ΑΠΟΨΕΙΣ

ΑΠΟΨΕΙΣ

Περί κακοποίησης... της αλήθειας

ΤΟΥ ΓΕΡΑΣΙΜΟΥ ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟΠΟΥΛΟΥ*


Ένα παιδάκι γεννημένο με μικροκεφαλία, μια βασανισμένη ψυχούλα που είχε χαμένο το παιχνίδι από τα αποδυτήρια, στάθηκε ο βωμός ευκαιρίας για άλλη μία ανθρωποθυσία. Βλέπεις στην δίνη του εμφυλίου, στα πληρωμένα δουλεμπορικά περάσματα της ανατολής και στις φουρτούνες του Αιγαίου ή τις λάσπες του Έβρου δεν προβλέπεται προγεννητικός έλεγχος… 1-0.
Γεννήθηκε πρόσφυγας, παγιδευμένη σε μια χώρα αφιλόξενη και εχθρική, "λαθροπιθήκι" θα την έλεγαν πολλοί αν είχε μεγαλώσει, 2-0.
Έζησε, όσο πρόλαβε, σε ένα μικρό διαμέρισμα χάριν περίπου ελεημοσύνης και η ζωή της μικρά διαλείμματα ανάμεσα σε αλλεπάλληλες, καταιγιστικές, επιληπτικές κρίσεις… μια αδιάκοπη ηλεκτρική καταιγίδα στο κεφάλι της, 3-0.
Οι γονείς της, τα "λαθροπιθήκια", παρατημένοι από θεό και άνθρωπο, προσπάθησαν να σώσουν ό,τι σώζεται, με ένα "στυλό" ορθικής έγχυσης στο χέρι, χορηγήσεις κάθε τρεις και λίγο, μα ο έλεγχος των κρίσεων ανεπαρκής εκ φύσεως της διαμαρτίας, το δράμα τους σκληρό, 4-0.
Απεβίωσε, 5-0 θα πεις και λήξη. Εμ δε!
Γιατί η πλοκή ξεκινάει εκεί ακριβώς που θα έπρεπε να τελειώσει. Ξεκινάει με έναν άδικο θάνατο και ένα υπόστρωμα τρομερής προκατάληψης, μιας προσμονής και λαχτάρας για κυνήγι μαγισσών, δράκων και τεράτων, μιας αισχρής έλλειψης επαγγελματισμού από ανθρώπους που εκτελούν λειτουργήματα. Ο πρωκτός του μωρού βρέθηκε τραυματισμένος από μια αδέξια κίνηση στην χρήση του σκευάσματος - και πριν κουνήσεις δάχτυλο, φίλε αναγνώστη, θυμήσου πόσες φορές διάβασες απύθμενες βλακείες περί γυρίσματος γλώσσας, στυλούς, κουτάλια ή και δάχτυλα σε στόματα, "σωτήριες" (στην αλήθεια παρολίγον φονικές) παρεμβάσεις από "πολιτισμένους" και από "γνωστικούς". Προσπάθησε λοιπόν να αισθανθείς τον πανικό και την απελπισία, 4 η ώρα το πρωί, απομονωμένος και ξένος, "λαθροπίθηκας", που πρέπει να σώσεις το βασανισμένο το παιδί σου. Όχι μόνο δημιουργήθηκε μια υποψία, παρά τις εξηγήσεις των γονιών - ίσως και πράγμα λογικό, ζούμε εξάλλου μια εποχή τερατολογική - μα έκρινε σκόπιμο ο εξετάζων να μιλήσει στις κάμερες με σιγουριά και αποστροφή μεγίστη! Πριν από ιατροδικαστικά πορίσματα, πριν από απολογίες, πριν από οτιδήποτε. Όλα στην φόρα και η μήνις τεράστια!
Άλλο που δεν ήθελαν τα τηλεοπτικά ρεπορτάζ - ο εντυπωσιασμός, το εμπόριο τρόμου και φρίκης είναι χρόνια τώρα το ενημερωτικό πεδίο εκλογής τους, μέγιστη απόδοση με ελάχιστη βάσανο.
Ποιός έλεγχος της πληροφορίας;
Ποιά διερεύνηση της αλήθειας;
Ποιά εγκράτεια στην κρίση;
Παλιομοδίτικοι ορισμοί της Δημοσιογραφίας λένε… Ποσοτικές μετρήσεις, τηλεθέαση, sensationalism και clickbait απαντούνε οι "μοδέρνοι". Άλλο που δεν ήθελαν οι μισάνθρωποι και οι ρατσιστές, φανεροί μα και κρυφοί, λαμπρότατο "επιχείρημα" περιπτωσιολογίας (όπερ άκυρο εκ προοιμίου μα τόσο σύνηθες) για απολίτιστους βαρβάρους, δίποδα τέρατα δίχως ιερό και όσιο… βολικούς δαίμονες κατά παραγγελία αντί των πραγματικών, των επώδυνων συναισθηματικά παραδεκτών και δύσκολα αντιμετωπίσιμων.
Άλλο που δεν ήθελαν και οι υπόλοιποι, οι απλοί, οι πολλοί, να οδηγήσουν εν χορώ και με τις δάδες ανά χείρας, το Τέρας στην πυρά, τον καλικάντζαρο στο ικρίωμα, να ξορκίσουν το κακό, να νιώσουνε αδιαφιλονίκητα καλύτεροι, Παλαδίνοι του Καλού, μια κοινοποίηση στα social - όσο πιο φρικαλέα η περιγραφή της τιμωρίας που αξίωναν τόσο περισσότερα τα like!
Αν η "ανατροπή" της αρχικής είδησης - στην ουσία η παρουσίαση δεδομένων που δεν επιβεβαιώνουν υποψίες και αυθαίρετες εικασίες, καμία ανατροπή της αλήθειας - σε στεναχώρησε κάπως αντί να σε κάνει να νιώσεις λίγο ντροπή για τον ρόλο και την στάση σου, αναζήτησε σε ποια από τις παραπάνω κατηγορίες ενοχής ανήκεις. Ίσως έτσι αποφύγεις την δεύτερη κακοποίηση της αλήθειας, μιλώντας μας για κακοποίηση έστω μη σεξουαλική (γιατί εσύ ο μάγκας θα ήξερες να χορηγήσεις φάρμακο μη τραυματικά στο ορθό ενός βρέφους εν μέσω γενικευμένων τονικοκλονικών σπασμών, αλίμονο!) ή την στυγνή δολοφονία της αλήθειας μέσω συνωμοσιολογικών σεναρίων περί "κουκουλώματος" και Σόρος και Ψώρος και τρία πουλάκια!
Ναι, δυστυχώς ήδη διαβάζω κάτι τέτοιες λιπόψυχες "αναλύσεις" προκειμένου να προστατευθεί η συναισθηματική κουβερτούλα κάποιων που δεν θέλουν να παραδεχτούν πως υπήρξαν επιπόλαιοι και φταίχτες.
Αν η "ανατροπή" σε έκανε να νιώσεις ανακούφιση, γιατί τελικά η κοινωνία μας βίωσε ένα τερατούργημα λιγότερο από αυτά που είχαμε μετρημένα, σε χαιρετίζω Άνθρωπε. Αγωνίσου να μην αλλάξεις, σε χρειαζόμαστε ΟΛΟΙ!

* Ο Γεράσιμος Γραμματικόπουλος είναι ιατρός-νευρολόγος στο Neuron Πρότυπο Νευρολογικό Κέντρο.

Follow Us

OXYGEN FM

ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ

Ψηφοφορίες

Ποια πιστεύετε ότι θα είναι η οικονομική σας κατάσταση στο άμεσο μέλλον;

Τελευταία Νέα

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

Περισσότερη ανησυχία για τη χαλάρωση των μέτρων πρόληψης κατά του κορωνοϊού παρά για τα «εισαγόμενα» κρούσμα από τουρίστες υπάρχει τα τελευταία 24ωρα στην κυβέρνηση. . . .
ΚΟΣΜΟΣ

Οι ταξιδιώτες από την Ισπανία θα παραμένουν σε καραντίνα μετά την άφιξή τους στη Σκωτία, λόγω της πανδημίας του νέου κορωνοϊού, ανακοίνωσε σήμερα η τοπική κυβέρνηση, παρουσιάζοντας . . .
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

Την Παρασκευή 10 Ιουλίου και ώρα 19:30 θα πραγματοποιηθεί διευρυμένη συνεδρίαση στα γραφεία της ΔΕΕΠ ΑΧΑΪΑΣ.  Η θεματολογία της Συνεδρίασης αφορά στα ακόλουθα: 1. Ένας χρόνος Κυβ . . .
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Θετική εικόνα για το έργο της κυβέρνησης έχει η πλειονότητα των πολιτών ένα χρόνο μετά τις εκλογές σύμφωνα με δημοσκόπηση της Pulse, που διενεργήθηκε για λογαριασμό του ΣΚΑΪ. Η δημ . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Εκλογές στο  Σωματείο της Ένωσης Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος και Ιονίων Νήσων πραγματοποιήθηκαν στις 6 και 7 Ιουλίου 2020. Στις εκλογές συμμετείχαν πέντε  ψηφοδέλτια 
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Σε εξέλιξη δύο πορείες στην Πάτρα κατά του νομοσχεδίου για τον περιορισμό των διαδηλώσεων. Μία ξεκίνησε από το Εργατικό Κέντρο Πάτρας και μια από το πρώην Παράρτημα στην οδό Κορίνθου.  Σε επιφυλακή
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Σύμφωνα με την πρόβλεψη της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, οι Περιφερειακές Ενότητες Αχαΐας και Ηλείας θα βρίσκονται στην κατηγορία κινδύνου 3 (υψηλή), την Παρασκευή 10 Ιουλίου 2020.  Εξαι
Image
Image
© 2020 AchaiaNews. All Rights Reserved.

Search