.

Προφανώς οι ώρες αυτές διατέθηκαν από τον προσωπικό χρόνο του κάθε εθελοντή με μοναδικό κίνητρο την αγάπη για τον άνθρωπο. Διατέθηκαν για να απαλυνθεί ο πόνος του αδυνάτου, για να βοηθηθεί ο μοναχικός άνθρωπος, να υποστηριχτεί λειτουργικά μία κοινωνική δομή, να αντιμετωπιστούν οι έκτακτες ανάγκες που προκάλεσε μία φυσική καταστροφή. Οι συνθήκες προσφοράς της βοήθειας είναι από δύσκολες έως πάρα πολύ δύσκολες. Ανταμοιβή, όπως οι ίδιοι οι εθελοντές επισημαίνουν, το χαμόγελο και η αγκαλιά του ανθρώπου που του κράτησαν το χέρι και τον τράβηξαν στη ζωή. Του ανθρώπου που ζούσε μέσα σ’ ένα σκοτεινό τούνελ και τον έβγαλαν στο φως. Άλλωστε προσφορά και αλληλεγγύη σημαίνει κατάθεση ψυχής χωρίς να προσδοκάς ή να περιμένεις κάτι.

Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει η κοινωνία να αναγνωρίζει και να ευχαριστεί αυτή την ξεχωριστή στρατιά των εθελοντών. Κι αυτό διότι ο εθελοντισμός δεν είναι δεδομένος ούτε αυτονόητος. Αυτός που τον υπηρετεί έχει κάνει μία προσωπική υπέρβαση. Έχει βγει από τα όρια που του καθορίζει το εγώ του. Διακατέχεται από ενσυναίσθηση και αλτρουισμό. Ακουμπάει το βλέμμα του με ευαισθησία σε κάθε τι γύρω του και σταματάει εκεί που διαπιστώνει την ανάγκη του συνανθρώπου. Αγωνιά και πασχίζει να την καλύψει ακόμα και με προσωπικό κόστος το οποίο ξεπληρώνει με την ηθική ικανοποίηση που τον πλημμυρίζει όταν η αποστολή  φτάνει στο τέλος.
 
   Τους οφείλουμε το δημόσιο «ευχαριστώ» και στο βαθμό που μπορεί ο καθένας τη βοήθεια για να εξασφαλίζουν τα μέσα για την ανεμπόδιστη παροχή αυτής της βοήθειας.               


* Η Ασπασία Ρηγοπούλου είναι γιατρός στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Πάτρας και διδάκτορας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. 

Follow Us

OXYGEN FM

ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ

Ψηφοφορίες

Συμφωνείται με την Άμεση λήψη μέτρων (κορίνες, κώνους, αστυνόμευση κλπ) στην Ε.Ο. Πατρών - Πύργου με στόχο την μείωση των ατυχημάτων ;

Τελευταία Νέα

ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

 Έπειτα από την έκδοση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ) των Υπουργών Προστασίας του Πολίτη, Υγείας και Εσωτερικών με την οποία ματαιώνονται οι Καρναβαλικές Εκδηλώσεις καθώς και . . .
ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

 Πρόσκαιρη μεταβολή του καιρού προβλέπεται από σήμερα το απόγευμα (28-02-2020) στα δυτικά και βόρεια με κύρια χαρακτηριστικά τις ισχυρές βροχές και καταιγίδες . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

 Aστυνομικές επιχειρήσεις για την καταπολέμηση της εγκληματικότητας και την πρόληψη των τροχαίων ατυχημάτων στην Ηλεία και στην Αιτωλοακαρνανία     Στις 24 και στις 25 Φεβρουαρί . . .
ΚΟΣΜΟΣ

 Ο σκύλος μίας ασθενούς από τον νέο κοροναϊό στο Χονγκ Κονγκ τέθηκε σε καραντίνα σήμερα αφού βρέθηκε θετικός στον ιό, ανακοίνωσαν οι αρχές, αν και προς το παρόν δεν έχει αποδειχθεί . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

 Έπειτα από την έκδοση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ) των Υπουργών Προστασίας του Πολίτη, Υγείας και Εσωτερικών με την οποία ματαιώνονται οι Καρναβαλικές Εκδηλώσεις καθώς και οι εκδηλώσεις της Κ
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

 Aστυνομικές επιχειρήσεις για την καταπολέμηση της εγκληματικότητας και την πρόληψη των τροχαίων ατυχημάτων στην Ηλεία και στην Αιτωλοακαρνανία     Στις 24 και στις 25 Φεβρουαρίου 2020, στην Ηλεία
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

 Με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις με την αναβολή του Πατρινού Καρναβαλιού, εξαιτίας των μέτρων αντιμετώπισης του κορονοϊού, ο επικεφαλής της παράταξης «Πάτρα Ενωμένη», Νίκος Παπαδημάτος ανέφερε τα ε
Image
Image
© 2019 AchaiaNews. All Rights Reserved.

Search